Университети във Франция

• 44 464
  • 351
  •   1
Отговори
# 300
Много пактичен съвет! Благодаря, Elan!

Девойката вече занесе 2 куфара багаж сега през юли (седят някъде из къщата на нашите познати), а за официалното изнасяне през септември вече купихме двупосочни билети на Бг еър (отиване в началото на септеври; връщане по Коледа). Бг еър имат програма за младежки пътувания и в цената им (ок 500 лв. двупосочно) са включени 2 големи куфара х 23 кг + салонен багаж; кацат на летище ШдГ и това на практика спестява 30+ Е за автобуси от/до Бове + часовете в път. Така че, имайки предвид, че общо девойката ще е изнесла 3 големи и 2 малки куфара + 2 раници, то релокирането следва да е затворено.
Но да, не бях помислила, че може да има затруднения в метрото, ако няма ескалатори, както и не се бях сетила за Спиди.
Е, девойката ще трябва да се оправя както може; зарът е хвърлен вече Simple Smile

Обаче пак благодаря за съвета!

# 301
  • Русе
Не се сетих да пиша по-рано, макар да мисля, че съм писала напред в темата. От Буве обикновено пътуваме споделено с блаблакар, излиза по-евтино и по-бързо, единствено, ако уиз закъснеят има риск, защото не те чакат много. Но, ако вземеш билети рано може да намериш и по 20 евро без дискаунт. Аз обикновено пътувам за по 20лв до 40лв на посока с дискаут, а с картата на ДСКуиз за безплатно със събраните точки и с  ръчен багаж само.

# 302
Набързо се отчитам, че квартирата на детето е налична; опасенията ми се оказаха безпочвени.
Дъщеря ми беше на място в Париж в средата на юли, отиде до адреса, срещна се с управителката на резиденцията, която дори я е пуснала в ателието, което ще заеме от септември. В момента там живее девойка, а моето дете следва да влезе на 10ти септември; ако пространството било свободно от по-рано, можело и по-рано да се настани. Както писах по-горе, квартирата й струва 640 Е, токът се плащал отделно (, за което се искало някаква регистрация някъдеси), депозитът е 800 Е, 60 Е е еднократната админситративна такса. От направеното клипче виждам, че стаята е на 2ри етаж и прозорците гледат към частна градина. Кухничката е супер малка - мини мивка с шкафче под нея, 2 котлона и малък хладилник, но като се сетя аз откъде тръгнах преди 25 години (Студентски град), това, което виждам, е абсолютно бижу. Към ателието има самостоятелна баня и ВЦ; нужно е да се купи единствено завеса за банята. В месечния наем е включено почистване на стаята и пране на спално бельо веднъж месечно, но имало и перално помещение, което може да се използва от резидентите; също се предлагали и колела под наем за 10Е на месец.
Ами това е.
За сега отчитам квартирата като голям успех, дължащ се на помощта на приятелите ни парижани, които първо ни дадоха данните на мястото и второ, отидоха на адреса да "ходатайстват" за нас. Доколкото разбрах даже са декларирали готовност да ни станат гаранти, което обаче се оказа ненужно, вероятно защото аз представих служебна бележка за доходите си. Соу фар соу гуд, както се казва на чист български език.
ПП Бих качила клипче на стаята, но не знам как да го направя Simple Smile
Здравейте, и ние имаме вече квартира. Дъщеря ми ще учи в Лил и настаняването е в collocation. Последната стъпка е задължителна застраховка. Това, което излиза като вариант е обаче застраховка на цялата къща, като за нас е необяснимо защо всеки един съквартирант трябва да застрахова къщата. В крайна сметка, при обезщетение, няма да бъдат изплатени 5. Някой знае ли нещо повече по въпроса и ако може да даде съвет как да процедираме.

# 303
  • Sofia
Момичета, има ли тук дете, което да учи в Science Po?

# 304
  • Варна

Моят син.

# 305
  • София
Здравейте, бих искала да попитам дали някое дете учи във Франция по така наречената програма Алтернанс. Две седмици да учи за бакалавър и две седмици да работи?

# 306
  • Варна
Здравейте, бих искала да попитам дали някое дете учи във Франция по така наречената програма Алтернанс. Две седмици да учи за бакалавър и две седмици да работи?
Моят син ще учи тази година така, но магистратура. Програмата е 3 дена работи , 2 дни ще ходи в университета.

# 307
Здравейте, първо да благодаря на елан, че е създала темата и помага с каквото може! И на всички останали, които споделят.
Стигнах до 3-та стр. и обещавам да прочета всичко дотук, но имам конкретен въпрос ако някой може да отговори. Каква е разликата между ecole polytechnique и техническа специалност в общ университет. Кое обучение е по-добро? Става дума за компютърни науки/ информатика.

# 308
  • Наблизо
Ecole polytechnique ,но влизането в в пъти по-трудно,обучението също и е почти невъзможно да работи в началото.Обаче дипломата е много много по-престижна.

# 309
  • Русе
Не познавам конкретния университет, но от моя опит. Проверете, до колко унито е практически насочено или е по теоретично и преценете. В нашата специалност - кино и аудиовизия това  беше основното, което натежа на везните - частен университет с диплома или с titre/не знам как се превежда/нещо като сертификат за професия или Сорбона с теоретична подготовка. Избрахме частен с практика и не сгрешихме.

# 310
Ecole polytechnique ,но влизането в в пъти по-трудно,обучението също и е почти невъзможно да работи в началото.Обаче дипломата е много много по-престижна.
Благодаря! Идеята не е да се работи, а за начало да се учи, така че ще се пробваме пък каквото стане.

# 311

Да, дъщеря ми ще учи.

# 312
  • Sofia

Да, дъщеря ми ще учи.

@Nunche, би ли споделила как се подготвихте за интервюто? Дъщеря ти, в кой кампус е, какви са нейните впечатления?

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 16:27 от Баба ви Яга

# 313
Не познавам конкретния университет, но от моя опит. Проверете, до колко унито е практически насочено или е по теоретично и преценете. В нашата специалност - кино и аудиовизия това  беше основното, което натежа на везните - частен университет с диплома или с titre/не знам как се превежда/нещо като сертификат за професия или Сорбона с теоретична подготовка. Избрахме частен с практика и не сгрешихме.
Частен университет не е вариант за нас. Понеже и квартира евентуално ще трябва да се плаща.
Може ли малко информация кого да търся във френския институт? Бяхте споменали Б. Коларова, но не виждам такова име сред служителите...

# 314
  • Sofia
Частен университет не е вариант за нас. Понеже и квартира евентуално ще трябва да се плаща.
Може ли малко информация кого да търся във френския институт? Бяхте споменали Б. Коларова, но не виждам такова име сред служителите...
Мисля, че Бистра Коларова е напуснала и нан нейно място има нов човек Бранимир Генев

Общи условия

Активация на акаунт