Уволнение след бременност

• 3 419
  • 154
  •   1
Отговори
Здравейте скъпи майки.
На 8ми февруари изтече изпитателния ми срок за моята работна позиция, следователно договорът ми става безсрочен, по думи на шефката ми.
Седмица по-късно аз разбирам, че съм бременна и следва прекратяване на трудовите ми правомощия, назначение на нова длъжност на по - малка заплата с нов изпитателен срок, и финално уволнение на "новата ми длъжност".
В същото време аз НЕ подписвам документи, болничен съм и съм "изгонена" от работа.
Законно ли е това и били ли сте в такава ситуация, имате ли мнение как да постъпя и каква е следващата стъпка? Simple Smile

# 1
Не е законно, можеш да ги съдиш, но ти трябва адвокат. Иначе е безплатно. Това юридически.
Иначе много добре разбирам работодателите ти и на тяхно място и аз щях да се опитам да се отърва от теб - те съвсем нищо не са видели от теб, а ще им висиш на врата две  или даже три години. И за мен е некоректно да започнеш работа и да не се пазиш от бременност (или даже активно да работиш за забременяване).

# 2
  • София
Обадете се в ИТ, обяснете им казуса, те ще дадат най-адекватен съвет.

# 3
Не могат да те преназначат едностранно на позиция с по-ниска заплата. Има обаче един много специфичен момент с изпитателния срок. Той не тече по време на отсъствия. Та, може да се окаже, че към 8.02 не е бил изтекъл.
Няма как някой да отговори законно ли са постъпили, без да има достъп до цялата информация.
Без да звуча укорително "след седмица се разбра, че съм бременна" значи какво? След седмица ти разбра или чакаше да изтече изпитателния срок и тогава те разбраха? (Няма лошо. Всеки вероятно така би постъпил, но може да даде яснота относно настройката на работодателя към теб.)
Оттам нататък вече има много, много условности. Ти официално, по надлежния ред ли уведоми, че си бременна? (Т.е. представи ли на работодателя документ, удостоверяващ обстоятелството?).
Второ, виж си отсъствията по време на изпитателния срок и прецени до кога реално продължава той. Дали наистина е до 08.02 или до по-късно дата?
Какво е това преназначаване? Как така ти прекратиха договора без да си там? Това не може да се случи.
Доста неясноти има, за да ти се отговори еднозначно.

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 19:05 от Нищо лично

# 4
Не е законно, можеш да ги съдиш, но ти трябва адвокат. Иначе е безплатно. Това юридически.
Иначе много добре разбирам работодателите ти и на тяхно място и аз щях да се опитам да се отърва от теб - те съвсем нищо не са видели от теб, а ще им висиш на врата две  или даже три години. И за мен е некоректно да започнеш работа и да не се пазиш от бременност (или даже активно да работиш за забременяване).
Защо да не е коректно? Моите работодатели даже знаеха, че работим по въпроса още от интервюто и пак ме наеха.
Ако си излизала болничен или отпуска, може и още да си в изпитателен срок.
Аз не бих подписвала нищо и бих се консултирала с адвокат.

# 5
Това е съвсем различно - ако са знаели, са си направили сметката, ама седмица след като договорът е станал безсрочен да ти цъфнат с новина за бременност директно навява мисълта за некоректност.

# 6
Бременността е напълно планирана и с голямо търпение и радост се е случила сега. Ако исках да постъпя некоректно към работодателя си бих си мълчала до 9тия месец както се казва, а аз с голямо уважение го съобщих. Договора ми стана безсрочен напълно законно и без заобиколки. Изведнъж на 4ти март ми се дава хвърчащ лист без подпис и име, че съм уволнена на 8ми февруари (датата на изтичането на срока).
Листа с входящ номер за бременност беше изхвърлен от работодателя с нежелание да го получи.
На 17 февруари отново съм преназначена.
Всички документи са без мой подпис и дадени доста по късно от тяхното направяне.

Работя с адвокат, но събирам информация и мнения дали бих имала успех с тази нечовешка за мен постъпка.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 10:19 от AnMary

# 7
Нашият КТ съвсем не е безпристрастен, а действа в изключителен интерес на работника. Затова шансовете ти са много големи, казах го в първия си пост.

Но за мен си остава некоректно - като почваш нова работа ще задържиш планираното бебеправене. Иначе защо изобщо започваш???

# 8
Много некоректно. Напълно разбирам работодателя.

# 9

Абсолютно съм съгласна.
Срамота е да иска да ражда деца.
Авторката, а и всички жени в цялата страна, всъщност в целия свят, трябва да си извадят матките и само да бачкат.
Ще ми раждат те. Много нагло.

Въобще за работодател няма подходящ момент служителка да бременее.
Затова казвам да вадите тръби, матки, яйчници и да бачкаме по 12 часа, 6 дни в седмицата.
Или пък просто да има закон, който да забранява жените да работят.
И да седят вкъщи и да раждат колкото могат.

# 10
Аааа, ето, че започнаха да изплуват важни детайли. До 8-ми февруари си в изпитателен срок и договорът ти всъщност е прекратен в изпитателния срок. Няма какво да подписваш. Това се прави със заповед на работодателя. Твое съгласие не е необходимо.
После от 17.02 имаш нов договор. Ако не си го подписала, значи просто нямаш нов договор. Тук няма нищо незаконно.
Ти от 08.02 до днес в кои дни си била на работа? Ако можеш да докажеш, че след 08.02 си работила, това би могло да е от полза. Не разбрах обаче този болничен, в който си, от кога е.
Ти хубаво, че е планирана бременността, ама явно работодателят не е знаел за тези планове и сега не е много доволен. Дали е човешко или не, това е въпрос на гледна точка. За него вероятно твоята постъпка спрямо него е нечовешка. Но, слава богу, това дали е човешко или не, няма никакво значение за съда. Важно е дали е законно. А май ще се окаже, че е....Та, откога си в болничен?

# 11
Факт, че ИМАХ нов договор от 17.02 прекратен на 05. 03.
Новия договор дори е в системата на НАП
Болничният ми е за 4 и 5 март, дати в които съм уволнена.
Факт е че ми прекратяват изпитателния срок в тяхна полза на законна дата а именно последната от изпитателния срок, но тук се губи логиката да ми дават въпросната заповед на 2ри март, заедно с ново назначаване от 17ти февруари.

# 12
Ама какво значи "назначаване"? Нека да уточним термините, за да не те подведа неволно. Какво е "назначение"? Човек постъпва на работа с трудов договор. Който е двустранен. Ако не подпишеш и не отидеш на работа, той не влиза в сила. Това, че е регистриран в НАП само значи, че нещата са се случили още през февруари. Иначе няма как да регистрират този договор. Има си срокове.
Така че, договорът от 17.02 си е бил подготвен и регистриран още през февруари. Което пък значи, че пак по това време е бил прекратен предишния.
И съответно в НАП е било регистрирано и прекратяването.
Ти искаш да кажеш, че между 8.02 и 05.03 си ходила на работа, вършила си си задълженията, а не си имала договор. Правилно ли те разбирам? Не си знаела, че ти е прекратен договора и си работиш. А те те допускат.
Между другото, ако наистина си ходила от 17.02 на работа поне 5 дни, договорът се счита за сключен, но това после. Дай сега да уточним периода от 08.02 до 17.02

# 13
Да бях на работа. На 10 февруари дори получих възнаграждението си.
Въпроса ми е може ли на 4март да ми се даде заповед от 8ми февруари за прекратяване и от 17февруари за назначаване.
На 10 февруари питам :какво става с договора, отговора е :ами безсрочен е вече.

# 14
Доколкото знам няма право работодател да уволнява някой, който е в болничен.

Общи условия

Активация на акаунт