Сглобяеми къщи 4

• 132 679
  • 776
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте на всички. Дойде моментът, в който успях да отделя малко време и да напиша този пост. Построихме своята къща с масивна дървена конструкция и вече живеем в нея почти една година. Искам да благодаря на Крафтсмана за всичко, на което ме научи, на Wolverine за всички съвети и напътствия и най вече на себе си за упоритостта.

Всички, които също са построили своята къща с масивна дървена конструкция и вече живеят в нея са добре дошли в нашата група във facebook, чиято цел е да споделяме идеи, добри практики, проблеми и т.н. с нашите къщи:
Скрит текст:

С жена ми решихме да построим своя дом "от дърво", защото ни хареса много идеята, че архитектурата на къщата може да бъде максимално разчупена. Искахме половината от къщата (всекидневното помещение) да бъде с висок таван (6 метра) и да има вътрешна тераса (емпоре), която да гледа към всекидневната и съответно към гледката, която се открива пред къщата. Подобно помещение е трудно да се изпълни при монолитното строителство, както и да има големи "отворени" помещения (не искахме да има бетонни колони по средата на помещенията). При този тип къщи също е изключително лесно в последствие да се променя разпределението на стаите, да се премахват стени, да се слагат нови и т.н. Това отваря много допълнителни възможности.

Мислейки за технологията и разпределението на къщата, изгледахме всички предавания на HGTV (Home and garden TV), както и целия youtube канал на Matt Risinger - горещо препоръчвам и двете на всички, които са решили да строят подобен тип къща.

Другото преимущество на "дървените" къщи е възможността за поставяне на много сериозна топлоизолация и съответно много по-ниските разходи за отопление през зимния сезон.

Дървените къщи също така поддържат и много здравословна атмосфера, тъй като дървото поглъща влагата и не позволява развитието на мухъл. Въздухът и усещането да си в такава къща е съвсем различно наистина.

Четвъртата причина да изберем този тип строителство беше и много по-кратките срокове за изпълнение от тези на монолитната, тъй като сме с малки деца и центърът на София ни задушаваше вече… буквално.

Гореописаното беше достатъчно за нас, за да започнем да търсим строител и да говорим с архитекти за изготвянето на проекта за нашата къща.

!!! Знаехме, че стенната система на външните стени на къщата е изключително важна!!!

Отвън-навътре трябва да има вентилируема фасада, която лесно да прогонва влагата, ако е влязла такава в стената, трябва да има паропропускливо фолио, което да не позволява отвън-навътре да влиза влага, но да пропуска влагата отвътре-навън. След това има 5 см. каменна вата за фасада, ОСБ, 10 см. конструкция и каменна вата, пароспиращо фолио, което да не допуска влага от къщата в конструкцията, 5 см. скара в която да минават всички комуникации (вода, ток, парно, СОТ и т.н.) и около тях още 5 см. каменна вата и отгоре един слой пожароустойчив гипсокартон. На тавана (таванът, който граничи с покрива) сложихме 30 см. стъклена вата, тъй като през тавана излиза над 60% от топлината на къщата.

С тези изисквания започнахме да търсим строител. Големите фирми ни отказаха, след като ги чуха и се опитаха да ни убедят, че "нямало смисъл" от фолиата и от вентилируемата фасада. Който мисли така да потърси в youtube канала на Matt Risinger и да погледа малко видеа за стенни системи.

С помощта на Крафтсмана намерихме строител-майстор, който се съгласи да изпълни съответната стенна система. Лошото в случая беше, че той имаше още само 1-2ма помощника и аз трябваше да осигурявам (да се разбира - търся, поръчвам, доставям) абсолютно всички строителни материали. Това ме направи буквално част от бригадата, което в крайна сметка се оказа много добро и правилно развитие на нещата.

ВАЖНО!!! Ако искате да си построите къща в България с монолитна дървена конструкция и всичко по нея да бъде направено както трябва, задължително трябва да сте постоянно на линия и да следите целия процес на строежа. Трябва да сте много наясно с правилната стенна система и да следите за коректното й изпълнение. Ако нямате време и възможност - НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ да строите такава къща. По-добре си постройте монолитна къща, където няма много неща, които могат да се объркат. При дървените къщи МНОГО неща могат да се объркат. Помислете добре върху това преди да вземете решението относно типа къща, която искате да построите.

Проектът ни беше готов, получихме разрешение за строеж и започнахме. Първо трябваше да се изгради фундамента. 99% от българските строители на дървени къщи не го предлагат като услуга и трябва да търсите допълнителна строителна фирма. Фундаментът е изключително важна част от къщата - в преносен и буквален смисъл това е основата, върху която ще изградите своя дом. Трябва да бъде изпълнена без компромиси и от надежден изпълнител. Имайте предвид, че фундаментът е и доста сериозно перо от инвестицията за къща.

Започнахме в края на февруари и към средата на април вече имахме фундамент с плочник около него. На 1ви май строителят на самата къща започна работа. Скелетът на къщата е един от най-важните елементи при строежа. Изисквайте да се спазва конструктивния проект и задължително след приключването му на оглед да дойде конструкторът, който го е правил, за да потвърди, че е изпълнен по план.

Целият дървен материал го взехме от JAF - швайгхофер и KVH греди. Импрегнирахме го на място, като го напръскахме обилно с Bochemit.

За покрив решихме да сложим метален. Искахме такъв, заради визията, която създава на къщата. Това е и най-евтиният вариант за покрив. Не сме съжалили дори за момент. Изглежда страхотно, излезе ни може би поне 3 пъти по-евтино от керемиди (буквално спестихме поне 15к) и не… не се чува, когато вали. Изключително доволни сме и препоръчваме с две ръце доставчика на покрива - взехме го от Тето -
Скрит текст:

Дограмата е следващият много важен момент. За да се възползвате максимално от супер топлоизолацията на вашата дървена къща и за да се доближите до концепцията за пасивна къща, сложете си троен стъклопакет и поне 5-6 камерни профили. Ние сложихме Саламандър, Кьомерлинг също е супер вариант. Много сме доволни от нашата дограма. Поръчахме я от Етиком -
Скрит текст:

Изградихме и стенната система по план с всички слоеве и фолиа. За да направим вентилируемата фасада, сложихме скара с летви и върху нея водоустойчив гипсофазер вместо фиброциментови плоскости, както си мислехме, че ще бъде първоначално. Направихме си сметката, че по този начин, заедно и с мазилката, която ще сложим върху гипсофазера, ще ни излезе поне 2 пъти по-евтино от това да сложим фиброциментови плоскости без мазилка (става въпрос за поне 5к). Строителят на къщата ни увери, че с гипсофазера с мазилката отгоре няма да има никакъв проблем. Моето притеснение беше, че ще попива влага, тъй като по принцип не е направен за външни условия, но е факт, че след повече от година и половина фасадата изглежда по същия начин, по който в деня, когато сложиха мазилката.

За отопление в къщата избрахме котел на пелети. Важно е да имате изпълнител на отоплението още след изграждането на конструкцията, за да започне с поставянето на тръбите за радиаторите. Не пожелахме да слагаме подово отопление, заради допълнителното сериозно оскъпяване. Факт е, че ходим боси обаче вкъщи. На пода над фундамента имаме хидроизолация, 5 см. фибран, 5 см. циментова замазка, 0.5 см. подложка за ламинат и 1 см. (10ка) ламинат. Включихме котела за първи път на 14 ноември. С две малки деца сме (едното е бебе на 6 мес.) и през деня се поддържа постоянна температура от 23-24 градуса в цялата къща (170 кв.м.). Днес е 7ми февруари. Изгорили сме едва 700 кг. пелети. Надявам се да изкараме целия сезон с 1 тон пелети. При монолитните къщи с подобна квадратура не съм чувал някой да се похвали с разход под 3-4 тона на сезон.

Другите строителни работи по къщата са стандартни и няма да се впускам в подробности.
Къщата беше готова в края на февруари следващата година и се нанесохме - точно една година след първата копка за фундамента. Имахме доста забавяния от строителя и ако ги нямаше, можехме да се нанесем още през ноември (9 месеца след първата копка за фундамента). Важното е, че успяхме и се махнахме от града и то в доста ключов момент - точно преди първия локдаун от пандемията.

Надявам се, че с горното ще бъда полезен на много от хората тук и ще съм помогнал на тези, които още се чудят дали да строят дървена къща или вече строят своята такава. С удоволствие ще отговоря на въпросите на всеки.

Поздрави.

Последна редакция: нд, 07 фев 2021, 22:44 от Georgi_Sr

# 421
Georgi_Sr, много интересно и полезно. Поздравления за вентилируемата фасада! И много се учудвам, че са ви отказали строители. В учебниците по архитектура това е детайла.

Колко м2 е къщата и какъв е тотала с фундамент и довършителни? Ще се радвам да споделите тази важна информация, макар че при толкова вложен личен труд сигурно е излязло доста по-евтино отколкото при други условия.

# 422
Georgi_Sr, много интересно и полезно. Поздравления за вентилируемата фасада! И много се учудвам, че са ви отказали строители. В учебниците по архитектура това е детайла.

