Отговори
# 960
Diorela, значи е възможно част от неблагоприятните ефекти да са ти точно от тази комбинация. Не може ли да ти препоръчват друг антибиотик, поне докато приемаш кортикостероиди, а и много често пиеш Таваник.

# 961
Не съм забелязала неблагоприоятни ефекти. Нали написах, че не съм имала проблеми с таваник.
Имам куп заболявания, но не са свързани с АБ.
Обикновено, като пия други АБ, все стигам до таваник накрая.  Ще видим сега с този какво ще стане.  Но се надявам на преднизолона, че много тежка и мъчителна кашлица.
Само ръмжа на ММ, че пак ми довлече някакъв вирус. Цяла зима се опазихме, но преди месец и половина, два донесе вирус. Мъчих се месец без АБ, но не минаваше, ЛЛ каза,че ми е много изострено дишането, сериозен бронхит и няма да стане без АБ. Точно се пооправих и сега ММ пак довлече друг вирус. Но този път изведнъж се събудих с много тежка и лоша кашлица, чак след ден два се появиха и другите симптоми - температура, хрема, отпадналост и т.н. А ММ все твърди, че е настинал. На него му минават бързо, а аз се влача с месеци и ги карам тежко.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 00:23 от Diorela

# 962
Бързо оздравяване, Diorela! Дано наистина да нямаш проблеми заради Таваник, може да нямаш заболявания, свързани с него, но да ти се усложнят наличните такива, така че внимателно с честата му употреба. Последните антибиограми показаха при мен резистентност и към него и неговите подобни, макар да го избягвам от години.

# 963
  • Пловдив
Няколко пъти попитах за кашлицата, за която е бил изписан антибиотика, Вие ми отговаряте, че кашлицата била банална и сипромите били след антибиотика. Аз пък мога да Ви кажа, че и от сърдечни проблеми може да има кашлица. Вие обаче си държите на Вашето. Добре, антибиотикът е виновен (явно все някой трябва да е), и какво Ви носи това?
На мен за банална кашлица не ми изписват антибиотик, изписват ми сироп.

Не ми се иска да спамя толкова с моя случай, но явно не ме разбрахте и продължавате да упорствате. Преди година и половина мъжът ми беше здрав човек, без проблеми. Кашлица и настинка всеки има понякога. Пие антибиотик, кашлицата минава. И започват другите проблеми вече казах колко време. Не, няма кашлица сега. Не е имал през цялото това време, тя беше поводът за антибиотика.

За банална кашлица ви изписват сироп - именно де! Ако тогава на работа беше нашето джипи, и тя изписва сироп. Но я заместваше една пенсионирана лекарка бабушкера, дето си знае от соца антибиотика, според нас нямаше нужда чак от него, не е било бронхит, пневмония, температура. Някак неоправдано се изписват тези антибиотици в България!

От интернет: https://www.infopharma-bg.eu/stranichni-efekti-ciprofloxacin/.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 11:32 от svetlana manoleva

# 964
Миналата година  пих 7 дена левофлоксацин и след него развих остра хемолитична анемия, след която прекарах 7 дена в терапия и едвам ме спасиха. Този антибиотик го наричаха "царят на анемиите".

# 965
Не зная на какво е цар, но стигнах до болница и на венозен левофлоксацин. В болницата и другите бяха на такъв, никой нямаше оплаквания, свързани с АБ.

# 966
Не зная на какво е цар, но стигнах до болница и на венозен левофлоксацин. В болницата и другите бяха на такъв, никой нямаше оплаквания, свързани с АБ.
Пак ли на левофлоксацин? Много често го приемаш, вероятно вече си резистентна. Оплакванията често не настъпват веднага. И във ВМА също всички са на левофлоксацин, един от най-евтините антибиотици е, в някои отделения дори го дават на таблетки.

# 967
Ами Rosita, пак. Но си действа. А и инфекцията беше лека, другите ми проблеми се включиха с пълна сила, та те направиха проблема. Казала съм на лекарите кога съм пила, те си преценяват.

# 968
Самият факт, че на всички пациенти се определя един и същ антибиотик, говори много (зле). А ти очакавш, че когато кажеш, че си го пила, ще ти определят друг.

# 969
Няколко пъти попитах за кашлицата, за която е бил изписан антибиотика, Вие ми отговаряте, че кашлицата била банална и сипромите били след антибиотика. Аз пък мога да Ви кажа, че и от сърдечни проблеми може да има кашлица. Вие обаче си държите на Вашето. Добре, антибиотикът е виновен (явно все някой трябва да е), и какво Ви носи това?
На мен за банална кашлица не ми изписват антибиотик, изписват ми сироп.

Не ми се иска да спамя толкова с моя случай, но явно не ме разбрахте и продължавате да упорствате. Преди година и половина мъжът ми беше здрав човек, без проблеми. Кашлица и настинка всеки има понякога. Пие антибиотик, кашлицата минава. И започват другите проблеми вече казах колко време. Не, няма кашлица сега. Не е имал през цялото това време, тя беше поводът за антибиотика.

За банална кашлица ви изписват сироп - именно де! Ако тогава на работа беше нашето джипи, и тя изписва сироп. Но я заместваше една пенсионирана лекарка бабушкера, дето си знае от соца антибиотика, според нас нямаше нужда чак от него, не е било бронхит, пневмония, температура. Някак неоправдано се изписват тези антибиотици в България!

От интернет: https://www.infopharma-bg.eu/stranichni-efekti-ciprofloxacin/.

Много възможно е да е отключил проблеми дългосрочно този антибиотик при съпруга Ви. И преди съм писала при мен, от един прием как ме вкара в халюцинации цяла нощ, болки в цялото тяло. А го пих заради уринарна инфекция. Влияе много зле и на нервната система. Слава богу аз не послушах никого и го спрях още след първото хапче. Тук има много хора, на които им понася и те ще Ви убеждават как не е от него. Но напълно възможно е да е отключил нещо след приема му. Успех, дано се подобри!

# 970
Пак ли на левофлоксацин? Много често го приемаш, вероятно вече си резистентна. Оплакванията често не настъпват веднага. И във ВМА също всички са на левофлоксацин, един от най-евтините антибиотици е, в някои отделения дори го дават на таблетки.
Няма такова нещо като "резистентни хора". Има само резистентни бактерии, а те придобиват своята резистентност при определени условия и невинаги , за щастие.

# 971
Няма такова нещо като "резистентни хора". Има само резистентни бактерии, а те придобиват своята резистентност при определени условия и невинаги , за щастие.
Geizer, никъде не съм употербила "резистентни хора" - нейните бактерии, бактериите, които са у нея, са част от нея - грубо казано, устойчиви са на антибиотика, и в този смисъл е резистентността.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 12:27 от Не се сърди, човече

# 972
Ето какви са препоръките:
11 март 2019 г. от сайта на EMA:
https://www.ema.europa.eu/bg/documents/referral/quinolone-and-fl … ntibiotics_bg.pdf

20 Юни 2023 от сайта на ИАЛ:
https://www.bda.bg/bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8/2743-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%BB%D1%83%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%E2%80%94-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0

Цитат
Проучването предполага, че все още флуорохинолоните се използват извън одобрените показания. Въпреки това, поради ограниченията на проучването, не могат да се направят категорични изводи.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 12:29 от Не се сърди, човече

# 973
Понеже и аз пиша в тази тема и то в идеята, че също до този момент сериозни странични ефекти не съм видяла от него, мисля, че е редно тук да спазваме един добър тон. Защото в крайна сметка, лекарствата влияят различно на различните хора. Ако на някои са съсипали живота, то на други са го спасили.
Пила съм левофлоксацин много пъти, при тежки инфекции на горните дихателни пътища, последно ми беше изписан след коремна операция, като за разлика от другите 2 АБ, които ми вливаха в болницата (за инфо ВМА, където далеч не изписват само този АБ) - нямах проблеми в него.
В момента съм крайно потърпевша от съвсем друг АБ - метронидазол, пих го преди 1 месеца и освен сериозни паник атаки и какви ли не други отражения върху психиката ми, направо ми съсипа и без това съсипания стомах. А на всичкото отгоре, инфекцията, която лекувах си седи…
Та да, разбирам, че има хора, които са потърпевши от левофлоксацин, но мисля, че все пак това не са бонбони “Лукчета”, а се изписват от лекари и ако има някакъв проблем с лекарството - редно е първо да се обръщаме към тях. Аз лично съм се оплакала подобаващо на лекарката за моята драма с Метронидазола, затова и сега ми предстои хоспитализация, за да се видят пораженията по стомаха ми след него.

# 974
Диорела, аз уведомявам лекарите всеки път, когато се опитат да ми го изпишат след антибиограма или без нея,  но понеже  казваш, че само това ти действа, как разбра, след като приемаш само него? Изразих опасения, че не е нормално на всеки в отделението да се изписва един и същ антибиотик  и това е притеснително, а също и да се приема заедно с кортикостероиди - на листовката пише, че не трябва. Указанията на листовката трябва да се спазват. 
Друг случай, който мен ме възмути, е да се дава на таблетки, когато си хоспитализиран.
Аз съм против честата му употреба и да се дава масово. Никого не агитирам, но и не изключвам страничните ефекти, които може да се получат.

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 12:34 от Rosita

Общи условия

Активация на акаунт