Жена Дете Мъж (Домакиня)

• 23 476
  • 692
  •   1
Отговори
# 555
Да де, ама и ти си я купила и чак ПОСЛЕ си установила, че всъщност е била излишна и то конкретно за теб. С други думи, ти имаш право да бъдеш тъпа овца, ама другите нямат. Ясно.

С бебешките стоки, както и с всяко друго нещо при бебетата, работи принципът проба-грешка. Огромна част от тях са направени за удобство на родителите и с нищо не допринасят за самото бебе, но няма как хем да чакаш на жената да ти свърши всичко вкъщи с бебе на ръце, хем да се скръндзиш да й осигуриш удобството, даже донякъде направо необходимост. Няма как едно единадесетмесечно, вече изправящо се да кисне в кошарата си за спане, докато ти полираш кристала в хола, тъй щото директно се е пребило през решетката. Ако нямаш кошара в хола, паяк, в който да го оставиш за 5 минути, люлка, в която да не изпада в истерия, че не те вижда и т.н., какво точно се очаква, че трябва да го правиш това дете, докато шеташ за любимия или му пържиш яйца? Това само като пример. 

Аз самата с първото си дете направих много излишни покупки, в които обаче виждах някакъв смисъл преди това, не съм ги купила да си меря нещо с някого. Разпродадох част от тях, при все че пак бях бременна. Или не са свършили работата, която съм очаквала, или детето не се е спогодило с тях. Единственото, което не купих, беше люлка, защото не исках да го уча да се люля, но то пък беше от спокойните и никога не видях нужда от такава. Което обаче не значи, че на друга няма да й трябва. Такива бебета съм виждала, че страх ме хващаше, когато забременях пак. Наскоро сериозно започнах да обмислям купуването на въпросната люлка за второто, че хич не е такъв ангел като брат си...

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 10:23 от adimommy

# 556
А киселото мляко е най-евтино.
А лирическата героиня дори кърми безплатно.

За един излишно, за друг - необходимо. Паяк, бънджи и други, които сега не си спомням, не съм ползвала заради педиатъра, но пък дадох пари за носилка, покривало за зимата, дъждобран и други неспешни и незадължителни покупки. На мен ми влязоха умерено в употреба, за някоя без асансьор са били жизненонеобходими, за трета са е.. ти глезотията и надскачане.
Така че... всеки с разбиранията и чергата си. Докато не започнат да искат пари от съседите за бънджи, не виждам какво им влиза в работата на съседите какво бънджи има детето.

# 557
Аз също съм много против динамиката, в която домакинска работа и деца се смятат за дифолтно "призвание" на жената. Много е важно мъжът да ги отчита като задачи и да вижда, че не са тривиални и изморяват, съответно да се търсят начини да се намали товара. Нито пък обичам идеята, в която идентичността на жената се обвързва с домакинството и грижата за децата - това са просто задачи, много е зловредно да им наливаш емоции, голям стрес е.

В моя случай на провайдната оценявам силно това да НЕ мисля кое колко струва и да мога да си остана у дома в ранните години. Но това не значи, че мъжът ми не върши никаква емоционална работа по семейството - има си неща, които поема, защото са трудни и тежки, няма как само защото аз съм у дома, да се справя с всичко.

И да, също смятам, че 10 часа интересна и ангажираща работа са по-добра оферта от цял ден принеси-отнеси с нула видими резултати и без заплащане. Така че ролите провайдър-домакиня не са равностойни.

Всъщност в 21 век оставането у дома е точно заради гледането на деца, не заради въртенето на къща. Просто защото живеем в такъв свят, че на детето му трябва нон стоп асистент. А, да, и въпроса с кофти атмосферата в градината.

# 558
  • София
Да де, ама и ти си я купила и чак ПОСЛЕ си установила, че всъщност е била излишна и то конкретно за теб. С други думи, ти имаш право да бъдеш тъпа овца, ама другите нямат. Ясно.
Поне не е било на кредит.
Сигурно съм тъпа овца, след като по време на майчинството си купих кола и в някои месеци взимах повече от заплатата си. Щом казваш...
За активни гимнастики, бънджита и някои други джаджи няма нужда да си нобелов лауреат, за да се сетиш че може и без тях, ако си ограничен с парите. Но ако си ограничен и на горния етаж  Mr. Green - започваш да се надскачаш със съседки и други майки
Скрит текст:
Писала съм го много пъти - ако въпросът опира само до финанси, лично за мен по-добре е 2+ деца с втора ръка, отколкото 1, отрупано с всичко. Не само за прираста, повече по други съображения.

# 559
  • София
С всяко следващо дете се убеждавах все повече, че едно малко дете няма особена нужда от разните бебешки джаджи. За сметка на това, няма нищо по-безценно от хубавите домакински уреди, които позволяват на родителите да се занимават минимално с домакинстване и максимално с децата си и един с друг.
Прав е Бг-татко.

# 560
Извинявам се, допълних си поста, докато сте писали.

# 561
  • София
Не мога да повярвам, че в подобна тема съм съгласна на 100%  с мнението на Сирен, ама ето на, коледно чудо!
Точно така мисля и аз, да, хубав пост.

# 562
  • София
Скрит текст:

С бебешките стоки, както и с всяко друго нещо при бебетата, работи принципът проба-грешка. Огромна част от тях са направени за удобство на родителите и с нищо не допринасят за самото бебе, но няма как хем да чакаш на жената да ти свърши всичко вкъщи с бебе на ръце, хем да се скръндзиш да й осигуриш удобството, даже донякъде направо необходимост. Няма как едно единадесетмесечно, вече изправящо се да кисне в кошарата си за спане, докато ти полираш кристала в хола, тъй щото директно се е пребило през решетката.
Ако нямаш кошара в хола, паяк, в който да го оставиш за 5 минути, люлка, в която да не изпада в истерия, че не те вижда и т.н., какво точно се очаква, че трябва да го правиш това дете, докато шеташ за любимия или му пържиш яйца? Това само като пример. 

Скрит текст:
Аз самата с първото си дете направих много излишни покупки, в които обаче виждах някакъв смисъл преди това, не съм ги купила да си меря нещо с някого. Разпродадох част от тях, при все че пак бях бременна. Или не са свършили работата, която съм очаквала, или детето не се е спогодило с тях. Единственото, което не купих, беше люлка, защото не исках да го уча да се люля, но то пък беше от спокойните и никога не видях нужда от такава. Което обаче не значи, че на друга няма да й трябва. Такива бебета съм виждала, че страх ме хващаше, когато забременях пак. Наскоро сериозно започнах да обмислям купуването на въпросната люлка за второто, че хич не е такъв ангел като брат си...
Ako нямаш - купуваш си и го оставяш там "под око" докато свършиш нещо, както правят много майки. То по ваща' логика самотните майки, майките с съпрузи в дълги командировки и т.н. до една трябва да имат минимум чистачка и готвачка на разположение за да си гледат децата   Crazy.

# 563
Е, именно де, купуваш си го, ако мъжът ти не е скръндзав и не прави на въпрос въртележката и бънджито. Няма да се учудя, ако тази жена няма грам удобство вкъщи, заради мъжа си, вечно работещият и вечно нямащият за бънджи.

# 564
  • Сф
Какво е това гледане в чуждата паничка , не знам.Кое трябва и кое не...мерене на доходи, сравняване на умствен с физически труд..тц, тц.
Бг татко и той изплиска легена с :
Така че изобщо не е равностойна замяна единият партньор да поеме тежка, досадна, нискоквалифицирана и затъпяваща работа (за домакинската говоря и за по-мръсните дейности около едно бебе примерно), докато другият върши неща, които така или иначе са му приятни и интересни.
Той, разбира се не може да си представи , че някои жени искат да са домакини и да си гледат децата и къщата. И че, на работника не му е особено приятно да си лепи плочките или изолацията, но го прави за пари и да издържа с- во.
Също и защо хората, млади основно,  ходят по чужбина.Сигурно заради прекрасният английски климат???
На автора проблема му е баш , че не може да си нареди приоритетите, че има фин.проблеми( той и така започна де- " парите не достигат".После започна да доукрасява..
Ами не се справя и проблема си е у него.Но защо да го търси в себе си, като може да натири жената..
Някои неща не могат да се предвидят- например че моето бебе беше на Аптамил от родилното и на Либеро, една хубава прекрасна сума на месец още навремето.Ама мм не е мрънкал по форуми, помагал е и за бебето, въпреки че не е наУчен сътрудник на бюро по цял ден.Кой каза, че физическата работа не уморявала като умствената? Сериозно??? Когато двама души държат един на друг, на децата си, все ще намерят начин да ги отгледат.Щото деца не се гледат с " колко ми е одрало кожата" " почивки на кредит, и" гола любов", а отговорности.Няма договорки- ти толкова, аз толкова". Има гъвкавост и взаимни усилия.И когато единия не се справя, почва да обвинява другия.В случая - ясно ми е кой не се справя.

# 565
  • София
Е, именно де, купуваш си го, ако мъжът ти не е скръндзав и не прави на въпрос въртележката и бънджито. Няма да се учудя, ако тази жена няма грам удобство вкъщи, заради мъжа си, вечно работещият и вечно нямащият за бънджи.
Ами той в случая точно за да може да й осигури повече неща си е направил фирма, с която изкарва допълнително на 600-те основни. Тя тая фирма може да се разрастне в бъдеще. Не е казано, че все 1500 ще взима от там.

# 566
  • София
PureLove, напълно съгласна за "приятната и интересна работа". Интересно защо на майката не й е гот да обгрижва собственото й дете, ами само се оплаква?

Но с друго не съм съгласна.
1. Тя иска да си ходи, но едва ли ще се справи сама при мама, на бас че ще иска издръжка. Тя го обвинява за какво ли не.
2. Защо той да не се справя, а за нея приехте, че се справя? Явно не е така, след като чака бащата за домакинството. Той чака ли тя да свърши някаква негова работа, та тя ще чака него? Като ще се дели - да се дели всичко, не само домакинската работа.

# 567
  • Сф
Абе каква фирма? Той ако имаше фирма , нямаше да седи на ниските осигуровки.Работи някъде за лудо, на сигурно и отделно на черно, ако има нещо.Много са така.Това обаче, не  значи, че изкарва достатъчно.Имам поглед в бранша..
Ако не е и в Сф, съвсем.

# 568
Не че нещо, но за домакините, които с кеф си стоят у дома, привлекателното не е точно чистенето и гадните, тривиални задачи. Да си домакиня с кеф включва неща като гоблени, кулинария и подредби и дизайн, не уфатно прибърсване. В моя случай по-скоро е "майчинство" с елемент на "майната им на подредбите", защото няма как да имаш къща с красиви предмети, докато си с малки деца. Да, може да е прибрано и прибърсано, ама дизайнерски нещица, скъпи картини и вази...забрави.

# 569
  • София
Абе каква фирма? Той ако имаше фирма , нямаше да седи на ниските осигуровки.Работи някъде за лудо, на сигурно и отделно на черно, ако има нещо.Много са така.Това обаче, не  значи, че изкарва достатъчно.Имам поглед в бранша..
Ако не е и в Сф, съвсем.
Той написа, че имал фирма. А дали изкарва достатъчно е спорен въпрос. Негвия доход бил малко над 2000, нейния /до края на тоя месец/ е 600. Е, ако с 2600-2800лв. и само 1 дете на 11м. не им стигат парите не е проблема само в това колко изкарва, предвид масовите заплати от 700-1000лв. в страната.

Общи условия

Активация на акаунт