Сглобяеми къщи 4

• 132 745
  • 776
  •   1
Отговори
# 375
Георги, благодаря за отговорите! Ние също често проветряваме и се стараем да няма влага. При нас изолацията също е сериозна. Вътре в стените каменна вата и два листа гипскартон/по наше искане/, а отвън EPS 10 см и силиконова мазилка. Общата дебелина на стената е 25 см. Отопляваме се с термопомпа въздух-чешмяна вода+пропилен гликол с подово, без радиатори. За момента е супер топло навсякъде и имаме топла вода нон-сноп от 300 л. бойлер. Имаме и поставени слънчеви панели, които да подгряват водата, но ще не са вързани към системата. При вас ми се струва,че ви и много висока температурата през лятото. Ние не търпим такива градуси. Ако и при нас е така явно ще сложим климатици.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 15:23 от fatalina

# 376
На мен не знам защо са ми изтрили мнението от вчера, че ще строим на пролет... Както и да е нещо метлите странно ги калибрират напоследък Simple Smile
Като каза баня.. някой правил ли е баня с PVC ламперия вместо плочки по стените?
И въпрос 2 - вместо изолация отвън с вата / стиропор - да е ползвал готови термопанели? Дали ще се "задуши" дървената конструкция?

# 377
На мен не знам защо са ми изтрили мнението от вчера, че ще строим на пролет... Както и да е нещо метлите странно ги калибрират напоследък Simple Smile
Като каза баня.. някой правил ли е баня с PVC ламперия вместо плочки по стените?
И въпрос 2 - вместо изолация отвън с вата / стиропор - да е ползвал готови термопанели? Дали ще се "задуши" дървената конструкция?
Не слагай ПВЦ плоскости в банята. Ужасно стои. По-добре си избери, макар и от най-евтините плочки, но не тази пластмаса!  Разликата в цената няма да е голяма.  
Термопанелите са друг вариант на изграждане на СГ. Прави се дървена или метална конструкция на място и се запълва с тях. Не се слага едновременно и каменна вата и термопанели. Вътре в самите термопанели си има изолация. Отвън се облицова по желание или се измазва с мазилка. На който както му харесва.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 23:17 от fatalina

# 378
Не ме разбра за термопанелите...
Дървена конструкция - с вата, ОСБ ... това с пароизолация затворено..
И по принцип следва отвън каменна вата / стиропор + мазилка - аз искам това вънка да е термопанел - а не отвътре вместо вата/осб.

# 379
Не аз те разбрах. Ти не ме разбра. Каменната вата се слага вътре между ОСВ-то, гипскартона и дървената конструкция. Отвън не се слага каменна вата, а обичайно EPS/стиропор. Или пък не се ползва нищо от това, а се изгражда само от термопанели. Т.е. прави си или по единя или другият начин. Термопанелите вътре си имат изолация. Ако обаче някой иска и реши може и от външната страна на термопанела да срожи допълнително EPS, но това е излишно разточителство. Термопанелите осигуряват достатъчна топлоизолация.
Етъ как изглежд стена с изграждане на  място.
http://www.diniko.eu/technology-panel.html

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 21:03 от fatalina

# 380
  • Варна
Не ме разбра за термопанелите...
Дървена конструкция - с вата, ОСБ ... това с пароизолация затворено..
И по принцип следва отвън каменна вата / стиропор + мазилка - аз искам това вънка да е термопанел - а не отвътре вместо вата/осб.
и термопанели за монтаж на метални конструкции

# 381
Благодаря! За метални не са ми опция... Дървено ще е.
А с панели отвън е идеята - защото ще го правим сами и доста време и труд ще се спести, отколкото със стандартните стъпки за изолация, мрежа, замазка и т.н. ..

# 382
Благодаря! За метални не са ми опция... Дървено ще е.
А с панели отвън е идеята - защото ще го правим сами и доста време и труд ще се спести, отколкото със стандартните стъпки за изолация, мрежа, замазка и т.н. ..
Проучете добре начина на изграждане с панели. Те на практика са самата стена, а не изолация! Не може да останете само на панела отвън. Къщата ще прилича на контейнер, а и не съм убедена, че ще и влагоустойчива. Ако не искате да слагате мрежа и замазка, то тогава може да я облицовате със сайдинг. Така си прават амирикански тип СК.

