Частни училища - информативна тема 23

• 68 619
  • 781
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не съм имала дете в СМГ и пчмг , за да мога да сравня. Но мога да изтъкна две предимства за периода 5-7клас на ПЧМГ. Детето ми не е учило английски никога на школи или уроци, отиде почти без никакви знания в училището. В края на 7 клас беше на ниво b1+.  И второто предимство - не е ходило на никакви курсове, школи или уроци, и изкара отлични оценки на матурите, което за СМГ в частта бел е невъзможно. Тези две предимства са ми спестили много време и нерви откъм логистика и търсене на алтернативи за паралелно учене.

# 121
  • В офиса
Аз само да разширя какво имам предвид. Ширина на знанията, срещу дълбочина. Не казвам хубаво/лошо. Реално всички мениджъри си изкарват хляба не с дълбочина на вникване в проблемите, а с адекватното им отразяване.
АК: заданията са много, но нивото (за мен) е повърхностно. Онова, което се научава, е как с плъзгане по повърхността и без задълбаване, да се постигнат желаните резултати. Личното ми мнение е, че при достъпността на информация и начина, по който се ползва тя в наши дни, да се стимулира допълнително този начин на мислене и отношение към проблемите е по-скоро вредно (за някои деца). Няма да сравнявам източен със западен модел на образование. Да кажем, че аз мисля, че бъдещето не е на западния модел и че след 30 години разпределението на ролите на пазара на работна ръка, ще изглежда различно. Не казвам и че в СМГ моделът е източен, нито че всичко ми харесва, но (за мен и от видяното до момента) е достатъчно добър баланс между хубавите бг традиции в образованието и съвременните методи. Давам си сметка и колко голяма роля имат добрите учители, тип възрожденци, каквито все още има. Да, английски там не се учи. Да, има други предмети - дупки. Ама ако сравня профилиращ предмет в АК (физика) и същият в СМГ (не е профилиращ). Разликата е огромна. А говорим вече за профил, където ми се вижда правилно отношението ширина:дълбочина, да се обърне в полза на дълбочината.
Това, от което има нужда днес, или айде, от което аз имам нужда, е частно училище тип едновремешното НПМГ. И това не е ПЧМГ, а голямо училище с много лаборатории и кабинети, с кампус и дорм, където да живеят деца от провинцията, т.е. като АК, но концентрирано основно върху природните науки. И с труден изпит Simple Smile Даже на език не държа, защото в днешни дни всички владеят английски достатъчно добре, а друг език се учи и с една свободна година след училище, ако детето се насочи към университет не с английски език.

# 122
  • София
Тинки, до седми клас сте били в малко училище, с какво големите го превъзхождат, според теб?
Аз съм привърженик на малките училища, където учителите, директора познават децата по имена. Това прави отношенията по-близки, оставя спомени.

# 123
  • София
...Съгласна съм с това. Освен другото, имам поглед върху АК от преди 7-8 години в сравнение с ЕГ тогава и ако Тинкърбел има верни наблюдения (а аз не се съмнявам в това), тенденцията там определено е надолу - първо, много по-ниска конкуренция на входа и второ, вероятно следствие на първото, по-ниска летва вътре и по-малко изисквнаия, и по-малко натоварване.
А и САЩ с Тръмп е различен от САЩ преди него. В темата за АК бяха посочени приети в САЩ деца от последния випуск на АК, но на въпроса ми за това колко от тях са с пълни стипендии се възцари мълчание - а това е всъщност важният въпрос, защото колко са тези българи, които могат да си позволят само такса от стотици хиляди долари, отделно издръжката...

Poppea, до колкото знам (не претендирам за изчерпателност на 100%) от Випуск 2018 на АК в САЩ са приети (говоря за децата, които аз познавам, а предполагам са доста повече) около десетина деца. От тях 4 са в Айви лигата, от четиримата един е само с пълна стипендия. Останалите приети деца в САЩ също са със сериозни финансови отстъпки, ако не греша. По отношение на пълните стипендии, освен детето в САЩ, до колкото знам има още 2 деца, които са приети от Випуск 2018 на АК с пълни стипендии и ако не греша (трябва да питам синковеца за подробности) едното от тях е в Япония, а другото в Сингапур...