Колко м2 е къщата и какъв е тотала с фундамент и довършителни? Ще се радвам да споделите тази важна информация, макар че при толкова вложен личен труд сигурно е излязло доста по-евтино отколкото при други условия.

Здравейте @mimikona. Къщата е 170 кв. м. Крайната цена е изключително относително нещо и зависи от страшно много фактори. Ако къщата с монолитна дървена конструкция се направи както трябва, излиза по-скъпо от стандартната монолитна къща, това е сигурно.

Разбира се, ако си част от целия процес, можеш да спестиш много пари. Най-малкото купувайки толкова големи количества строителни материали можеш да се договориш на много големи отстъпки от строителните борси и складове.

# 423

Здравейте @mimikona. Къщата е 170 кв. м. Крайната цена е изключително относително нещо и зависи от страшно много фактори. Ако къщата с монолитна дървена конструкция се направи както трябва, излиза по-скъпо от стандартната монолитна къща, това е сигурно.

Разбира се, ако си част от целия процес, можеш да спестиш много пари. Най-малкото купувайки толкова големи количества строителни материали можеш да се договориш на много големи отстъпки от строителните борси и складове.
В крайна сметка не си споделил каква е стойността на къщата. То е ясно, че зависи от много фактори и най-вече от това кога е изграждана и приключена, защото разликата в цените от преди 3 г. и сега е огромна!!!  Не знам защо си слагал толкова много фолиа и толкова много изолации, което според мен още повече е оскъпило строежа. При положение, че е достатъчно да се сложи само каменна вата 10 см вътре в конструкцията и 10 см ЕРS отвън и за да се постигне супер енергийна ефективност, не виждам смисъл от още един пласт изолация. Само да напомня на незапознатите, че от 2019 г. с изм. на ЗУТ, ако къщата е над 100 кв.м., не може да се строи по стопански начин, т.е. да си я строите сами или с бригадата на бай Пешо! В тази връзка цените с фирма, регистрирана в Камарата на строителите са много по-високи и няма да имат нищо общо с това, което е платил Georgi_Sr.
Реалните цени в момента са от 1500 до 2000 лв. за кв.м. По-високата цена е с включен фундамент за мазе, ограда, отопление на термопомпа въдух-вода и слънчеви панели.

# 424

В крайна сметка не си споделил каква е стойността на къщата. То е ясно, че зависи от много фактори и най-вече от това кога е изграждана и приключена, защото разликата в цените от преди 3 г. и сега е огромна!!!  Не знам защо си слагал толкова много фолиа и толкова много изолации, което според мен още повече е оскъпило строежа. При положение, че е достатъчно да се сложи само каменна вата 10 см вътре в конструкцията и 10 см ЕРS отвън и за да се постигне супер енергийна ефективност, не виждам смисъл от още един пласт изолация. Само да напомня на незапознатите, че от 2019 г. с изм. на ЗУТ, ако къщата е над 100 кв.м., не може да се строи по стопански начин, т.е. да си я строите сами или с бригадата на бай Пешо! В тази връзка цените с фирма, регистрирана в Камарата на строителите са много по-високи и няма да имат нищо общо с това, което е платил Georgi_Sr.
Реалните цени в момента са от 1500 до 2000 лв. за кв.м. По-високата цена е с включен фундамент за мазе, ограда, отопление на термопомпа въдух-вода и слънчеви панели.

Здравей @fatalina. Строителят-майстор, за който споменавам е и строителна фирма. Не може да се строи без строителна фирма вече, която не е регистрирана в камарата на строителите. Честно казано спрях да си водя сметка след един момент, тъй като разходите са толкова много и разнообразни, че просто захвърлих тефтера със сметките (от винтове и летвички до заплащане на строителен контрол, регистрации в кадастър, такса за въвеждане в експлоатация и т.н.).

Стенната система, която описвам е по учебник и е една от най-усъвършенстваните стенни системи, по които строят в момента в Щатите. Гледайте youtube канала на Matt Risinger.

Поздрави.

# 425
  • София
Говорете с реални цифри., иначе на теория всичко звучи прекрасно.
Ето аз ви казвам, че за 297м2 монолитна къща ни излезна 255к лева до ключ завършена 2017г на 15км от София. полусутерен +2 етажа, ивични основи, най-скъпите материали - бетон Б30, тухли поротерм, керемиден скатен покрив. Отделно още 100к лева за огради и вертикална планровка на двора 1000м2, разделен на 3 тераси с подпорни стени.
После ще изтрия снимката, че става прекалено лично, моля не ме цитирайте

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 22:53 от chiana2003

# 426
Е, все пак грубо знаеш колко си дал. И ние в един момент спряхме да пишем колко сме платили, но по банковите ни сметки, договорите и фактурите се вижда.

# 427
  • София
Здравейте!
Поизчетох темите и благодаря за споделеният полезен опит!
наскоро закупихме УПИ 790 м2, между къщи, видимо равен (геодезичното заснемане ще бъде след 10-на дни). Къщата ще бъде със сглобяема конструкция, като мъжът ми клони към метална, има си склонност и малко практика в тази насока, аз засега не успявам да го оборя за дърво...
Ще направим проект за къща на един етаж, около 80 м2 и гараж около 20м2. Въпросът ми е, ако са залепени, но проектирани отделно, без обща стена, възможно ли е да се открие строителна площадка само на едното? Или се открива на целият строеж, а ние можем да го строим на етапи, със срок на завършване 5 години?
В кой точно етап става физически пускането на ток и вода (налични са на пред имота)?
Благодаря Simple Smile

# 428
Здравейте!
Поизчетох темите и благодаря за споделеният полезен опит!
наскоро закупихме УПИ 790 м2, между къщи, видимо равен (геодезичното заснемане ще бъде след 10-на дни). Къщата ще бъде със сглобяема конструкция, като мъжът ми клони към метална, има си склонност и малко практика в тази насока, аз засега не успявам да го оборя за дърво...
Ще направим проект за къща на един етаж, около 80 м2 и гараж около 20м2. Въпросът ми е, ако са залепени, но проектирани отделно, без обща стена, възможно ли е да се открие строителна площадка само на едното? Или се открива на целият строеж, а ние можем да го строим на етапи, със срок на завършване 5 години?
В кой точно етап става физически пускането на ток и вода (налични са на пред имота)?
Благодаря Simple Smile
Къщата Ви е под 100 кв.м. и можете да строите както си искате по стопански начин. Вие ще решите кога и как ще стартирате и с коя сграда. Обаче за по-лесно си наемете Техн.  ръководител, за да Ви движи документите. Разрешението за строеж ще Ви бъде издадено общо за двете сгради и съответно срокът му на валидност ще бъде един и същ 5 години. Водата и тока/първо е строителен/ се включват в началото. Строежът с това започва. Вода,канал, сондаж, изгребна яма, ток, първо се копаят и  прокарват. После е къщата и свързването й с тази инфраструктура. На строителите им трябва вода, ток и тоалетна от първият час.

# 429
  • София
fatalina, благодаря!
Ще бъде много полезно да се вклучат повече хора по темата ЗА или ПРОТИВ сглобяема къща с метална констукция, съответно с панел, запълнен с минерална вата като по-добрият материал или панел със стиропор.

# 430
За тока и водата ви трябва разрешение за строеж (поне при нас беше така).
Относно гаража и къщата, ако са два отделни проекта може би ще може да ги движите отделно, но ако са в един проект не знам дали е възможно да завършите къщата първо да получите всички разрешителни за живеене и след това да строите гаража. Питайте гл. архитект на населеното място или пък архитекта, който ви проектира къщата.

# 431
Здравейте, попрегледала съм предишните теми, както и тази за Къща. Но никъде не видях относно предлаганите от Турция или Чехия, (или която и да е друга страна) сглобяема къща, защото цената е почти 2 пъти по - ниска, а предлагат и монтаж. Някой пробвал ли е такова чудо? Та ако съм изпуснала информацията извинявам се Simple Smile

# 432
Здравейте, попрегледала съм предишните теми, както и тази за Къща. Но никъде не видях относно предлаганите от Турция или Чехия, (или която и да е друга страна) сглобяема къща, защото цената е почти 2 пъти по - ниска, а предлагат и монтаж. Някой пробвал ли е такова чудо? Та ако съм изпуснала информацията извинявам се Simple Smile
Турски СК се предлагат през OLX. ММ ходи да гледа монтажа на една такава и каза, че конструкцията е от тънък метал, а стените са дебели 10 см. Покрив от ламарина. Тип бунгало са. Нямат нищо общо със СК, които се изграждат от БГ фирми.

# 433
Турски СК се предлагат през OLX. ММ ходи да гледа монтажа на една такава и каза, че конструкцията е от тънък метал, а стените са дебели 10 см. Покрив от ламарина. Тип бунгало са. Нямат нищо общо със СК, които се изграждат от БГ фирми.

Благодаря, значи си оставам, на Бг СК

# 434
Благодаря, значи си оставам, на Бг СК
[/quote]
Ето как изглеждат турските

Ето БГ

Общи условия

Активация на акаунт