# 383
Влагоустойчила 100% ще е ... Няма как да не е, като от тия панели правят търговски халета Simple Smile
Как ще изглежда е друга тема, мен ме интересуваше най-вече дали ще прави конденз между дървената конструкция/вата/осб - и тоз панел - че е метален от двете страни и някак си капсулован.
Естетиката не ми е на дневен ред Simple Smile

# 384
Аз се отказвам повече да обяснявам. Така и не разбра, че не се слага и едното и другото!

# 385
Ама аз не искам да слагам и двете - а дали може панел вместо външия стиропор/вата/каквато-и-да-е-изолация. Толкова. Къде съм писала, че искам и двете?!

# 386
  • София
Съфорумката ти обяснява че е безсмислено да слагаш и вата и ОСБ и накрая термопанели.  Прави се или едното или другото

# 387
Хайде гледаме снимката:

Искам вместо Стиропор EPS 10см + шпакловка с мрежа и мазилка - тези стъпки - да заменя с термопанел.
Това питам. Ако някой има опит.
А не дали може само с термопанел и как ще изглежда.... Това не ме вълнува.
Ако нямате опит по темата - ок.

# 388
Хайде гледаме снимката:

Искам вместо Стиропор EPS 10см + шпакловка с мрежа и мазилка - тези стъпки - да заменя с термопанел.
Това питам. Ако някой има опит.
А не дали може само с термопанел и как ще изглежда.... Това не ме вълнува.
Ако нямате опит по темата - ок.
Въпросът не дали може или не. Термопанелът замества цялото това изграждане на стената от гипскартона до мрежата и мазилката. На място се изгражда само конструкцията и вътре се запълва с тези термопанели. Представи си все едно взимаш една готова вафла и я слагаш в рамката от метал или дърво. В другият случай вафлата, слой по слой се изгражда на място.  Ако си изградила стена по показания начин и си стигнала до външната изолация от EPS/стиропор, то не го заместваш с термопанел. Няма никакъв смисъл, защото на пратика ти вече вътре си сложила една изолация, която е каменна или в показания случай минерална вата. Отвън втората изолация ако не искаш не я слагай, но се прави, за да може къщата да е по-енергийно ефективна. Или правиш стената САМО ОТ ТЕРМОПАНЕЛИ! Не говоря само за красота, въпреки че и тя е важна, а за енегийна ефективност.  Нали е ясно, че едно да имаш стена с дебелина 12 или 15 см и съвсем друго е, ако е 25 см!!! Втората ще задържа топлината много повече, а пък лятото ще задържа горещината да не влиза вътре. Както ти написах и по-горе, може направо върху ОСВ да сложиш сайдинг и с това стената да ти затворена, без да слагаш мрежа и мазилка, ако това ти е проблемът. Не знам защо си решила по този начин да работиш с термопанелите, но те не са хич евтини. Няма да ти излезе по-на сметка, ако вместо стиропор, мрежа и мазилка или пък сайдинг, върху ОСВ-то сложиш и термопанели?!! Дори не знам как изобщо може да ги закрепиш върху ОСВ-то. Не съм срещала този вид технология, въпреки, че преди за стартираме проектирането доста прочетох за видовете сглобяеми къщи.

# 389
Не искам стена 15 см. Не го правя за строителство на някой, че да излиза евтино.
Трудът ще е без пари, което вече ми го прави достаъчно по-малко като цена...

Термопанел 5 см стена е 20 лв/кв (намерила съм от къде)
Изолация със стиропор дюбелиране, мазилки блабла е около 30 лв/кв ако ми го прави някой.

Само исках да знам ще има ли конденз....
Оф, както и да е.. Спирам дискусията.
Ще пращам снимки само, живот и здраве 😁

Общи условия

Активация на акаунт