С какво ви дразнят свекървите - тема 104

• 51 509
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Има полезен ход – да живее собствения си живот, а не техния. Ако решат да дуднат... Ами да си дуднат.

П.П. Защо за свекървата трябва да е по-важно какво искат те, а не тя?

# 676
  • Най-красивата страна
Да,ако са в друга държава ,нормално е баба да дойде за 1-2 седмици,но ако има подходящи условия за това.
Обаче ,когато баба дойде,тя трябва да се съобразява с реда в къщата на младото семейство.
Колкото до гледането на детето-там решаващата дума е на майката.Имам предвид нормална майка.

# 677
Ами аз съм в друга държава и не ми е нормално да ми се изтърсят за 3-4 седмици. Ужасно е. И не говоря за свекърва, нея и 1 ден няма да я изтърпя, майка ми да е - пак не става. Имаме свободна стая засега, но пак е навалица и неприятно става с навъртането на дните, когато еуфорията премине.

Има си едни граници на веселото гостуване и когато се преминат, става много зле.

# 678
Има полезен ход, разбира се. Стига само свекървата да се съобрази какво искат младите и как си представят нещата. Ако не е най-важното какво иска свекървата, те си се подреждат от само себе си

Ако подминем намека, че свекървата не е човек и няма право да иска нещо в личен аспект, пак има проблем, че обикновено младите не си казват в прав текст какво искат, ами разчитат отсреща да им четат мислите. Друг е въпросът дали изобщо знаят какво искат, или просто се пускат по плоскостта „да са напреки“.
Никога няма да забравя преди години в тази тема една съфорумка се оплака от двете си свекърви. Първата я юркала да готви и да чисти, не се интересувала от децата. Втората не ѝ давала да шета в дома ѝ, ама като отидела на гости, само играела с децата, не се сещала да измие мръсните чинии на снахата.
Искрено се надявам да беше ироничен постът, но май не беше.
Та още тогава ми просветна, че угодия няма.  Grinning

# 679
Свекървата няма право да иска нищо в личен аспект, когато се натриса при младите. Или когато ги изнудва да отидат при нея - пак няма право.

# 680
Може би толкова се натиска да гледа детето, за да не остане по назад от святата, и да разказва после на хората как си е гледала внучето толкова време. Моята затова се натискаше, да може да се покаже пред хората, че ето вижте ме гледам си внучето. А реално нямаше огромно желание. Веднъж се наложи да си гледа едногодишното внуче за 2 часа две поредни недели и после разправя наляво и надясно как го е гледала две седмици. Следваше и натякване, че ни е гледала детето, и оттогава и да се е налагало съм викала някой друг.

# 681
  • при късмета
Независимо дали младите знаят или не знаят какво искат, все ще се разберат. А свекървата, когато иска да е фактор в чужди семеен живот, да, длъжна е да се съобразява и няма никакво значение какво иска. Това не означава, че не е човек, а че на други хора не може да дирижира живота. За нея си нека е най-важна, но не може да го изисква и от снахата, нали? За сина ще си остане важна в една или друга степен, но за снахата ще е както сама си го направи. За отношенията м/у младите няма никакво право на намеса, а какво остава за детето им и за мнение как да се гледа. А ако прави нещо, въпреки мнението на снахата, да и за това трябва да се съобрази абсолютно безпрекословно

# 682
Понякога съм се питала. Ами ако майката е много вредна с поведението си за детето си, какво е правото и задължението на бабата, а? Че и такива случаи не липсват в действителността.

# 683
Вредна майка ще рече може би алкохоличка, наркоманка, психично нестабилна и болна и т.н.  В такива екстремни ситуации е желателна намеса. Но навярно за всеки това е разтегливо понятие. За някои то ще е свързано с факта, че жената не кърми, например.

# 684
Независимо дали младите знаят или не знаят какво искат, все ще се разберат. А свекървата, когато иска да е фактор в чужди семеен живот, да, длъжна е да се съобразява и няма никакво значение какво иска. Това не означава, че не е човек, а че на други хора не може да дирижира живота. За нея си нека е най-важна, но не може да го изисква и от снахата, нали? За сина ще си остане важна в една или друга степен, но за снахата ще е както сама си го направи. За отношенията м/у младите няма никакво право на намеса, а какво остава за детето им и за мнение как да се гледа. А ако прави нещо, въпреки мнението на снахата, да и за това трябва да се съобрази абсолютно безпрекословно

Длъжна... Трябва...
За нищо не е длъжна и не трябва. Тя нейното „длъжна“ и „трябва“ си го е свършила, когато е трябвало.
След това е по желание и както си постелят младите.
Тежко и горко на снаха ти обаче. Laughing

# 685
Мда, разтегливо за разбиране и приемане е и доброто и вредното.
Хора сме обаче. Криви сме. Убедена съм, че доста ежедневни дразнения могат с добра дума да се изгладят и да  не бодат толкова очите, че даже и да изчезнат. Не може всеки път да си категоричен, не може всеки път ти да си прав и да не се замислиш, че  прав може да е и другият. Разтегливо е и трудно се мери.

# 686
  • при късмета
Свекървата като си свършила нейното, да остави семейството на сина си и те да го направят. Не можа обаче да очаква в новото семейство да е фактор, какъвто е била в нейното, елементарно е. От там идва съобразяването, това също е елементарно.
А видно е, че не младите както си постелят със свекървата, а е по-скоро обратното. Свекървата, ако си постеле ще вижда и син и внуче. То се отнася и за тъщите, де, че и за дядовците от двете страни.

Понякога съм се питала. Ами ако майката е много вредна с поведението си за детето си, какво е правото и задължението на бабата, а? Че и такива случаи не липсват в действителността.
Ако това дете има баща, бабата няма нито право нито задължение. Другиму са и двете

# 687
На други им е проблема, че майката кърми Grinning
Тя нашата още преди се канеше да идва да гледа детето, но по чудо си намерихме място в ясла. Аз нямам проблем с нея, но просто се напрягам от постоянното обсебвана на детето. Разбирам, че като са ни на гости искат да прекарват повече време с нея, но постоянното повтаряне “Отивай да си почиваш, ние ще се оправим” ми дотяга. Е, къде да отида? Не мога да ходя като ненормална по улиците по цял ден, ако детето знае, че съм в другата стая, само реве, и те не могат да го забаламосат. Или да ме “пращат” на почивка, че да го оставя при нея. Досега не сме се разделяли с нея, може и за някои да е много налудничево, но си мисля, че ако аз като майка не се чувствам комфортно, трябва да спреш да досаждаш в един момент. Дано сега като вече детето е по-голяма няма такива драми.

# 688
  • София
Доста по-малко отколкото на бащата, според мен.

# 689
Манталитета ни е малко странен. Не разбирам това вмешателство и необходимостта между свекърва-снаха да има кой знае какви топли чувства. Не е задължително, нужно е възпитание и уважение. Дали ще си паснат по характер и ще се зароди близост е друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт