Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 дек. 2018, 12:33 ч.

Отопление на пелети. Колко излиза?

 • 2 527
 • 47
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 3 718
Pellets - имам няколко въпроса към теб.
С кой модел отоплявате тази къща?
Имате ли бойлер към камината?
Само с радиатори ли сте или и с подово?
Какви температури поддържате?

# 31
 • Мнения: 7 427
И не, не е скъпо в сравнение с дървата. За цял сезон 1200 лв за отопление на къща не е никак скъпо.
Ние не сме стигнали тази сума, но и не отопляваме цялата къща към момента. Стигат ни два тона, като камината не е включена постоянно, изключая най-студените дни

# 32
 • Мнения: 1 774
Ние отопляваме по-голяма квадратура и дървата ни излизат около 600 лв на сезон, така че за мен си е двойно по-скъпо. Единственият плюс е по-малко прах и по-малко хамалогия. И да, като гледам ника, абсолютно си е реклама постът на потребител/ката.

# 33
 • София
 • Мнения: 3 718
А на нас дървата са ни почти безплатни, но трябва някой нощно време да става и да зарежда старото Прити. Затова колкото и да ни струва сме решили минаваме на пелети, само да изгорим наличните запаси дърва, останали по наследство.
Плюс при нас ще е автоматичната работа. Това си е все едно заплатата на един огняр Simple Smile

# 34
 • Мнения: 1 774
А на нас дървата са ни почти безплатни, но трябва някой нощно време да става и да зарежда старото Прити. Затова колкото и да ни струва сме решили минаваме на пелети, само да изгорим наличните запаси дърва, останали по наследство.
Плюс при нас ще е автоматичната работа. Това си е все едно заплатата на един огняр Simple Smile
Ние не ставаме нощем. За последно слагаме дърва около 10 вечерта и към 12 спираме помпата. Ако е много студено, до 12 слагаме дърва и не спираме помпата до сутринта. Но при нас зимите са меки и почти не се е налагало второто.

# 35
 • Мнения: 2 507
Пък с пелети нищо не зареждаш. На 3 дена някъде мъжът ми допълва пелети в бункера. Пелетарката работи на програма. Вечер само й намаляме градусите преди да заспим. Прах няма. Веднъж в месеца я чистим само. Дим няма, само като запали може да се види дим от комина. Чиста работа. Всяка стотинка от инвестицията си струва за мен. Поддържала съм котел на дърва 2 години и не бих се върнала към това.

# 36
 • Бургас/София
 • Мнения: 197
Здравейте,
От две години се отоплавам на пелети (къща на два етажа), с пелетна камина на tim sistem. Разхода с пелети от A+ клас (каквито трябва да се купуват, за да не се събира толкова много пепел и да не се затлачват въздуховодите), излиза по два чувала на ден (без почти да се спира). Един чувал е 7лв. (15 кг.), на тон е точно 470лв. Една зима я изкарвам с 2 1/2 - 3 тона. Като се дръпне чертата е около 1200лв. Скъпо е в сравнение с дървата, но паленето е овтоматично, пепел почти няма и хамалогията е по-малко. Според бюджета си всеки може да си прецени. Самото закупуване на камината е 2700лв.+консумативите като прахусмукачка за пелетни камини филтри за нея, уред за подистване на въздуховодите и все в този тип е около още 300 лв. Да не забравяме и радиатори и траби...те са отделен голям разход. Този разход на пелети е на изолирана къща с външна изолация, изолация на таваните и стените. Квадратурата на етаж е 80кв.(за информация и реален поглед на нещата).  Иначе е много удобно и функционално.
Ние също отопляваме къща на 2 етажа (общо 230 кв.) плюс 200 литра бойлер и 200 литра буфер. С пелетен котел сме и разхода е 2 чувала на денонощие работи от октомври до април и изкарваме с
4 - 4 1/2 тона. Явно живеете някъде с по-кратка и топла зима. Grinning

# 37
 • Мнения: 1 318
И аз му се учудих на този коментар, по- напред бях споменала ,че ние топлим етаж от къща около 70 кв. и това ни разхода от края на септември до края на април.

# 38
 • Мнения: 12 680
И ние на етаж сме с по почти 70 квадрата и ни отиват около 4 тона, за двата етажа. Средно 600лв.

# 39
 • Мнения: 9
Здравейте,
Относно въпросите. Отоплявам се с пелетна камина на tim sistem. В къщата има само радиатори (без подово отопление)+бойлер 120 литра. Почти не я гасим. Колкото до разхода...наистина не е висок. При закупуването извикахме няколоко фирми и ни дадоха различни оферти. Много съм доволен от пелетната камина.

# 40
 • Мнения: 2 507
Айде стига с тая реклама. Къща на два етажа, неуточнено колко квадрата и дали е санирана и видиш ли с тая супер мега камина (никакви киловати не се посочват) само 2 тона за сезон. Ти тука за някакви абсолютно невежи хора ли ни взе?

# 41
 • Мнения: 9
Здравейте,
Ако сте прочели миналия ми коментар до край от вчера съм описал всичко. Камината е с мощност 26.

# 42
 • Мнения: 2 507
Четох, и за трАбите и за прахУсмукачките, рекламата във форума е забранена, по-добре прекратете, че става комично вече.

26 киловата само (значи бойлера ви е на макс 2 метра от камината) и изолацията и дограмата трябва да е желязна (поне 10см и не стиропор), да речем, че имате термоглави на всеки радиатор и датчици за температура и пак не е възможно 2 тона да отиват за сезон. Това е някакъв имагинерен разход в идеален случай.

Аз също мога да си изстипосам марката на котела и пелетната горелка и на дистрибуторите им, що ли не го правя? Поне повече въображение да бяхте вкарали, а не с тоя ник.

# 43
 • Мнения: 9
Здравейте,
Къщата(както казахте) е с 10 см. изолация, прозорците са трикамерни (най-добрите в момента). Бойлера не се включва винаги към пелетката. На всеки радиатор има термо глави и датчици за температурата. Не ми е била целта да правя каквито и да е било реклами, просто споделих за всичко, в случай ако някой иска сериозно да си купи пелетна камина. Колкото до другите ми постове положението е същото. Извинявам се ако Ви е подразнило това с нещо! А и разхода писах, че е 3 тона (в най-лошия случай).

# 44
 • Мнения: 2 507
И каква ви е изолацията? Аз като го снесох на готово е лесно да го препишете 😉
Не става дума за дразнене, а за нарушаване правилата на форума.

Общи условия

Активация на акаунт