Университети във Франция

• 44 340
  • 350
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
Здравейте, има ли студенти в Лил (випуск '25, но и предходни)?

# 331
  • Русе
Следя темата макар досега да не ми беше на дневен ред - дъщеря ми е 10 клас. Всичко, което пишете е много полезно, ще препрочитам пак.

Въпросът ми е относно Ecole polytechnique много ли трудно се влиза? На сайта им са описани доста изисквания малко по американски образец - участия и активности извън училище и оценки по редовните предмети. Дали сме закъснели с ориентирането?
Навсякъде в Париж се влиза трудно. Та отговорът е "Да'. Специално за това училище нямам информация, но в Париж наплива е голям. Трябват активности, доброволчества, ако има награди от международни конкурси свързани с това, което ще учи, участия в еразми, най-добре с насоченост към това, което ще учи... И... Така. Не са задължителни, ни ги гледат.

# 332
Въпросът ми е относно Ecole polytechnique много ли трудно се влиза? На сайта им са описани доста изисквания малко по американски образец - участия и активности извън училище и оценки по редовните предмети. Дали сме закъснели с ориентирането?
Синът ми беше приет в Ecole polytechnique миналата година /admitted with honours/. Кандидатства в бакалавърската програма с английски език. Не знам как стои въпросът, ако се кандидатства с френски.
Мога да кажа, че приемът му беше на чисто академична основа, с постижения по предметите на международно и национално ниво и чудесно представяне на интервюто, което също беше чисто академично. Според мен за тази програма по-скоро това е от съществено значение, а не дейностите и активностите в полза на обществото и т.н.

# 333
  • Русе
Синът ми беше приет в Ecole polytechnique миналата година /admitted with honours/. Кандидатства в бакалавърската програма с английски език. Не знам как стои въпросът, ако се кандидатства с френски.
Мога да кажа, че приемът му беше на чисто академична основа, с постижения по предметите на международно и национално ниво и чудесно представяне на интервюто, което също беше чисто академично. Според мен за тази програма по-скоро това е от съществено значение, а не дейностите и активностите в полза на обществото и т.н.

Прекрасно е, че се включвате. Всяка информация, особено от първо лице е в голяма помощ на търсещите. Ще е добре обаче да влезете в конкретика. Така " академично", " постижения" в еди кое си.... Аз лично мога само за спекулирам какво точно имате предвид и как е протекло кандидатстването.

# 334
  • София
Под постижения обикновено се разбира медали и награди от състезания и олимпиади, научни публикации, участия в силно селективни програми.
Академично интервю означава, че се навлиза на науката, която ще се изучава - коментират се научни понятия, концепции, теореми, закони на физиката например, решават се задачи и се обсъжда тяхното решение или подхода за решаването им и всичко това показва в каква степен кандидатът е запознат с материята и има дълбок и траен интерес и потенциал за изучаването й на университетско ниво.

# 335
Благодаря, prizma  Flowers Hibiscus
По-обстойно едва ли би могло да се обясни.

# 336
Здравейте, има ли студенти в Лил (випуск '25, но и предходни)?
здравейте, дъщеря ми е випуск ‘24 и учи в Лил. Пишете ми на лично

# 337
Здравейте! Има ли тук студенти в Science Po или майчета на студенти там?

# 338
След много голяма пауза от моя страна, тихичко споделям, че дъщеря ми завърши първата си година в Сите, специалност Икономика и Управление. Първият семестър беше за нея много лек. На повечето изпити получи 15 и нагоре точки, на един имаше 19 (е, на един имаше 11 Simple Smile ). Общо имаше 9 изпита, ако се не лъжа. Тук в скоби казвам, че голям процент от колегите й отпаднаха; също тя казваше, че не-малка част от колегите й повтарят годината заради невзети изпити. Във всички случаи на нея й беше лесно и това се виждаше както от спокойствието,с което ходеше на изпити, така и от резултатрите й. В гимназията беше в профил математика и физика, ако това има значение. Както и да е, при такива резултати, получи покана да участва в класа (групата?) за студенти с отлични резултати - имаше там някакъв термин за тоя клас, но не го помня; там били поканени 20-25 младежи. Прие и това й вдигна натоварването с 2-3 допълнителни предмета, съответно имаше 2-3 изпита повече през 2рия семестър. Изпитите от втория семестър също не я озориха твърде. Имаше някакви неясноти по някаква част от висшата математика, която не разбираше, дали не беше и по допълнителните предмети?, та по Великден, когато се прибра за ваканцията, се свърза с младеж, студент тук някаква АйТи специалност, за да й обясни задачите. Икономиките в УНСС не учели това, дето на нея й трябвало, та АйТи  студент й отдели 1 час време, обясни й всичко и тя схвана каквото там не й беше ясно, и след това и този изпит беше песен. На практика приключи първата си година в началото на май, а прибирането към БГ беше с една раничка и обиколка из Европа (с безплатните жп билети от ЕС по младежките програми; беше изтеглена от лотарията; брат й също беше изтеглен тази пролет от лотарията впрочем Simple Smile); в края на май се прибра в Сф и вече един месец работи, докато си организира стажа. Сега от 1ви юли започва стаж в банка да трупа точки за СВто. Междувременно миналия месец, след като се върна, реши, че може би Сите не е за нея и затова подаде документи в системата за прием в Пантеон. Тази седмица получи мейл, че е приета, та се мести в Пантеон Сорбон (редактирам: не било Пантеон Сорбон, а Пантеон Асас); ще продължи да учи същата специалност, 2ри курс, няма да загуби предмет или време, просто продължава напред, но другаде. Още по-междувременно, брат й беше приет в Карлос 3 в Мадрид и по тази причина, имайки предвид предстоящите разходи на семейството за 2ри студент в Мадрид, тя кандидатства и за стипендиант в Круз. Прилагахме финансови документи + писмото за прием на брат й от Карлос 3 към досието й в Круз. Тя се надява се да да я одобрят за общежитие, така че да се премести по-близо до новия си университет или ако това не стане, поне да я одобрят да получава малка месечна стипендия (и право на купони за храна за 1 Е). Разбира се тя иска всичко, но аз не вярвам, че ще стане, защото - обективно - доходите ни не са ниски. Ако не се получи работата с общежитието до Пантеон, ще си остане там, където е; пътят й до новия университет ще се удължи с 10тина минути, но не е драма, така че каквото - такова.  

Инак Париж й харесва. За една година време вече има международна среда сред младежите в резиденцитя, където живее. Среща се и с български студенти и приятели, разбира се, но средата й е много по-обширна от българската общност. Излиза често и в шарени компании, но изкарваше доста време и в библиотеката, за да учи на спокойствие; не че някой й пречи в стаята й; може би за да е с други младежи, ид аправят заедно разни неща в почивките.
Огромният минус на живота й до сега в Париж (за мен) е фактът, че резиденцията, в която живее, има наложени температурни ограничения. Максималната температура, на която може да настрои радиаторите си в стаята си, е 18 градуса, което означава, че реално в стаята й зимата не е повече от 16 градуса. Когато се чувахме (виждахме) зимъска, всякога беше навлечена с х 3 ката пуловери. Тя казва, че не само в резиденцията й е толкова студено, но и в университетските зали било същата работа. Имало зали, които били толкова големи и толкова студени, че всички стояли с якета и шапки, и шалове. Инак сметката й за отполение зимата беше х 70-80 Е месечно, което мен много ме озадачаваше. За тия пари, дето ги плащаме, следва да е топло там, където живее; все пак иде реч за ателие с големина под 20 квадрата, а не за замък. От друга страна, ето днес излезе сметката й за ток, та са ми съвсем пресни детайлите. Сумата за ток за последния й месец беше 40 Е, от които токът е 8 Е, а другото са разни такси и абонаменти. И да, парното в 3те сгради на резиденцията й е на ток. Не знам какс тои въпросът в общежитията на Круз. Както и да е. Зимата свърши, сега е лято, да гледаме напред и да се надяваме да се премести в общежитие на Круз, където - пак да се надяваме - че ще е по-топло, ако не по-евтино Simple SmileSimple SmileSimple Smile
..
редактирах: вечерта казах на девойката, че тук пишете, че много се учело в пантеон сорбон и тя рече - първо, това не ме плаши, нали затова съм там, и второ, не съм в Пантеон Сорбон, а Пантеон Асас. Набързо рече, че Пантеон Сорбон било основно за литература и изкуства, а Пантеон Асас било насочено към право и икономика. Не се задълбочих, че в 10 вечерта беше изморена след работа. Намерих инфо тук: https://www.assas-universite.fr/en и https://en.wikipedia.org/wiki/Paris-Panth%C3%A9on-Assas_University ; поправям се, за да не ви подлъжа.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 07:40 от majceto

