Частни училища - информативна тема 23

• 67 764
  • 781
  •   1
Отговори
# 750
Гугъл в зададен час 7.30 ч. го дава между 8 и 18 мин. Тръгвайки от Джеймс Баучър.
От същато точка и час до СС е 16-22 минути.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 10:14 от Анонимен

# 751
  • София
(Със сегашния ми акъл и ако беше покрил изпитите) бих записала детето в СС,  с организиран превоз с бус.

# 752
Аз не бих подценил разстоянието и времето за транспорт като фактор.
Поради местоположението на Света София, зимата доста често има проблеми с бусовете - закъсват в малките непочистени улички и понякога се получават големи закъснения дори и за близките квартали. Не знам как е за по-далечните.

# 753
  • София
Ние сме в по-далечен квартал и моето дете пътува доста дълго време с буса. В ПУК спеше в буса и в двете посоки. Вече не спи, бих казала, че пътуването й е време за разговори и опознаване с деца, които са на различна от нейната възраст. Доволна е, че може да общува с по-големите.
А за две зими досега съм чувала от нея само за един случай, в който се е наложило бусът да ги остави на предишната уличка, което всъщност е било голямо приключение за тях.
И още нещо - това че я взимат рано и прибират късно ми дава възможност и на мен да мога да работя с нормално работно време (от 8 до 5).
Накратко - не бих казала, че пътуването трябва да е чак такъв фактор при избор на училище.

# 754
Две години ние возехме детето. Ужасна мъка и сериозен ангажимент.
Сега втора година сме с бус и никога повече няма да си причиня първите две години.

Разстоянието и времето за транспорт е последен критерии. Особено когато има организиран от училище. Това ви го казва родител с 4 годишен опит в ЧУ и опит с две ЧУ.

# 755
  • София
За мен пътуването е фактор номер 1 в избора... ще гледам училища само около нас ( източната част на Сф)
Малко дете да юрна 40-50 минути във всяка посока да пътува всеки ден. Това аз няма да го издържа, защо да го причиня на детето си? И то бус с малки деца, който се "блъска" със софийските джигити по нашите "супер" софийски улици и задръстване.... аааа не !
Та ако ще не СС да е... а незнам кое... Апропо затова СС не го гледам и там в онази част на София също не гледам никое у-ще.. инак може да са супер у-ща  Confused
Един вид, то детето ще се дрънка , не аз , та какво ме интересува... а не. мерси...

# 756
Що драматизирате? Ежедневно стотици хиляди хора в София пътуват и по повече от 40 мин. И сменят превозни средства.

И за моето дете е голям купот в буса. Имат си седмокласници, които ги покровителстват и са им нещо като ментори. Има случаи когато дремят и когато са толкова активни в разговори, че шофьора им се кара.

# 757
Две години ние возехме детето. Ужасна мъка и сериозен ангажимент.
Сега втора година сме с бус и никога повече няма да си причиня първите две години.

Разстоянието и времето за транспорт е последен критерии. Особено когато има организиран от училище. Това ви го казва родител с 4 годишен опит в ЧУ и опит с две ЧУ.
Това не е съвсем така - транспорт има, но ако се паднеш да си в края на маршурута, отнема много време и сутрин, и вечер. На нас от Лозенец до Симеоново ни отнемаше 45 минути, като разстоянието 10-ина км.  
Не очаквайте от детето да се оплаче, то няма с какво да сравни, за да разбере. Моят се оплака чак когато беше вече на 5 мин пеш от нас и имаше с какво да сравни. Каза, че за тези години се е напътувал за цял живот .
Що драматизирате? Ежедневно стотици хиляди хора в София пътуват и по повече от 40 мин. И сменят превозни средства.

И за моето дете е голям купот в буса. Имат си седмокласници, които ги покровителстват и са им нещо като ментори. Има случаи когато дремят и когато са толкова активни в разговори, че шофьора им се кара.

Всичките тези хора, които пътуват, никак не са доволни от това, ругаят София и колко била мръсна и задръстена, и гадна, и как щели да се изнесат от нея при първа възможност, и т.н. А всъщност те я правят такава за себе си и за другите. София си е хубав град, ако си си организирал ежедневието да не зависиш от задръстванията и огромния, несъразмерен за града автомобилен трафик. Това е нещо, което трябва да се промени в този град. 

# 758
А, никой не драматизира. Казваме си мнението. Аз не бих избрала отдалечено ЧУ и не бих ползвала транспорт, организиран от училището, дори да ми е близо. Предпочитам аз да си го организирам, дори и да ми излиза на същата цена като разход.
Тези два часа, които ще минат в пътуване от детето предпочитам да бъдат използвани за сън, за игра навън, или за за нещо друго, но не и да се лашка часове по софийските улици в шумна среда.

# 759
  • София
За мен пътуването е фактор номер 1 в избора... ще гледам училища само около нас ( източната част на Сф)
Малко дете да юрна 40-50 минути във всяка посока да пътува всеки ден. Това аз няма да го издържа, защо да го причиня на детето си? И то бус с малки деца, който се "блъска" със софийските джигити по нашите "супер" софийски улици и задръстване.... аааа не !
Та ако ще не СС да е... а незнам кое... Апропо затова СС не го гледам и там в онази част на София също не гледам никое у-ще.. инак може да са супер у-ща  Confused
Един вид, то детето ще се дрънка , не аз , та какво ме интересува... а не. мерси...
Преди повече от 10 г. и аз мислех така, затова написах "със сегашния си акъл". Децата и без това си подремват в колите след училище. Моят "голям" - 16 г. - и сега си поспива, след като се върне  пеш  от АК.

# 760
  • София
Горките деца...
те освен да го нарекат "купон" друго няма какво да сторят Confused пък и ако това им е ежедневието, с всичко сигурно се свиква накрая...
За мен е неприемливо, но за Вас може да не е... всеки си знае... аз за себе си казах по - горе..
Смятам ,че това е излишно, чак пък да няма подобно училище с подобни условия и да е по - близо до дома.. не ми се вярва.. затова. .. това "краде" от време за почивка, от време за игра, от свободно време или прекарано с родители ..... абе трябва да е супер краен вариант според мен.. Confused особено пък за малко дете

# 761
Преди повече от 10 г. и аз мислех така, затова написах "със сегашния си акъл". Децата и без това си подремват в колите след училище. Моят "голям" - 16 г. - и сега си поспива, след като се върне  пеш  от АК.
Да, ама ти беше тази, която написа "В София не живея, в София работя", и колко била мръсна и гадна София все повтаряш.
Права е Yangdze, според мен, аз си давам сметка, че някога съм подценила този момент, но и задръстванията не бяха като сега, сега е по-зле.
Горките деца...
те освен да го нарекат "купон" друго няма какво да сторят Confused пък и ако това им е ежедневието, с всичко сигурно се свиква накрая...
За мен е неприемливо, но за Вас може да не е... всеки си знае... аз за себе си казах по - горе..
Смятам ,че това е излишно, чак пък да няма подобно училище с подобни условия и да е по - близо до дома.. не ми се вярва.. затова. .. това "краде" от време за почивка, от време за игра, от свободно време или прекарано с родители ..... абе трябва да е супер краен вариант според мен.. Confused особено пък за малко дете
Споделям напълно! какво се очаква от децата, да кажат, че няма да пътуват ли?! Но всеки е свободен да си подлага детето, на каквото прецени.

# 762
  • в страната на чудесата
Трябва някакъв баланс и в пътуването.
За ученето до по-рано - предполагам е въпрос на организация, така ме и двете двойки родители да бъдат удовлетворени. Клубове след три например. И без това е важно смислените часове да са сутрин. Не винаги се получава.

# 763
  • София
Разстоянието до училище е важно, но в конкретния случай може би не е толкова голяма разликата, за да е определящо. При ползването на транспорт много зависи и как ще се разпределят маршрутите, така че ако детето е от първите на отиване и последните на връщане може и да му излезе по-дълъг пътят до по-близкото отколкото до по-далечното училище, например. Това обаче няма как да се предвиди предварително. Ако не се ползва бус-тогава е ясно, че всеки си преценява до къде и как може да пътува.
По-скоро трябва да се преценят другите фактори. Питагор НЕ е ПЧМГ! Отделни училища са и фактът, че сте там не гарантира автоматичен прием в ПЧМГ след 4-ти клас. Назад в темата се е коментирало. Питагор имат доста голям обем задачи по математика за лятната ваканция, а доколкото разбрах от темата в СС почти няма такива домашни за лятото. "Богаташчета" има във всички училища, включително и в ДУ, така че не би трябвало това да е водещо. В СС часовете започват в 9, а в Питагор в 8, ако не се лъжа, моля някой по-запознат да ме поправи.

# 764
Ако основният ми критерий е отдалеченост и пътуване, изобщо  няма да харча пари за ЧУ. Пускам я в близкото ДУ и го караме яваш яваш. Само, че всеки трябва да избере кое му е по-голям приоритет.

И в момента детето е едно от последните по маршрута. Освен това много си зависи колко точно маршрута имат бусовете в конкретно ЧУ. В ПБ детето трябваше сутрин да тръгва в 7.15 ч. За подобно разстояние в момента тръгва 25 мин. по - късно. Прибира се в 17.30. Време вечер има до 20 ч. за разпускане.

И да, за детето ми е купон. И твърдо иска на бус, а не ние да го караме.
И аз след 7 клас съм пътувала по час и половина, сутрин и вечер. Знам какво е. Важното е защо се прави.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 12:07 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт