Петокласници - 2018/2019- Тема 2

• 51 091
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
  • В светлината на слънцето
Desem, помагалото за 6 клас плюс тези за грешките. После в 7 клас - и 3 в 1. Мисля, че не пропускам някое. Много добре са направени.

И ние сме с Школо, но дневникът се води стриктно и по всяко време може да се пише на всеки - учители, директор, родители... Тече сериозна комуникация, почти като чат. Когато се организира нещо, съответният учител прави група със заинтересованите класове и се обсъждат нещата. Бележници нямаме. Влизат с чип, който автоматично вади на екран снимката на детето, за да няма измами. Отделно и охраната бди. Много сериозна дисциплина и контрол има.

# 526
  • София
TrollfaceTrollface "как не разбираш!
мисля, че с трансформиращия преразказ сега само упражняват смяната на лица, числа, родове, времена... автоматизрат ги един вид, а по-нагоре се очаква да се надгради и да се включат личното мнение, чувствата и т.н.
така мисля, а дали е вярно ще се види по-натам.

В преразказа няма лично мнение. Преразказват се само факти. Има "преразказ с елементи на разсъждение" и "литературно-интерпретативно съчинение", в тях може да си кажеш мнението, но по-скоро да кажеш какво пишат критиците или какво са ти диктували в школата.  Grinning
  За сега НВО е с преразказ, но при нас споменаха, че може и да се смени задачата, да е ЛИС или характеристика на герой, но това МОН ще го обяви в началото на съответната учебна година.

# 527
  • София-Младост
Ако някой се интересува, лятно училище в АК
https://acs.bg/bg/external-programs/summer-school-2019/?fbclid=I … iGL4c8WEfT-RDWXT0

# 528
При нас не е така с школото. Само на класния може да се пише, всички други излиза съобщение, че няма достъп. Неразборията е пълна. Например по ЧП в школо няма нанесена нито една оценка, в бележника - три. Не е стара тази по ТП, тъй като когато се въвежда стара оценка се вижда и пише от коя дата е теста, изпита или друго. Примерно по руски ги въвежда с 2-3 седмици закъснение, но винаги се вижда датата. Бележниците не им ги искат учителите, класния ги събира веднъж месечно и нанася от дневника.

# 529
  • Пловдив
Desem, помагалото за 6 клас плюс тези за грешките. После в 7 клас - и 3 в 1. Мисля, че не пропускам някое. Много добре са направени.

И ние сме с Школо, но дневникът се води стриктно и по всяко време може да се пише на всеки - учители, директор, родители... Тече сериозна комуникация, почти като чат. Когато се организира нещо, съответният учител прави група със заинтересованите класове и се обсъждат нещата. Бележници нямаме. Влизат с чип, който автоматично вади на екран снимката на детето, за да няма измами. Отделно и охраната бди. Много сериозна дисциплина и контрол има.

Адмирации за ръководството на училището и учителите разбира се. Кое е то ?

# 530
  • София

Скрит текст:

И на мен ми е интересно
Нашето също е само със Школо и всичко е стриктно, закъснения, отсъствия и оценки. Няма бележници. Единствения недостатък е пристигането на оценки след контролни и класни -  в 10 вечерта събота/ неделя  почват да ги вписват Wink става дума за 19-то СУ Елин Пелин, София

# 531
  • София
TrollfaceTrollface "как не разбираш!
мисля, че с трансформиращия преразказ сега само упражняват смяната на лица, числа, родове, времена... автоматизрат ги един вид, а по-нагоре се очаква да се надгради и да се включат личното мнение, чувствата и т.н.
така мисля, а дали е вярно ще се види по-натам.

В преразказа няма лично мнение. Преразказват се само факти. Има "преразказ с елементи на разсъждение" и "литературно-интерпретативно съчинение", в тях може да си кажеш мнението, но по-скоро да кажеш какво пишат критиците или какво са ти диктували в школата.  Grinning
  За сега НВО е с преразказ, но при нас споменаха, че може и да се смени задачата, да е ЛИС или характеристика на герой, но това МОН ще го обяви в началото на съответната учебна година.