# 339
  • Варна
Majceto тази тема е много позамряла и с удоволствие чета, когато някой пише в нея . Моят син тази година завърши магистратура в Science Po Paris / утре предстои официално дипломиране/ . Много се вълнуваме - с баща му сме тук в Париж за да споделим с него този момент. Преди това завърши бакалавър в Paris 1 Pantheon Sorbonne. . Нашият син дойде да учи в Париж с голяма желание , но нещо вече не му е на сърце Франция  и тъй като специалностите , които завърши не се признават в България започна да мисли какво да специализира за да се върне в България . Кандидатства в INSP в Страсбург и го приеха . От септември месец ще учи 13 м там . И после какво ще прави - не знам .
Имаме и по-малък син , който тази година завърши 12 кл и от септември м ще учи в Политехниката в Торино .
Весела ваканция и успешна нова година на всички момичета и момчета!

# 340
  • София
Majceto, много се радвам за дъщеря ти. Pantheon Sorbonne е много сериозна работа, моята дъщеря направи там бакалавър.

Аз се похвалвам със завършила магистърка. Този вторник беше защитата, още нямаме официалната оценка, както и резултатите от последната сесия Simple Smile ама мислим, че всичко ще е наред. Изтърколиха се тия 5 години като едно мигване на окото. Официалното дипломиране е чак през март. Те французите хич не си дават зор Simple Smile
Много е щастлива, голям гърч откъм учене беше, но каза, че ако трябва да избира, пак същото щяла да избере. Сега си е в България, а на 7 юли почва платен стаж. За момента и харесва във Франция и натам гледа. Животът ще покаже!

# 341
Ян@, честито. Много успехи и попътен вятър,

Как тече времето - все едно вчера беше, когато дъщяря ти кандидатстваше във 9 ФЕГ!

# 342
На този етап дъщеря ми не е във възторг от французите най-общо казано. Меко и деликанто споделено, без да целя да обидя някого, тя счита, че като цяло французите са посредствени и ограничени, да не кажа глупави. Понякога споря с нея; казвам й, че няма как да са толкова пък чак както там ги определя, при положение, че Франция е една от основните икономики в Европа, но тя започва да ми вади някакви икономически доводи (и това още от първия си курс!) и оспорва всичко. Все пак е съгласна, че в Париж е много по-добре, отколкото в София (ти да видиш! Simple Smile ), така че на този етап не очаквам трайно да се върне. Но кой знае..
Инак тя планира да кандидатства по Еразъм и да учи 1 години някъде другаде. Досега, докато беше в Сите, планираше Италия, но в Сите нямаше кой знае колко много опции за Еразъм. Споделяше за Италия, Белгия, Холандия, Канада и нещо азиатско. И от изброените опции наистина Италия беше най-примамлива. За възможностите и договорите по Еразъм на Пантеон не знам още нищо. Но тя нашичката е доста оправна и прагматична, и не се съмнявам, че ще подходи целенасочено, за да вземе каквото може като възможност. Много е възможно и да реши да учи магистратура извън Франция. Кой знае.

Сега фокусът ни е изместен по-към брат й, който в края на август се изнася в Мадрид. Полека лека от наесен ще разпределя тревогата (и дългите уикенди Simple Smile ) между Париж и Мадрид.

Впрочем, отсега се тюхкам какво ще правим наесен с мъжа ми двамцата без децата. Най-накрая ще бъде чисто и подредно, но пък ще е толкоз тихо.
Еми живот.

# 343
  • Русе
Честито на завършилите @Яна, @Анет. Късмет и попътен вятър, който накъдето го отвее. Крис също завърши втория бакалавър през май. Нещо спомена за магистратура, но имайки предвид, че започва поредния филм началото на месеца не знам дали ще си го причини. Тази година пътува доста и аз определено я насърчавам.
Това "французите са глупави" е като " българите са умни".
@Яна, вие ще ходите ли към Париж с нея? Аз ще пътувам на 8ми, но от Букурещ, ако сте там може да се засечем.

# 344
  • София
Ще ходим живот и здраве догодина март, когато е официалната церемония по дипломирането.

Общи условия

Активация на акаунт