# 124
Жалко ако се заличат добрите традиции на езиковите гимназии и СМГ, а явно натам вървят нещата.

Прочетох с интерес дискусията за "широчината" и "дълбочината" на образованието и се замислих, че аз лично в гимназиалния етап определено бих толерирала първото. Има време за задълбаване в университета. Нашата образователна система традиционно ни залива с напоителни подробности и детайли в по всички предмети (което може би се явява някаква дълбочина), но това е за сметка на практическото приложение и въобще търсенето на взаимовръзки, за да могат да се навържат логично нещата. Повечето абитуриенти до година-две са забравили огромната част от тази информация. Естествено, разсъждавам си на база стари спомени и бегли актуални наблюдения.

С тази уравниловка на гимназиите, които досега бяха нещо като оазис в окаяната ни образователна система, се отваря още по-голяма пазарна ниша за ценово приемливи частни средни училища.

# 125
  • в страната на чудесата
Попеа, имам чувството, че си автор на част от безумията на МОН. Или пристигаш в страната от Африка...
Какво му е на НПМГ, смг, какво става с ТУЕС, и пр. са смешни въпроси.
И това, че някой е завършил СУ с не’нам каква диплома няма връзка с целенасочените усилия за унищожаване на някои останали прилични езикови държавни гимназии.
Относно това, че абитуриентите забравят доста факти .... това е именно заради широчината и липсата на дълбочина по приказката на Тинки... дълбочината в природните науки рядко води до забравяне на основни неща. И определено възпитава стабилно изграждане на междупредметни те връзки (много модни Simple Smile )

Извън тази дискусия знаете ли какъв % приблизително от 5-класниците в смг идва от ЧУ? Струва ми се немалък, но има ли някакви официални данни?

# 126
  • София

Тинкърбел:
Ели, първо за малко училище е изключително трудно да поддържа скъпо струващи лаборатории и същевременно достатъчно ниски цени. Какви скъпоструващи лаборатории има в двете училища и как се използват? Второ: конкуренцията, екипната работа, сблъсъкът на характери, ако щеш, всичко това се случва с много ученици, а не в малък колектив. Тук не съм особено съгласна..... мразя да пиша, та все тая Simple Smile А ако не бяха съсипали повсеместно образованието нямаше да има нужда някой да си праща децата в Сф, МГ и ЕГ имаше във всеки по-голям град и те бяха( по мое време) чудесни.

# 127
  • В офиса
To даже не е толкова въпрос на кого вярваш, а какво е детето ти, ако ще би и къде живееш. И нищо не е черно, или бяло. Много ме бяха наплашили със скандалите, не усещам ефекта им. Дали все още не го виждам, дали новият директор успява да контролира напрежението, не знам. Мисля, че случиха с директор, макар в началото да недоумявах как хем млад, хем историк, и как така няма да е парашутист, пионка, или безгръбначен.
Но ако аз бях от провинцията (без Варна, Бургас и Русе), щях да си пратя точно това си дете в АК и щях да съм със съзнанието, че му давам най-добрия възможен старт.
Или пък ако не виждах колко бързо и с лекота се справя със заданията в АК. Или пък ако не беше с толкова ясно изразена STEM насоченост. Или... То ако толкова лесно и еднозначно се решаваше правилно. Аз си мисля, че Ежко гледа големия си син (за когото очевидно АК е блестящ избор) и екстраполира за малкия, а от онова, което е разказал за тях, двамата са страшно различни.  И че след няколко години, като направи рекапитулация какво са постигнали двамата, или дали са удовлетворени от реализацията си, не съм убедена, че резултатите ще са еднакви. Пак да кажа, че не мисля, че Колежа дава най-добрата STEM основа в София, както и не мисля, че точно за STEM той е толкова разпознаваем като име от топ университетите. Говорим за сравнение на около 15-20% приети в Оксбридж (от последните изказвания на директора - 30-тина човека от 150-180 ли, колко). Спрямо не знам колко, но ако екстраполирам даденото от Hellsun, едва ли са над 10%, при това без разбивка на профила, за АК, което за мен означава поне двойно увеличение на шанса за топ университет. Само това.

