Самоосигуряващо се лице по време на бременност

• 880
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, имам следния казус и ще съм благодарна за разяснение.

Самоосигуряващо се лице съм и в момента съм бременна. Наскоро разбрах, че по време на самата бременност трябва да продължа да плащам здравни осигуровки, които доколкото разбирам ще са фиксирани всеки месец.

Въпросът ми е свързан със счетоводното обслужване. Работя със счетоводители, които ми казват, че ангажиментът им към мен не отпада и че трябва да продължим да работим заедно, тъй като по техни думи те трябва да подават всеки месец декларации за осигуровките, както и ДДС.

В същото време обаче:
   •   няма да имам издавани фактури;
   •   няма да имам други осигуровки, освен здравните;
   •   реално няма да извършвам дейност.

Затова не ми е много ясно до каква степен реално ще бъдат ангажирани счетоводно всеки месец. Знам, че по принцип ще трябва да се подаде годишна данъчна декларация, но въпросът ми е – има ли нещо повече от това? Реално необходимо ли е пълно месечно счетоводно обслужване в такъв случай?

Ще съм благодарна, ако някой е бил в подобна ситуация или има яснота по темата 🙏

# 1
  • София
Ако имате регистрация по ЗДДС трябва да подавате дневници и справка декларация по ЗДДС всеки месец.
Също така всеки месец се подава и декларация обр.1 за осигуровките, на тази база НОИ виждат, че сте болнични/майчинство и че дължите само здравни вноски.
Това са задължителните декларации. Като може да има и други, но вече счетоводителите ви най-добре знаят.
P.S. болничните също се падават в НОИ. Когато родите отново се подават допълнителни декларации.

# 2
Стотина счетоводители харесват това.

# 3
Ами не, ме го харесват счетоводителите. Защото им е писнало от такива ангажименти с финална оценка "какво пък толкова ще правят, нали съм майчинство и няма фактури".
Уважаема та питаща потребителска - разделете се със счетоводителите си и опитайте сама.обапе да знаете будните важни дати във вашия живот - 14ти, 25ти, 30 юни, 30 септември. Най-използваната вещ - компютъра, най-милото - софтуера на НАП и НСИ за различните декларации, най-важното в живота - стабилната работа на електронния подпис.
Не са счетоводителите виновни, че правилата са такива.

# 4
  • София
Точно! Аз също като счетоводител не искам подобни клиенти, защото работата с тях е много повече, отколкото ще платят и си мислят, че е свършено.
Да не забравяме и болничните в НОИ.
След 135-дневния болничен куп декларации за майчиството.
Най-вероятно ще се попълват и удостоверения за детски към общината.
и т.н. и т.н.

# 5
"Пълно" месечно обслужване не е необходимо, но и съвсем непълно не става.
Представете си, че някой Ви пусне кредитно известие към фактура, издадена преди да излезете в майчинство. Някой трябва да се сети да я въведе и да я впише в дневниците по ДДС, които ще подавате.

# 6
По принцип не знам дали е от значение, но аз имам само един клиент, който ми се води работодател. Просто не мога да съм на трудов договор. Та в тази връзка, всеки месец винаги съм фактурирала моя “клиент” една и съща сума.

Не се заяждах и не умаловажавам чуждия труд, но вие ме изядохте с парцалите. А и се опитвам да разбера наистина ангажимента им какъв ще е, понеже не ми казаха.

# 7
  • София
Стандартните неща, които трябва да се вършат всеки месец са описани в темата, вече ако излезе нещо допълнително ще знаят счетоводителите Ви.
И да, невъзможно е да Ви се обясни в детайли какво ще правят, защото се учи 5 години и после непрекъснато се четат закони.
Все едно да питате как да си ремонтирате пералнята и някой да започне да Ви обяснява кой болт първо да отвъртите, коя част да свалите и т.н.
Според мен реакцията беше към "Стотина счетоводители харесват това." - защото не, счетоводителите НЕ харесват това. И за приетите закони и цялата бумащине не са виновни счетоводителите!

# 8
Харесват и още как.
Друго си е да видят какво мислят клиентите за труда им.

# 9
Харесват и още как.
Друго си е да видят какво мислят клиентите за труда им.
Ние го четем в погледа на клиентите, чуваме го в многозначителното мълчание. Добре знаем какво мислят когато не мислят.

# 10
И после - оправи го това, те знам как стана.
Нямам пари от болнични два месеца, кога ще има, тя тази държава нищо не прави за децата си, пък иска да има раждаемост....
Пък какво е туй глоба????

# 11
Намерете форума за “майчинството счетоводно”. Сигурна съм, че там ще има и вашия казус разискан.
Успех!

# 12
  • Пловдив
Аз не съм счетоводител, но при мен има 3 майки при фирма от 5 човека. Ами повярвайте всичко се върти около майките. То са болнични ,то е осигуровки, декларации за детски, после връщам се на работа– искам част от майчинството, после се сещат ,че бабата може да го вземе-айде да го прехвърлим . Така че не си мислете, че те не работят. А пък за ддс–то да не говорим.

# 13
Счетоводител съм и разбирам казуса. Случаят е от най-кофти за ценообразуване. Реално работата не е кой знае колко, но я има. Не правиш пълно ДДС, но пак подаваш всеки месец. Не пресмяташ пълни осигуровки, но пускаш декларации. Нито да таксуваш, нито да не вземеш пари. Ако забравиш нещо да подадеш в срок (защото фирмата не е от активните, които всеки месец мислиш и ти е в главата), глобата ти я отнасяш.
Аз лично съм имала случаи да слагалам твърде висока цена на запитвания от самоосигуряващи, точно с цел да НЕ ги обслужвам, защото иначе имам усещането, че ще  работя доброволно ако им поискам цената, която те са готови да платят (т.е едно голямо нищо). Като се замисля - всички самоосигуряващи се, които обслужвам са наистина на приятелски начала и абсолютно за без пари.
Почват да се появяват софтуери, които обслужват точно вашият случай. Потърсете си например effortless tax (за декларациите за осигуровките) или taxmate (за ДДС дневниците). Не съм ги ползвала, но съм разглеждала функциите - поне рекламата обещава да можете да си ги подавате сама. Със сегашните счетоводители може да се разберете да им платите само да ви подадат болничните, а декларациите за осигуровките и ддс-то си го подайте вие. Ако ви се рискува разбира се, защото понякога такива самодейности излизат по-скъпо.
П.С. Допускам, че сте регистрирана по ДДС заради сделки с чужбина, а не поради достигнат оборот. Пуснете си последната фактура когато дойде времето и да ви дерегистрират по ДДС преди майчинството. Така поне единият ангажимент ще ви отпадне.

# 14
Здравейте, първо, благодаря за изчерпателния отговор и милия тон!

Точно така, имам един работодател в чужбина (и единствен), затова съм регистрирана по ДДС.

За съжаление, най-вероятно после ще се връщам на същото място, та може би не е най-добрият вариант да се дерегистрирам.

Просто имайки предвид какво ми предстои, исках да разбера каква е ситуацията, тъй като не ми се даваха излишни пари, но явно моите ангажименти не отпадат.

Общи условия

Активация на акаунт