Какви факти в трансформиращ преразказ!? Оригиналният разказ е изпъстрен с личното мнение на наратора. Квалификации от сорта на "тя е мързелива / нелюбезна" и пр. не са факти, а именно лично мнение - мнението на наратора, което не е логично да е мнението на личността, от чието име се води трансформиращия преразказ. Ако се премахне всякаква емоционална окраска от преразказа - едната, оригиналната, понеже не принадлежи и не е достъпна на персонажа, от чието име се води трансформирания преразказ, другата, която би била негова/нейна (на персонажа) - понеже не е изрично упомената в оригиналния разказ - резултатът би бил... меко казано странен. Информативно-декларативен, близък до протокол (като протокол от някакъв форум). Изискването да се лиши повествованието от каквито и да било форми на емоционална окраска и/или морална оценка е крайно глупаво и абсурдно - особено пък отправено към деца, които все още възприемат света в по-голяма степен и преди всичко емоционално, а не като сбор от несвързани факти.
Единствената смислена причина да се прави трансформиращ преразказ е именно способността да се види света през очите на един или друг персонаж - да се разгадаят / различат неговите / нейните подбуди, морални качества (и оценки). Това е първата стъпка към разбирането на по-сложни (от литературна гледна точка) текстове. Не "какво иска да ни каже авторът" (адски ме е дразнело винаги, той/тя каквото е искал/а да каже го е казал/а), а "какво кара героя / героинята да постъпва именно така, а не по друг начин. какво изпитва героят / героинята? какви морални качества притежава (или не притежава) той/тя? какво го/я подтиква да се държи по определен начин?" Това е изключително важно умение - за разлика от умението да се променя граматическото лице на водене на разказа, което е просто тривиално и неинтересно.

# 532
  • В светлината на слънцето

31-о СУЧЕМ.

# 533
Трансформиращ преразказ се прави от името на герой/неутрален разказвач. Няма как да изкажеш лично мнение, а извличаш информация от текста за неговото мнение/емоции/преживявания, ако има такива, и ги препредаваш.
Примерно Алиса заспа, присъни й се подскачащ заек и тя тръгна запленена след него.
От името на Алиса преразказът би бил: Заспах и ми се присъни ...тръгнах запленена след него.
Това е доста опростено. Тук идва тънкият момент да прецениш правилно какво е изпитал героят. В един преразказ на дъщеря ми бяха писали, че имало неточност, а пък според мен беше правилно интерпретирано. Явно, както Добри казва, сега автоматизират и трябва да се придържат с голяма точност към текста.

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 09:20 от Дъждец

# 534
  • София
  katiABV, свободна си да теоретизираш на воля.  Peace Аз през НВО съм минала веднъж и споделям за улеснение на останалите.

# 535
Ние вече правихме класно на преразказ и тест след него и с отворени въпроси, без въпроси касаещи граматика. Дала им е непознат текст-приказка. Не е искала да се прави трансформация, а просто преразказ.
Двадена след това по график са правили и стандартен тест по бел. Детето обаче се рязболя и отсъства та нямам инфо как е било.

# 536
  • Пловдив

31-о СУЧЕМ.
[/quote]

E не случайно е известно с името "Бастилията".
Щом може в едно училище в страната би трябвало да може и в другите. А не само да се оправдават с делигираните им бюджети. И не  ми назначават 80годишни охранители и нарко дилъри да гонят учениците в двора. Така е при нас в елитното ОУ " Душо Хаджидеков " гр. Пловдив.

# 537
Здравейте, някой дали знае какви са изискванията за покриване на нормативите по физическо ?

# 538
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за учениците са свръхсекретни  Simple Smile
Скрит текст:

намерих за 3 клас. https://www.bulvest.com/files/teachers_files/1/1.pdf
може би и в "Книга за учителя" за 5 клас ще има

Последна редакция: пт, 17 май 2019, 10:54 от st. Dobri

# 539
Да, явно са секретни, защото от снощи търся информация и не мога да намеря. Сега сме на тази вълна и ми се искаше да разбера какво да очакваме като оценка. За някои деца е голям проблем покриването на тези нормативи и чак го превръщат в драма.

Общи условия

Активация на акаунт