Частни училища - информативна тема 23

• 68 628
  • 781
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив/София
Много благодаря за подробния отговор! Много ме успокоихте- че и да не ни приемат  в "Азбуки", детето ще е на хубаво място...
При това положение ще ми отпадне колебанието за ДУ май.

# 136
Относно програмата имат голямо междучасие 20 мин.в което излизат навън ако времето е хубаво, на обяд 1 час за хранене и излизане навън отново. Тези дни не са излизали, получихме мейл за мръсен въздух навън. Нямат играчки и на двора няма катерушки както беше в д.градина и му липсват. Всеки ден имат бълг.език, математика, английски език, физ.култура или танци (където се паднат по средата на деня, включени са в год.такса) а следобяд по-леки и творчески часове - музика, моделиране, екология. И ние не желаехме толкова езици и мислехме че детето ще се обърка, но не - руския и испанския на тази възраст са предимно песнички и картинки, все пак те още не могат да четат и пишат. Досега по испански е научил как се казваш? Моето име е... и брои до 10. На руски знае повечко думи. А по английски има много хубав диск с песнички към учебника, който слуша с удоволствие у дома и ги знае наизуст.
Засега няма опция за немски език, и аз бих предпочела вместо испанския.

На мен пък тези неща не ми харесват. Считам това, че няма катерушки на двора и че нямат играчки просто за ужасно. Ми че това са малки деца. Излизането на двора също считам за крайно недостатъчно - само в голямото междучасие и по време на обедната почивка. Такова количество езици също е минус за мен, ето и както се разбира от мейла, за един срок по единият език са научили "как се казваш" и "моето име е". Тоест губи-време и излишно натоварване са тези часове, вместо да се акцентира върху основния език. Едва ли някой сериозно може да вярва, че децата биха научили 3 или 4 езика в което и да е училище! Многото оцветяване също е прекалено "бебешка работа" пък за училище, би трябвало, щом подбират децата, те да имат прилично ниво на фината моторика и да запълват времето им с по-смислени занимания. Не казвам въобще да не оцветяват, но това да бъде преоблаващо, е по-скоро занимание за детска градина, отколкото за училище.

Има и други неща, но на мен и тези ми стигат, за да видя, че това не би могло да бъде подходящо училище според мен.

# 137
  • Пловдив/София
Езиците твърдо са минус в този вид,учудвам се, че при 90% родители, които не са ок и правят компромис с това, не сменят системата по някакъв начин...Например да е избираемо испански ИЛИ руски. Ако и оценките влизат в дипломата, съвсем тъпо, защото не бих карала моето дете да учи сериозно там.

Но за играчките на двора не виждам проблем- другите училища имат ли? Доколкото знам дворовете за ДГ и училище са различни и не знам специално да има катерушки...в държавните със сигурност няма, не съм обикаляла все още много частни, може пък да е практика. Сигурна съм, че децата си измислят сами игри. Синът ми игнорира катерушките почти винаги, заиграва се с пръчки, храсти, камъни и измислени игри тип "ние играем на магазин/строим гараж" и т.н.

За оцветяването не виждам проблем също- това е много добър (забавен и лежерен) начин за упражняване на фина моторика.  Не мисля, че на 5 и половина- 6 години момченцата са толкова напреднали там, понякога дори захватът още куца. Зависи какво значи "много" де, защото след 15-20 минути непрекъснато синът ми се оплаква, че го боли ръката (но е малък още и твърде много стиска).

А излизания- 2 пъти на ден не ми се вижда малко. Би било добре да имат и часове навън по принцип, де- не знаем дали няма в класовете нагоре..?

# 138
В ПУК са 6 годишни деца и да, в хубавите училища имат играчки. В стаята на ПУК на "Питагор" има играчки, разделена е на две части, едната за игра, едната за по-сериозни занимания, където са им чиновете. В СС също има играчки, не на двора, а в помещението за игра, което е пред стаите на ПУК-четата, има и пързалка, топки, домино, кубчета и много неща, а на двора, който е за малките, има катерушки. Големите имат друг двор.
И да, излизания 2 пъти на ден са страшно малко, при положение, че както е описано от bamboo, в БШ това не са и излизания, а са междучасия. За толкова малки деца в хубавите училища има предвидени повече излизания в учебно време, защото иначе и голям човек не може да издържи 10 часа да стои на чин, камо ли пък деца в предучилищна възраст. Отделно си имат и часове навън, не само часовете по спорт, а при хубаво време и други, но трябва да има условия за това, разбира се, а не един гол асфалтиран двор.
И да, децата са различни, твоят не обича катерушки, а моето дете много ги обича, и отдавна оцветява много добре, без да излиза от очертанията и основно на това да се набляга го считам за недостатъчно високо ниво за ПУК. Навсякъде имат оцветяване, въпросът е в пропорцията, а в сериозните училища има по-напредничави занимания за сериозното време, а има и достатъчно игри и движение.

# 139
  • София
Татко Мецан, аз съм съгласна, че толкова малки деца е добре да излизат повече и/или да не прекарват цял ден на чин, но моите впечатления от срещи, отворени врати и разговори с родители са, че в повечето училища не е застъпена силно тази практика. ЕСПА дори нямат двор, в двора на Питагор/ПЧМГ не видях катерушки или има? Катерушки съм виждала предимно в училища, които имат и детска градина (напр. Дрита, ПБ). В ПБ имат, но определено не достигаха за всички деца, които трябваше да ги ползват. В ПБ ги извеждаха много повече в ПУК, отколкото в 1-ви клас, но това беше повече заслуга на учителката. Относно оцветяването - дали ще бъде определено като много или малко, зависи от конкретното дете (ако не го обича и 10 мин. ще му се струват много).  bamboo никъде не е писала, че САМО оцветяват, а че им се струва много. Не бих си правила заключения, преди да получа повече информация.
За мен също 3-те езика са повече недостатък, но защо продължават с тях в такъв формат не знам. Имам спомен, че някой по-назад в темата сподели, че с новия директор има вероятност да отпадне единия, но явно не е.

# 140
  • София
Подразни ме определението "хубавите училища" но няма да влизам в полемика.
Много буквално се изтълкуваха думите ми за оцветяването, децата учат по прекрасни учебници, в които има още безброй други неща. Не съм описала цялата програма, а само най-важните предмети като български език, математика, чужди езици. Както казах испанския и руския на този етап са по 2 часа седмично. Това е училище, и децата са с режима на цялото училище, имат часове и междучасия. Излизанията са по преценка на учителите.

# 141
Здравейте! Някой има ли информация (например база миналата година) колко време отнема на Света София да даде резултати дали детето е допуснато за втори кръг на изпита? На сайта им точно този срок не е упоменат. Срокът между първи кръг, резултати от първи кръг и втори кръг (индивидуални дати). Благодаря.

# 142
Различно е. Ако детето е избрано категорично, могат да се обадят до ден-два или максимум седмица. Но ако попада в междинна категория и все още приемът е под въпрос, може да се наложи да изчакате да мине по-голямата част от кампанията, за да вземат решение.

# 143
Няма как да има информация от минало години, защото за първа година приема е на два кръга. Н отворени врати казаха около седмица.

# 144
Няма как да има информация от минало години, защото за първа година приема е на два кръга. Н отворени врати казаха около седмица.
И аз така разбрах - около една седмица.

# 145
Здравейте!
Нова съм във форума и както повечето родители тук сме пред избор на училище за нашето дете. Тази година той ще тръгне в  ПГ.
В момента сме се спряли на две училища-Еспа и Светлина.
Виждам,че в темата има доста малко информация за двете училища, особено за Светлина.
Има ле някой актуална информация и мнение за тях?

Благодаря!

# 146
Здравейте, да дам актуална информация за цените в Св. Климент Охридски, понеже бях на среща да го разгледам. Цената вече е 9000 лв, понеже ще се учи до края на юни месец. След 4- ти клас се качваше мисля с 400 лв, но тук не съм 100% сигурна за точната сума.

# 147
  • София
Забелязах, че и на сайта на Питагор и ПЧМГ е обявено актуализиране на таксите.

# 148
  • в страната на чудесата
Мдааа, всички покачват цените..
Пчмг още не са обявили. Дано подобряват и услугата.
Предполагам през март и други чу ще обновят таксите.

# 149
  • София
Здравейте, да дам актуална информация за цените в Св. Климент Охридски, понеже бях на среща да го разгледам. Цената вече е 9000 лв, понеже ще се учи до края на юни месец. След 4- ти клас се качваше мисля с 400 лв, но тук не съм 100% сигурна за точната сума.
това за пук ли е таксата? Само такса обучение или включва храна/униформа/транспорт/нещо друго?

Общи условия

Активация на акаунт