Ели, например това https://acs.bg/campus-life/student-computer-innovation-and-fabri … -institute-scifi/

# 128
  • София
звездица, ако искаш, ще ти пиша на лични.

# 129
  • София
Тинки, не съм впечатлена, с изключение на роботиката - продукти за ползване, всеки човек с техническо мислене би ги разучил за определено време. Дори в написването на обикновена програмка се изисква повече въображение и мислене.

# 130
Извън тази дискусия знаете ли какъв % приблизително от 5-класниците в смг идва от ЧУ? Струва ми се немалък, но има ли някакви официални данни?
Според неофициална любителска таблица от миналата година, в първите 160 деца, които са подали документи за участие в приема на СМГ и които са класирани по низходящ бал, фигурират 22 деца от частни училища. Съответно:

Света София-3
Питагор-9
Томас Едисън: 2
Петър Берон: 3
Кл. Охридски-1
Азбуки-1
Дорис Тенеди-1
Веда-1
БШ-1

Децата от Света София, мисля, че са предпочели да останат в СС.
От останалите колко са се записали и колко не са, може да каже вътрешен човек с петокласник в СМГ.

# 131
  • в страната на чудесата
Мислех, че са повече... странно ми се струва.

# 132
Кое е странно? Единствената причина някой да премести детето си от добро ЧУ в СМГ в 4-ти клас е по финансови причини.

# 133
  • Пловдив/София
Азбуки беше първото ни желание при кандидатстването за ПУК, но за тази учебна година нямаше прием. Продължава да ме интересува, въпреки че не бих местила детето на този етап. Притеснява ме че освен теста за училищна готовност в Азбуки има и изпит по английски език при кандидатстване за първи клас. И кръгове.
Миналата година след като Азбуки отпадна като вариант ни приеха в БШ. Бяхме без определени очаквания, ново училище, нова среда, нова директорка. 4 класа ПУК - два от детската им градина и два с нови деца. 4 звучи доста, но това е така защото децата са по 12-13 в клас. Попаднахме на невероятна учителка, каквато не съм си представяла че може  да има в днешно време - децата много я харесват, родителите също. Харесва ми че ПУК и първи клас са в отделно крило от по-големите, хранят се също преди тях в стола. Менюто е изготвено от диетолог, има винаги постно и местно ястие по избор на децата. Разрешено е да се носи храна от вкъщи но се консумира в стола в часовете за хранене. Часовете са по 35 мин.с 10 мин.междучасие. Бълг.език 5 ч, Математика 5 ч., английски 7ч., руски 2ч., испански 2ч.седмично и много занимателни игри, екология, безопасност, изобр.изкуство, конструиране. Всеки ден се редуват физ.възпитание и народни танци. Свършват в 17ч. и по желание след това има най-различни допълнителни дейности. Плуването е част от допълнителните дейности, не е в задължителната програма. Детето е много щастливо, намери приятели, но според мен основна заслуга има класната, която постави много точни правила в класа и отношения между децата. Правят тематично неща всяка седмица от различни материали. Има огромна разлика в сравнение с детската му градина. Сещам се и за още нещо коета много ми хареса - отчитайки че децата в ПУК идват от различни градини, с различни умения и подготовка, психологът и логопедът на училището ги занимават няколко пъти в седмицата, в малки групички, с цел наваксване и подпомагане ако има нужда, безплатно.
Като минус мога да отчета недобрата комуникация с училището по електронен път. Ако някой има забележки или въпроси изпраща мейл до ръководството но рядко получаваме отговор. Както и сайта може да се подобри. Но това са по-скоро организационни въпроси. Хигиената може и да е по-добра, но това важи почти за всякъде.
Стана дълго но се опитах да бъда изчерпателна. Питайте ако нещо съм пропуснала.

