Уволнение след бременност

• 3 792
  • 154
  •   1
Отговори
# 30
Няма "закон за бременните майки".
Виж, решила си да си намериш работодател, през който да си получаваш майчинството. Да, обаче си забременяла преди да ти изтече изпитателния срок и са те освободили. Просто не ти се е получило. Разбираемо е разочарованието ти, но ти също не си постъпила на тази работа с идеята да работиш там. Така че не мисля, че можем да говорим за безчовечност и нарушаване на закона за бременните майки.

# 31
Няма "закон за бременните майки".
Виж, решила си да си намериш работодател, през който да си получаваш майчинството. Да, обаче си забременяла преди да ти изтече изпитателния срок и са те освободили. Просто не ти се е получило. Разбираемо е разочарованието ти, но ти също не си постъпила на тази работа с идеята да работиш там. Така че не мисля, че можем да говорим за безчовечност и нарушаване на закона за бременните майки.

Ама ти май не разбираш моят въпрос
Как може да ме уволняват на 8ми февруари и да ми връчват МОЛБАТА С НОВ ДОГОВОР ПО КОЙТО СЪМ НАЗНАЧЕНА 20 ДНИ ПО КЪСНО???

# 32
Напротив, разбрах всичките ти въпроси. Търсиш под вола теле. Дали и как са те назначили ти си знаеш. Ще представиш документите на адвоката си и той ще ти каже дали изобщо можеш да предявиш някакъв иск.
Така, по твои емоционални преразкази, с всички неточности, които допускаш по отношение на имената на документите, аз не се наемам повече да коментирам. Просто има риск да напиша нещо неверно.
За мен, ти си освободена в изпитателния си срок. На 10.02 си получила заплата за януари. За февруари няма как още да наел получаваш ли заплата, защото не е дошло 10-то число. Може да ти платят само до 08.02. И ако се случи така, помисли как и дали изобщо можеш да докажеш, че си работила.
Успех с бременността. А другото дано се случи така, както е морално и редно.

# 33
Проблема е, че ти смяташ, че права има само работодателя, а майката никакви.
Работодателят имал право да се подсигури, ама една жена няма право.

Всъщност не, истината е, че човек не е женен за фирмата, и фирмата не ти е баща и майка. Т.е. никой не е длъжен никому отвъд написаното в договора и КТ. От там нататък всеки си гони интереса, в това число и фирмата. Ако може да си спести загубите законно - прави го. Социална политика има държавата, не фирмата. От друга страна и служителите гледат да прецакат фирмата и ако мине се радват. Това е реалността. Но после не разбирам защо има оплаквания, че жените вземали по-малко пари от мъжете, не напредвали в кариерата, не ги назначавали и прочее. Ми затова, защото всеки си гледа интереса.

И един последен въпрос - нека приемем, че фирмата си е твоя. Теглила си кредит, ипотекирала си си апартамента и таман когато нещата почват да потръгват ще допуснеш ли забременяване? И да си изгубиш жилището? Ще кажеш, че не е същото, защото това си е твое, а фирмата ти е никаква. Е да, ама пък за работодателя фирмата си е негова, правил е планове, договарял е проекти, вземал е кредити и се бори да оцелее в конкурентна среда. И хич не му е весело, когато някой му спира плановете.

Повече няма да пиша - отговорих на прякото питане, казах си и мнението. Нататък е безсмислено.

Социални политики имат много фирми.
И това е с цел да си задържат служителите.
Има си и закони, които защитават майките. Ти явно имаш проблем с това.
Тъжно е, предвид че си жена, много тъжно.
Работодател с лошо отношение трудно би си задържал служителите.
И какво ако служителка забременее?
Ще си наеме друг.
Как хем си против бремените, хем трябвало да се спазва КТ и договорите.
Последно?
И жената ще се върне след 2 години и ще си работи. Къде е драмата?

# 34
Драмата е,че като е с малко дете и да се върне сигурно ще взема болнични за детето.

# 35
Лошо е да се разболее дете, да .
Викам за осиновяване или разстрел.
По-добре второто.
Трябва и промяна в закона.
Никаква закрила за тия проклети жени.

Жалко е, че на вас това ви пречи, а сте жени.

# 36
На мен не ми пречи,аз не съм работодател.Когато децата ми бяха малки винаги са ме питали ,,има ли кой да ги гледа,ако се разболеят".Това много дразнеше мъжа ми и винаги ме отказваше от работа.Сега съм на 47 години с 16 години стаж.Същото се повтаря и със снаха ми сега.Майките не са желани от работодателите.Да са живи и здрави бащите.

# 37
Сериозно ли човек трябва да се съобрязява с работата си ако иска да създаде семейство?

Момичето забременяло след половин година и видиш ли не било коректно към фирмата.. що за глупости..
Трябва ли да питаш някого преди да правиш планове за дете или пък да спазваш някакъв срок? Ами ако стане случайно бебето?

Честно не го разбирам..
Те затова още на интервюто те питат. Като,че тях не ги е раждала майка и нямат деца...

# 38
Знам..и аз имам опит точно с такива интервюта.
Питали са ме смятам ли скоро да раждам.. от колко време съм с приятеля ми, заедно ли живеем, под наем или в собствено жилище.. каква им е гаранцията, че утре няма да забременея от някого с когото съм от два месеца или пък нямам проблеми и не мога да имам деца.. такива въпроси са крайно излишни!

# 39
  • Варна
Абе, при майчинство 2-3 години хич не са излишни...

# 40
Аз не мисля, че работничка или служителка има задължението изобщо да декларира, че е бременна. Но много ясно, че за работодателя това е проблем, финансов и организационен, защото изплаща отпуската на двама души (и на заместника, и на титуляра), а после работничката / служителката ще излиза всеки две седмици в отпуск по болест за детето, и кой плаща първите дни болнични? Кой ще работи през времето на болнични?
Не говоря за морал, а за пари. Работодателят не може да не си прави сметката също, когато си подбира персонал, защото фирмите не са социални организации.

Аз затова и не бих назначила млада жена, с ръка на сърцето го казвам. Да, родила съм две деца и съм била пет години в майчинство. Знам какво е и колко точно съм ходила на работа, преди децата да станат по на седем.

Но в случаят става дума за това, дали е законно станалото. На мен ми се вижда незаконно, нередно и нагласено, така че -> адвокат, което ти си направила.

# 41
Не, не е задължена да декларира, че е бременна. Само ако иска да си ползва защитата при бременност трябва да го направи. Ако иска, може да не декларира. Но няма защита.

# 42
Аз не съм майка все още, но тези въпроси са ми твърде лични и дори обидни - омъжена ли си,  мислиш ли да имаш деца. Дори са ме питали как съм стигнала до фирмата им и кой ме е докарал. И сигурно, за да те наемат трябва да кажеш, че не планираш деца скоро..
Един от работодалите ме накара да попълня декларация, че не съм бременна. Това е повече от безумно вече. Не може да сме хем млади, хем с опит, хем да нямаме деца. Като искат да пестят тия пусти работодатели, да работят само с мъже.

Последна редакция: пн, 09 мар 2020, 13:21 от simonazh.

# 43
Мен веднъж са ме питали дали съм семейна и дали имам намерение скоро да имам деца. Не се обиждам, намирам го за напълно нормално. Особено в по-малки фирми изненадващ разход като изплащане на майчинство и евентуално забавяне на работата заради обучение на нов служител може да доведе до сериозни проблеми - знам го от свои познати, които са имали "изненадващо" забременели колежки.

# 44
Нормално е жените да лъжат и забременяват “изненадващо”, иначе ще получат работата на куково лято.

Общи условия

Активация на акаунт