Обсъждане на имотни обяви-7

• 46 786
  • 759
  •   1
Отговори
# 420
Според мен, цената на ЕПК, панел+ 200 евро на кв. За ремонт= приблизително на цената на НС. И то в долната граница заради общите части и годините на сградата. Искайте и сертификат за годност също.

# 421

Skulpture, какъв е този "сертификат за годност"? Мисля че съм доста добре запозната със строителните книжа, но това понятие не ми е познато. Ако имате предвид "Технически паспорт" или "Енергиен сертификат", за стари сгради изготвянето им е общо взето пожелателно и ако сградата не е участвала в програмата за саниране най - вероятно нямат такива, защото би следвало етажната собственост да се организира и заплати за изготвянето им, а обикновено обитателите нямат желание за правене на такива разходи.

# 422
Да това имам предвид. Срокът на експлоатация е 50 г, след което; желаят, не желаят, трябва да съберат пари и да направят техническо пълно обследване от основи, до покрив.
В общи линии купуваш право на строеж. От тая гледна точка няма как панел да е 1200 е на кв., а НС 850.

# 423
Какво право на строеж се купува, при положение, че панелките и ЕПК-та са строени на общински имоти и живеещите не купуват земята под сградата? Или бъркам нещо?

# 424
Точно защото земята не е тяхна, а общинска. Ако стане нещо имат право на строеж. Ако греша, поправете ме.

# 425
И аз така съм чувала. Ако живеещите са собственици на земята и сградата падне, те  могат да се туткат цял живот - тяхно си е. Но ако не са собственици на земята и сградата падне, имат срок от 5 години да построят отново сграда. И чак ако не го направят може общината да ги изрита и да си направи нещо по свое усмотрение.

П.П. Не знам дали тези 5 години срок са да построят, или да започнат строежа.

# 426
Е каква е гаранцията, че като има някакъв определен срок ще почне да се строи? Grinning Демек пак пиеш студена вода, само дето и няма да имаш част от мястото след 5 години...

# 427
Никаква, но не става дума някой да ТИ построи, а живеещите да СИ построят. Ако някои от тях нямат пари, другите могат да го направят. Ако никой няма - всичко свършва. Та гаранция няма, но все пак е някаква опция. И толкова, нищо повече.

# 428
Да това имам предвид. Срокът на експлоатация е 50 г, след което; желаят, не желаят, трябва да съберат пари и да направят техническо пълно обследване от основи, до покрив.
В общи линии купуваш право на строеж. От тая гледна точка няма как панел да е 1200 е на кв., а НС 850.
Ей, мине-не мине месец и някой пак изръси върховната глупост за 50-те години срок на годност.
Пък и ако правеха разлика между панел и ЕПК, и между ЕПК и ПК, масивна сграда гредоред и масивна железобетонна, пруският свод, обаче, е въпрос вече за над 10 хил. лв.

Всички сгради тип кооперации, строени от държавата или ЖСК, след края на 50-те гг. на ХХ в., са с право на строеж, а не със собственост върху земята. Общината отчуждава земята, тя става общинска, а за застроената площ на новата сграда се учредява право на строеж върху общинска земя. Това е, правото на строеж не е право на собственост. И правото на строеж струва пари и е част от цената на апартамента, въпреки че не е изведено на отделен ред с отделна цена.

# 429
НС на зелено има по 850 евро квадрата. Няма как да платя за ЕПК в Люлин нещо дори близо до тази цена.
Има то... ама тротоар няма, детска градина няма, метро няма. Освен това плащаш сега, а вземаш след 2 години (и то ако всички останали плащат навреме, та да може строителят да завърши сградата). Плащаш и 15-20% отгоре общи части.
Аз съм виждал лично как се продават в ЕПК за 1000-1200 евро... е, не в Люлин.

# 430
Ами в квартали като Надежда, Люлин... на зелено има НС по 850 Е
и улици си има там, и ДГ и училища и ти е ново, няма да дадеш една торба пари да купиш на някой буклука и да къртиш и изхвърляш боклуци ( е има и изключения но са малко)
А да не говорим, колко са се самозабравили хората - попаднах на 2 стаен ЕПК в Надежда (68кв) за 95 000 евро, за тотален ремонт (обзавеждане от 1970), това нормално ли е. За тези пари си купувам нов 3стаен във същия квартал.

# 431
Ами в квартали като Надежда, Люлин... на зелено има НС по 850 Е
и улици си има там, и ДГ и училища и ти е ново, няма да дадеш една торба пари да купиш на някой буклука и да къртиш и изхвърляш боклуци ( е има и изключения но са малко)
А да не говорим, колко са се самозабравили хората - попаднах на 2 стаен ЕПК в Надежда (68кв) за 95 000 евро, за тотален ремонт (обзавеждане от 1970), това нормално ли е. За тези пари си купувам нов 3стаен във същия квартал.

Позната през 2015 г. в същия квартал за 60Е си купи тристаен до метростанция - в нова кооперация, че и с паркомясто. Вярно, вдигнаха се цените, но чак толкова...

# 432
Ей, мине-не мине месец и някой пак изръси върховната глупост за 50-те години срок на годност.
Пък и ако правеха разлика между панел и ЕПК, и между ЕПК и ПК, масивна сграда гредоред и масивна железобетонна, пруският свод, обаче, е въпрос вече за над 10 хил. лв.

Всички сгради тип кооперации, строени от държавата или ЖСК, след края на 50-те гг. на ХХ в., са с право на строеж, а не със собственост върху земята. Общината отчуждава земята, тя става общинска, а за застроената площ на новата сграда се учредява право на строеж върху общинска земя. Това е, правото на строеж не е право на собственост. И правото на строеж струва пари и е част от цената на апартамента, въпреки че не е изведено на отделен ред с отделна цена.

Ако и ти правеше разлика между срок на годност и срок на експлоатация, щеше да е добре. Върховната глупост за 50-те години НА ЕПК и панел, съм го чела лично, за ПК, не съм. За мен поне не е глупост. Глупост е, ако извадиш едни 1200 евро на кв., да вложиш още 200 за ремонт, и утре като полегне сградата, да се бръкнеш още толкова, за да строиш. Да, но ако другите нямат пари да строят става зле. Общината те изритва след 5г, и парите ти са отишли в небитието. Колко струва нещо такова според вас.

# 433
Върховната глупост за 50-те години НА ЕПК и панел, съм го чела лично, за ПК, не съм. ......
Глупост е, ако извадиш едни 1200 евро на кв., да вложиш още 200 за ремонт, и утре като полегне сградата....

Това за 50-те години в кой блоГ го чете, имам предвид кой е първият блоГ, в който го чете? За форумите е ясно, включително този.
А блоковете не са Тудора да полягат. Дано никога да не се случва, казвам го съвсем сериозно, на практика да се види кои са най-стабилните сгради. Защото пък, от конструктивна гледна точка, най-стабилна е къща-куб с конструкция гредоред. Туй последното строителен инженер ми го каза.
Въпросът за моментните цени на кв. м. нямат нищо общо с конструкцията на сградата - очевидно е модерно, в масовия случай, да търсиш НС, защото, видите ли, общите части били много лъскави едни такива, нищо че в тях (стълби и външни коридори) прекарваш 2-3 мин. на ден макс, а останалото време си в в новите кутийки, наречени дневен тракт и спалня. Затова и НС е скъпо, защото има търсене. Това, че някой иска хиляди евро на квадрат за панел за тотален ремонт, не означава, че ще се намери друг да му даде тези пари. Но пък заради другия хит - локацията, може и да се намерят балами, знае ли човек.
А илюстрация на другото ми твърдение как масово не се прави разлика между конструкциите са тези 2 обяви за един и същи апартамент
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15421165660641 … k=4cnqof&f1=2  ЕПК
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15416013421093 … k=4cnqof&f1=2  тухла

Блокът си е тухла отвсякъде, местоположението му е кофти - на разклона на 4-ти километър, а апартаментът май гледа преобладаващо назад - т.е. на север. За съжаление дори да гледаше на юг-изток-запад, пак нямаше да е добре заради трафика, шума и газовете от колите. Иначе като разпределение, макар и не перфектен, защото е преходен, е доста приличен. Ремонтът си е едно на ръка.

# 434
  • София
За мен това е ЕПК, просто преградните стени са от тухла.

Общи условия

Активация на акаунт