Сглобяеми къщи 4

• 132 702
  • 776
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Да, аз, и нашият архитект нищо такова не каза. Един от двамата лъже Grinning Живеем си в къщичката от почти година, минахме всички сезони - няма проблеми (даже дренажаът ни беше по-евтин заради денивелацията; която пък е позаравнена с вертикалната планировка, но пак - къщата ни е най-висока точка на терена; с ивичести основи сме). Интересно би ми било какви аргументи даде архитекта?

# 406
Никакви, било по стабилно.

# 407
  • София
Ние бяхме набелязали архитект, познат на ММ. Оказа се, че работи с майка си, но нея не я познавахме. В опитите си да ни разубеди за дървото, жената мина през "в България няма традиция на дървени къщи, тука климатът не е подходящ", през "дървения материал го внасят от Украйна, от горите покрай Чернобил", та стигна до сухото мляко (не ме питай, не знам как!), което също било внос от Украйна последните години, от "чернобилските крави". Това отгоре на репертоара "цената е същата; масивната ще изкара 300 години; масивната не става по-бавно; ще видите като ви мухляса дървената къща" и каквото още се сетиш от стандартното. Когато вече едвам издържах само я питах тя дървена къща някога проектирала ли е - разбира се, оказа се, че не. Сръчкахме се с ММ и поехме дълбоко въздух, щом излязохме от офиса. И си намерихме архитект, който беше вече проектирал такива къщи. Засега не съжаляваме, дано и така да остане.
Моята логика е като твоята - по-лека къща ми звучи логично за уж по-нестабилен терен. Колко ви е денивелацията? При нас беше на 3 тераси, сега е на едно ниво, но с леки наклони към дерето под нас (няма река, просто сме на хълм ние). Денивелацията между терасите средно да е била 3 метра може би, знаех наизуст, но вече съм забравила... много неща ми минаха през лимитирания мозък Simple Smile

Последна редакция: чт, 28 яну 2021, 00:16 от ToniShu

# 408
  • Перник
Имам въпрос; сглобямите къщи стават ли за парцели с денивилация? Според мен , по логичен път, са по добрия вариант от монолитните, защото конструкцията е по лека, но един архитект ми каза че за денивилация засължително било с монолитни. Има ли собстввеници на сглобяеми къщи , построени на  денивилация тук? 

Стават, разбира се. Нашият случай е точно такъв.

# 409
Това е пълна глупост, че на терен с голяма денивелация не е хубаво да се строи дървена къща Grinning. Каква е логиката? Стъпването на терена зависи от фундамента. И при масивната къща и при дърваната къща се прави горе-долу един и същ бетонен фундамент. Фундаментът е този, който има контакт с терена. После нагоре как строиш няма абсолютно никаква връзка с денивелацията. Боже, Боже Grinning.

# 410
  • София
Фундаментът на дървените къщи се проектира обикновено като за по-лека конструкция. Фундамент не е нещо стандартизирано, то е проект и има вариации. Това по никой начин не значи, че за терен с денивелация не може човек да си направи правилните основи и над тях да си строи каквото иска - за това си абсолютно прав Simple Smile

# 411
За това е необходимо архитектът и проектантите да имат опит в проектирането и изграждането на СК, а не само на монолитни. При СК си има специфика, която е различна от монолитното строителсво, както в основите така и в самата къща. Няма как архитект, който никога не е вижадал такъв проект и не е проектирал такава къща да даде коректно становище.
Теодора, търси си архитекти и проектанти, които имат опит в СК. Докато търсихме фирма за проектиране и СМР, на какво ли не се наслушах. И нас ни разубеждаваха. Дори фирмата, която ни изграждаше фундамента се пробва при ММ да пробута идеята, те да ни изградят цялата къща по класически способ, т.е. с тухла. Бяха се опитали дори да кажат, че монолитната щяла да излезе много по-евтино от СК, спрямо офретата, която имахме. Да, ама Не! Аз категорично се възпротивих и си останахме на варинат СК. Иначе още щяхме да строим до не се знае кога,  а и нямаше кой да каже в крайна сметка, колко точно ще ни струва къщата.

# 412
Абсолютно съм съгласен и с fatalina и с ToniShu. Архитектите просто е задължително да имат опит с дървени къщи, иначе кой знае какво може да се получи. Една от причините да изберем дървена къща беше също бързината на строежа, нищо, че на нас ни отне една годна от първа копка на фундамента, докато влезем да живеем. Представям си наистина колко щеше да отнеме, ако бяхме започнали да строим монолитна. Нямаше да стане за една година - поне два сезона сигурно - а през това време наеми, заеми за строежа и т.н. Една година наеми си спестихме поне по този начин. Другото огромно преимущество, което не трябва да забравяме е изолацията. Направена добре, може да ви спестява поне 1000 лв. на сезон за отопление. Нашата къща е 170 кв. с две малки деца сме (бебе на 6 месеца и батко на 5.5 год.) поддържаме 24 градуса постоянна температура и сме на 700 кг изгорени пелети от началото на сезона. Надявам се да успеем да го изкараме с тон и 100-200 кг. Ако имахме монолитна къща със същата квадратура 3 тона пелети не биха ни мърдали на сезон. Третото преимущество на дървената къща - атмосферата и ниската влажност вътре. Дървото поема влажността и вкъщи не се качва над 50%. Усещането е съвсем различно.

# 413
  • густо майна Филибето
На архитектите не им е нужен кой знае какъв опит с СК, достатъчно е да имат представа за какво става въпрос. Конструкцията е работа на конструктора. Фундамента - също. Той е този, който трябва да знае какво прави.  Малко са конструкторите, които работят с дърво.  Архитектите не обичат да се занимават, защото не им се чете. Те си знаят - стени с едикаква си дебелина, колона тук, шайба там, и не обичат да се затрудняват допълнително.
 А за обяснението за склона съм направо изумена. Има си конструктивнни норми за дълбочина, минимална армировка и т.н., и това, че е на склон се съобразява. Според мен е начин да се отклони поръчката, или да се вземе, но убеждавйки клиента, че с тухли е по-добре, чисто и просто защото проектанта това си знае.
 Нашата къща я проектира човек, който беше строил такава и за себе си. Конструктор. Архитектурата ми беше нужна колкото да мине в общината. Беше си  моя. Дори и извитата стълбата им начертах, но те сигурно ползват готови блокове, защото беше влязла в половината коридор на втория етаж Grinning

# 414
Здравейте,с моя мъж сме решили да си построим сглобяема къща.Може ли да ме посъветвате за фирма,която работи на територията на Софийска област,от която сте доволни,или ваши близки.Също така много се колебаем между монолитна и дървена .Кой от двата варианта е по добър.

# 415
Радост, вие сте във форума за дървени къщи - наистина ли мислите, че някой тук ще ви каже, че монолитните са по-хубави Simple Smile. Съветвам ви да прочетете целия форум, както и по-старите му части и да прецените. След като го направите и имате въпроси, питайте отново Simple Smile. Успех в приключението да си построиш къща Simple Smile.

# 416
  • густо майна Филибето
В нашия случай по-добрата беше дървената, защото ни беше финансово изгодно Grinning Справихме се с един работник и един приятел. Понякога и група приятели се включваха за някоя по-мащабна дейност, като качване на керемиди например. Цената - несравнима с нищо.
 Във всеки случай с монолитна никога нямаше да мисля какво ли се случва с ватата и дървенията, нито кое къде точно да закрепим на стената.

# 417
  • Köln
Здравейте на всички,
Сега се включвам и моля да бъдете снизходителни към мен ако не съм много в час.
С ММ си купихме дворно място в едно село.
Искаме да си направим СК.
Може ли да ми кажете приблизително колко ви струваше всичко / партиди за ток и вода, разрешителни, фундамент, самата къща..../

# 418
Здравейте на всички,
Сега се включвам и моля да бъдете снизходителни към мен ако не съм много в час.
С ММ си купихме дворно място в едно село.
Искаме да си направим СК.
Може ли да ми кажете приблизително колко ви струваше всичко / партиди за ток и вода, разрешителни, фундамент, самата къща..../
Писала съм много пъти. Зависи от много неща. Дали парцелът е УПИ, на какво разстояние е ВиК мрежата от имота, както и ел. мрежата. Ако къщата е до 100 кв.м. може сами да я строите и/или с бригада от работници и тогава мже да Ви излезе по-евтино. При къща над 100 кв.м. задължително се строи с регистрирана фирма в Камарата на строителите. При втория вариант цената е около 1000 евро кв.м. Това е заедно с фундамент, разрешителни,вик и т.н. до ключ.Т.е. къща готова за обзавеждане.

# 419
  • София
ние в крайна сметка се отказахме от сглобяемите, ще си караме по класическата схема Simple Smile успех на всички ви с новите домове, предполагам ми е време  да напусна темата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт