Университети във Франция

• 44 453
  • 351
  •   1
Отговори
# 315
  • Русе
Не познавам конкретния университет, но от моя опит. Проверете, до колко унито е практически насочено или е по теоретично и преценете. В нашата специалност - кино и аудиовизия това  беше основното, което натежа на везните - частен университет с диплома или с titre/не знам как се превежда/нещо като сертификат за професия или Сорбона с теоретична подготовка. Избрахме частен с практика и не сгрешихме.
Частен университет не е вариант за нас. Понеже и квартира евентуално ще трябва да се плаща.
Може ли малко информация кого да търся във френския институт? Бяхте споменали Б. Коларова, но не виждам такова име сред служителите...
Идеята на поста не е да гледате частен университет, а практически или теоретичен, за да разгледате възможностите и да имате информиран избор.
За френския институт не мога да кажа нищо. Вероятно момичетата, които са с по-скорошни впечатления. През февруари има срещи с университети, това е добро начало, но никой няма да ви насочи по-добре от вас самите и интернет страниците на университетите.
На нас ни бяха казали, че е абсолютно невъзможно влизането в този и още няколко елитни университета с кино. Реалността се оказа друга въпреки четирите изпита, които трябваше да държи на място. 😋
Някои университети имат и брошури, които изпращат по пощата. А най-добре е след проучване, ако младежа/девойката не е ходила, да се разходите до Франция и да види нещата на място и да се убеди за себе си, че това е неговата/нейната държава и град и университет. После да няма драми.

# 316
...В нашата специалност - кино и аудиовизия това  беше основното, което натежа на везните - частен университет с диплома или с titre/не знам как се превежда/нещо като сертификат за професия или Сорбона с теоретична подготовка. Избрахме частен с практика и не сгрешихме.
...
Може ли малко информация кого да търся във френския институт? Бяхте споменали Б. Коларова, но не виждам такова име сред служителите...
Мисля, че Бистра Коларова е напуснала и нан нейно място има нов човек Бранимир Генев
Да, Бистра К. не е в Института някъде от края на зимата. И да, щафетата пое мъж. Името май наистина беше Бранимир Г. Смяната се случи на финала точно преди затварянето на системата - може би февруари-март някъде.

Колкото за теоретична и практическа насоченост на обучението, явно това наистина има значение.
Съвсем наскоро например разбрах, че приятелка на дъщеря ми се е отписала след първата си година в Сорбоната (Кино, Аудио-вижуъл, нещо такова, та май даже и двукомпонентна специалност е била и т.н.) и се е преместила в частен университет в същата или подобна специалност; сега я завършва. Аз като чуя Сорбоната & Кино в едно изречение и възторжено се раз-АХ-квам, но явно реалността се е оказала друга за девойката.

Ние сме на финалната права.
Куфарите са пакетирани и строени в дневната. Остава само раницата с ръчния багаж за стягане.
Вече сме в обратно броене. Подсмрък.

# 317
Момичета, има ли тук дете, което да учи в Science Po?

Да, дъщеря ми ще учи.

@Nunche, би ли споделила как се подготвихте за интервюто? Дъщеря ти, в кой кампус е, какви са нейните впечатления?

Здравейте, дъщеря ми е нa exchange програма от холандския си университет до нова година. Но е по- различно от децата, които учат за бакалавър във Франция. Тя има сертификат и  искаше да учи във Франция, но накрая промени решението си и въпреки всичко сега в 3 курс, като и се отдаде възможност реши да упражни езиковите си познания и да учи в Science Po. Уви, ще бъде на квартира за този период- доста трудно я намери/ не знам подробности .. освен ,че е 9м2 за 700евро Disappointed Relieved/. За инфо утре сутринта лети с бг еър, предполагам ще  има и други деца...

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 15:02 от Nunche

# 318
Някой ми беше отговорил за ecole polytechnique. Имам някои въпроси да задам, дали може да ми пишете. Новият заместник на г-жа Коларова не успя да ми отговори...

# 319
  • Наблизо
Пишете тук,много глави мислят по-добре от една.

# 320
  • София
Привет, каква е тази програма. Къде може да прочета повече за нея?
Здравейте, бих искала да попитам дали някое дете учи във Франция по така наречената програма Алтернанс. Две седмици да учи за бакалавър и две седмици да работи?

# 321
Въпросът ми е следният, може ли дете, което завършва в България средното си образование (не във френския лицей) да положи изпит за ecole polytech (geipi polytech се казва въпросният изпит) и дава възможност да се кандидатства в 34 политехнически училища.

# 322
  • Русе
https://www.geipi-polytech.org/terminale-generale-scientifique-i … urs-apres-le-bac/
Ако става дума за това, ясно пише кой може и кой не. Училищата трябва да. Са одобрени от цитираната агенция. най-долу на страницата има имейл. Пишете им. Кратко и ясно, че не обичат дълги имейли и не ги четат, та отговорите остават мъгляви.

# 323
  • Наблизо
Привет, каква е тази програма. Къде може да прочета повече за нея?
Здравейте, бих искала да попитам дали някое дете учи във Франция по така наречената програма Алтернанс. Две седмици да учи за бакалавър и две седмици да работи?
Не е нещо конкретно,а нещо като чиракуване.
Първо трябва да бъдеш приет от училището/университета ,в конкретната специалност и след това да намериш и предприятие,в което да работиш.После ритъмът е 2-3 дни в предприятието и 2-3 учене в училището или една-две седмици в училището и две-три седмици в предприятието.
Не се предлага за всички специалности( най-вече за по-техническите) и най-трудното е да намериш предприятие,но пък има много големи плюсове като например истинска заплата в зависимост от възрастта и нивото на образование (дали е в лисанс,бтс или магистратура нивата на заплатите са различни) и от предприятието,както и голямата практическа насоченост и това,че накрая си излизаш с диплома И професионален опит.

# 324
  • Русе
А дали не трябва да се провери предварително дали университета разрешава такава програма? При дъщеря ми имаха задължителен стаж определен брой седмици, което беше невъзможно без да е в учебно време, но не им разрешаваха. Даже имаше проблеми последната година, защото ходеше по то начин с разрешение на училището и договор между него и бюрото, в което беше на стаж. Даже ми изпращаха писма, че има много отсъствия и може да не завърши годината.

# 325
  • Варна
Ели когато университета предлага тази програма сам си търсиш работа , но тя трябва да е одобрена от университета , т.т да е по специалността задължително . След това договора се сключва между студента, работодателя и университета . Има изискване за минимално заплащане , но ако реши работодателя може да ти плаща и повече. Като се подпише договора студента минава на различна програма - при Михаил е 3 дни в седмицата работа, 2 дни училище . Единственото неприятно е , че /поне при Михаил / договора е от 1 септември, до 31 август - т.т цяла календарна година . Плюс при Михаил е и, че университета е частен и работодателя е задължен да заплати таксата. Само не знам какво ще се случи с помощите за квартирата . Да ли няма да ги спрат .

# 326
  • Русе
Именно това имах предвид, че университета трябва да разрешава или предлага този вид начин на обучение, а и Мишо е магистратура, а не бакалавър, а до колкото разбрах става дума за бакалавър. Струва ми се странно 1 курс да се разреши такова нещо, но не съм запозната и може и да има. Поста ми беше с идеята да се провери, за да няма изненади после - студента приет,  а не му/й разрешават такава програма.

# 327
  • София
И аз това се потивам да разбера сега дали тази програма я има за бакалавър първа година.
Ето повече за прогламата:
https://www.1jeune1solution.gouv.fr/

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 09:26 от Медунка

# 328
  • Наблизо
Медунка,това не е програма за обучение,а правителствена програма в помощ на учениците да намерят по-лесно алтернанс.
Елан,предлага се още от лисанс,за бтс,дори за гимназията.Ако програмата е в държавен университет,тя в повечето случаи пак е платена и се заплаща от предприятието.
Всъщност те също печелят.Особено ако става въпрос за магистратура,студентът вече има базови познания и може да върши работа.Ако е свестен ,често ги оставят на работа и след това.
Сега от моя опит алтернанс най-лесно се намира в информатиката и техническите специалности.Най-трудно в маркетинга и комуникацията.

# 329
Следя темата макар досега да не ми беше на дневен ред - дъщеря ми е 10 клас. Всичко, което пишете е много полезно, ще препрочитам пак.

Въпросът ми е относно Ecole polytechnique много ли трудно се влиза? На сайта им са описани доста изисквания малко по американски образец - участия и активности извън училище и оценки по редовните предмети. Дали сме закъснели с ориентирането?

Общи условия

Активация на акаунт