Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети във Франция

 • 18 500
 • 187
 •   1
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 1 930
Понеже старата тема е много стара си позволявам да пусна нова.
Виждам, че във темата на ФЕГ не пишат много хора, но пък зная, че доста деца кандидатстват във Франция.
Целта е да обменим опит при кандидатстването, обучението и всичко свързано с живота там.
Софиянци са привилегировани от към наличието на Френски институт и г-жа Бисера Коларова, но ние от провинцията нямаме този шанс. Така че, давайте да си помагаме.

На 20.12 отварят за разглеждане и предварително проучване общата платформа на университетите.
Това са важни страници за предварително ориентиране и последващо кандидатстване за държавните университети, някои лицеи за подготвителни години за гранд еколи и някои частни училища:
https://www.parcoursup.fr/
http://www.terminales2018-2019.fr/

На първо четене необходими документи:
- академична справка по срокове за 9.10.11.12 клас.
- мотивационно писмо
- СВ
- на някои може да им искат препоръки (на нас ни искат 3бр.)
- на някои стаж (по информация има случаи на проверка за стажа - обаждат се по телефон или изпращат запитване)

Ние ще кандидатстваме в частен университет в Париж и не минаваме през платформата.
Ако има родители на студенти плащали такса за явяване на изпит, моля да споделят как стана плащането. На нас ни искат чек и мислим да им пишем за евентуален друг начин, т.к. този на мен лично не ми е познат. Знам, че в някогашни времена баща ми имаше чекова книжка и по филмите съм гледала, но познанията ми са до там. Изпитът е на 21.02 и аз стягам вече пребиваването, а госпожицата си подготвя документите.

https://cvec.etudiant.gouv.fr/
https://www.messervices.etudiant.gouv.fr/envole/
https://trouverunlogement.lescrous.fr/
Тук може да видите повече информация около живота на струдентите, помощи, настаняване, държавни такси - соц, здравно осигуряване.
Crus е структурата на държавните общежитя, които са кът, особено в Париж. Градска легенда е, че първокурсници посмъртно не могат да се настанят в тях, но има и изключения.
Това, което аз "разбрах" е ,че подаването на документите е до април, което веднага изключва новите студенти. Коригирайте ме, ако не съм разбрала правилно.

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 18:19 от bubanka

# 1
 • Русе
 • Мнения: 1 930
Виждам, че интересът е особено голям Simple Smile , но аз да си изпея.
Платформата на Parcursup e отворена от днес. Всички, които желаят може да се запознаят и да си отворят досие.
На 5.02.2019г. ще се проведат ателиета за писане на мотивационно писмо и автобиография, както и за самото кандидатстване в платформата. Всички, които имат интерес може да се обърнат към Френският институт - София.

# 2
 • Мнения: 20
Здравейте, това, което сте споделили е много полезно. Благодаря ви, засега не мога да кажа много по темата, но ще следя с интерес!

  # 3
  • Мнения: 5
  echo! Здрасти и аз бих искал да получа някаква информация относно университетите във Франция, тъй като последна година съм ученик във 9 фег. и искам все пак да се възползвам от този език и делфа който взех. Нещото което най ме плаши са таксите и колко струва обучението. По принцип не е евтино или безплатно като Холандия и много пъти гледам хубави университети и се разочаровам от скъпите им такси надвишаващи 5000 евро поне... Така бих искал да знам струва ли си, кога са крайните срокове за регистрация, какво е нужно и т.н.

  # 4
  • Русе
  • Мнения: 1 930
  Таксите за държавните университети са между 170 - 400€ отвори сайта на parcursup, в първия пост. Щом знаеш френски ще се ориентираш. Има видеоклипове, кое как се случва. Платформата е отворена вече. Разгледай университетите съобразно желаната от теб специалност. В дясно на реда на желания университет има бутон. Като го натиснеш излиза информация за конкретния университет, какво предлага, какво изисква, колко струва, колко кандидати за колко места са се борили мин.година.
  Щом си от София можеш да получиш инфо директно от извора Френски институт.
  Относно сертификатите - Мин В2, някои искат С1.

  # 5
  • гр. София
  • Мнения: 90
  Здравейте, итересуваме има ли университети където се учи на английски език. Дъщеря ми знае перфектно английски език в момента учи френски но е в началото. Имаме ли някакъв шанс.

  # 6
  • Русе
  • Мнения: 1 930
  Не съм запозната с всички университети. Зависи от специалността. Вероятно има частни такива. Със сигурност има за актьорско майсторство и кино. Таксите обаче там са други, около 7000-8000€. Трябва да се търси.

  # 7
  • гр. София
  • Мнения: 90
  Благодаря, а къде да търсим.

  # 8
  • Русе
  • Мнения: 1 930
  Ох, това е труден въпрос. Аз търсих около година нашите, докато намеря и проуча училищата и като цяло системата на висшето им образование. Кажете каква е специалността и ще се опитам да помогна, доколкото мога. Кой клас е девойката. Проверете и Люксембург, ако представлява интерес, за този университет е писала майка в групата на 9-та френска мисля. Там обучението било двуезично.

  # 9
  • гр. София
  • Мнения: 90
  Много благодаря. Дъщеря ми е първи курс в Софийския университет. А като специалност за чужбина се е насочила за международни отношения или в икономическата сфера. Имаме познати в Париж затова сме се насочили натам.

  # 10
  • Русе
  • Мнения: 1 930
  Щом е студентка, може да провери в университета за обмени по Еразъм, а щом е в София да отиде до Френския институт там ще и дадат по-подробна и сигурна информация от мен. (все пак аз не съм експерт). Аз също ще потърся.

  # 11
  • гр. София
  • Мнения: 90
  Много ви благодаря.

  # 12
  • Мнения: 378
  Записвам се да следя. Дъщеря ми е 10 клас в 9 ФЕГ и е силно мотивирана за Франция. Почти си е избрала специалност и се цели много високо. Наистина предимство е близостта на Френския институт и Бисера Коларова. Страхотна дама.
  Записа се на ателието на 5 февруари, въпреки, че има време, но се е нацелила в медицина, засега. Сега ще взема В2, за да може после да вземе С1.
  Още сме в началото на събиране на инфо, но ще сроделям всичко, каквото разберем.
  Платформата е пусната и е нова. Очакват се и реорганизации на висшето образование във Франция, които може да влязат в сила още за следващата учебна година, така че тези, които са 12 клас, ще трабва да следят отбилзо системата и инфо в сайтовете на самите университети.
  Това, което знаем за медицината е, че ще се промени и начина на организация по време на самото следване и начина на изпитване и отсявка и преминававе в горен курс, тъй като общото обучение по медицина във Франция и цели 8 години.
  Успех на децата

  Последна редакция: пн, 28 яну 2019, 12:39 от trapa

  # 13
  • Мнения: 1 926
  Медицината е голямо предизвикателство. Разбира се, че езикът е много важен, доколкото се явява ключова предпоставка за успех.
  Мой много близък приятел е лекар в Страсбург, живее там от 25 години, и е на ключова позиция в частна клиника. Синът му е втора година студент по медицина. От него знам, че едва около 20% от първокурсниците продължават нагоре, гилотината е страшна.
  В този ред на мисли, добре проучете всичко и позмислете трезво дали си струва. Като изключим безспорната полза за младия човек да се потопи в друга среда и култура, но чисто професионално - медицината е една от малкото специалности, които са на ниво у нас и дали не си струва да се вземе  висшето по медицина тук, а после да се търси специализация във Франция.
   

  # 14
  • Мнения: 378
  Медицината е голямо предизвикателство. Разбира се, че езикът е много важен, доколкото се явява ключова предпоставка за успех.
  ................
  В този ред на мисли, добре проучете всичко и позмислете трезво дали си струва. Като изключим безспорната полза за младия човек да се потопи в друга среда и култура, но чисто професионално - медицината е една от малкото специалности, които са на ниво у нас и дали не си струва да се вземе  висшето по медицина тук, а после да се търси специализация във Франция.
   

  Точно затова писах Simple Smile засега. Гилотината след първи курс особено е жестока и много отпадат.  Това, което научихме, е че особено в тази сфера се очакват най-големи реорганизации, тъй като там е най-тежко. Идеята била повече да минават по-нагоре, а на по-късен етап по време на специализации и стажове цедката да е по-голяма.
  Има още доста време и затова ще мисли добре преди да тръгне натам в тази специалност.
  Ще пиша всичко, което науча.

  Общи условия

  Активация на акаунт