Здравейте! Много благодаря за полезното мнение! Отдавна търся мнения за ПУК в БШ, а почти няма такива. Последните неща, които четох, бяха, че не излзиат навън и не ги пускат по време на час да пишкат и много се обезсърчих. Но май това са стари слухове и не знам дали са истина.

Имам няколко допълнителни въпроса:
- какво правят от 8ч до 17ч всеки ден, ако в това време не е включен никакъв спорт? (казвате, че допълнителни занимания са след това). Физическото и танците са всеки ден, по кое време- по средата на деня ли? Те включени ли са в цената (плуването доколкото виждам не е).
- има ли плавен преход между ДГ и ПУК- например, повече време за игри, по-дълга почивка на обяд? Все пак децата до преди месец са спяли на обяд и играли по цял ден...трудно ми е да си ги представя на чинове по 10 часа изведнъж Sad
- има ли опция да не се посещава испански или руски? В нашия случай бих искала да заменя с немски, тъй като детето го учи в ДГ и ми е безумно да въведа нови 3 езика на 6 годинки, та да станат 4...
- може ли да споделите името на учителката? Когато ходихме на посещение, ни въведоха в стая с много възрастна жена. Беше тихо, децата послушни, но ми се видяха изтормозени и ми е странно как не мърдат по чиновете- как ги учат на дисциплина, дали не са твърде строги?
- имате ли обратна връзка за детето и каква? Например седмични репорти с какво се е справил, или възможност да говорите с учителя всеки ден?

На нас също като вас "Азбуки" ни е първо желание, но се отчайвам за шанса там и БШ е първа алтернатива. След това са ни 125то и Шилер. Но за година може да има някакви промени...

# 134
  • София
Пипи2013 разбира се че ги пускат до тоалетна ако се наложи в часа, ние уточнихме тези подробности с учителката на родителската среща в началото на годината. Учителките и на 4те ПУКа са млади тази година, но не знаем дали ще останат и в 1 клас.
Около 08.30 са на закуска, в 09 започват часовете, по 35 мин. И нашето основно притеснение беше свързано с прехода към училищния режим, досега тичащи, моето дете вечно пълзеше по земята с играчките, макс.10 мин.на място. Дори учителката ни предложи децата да си донесат възглавнички за сядане на пода 😁 За мое огромно учудване нямаше никакъв проблем с това, дори детето се чувстваше отговорно и гордо, че вече има лично място, а и често разместват чиновете по различен начин. Тематично непрекъснато правят нещо и украсяват стаята. Имат много за оцветяване, и това не му харесва много, но в тази възраст развиват много моториката и подготвят ръката.
Относно програмата имат голямо междучасие 20 мин.в което излизат навън ако времето е хубаво, на обяд 1 час за хранене и излизане навън отново. Тези дни не са излизали, получихме мейл за мръсен въздух навън. Нямат играчки и на двора няма катерушки както беше в д.градина и му липсват. Всеки ден имат бълг.език, математика, английски език, физ.култура или танци (където се паднат по средата на деня, включени са в год.такса) а следобяд по-леки и творчески часове - музика, моделиране, екология. И ние не желаехме толкова езици и мислехме че детето ще се обърка, но не - руския и испанския на тази възраст са предимно песнички и картинки, все пак те още не могат да четат и пишат. Досега по испански е научил как се казваш? Моето име е... и брои до 10. На руски знае повечко думи. А по английски има много хубав диск с песнички към учебника, който слуша с удоволствие у дома и ги знае наизуст.
Засега няма опция за немски език, и аз бих предпочела вместо испанския.

Общи условия

Активация на акаунт