Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 дек. 2018, 12:33 ч.

Отопление на пелети. Колко излиза?

 • 2 607
 • 47
 •   1
Отговори
 • Мнения: 120
Здравейте, вече 2ра зима се отопляваме на камина с водна риза на един етаж от къща , излиза ни някъде към 300-400лв за дърва и около 200 за въглища за целия зимен сезон, но е доса мръсно и тежко.
Интересува ме възможно ли е на тази готова система да се смени само камината с пелетна ? И какъв разход ви излиза отоплението на пелети? Имаме радиатори в 2 стаи и в 3тата е камината .
Чудя се понеже едни приятели от тази година са с такава камина, но тръбите са им медни , а нашите са обикновени пвц май се водят дали ще стават за пелетна камина ?

Линк към старата тема : http://m.bg-mamma.com/?topic=764926

# 1
 • Мнения: 2 535
Колко излиза зависи от поддържана температура, квадрати отоплявана площ и кпд на пелетната камина, качеството на пелетите. Първоначалната инвестиция е голяма, в дългосрочен план пелетна камина или котел е по-добра алтернатива от топлене на дърва или въглища.
За сезон при нас разхода е около 1600 лв-1700лв за сезона, 4 кубика и малко, отопляема площ около 100 квадрата.
Тръбите за парно трябва да са или медни или стабилизирани ppr тръби с фибровлакна. Под пвц какво имате предвид, ако не знаете дайте снимка. Ако имате предвид пвц за вода, те не се ползват за парно, поради редица причини например имат голяма линейно разширение и могат да се спукат при температура над 80 градуса. Никой майстор не би сложил такива за парно. И е редно да си ремонтирате системата, ако такъв е случая.
Отоплението на пелети е чисто и не изисква усилие. Програмира се системата и не ви се налага да правите нищо, освен да сипвате пелети веднъж или два пъти в седмицата, да се почисти котела веднъж в месеца, предполагам и камината е такя.

# 2
 • Мнения: 1 331
Етаж от къща топлим с пелетна камина. В Кухнята е самата камина , в хола и 2 спални има радиатори + лира в банята излиза ни около 1100лева. Поддържаме 23 градуса целодневно, през нощта се изключва. Системата е с ПВЦ тръби, къщата е с добра дограма , без изолация към момента.

# 3
 • Мнения: 120
1100лв за целия сезон така ли ?

Тръбите са ето такива , но забравих точно как се казваха .

# 4
 • Мнения: 2 535
Това са pex тръби. Стабилизирани са.Стават за парно. Но не могат да се вграждат в стени и имат доста загуби. Може да си ползвате инсталацията с тези тръби, но в дългосрочен план е хубаво да ги смените, за да намалите загубите. Зад самата инсталация, демек зад пелетната камина, тръбите трябва да са със голям диаметър, защото ако са малки, няма да се отопляват всички радиатори ефективно.
За разхода, наистина зависи. Но си има формули за изчисляваме на мощност, от която може да се добие представа, ако се вземат предвид факторите площ/кпд камина/изолация/дограма и т.н.

# 5
 • Мнения: 120
Ами нашите са изцяло в стените и в пода заложени. Единствено тези , които съм снимала са извън стените. А тези, ко3то са зад камината сега са широки тръби сиви пак някакви като пвц.

# 6
 • Мнения: 2 535
Ами като решите да си оправяте инсталацията някой ден, ги сменете, не се вграждат по принцип, има си причини защо. Но съм виждала какви ли не измислици от "майстори". Потърсете професионалист, койта да ви изчисли нужната мощност, за да прецените коя пелетна камина ще е подходящ избор за вашата къща. Той ще ви обясни и за тръбите. Но наистина професионалист, а не някой познат на познат. Пелетните камини не са евтини, пелетите също, трябва да се вземат предвид всички фактори. Иначе може да купите нещо, което ще харчи повече и ще дава голям разход.

# 7
 • София
 • Мнения: 16 564
На нас ни излиза 7 тона пелети от септември до края на април,  отопляваме 200 квадрата на 22 градуса. Зависи на каква цена купиш пелетите,  ние ги купуваме лятото на 300лв за тон.

# 8
 • Мнения: 1 331
Нашата система е правена от майстор, изчислена и сметната. Тръбите са ПВЦ ,но някакви специални, вградени. Пелети също  купуваме лятото. Също така има и голямо значение ,какви пелети се взимат , сега сме с някакви немски и разликата с предишни е огромна,

# 9
 • Мнения: 3 773
Отопляваме 70 кв.м. - радиатори в 3 стаи + лира в банята + подово отопление в баня, коридор и дневна + топла вода 150 л. бойлер. Поддържаме 23 градуса през деня и 21 през нощта.
Миналата зима ни излизаше около 110 - 120 лв. на месец т.е за сезон - 720 лв. Сега ще излезе малко повече, защото зимата е по - студена.
Апаратаментът е много добре изолиран обаче - под, таван, саниран. Дограмата е чисто нова. И пелетите, които горим са от слама и слънчоглед т.е. по - евтини от дървесните.

# 10
 • Мнения: 2 535
Има значение какви са пелетите, да. Неслучайно написах, че и от качеството на пелетите зависи. Калпавите пелети са пълни с прах, запушват пелетната горелка, не горят хубаво и накрая евтиното ти излиза през носа, хем чистиш, хем не топли хубаво, хем свършват бързо. Хубавите пелети нямат прах. Тая година купихме скъпи, но си струваше. При нас в района има само от иглолистна дървесина.
Изолацията е важна. Ако я няма, ще харчите много, защото топлината ще "излиза" навън. Ние също сме санирали къщата с каменна вата, нова трикамерна дограма, таванът също е изолиран. Важно е и правилна програма да се нагласи, защото от неправилно конфигурирана пелетна горелка,харчът пак може да се качи. За това се наема професионалист 😉

# 11
 • Мнения: 3 773
Ние сме с котел, пригоден да гори пелети от слама и слънчоглед и нищо не запушват. За камина не знам дали стават...

# 12
 • Мнения: 2 535
То от всичко могат да се направят пелети. Могат дя се горят, разбира се. Аз говоря конкретно за пелети от дървесина. Когато в чувала с пелетите има много прах, това значи че в завода освен дърво, са слагали и кората на дървото. Това, коета запушва е самият прах от кората. Запушва пепелника на пелетната горелка. А съм намирала и кристализирал пясък и какви ли не други неидентифицирани буци из чувалите. Просто много търговци слагат боклук със все дървото и го продават това. И това е, което получаваш на по-ниска цена понякога.

# 13
 • Мнения: 120
Ами при нас са може би едни 50-60кв. Малка спалня , средна кухня и по-голям хол , в който е сегашната камина. Имаме 3 радиатора вързани за нея. С новя дограма сме , без саниране на къщата. Отдолу също се отопляват на камина.

# 14
 • Мнения: 3 773
То от всичко могат да се направят пелети. Могат дя се горят, разбира се. Аз говоря конкретно за пелети от дървесина. Когато в чувала с пелетите има много прах, това значи че в завода освен дърво, са слагали и кората на дървото. Това, коета запушва е самият прах от кората. Запушва пепелника на пелетната горелка. А съм намирала и кристализирал пясък и какви ли не други неидентифицирани буци из чувалите. Просто много търговци слагат боклук със все дървото и го продават това. И това е, което получаваш на по-ниска цена понякога.

Сега, разбрах. Но мисля, че има значение каква е горелката и не всички камини могат да горят пелети, различни от дървесни. На нас майстора, който ни прави парното ни обясняваше, че някои камини действително се запушват и не могат да работят с пелети от слама, примерно.
Не съм много запозната с дървесните пелети, защото не сме ползвали такива.

Общи условия

Активация на акаунт