Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 266
  • 450
  •   1
Отговори
# 345
Black_Sapphire, прекрасно, балансирано мнение! Съвпада на 100% с моето, въпреки че не съм живял в къща с двор, а съм правил само проучвания и някои от най-добрите ми приятели живеят в къщи и често си говорим за неща, свързани с поддръжката им (тема, която със сигурност не е толкова интересна на жените, колкото на мъжете).
Скрит текст:
"да не е в някой джандем, до който води черен път и зимата те отрязват за 2 месеца от света; или в някоя циганска махала, респ. неин аналог; или на място, където детето ти е единствено сред стотина умиращи старци. Изобщо не е въпросът дали къща или апартамент, а КЪДЕ се намира въпросното жилище." - тези условности за мен са ключовите и поне от това, което съм гледал, в по-малките населени места извън София, които отговарят на горното, при една и съща квадратура къща излиза двойно и тройно по-скъпо. Дори само приличен парцел, който да може да се направи приятен за дечица, обикновено струва колкото по-евтино жилище. И тук говоря за сромните и непопулярни села, които са непопулярни защото: води черен път, старци, цигани и т.н. В Банкя, Иваняне, Бистрица парцелите гонят огромни цени, бивши села като Бояна, Драгалевци не ги броим дори, плюс те вече никак не са от селски тип, не са спокойни и т.н. Почти съм убеден, че повечето хора, които обяснявят как било по-евтино, разполагат с наследствен имот или поне парцел или говорят за някое друго място, а не хубаво населено място в близост до София. Сигурен съм, че извън софийско има всякакви варианти, но просто не виждам логика да се местим край друг областен град при положение, че близките ни, приятелите ни, средата ни е тук. Имам приятели, които са големи фенове на живота в къща и знам колко струват парцели, колко струва построяването на хубава къща, с какво качество се строи, колко се бавят разрешителните и какво изнудване за подкупи пада. Знам и какво представлява реновиране на стара къща и че това с покрива на 10-15 години е доста оптимистично, поне ако съдя от разговорите с близък приятел. Ще си призная греха, че не приемам за напълно меродавно мнението на човек, който не се занимава и не отговаря за подобни неща, а половинката ги прави. Мой познат всяка година има по нещо по покрива да прави заради снега. Сигурно не е основно пренареждане или каквото там, може би и му е кофти покривът, но е факт, че е доста повече занимаване отколкото в апартамент. От друга страна за отоплението на някои места има газ, а навсякъде има вариант с пелети, който реално не е много по-скъп от дърва и въглища, а безкрайно по-автоматизиран и лесен Simple Smile Има естествено и вариант с отопление на електричество, който с модерна изолация и подходящи уреди не е за пренебрегване.

Ще следя с интерес и другите мнения (без празните заяждания), винаги ми е било мечта да живея в къща, но на този етап не е реалистично. Като пораснат децата обаче след 20тина години - охохо.... Ако трябва да съм честен, мечтата ми е за къща на малко по-различно място - северна Италия, може би не точно Милано, където между другото съвсем наскоро гледах цени в едно по-западнало селце или селище (не го знам какво беше) край някакво езеро - имаше доста цени по-ниски от стандартен тристаен апартамент в София. Но самото селище беше западнало, личеше си. Нищо общо с цитираните по-горе лъскави предградия. На мен ми се ще примерно някъде на изток около Верона, където е невероятно спокойно и приятно, италианците са лежерни и спокойни хора, езикът е лесен за научаване... Решат ли децата да отлитат нанякъде, веднага бих почнал да разучавам, имам идеи и какво бихме могли да работим на по-стари години там, някое малко бизнесче от типа на семеен хотел (австрийските туристи по някаква причина много обичат този район) или друго нещо, свързано с моята професия, но нещо мързеливо и по-ниско стресово Simple Smile Друго място където бих живял е Испания. И естествено Гърция - гледаме си маслинки, семейно хотелче. Ако имах 1 милион, колкото струва типична семейна къща в Банкя или Лозен примерно, това бих избрал без да се замисля. Другото е свързано с компромиси - пак казвам знам за около София положението, със сигурност тук са много по-завишени цените. Приемливи алтернативи са градове като Костинброд, Нови искър примерно и някои по-непопулярни села и крайни квартали. Всичките обаче изискват активно шофиране от страна и на двамата възрастни + дори и така има известна социална изолация както е описано по-горе.

# 346
Black_Sapphire, чудесен пост – прекрасно си систематизирала нещата. Simple Smile
Да, подписвам се под всяка дума.

# 347
  • Най-красивата страна
Ходенето на село е от огромна полза за дъщеря ни.Тя е с астма и благодарение на чистия планински въздух има голямо подобрение.
Има и алергии.
Затова аз също се ужасявах в началото от насекомите, гризачи и влечуги.
Решихме проблема много лесно.Купихме две устройства -едното е против гризачи и влечуги и стои на двора.Другото е вътре и е против насекоми.
Когато седнем на двора винаги слагам на масата и свещи против насекоми.
За 5 години не съм видяла ни пчела,ни оса,ни змия,ни мишка.

Обаче оса ме ужили тук в града ,докато се разхождах в парка.
Няма гаранция никъде.

# 348
И децата и хората живи да ги ожалиш-нямат цели, пред тях няма перспективи, осакатени са за цял живот. За това, че живеят в малък град-не може да познаят културата, театъра,видиш ли нищо не става от тях. С малки деца в малък град не можело да се отиде,само с големи. ние дето живев на такива места,освен да се гръмнем. Такива обобщения и крайности аз не приемам.
Никой не отрича предимствата на голимите градове, работата, повечето пари и възможностите. Но хайде да не заклеймяваме голяма част от страната и хората, които гледат деца и по села и по малки градчета. Много тесногърдо и грозно звучи. Няма бъдеще никакво видиш ли.
 Аз искам да отгледам детето си в спокойна и здравословна среда на първо място-сред близките й, това София не може да ми предложи.
Много грешни представи имат някои потребители за живота на село и в малък град-за къщата и великите митове около поддръжката й, които се ширят сред хората, живели в апартамент цял живот. Всичко си иска усилия и поддържане. Въпроса е кой колко е готов да даде от себе си и какво иска. С какво би направил компромис.
По-евтино, бг татко говоря само за къщата. Живот и здраве имам парцел на чудно място, в хубав район, близо до София, на смешна цена и ще направя къща там ако реша, много изгодно и за половината пари, които ще ми струва
3 стаен  апартамент в София-всичко, проучено и гаворено, с тия дето евентуално ще ни я строят. Тъй,че единствено това имах предвид.
Иначе горния пост кратко и ясно описва нещата правдиво. Съгласна съм с всичко написано, само не и с това, че хората нямат цели и са едва ли не обречени. Доста от хората много умни и пробивни познавам,но това е друга тема.
Ако искам театър и кино, музеи и развлечение кеф ми София,кеф ми Пловдив. Живеем в такъв мобилен свят, че това е най-малкия проблем*стига да имаш желание и нагласа да възпитаваш така детето си и да му показваш различни неща.
И тук спирам вече,че стана наистина дълга и широка и лично не смятам повече да коментирам темата(освен ако автора не се върне с развръзка по казуса,в което силно се съмнявам).
Темата се обърна на манджа с грозде и лично аз нямам вече какво да кажа по нея...

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 14:10 от Мис Каролин Бингли

# 349
Много добър и полезен пост на Блек Сапфир.
Едно към едно с моите наблюдения.

# 350
Като живяла и в къща, и в апартамент, да кажа само, че поддръжката на къщата за мен е в пъти по-лесна. Не зависи от съседите от десет, двадесет и повече апартаменти, а само от собствениците. Не ти дими в банята или мирише на манджа в спалнята, щото някой решил да дупче където му харесва за аспиратор или да те наводнява и да зависиш от кефа му - ще ли се съгласи да пусне майстор или не. Сто човека да имат ключ от входната врата - кой влязъл, кой излязъл, кой кого пуснал.... Кой си съхранявал боклуците в коридора, до вратата ти... Да минаваш, в повечето случаи през мърляви и неподдържани стълбища и коридори, преди да отвориш вратата на домашния рай...
Не знаеш къде и кой си премествал стени. Носещи ли са, не са ли... Въобще зависиш от хорската глупост и мърлявщина.

Някой назад беше се оплакал от болести по доматите. Да ги сади в парник. Те оцеляват.   Grinning
Темата ми харесва. Поне се нахортувахме.  Joy

# 351
Значи излиза,че всички сме съгласни с Блек Сапфир, но въпреки това кипи спор. Защо? Явно при различните хора са натежали различни аргументи или пък има лични особености (наследствен имот/парцел примерно, откъде идва това "по-евтино ми е").

Всеки обаче се фокусира върху предимствата и се преструва, че недостатъците не съществуват. Или пък за него лично не съществуват, защото някой друг се занимава с тях.

Този разговор е прекрасна илюстрация на какво вероятно се случва при една двойка като описаната в темата. Привърженика на живота в малкото населено място е описал само позитивите, спокойствието, чистата природа, зеления двор, старозагорката също се е размечтала за идилични картинки, но лека полека е видяла, че изисква много труд и пари да се стигне до подобна идилия (това беше идеята на поста ми с пчелата - че дядото коси трева и няма време да си види внучката. И пак с всичките усилия дворът не е направен подходящо и обезопасено за дете на 2 години и няма как да го пуснеш самичко там точно). А остават и други негативи - 20 мин. до Пазарджик за автомонтьор който обожава колите вероятно са едно, но за момиче, което може би дори няма книжка, съвсем друго. 

От своя страна отрасналият на село или малък град от селски тип дори не може да си представи да живее в шума и лудницата на големия град. За хора отраснали в къща апартаментът е килия в затвор. Отделно имат страх, че няма да се справят.

Виждал съм подобни отношения и единият прави компромис обикновено и си "променя мнението" с течение на времето, за да може да живее някак с избора си, ама никога не го променя напълно, поне от това, което съм видял от мои близки  Wink Независимо колко му се иска на партньора, който е успял да се наложи....

пс. Мис Каролин Бингли - направете я и тогава ще говорим колко е струвало и доколко Ви удовлетворява резултатът. Освен ако не са роднини или много близки семейни приятели тези, които ще строят, не винаги това, което се говори предварително, отговаря на крайния резултат. Че и при роднини/близки приятели дори не винаги.... Плюс както казах парцелите са много скъпи, апартаментът също не виси във въздуха - част от цената му е на практика парцелът, в който инвеститорът е вложил понякога милиони. Така че не е съвсем коректно да се сравнява цена на къща без парцел с апартамент. Между другото информацията ми е от много хора, които действително търсят да купят и да построят къща, така че приемам тяхната информация за една идея по-достоверна от изхвърляния в тема, където вече позициите са достигнали до крайности. Няма как за всички ни да е скъпо, пък само за потребителката Х да било 2-3 или колкото пъти там по-евитно.

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 14:33 от Анонимен

# 352
Бгтатко, не всички собственици на къщи с дворове се утрепват от работа. Нито пък дворовете им са неугледни, с разхвърлян инвентар и неподходящи за деца. Това са някакви и аз не знам колко неподходящи, да не кажа нереални примери.
Не, няма безумно повече работа в една къща с двор, освен ако не е два, три декара... ама и там зависи как е организиран дворът.  
Единственото с което мога да се съглася е, че се нанасят повече боклуци от непрестанното влизане и излизане и се налага по-често прахосмукачката да танцува.
Ползите са  неизмеримо повече, поне за мен. Уточнявам,  че мястото вече е въпрос на възможности., нищо повече. Grinning

# 353
Като плюс на къщата ще спомена факта, че ако трябва да си купиш същото или подобно жизнено пространство като апартамент, може и по-скъпо да ти излезе. И сега в задачата се пита кое е по-гот - всяко дете с отделна спалня, или да са в града. Защото апартаменти с 5 спални не се срещат често, а са по-скъпи от къщите.

# 354
Сирено, не се питай! Къщи в градовете има. Има и парцели, в които може да се строи. Апартамент и къща с долу горе еднаква локация сравнявай, -  пък нека тогава апартаментът е по-скъп!   Joy
Живот на село е едно, а въпросът къща или апартамент съвсем друго.

# 355
luna, за 1001ви път казвам, че мнението ми е формирано от преки наблюдения над близки роднини и приятели МЪЖЕ, които се занимават с поддръжката на двора и на къщата. Половинките им може да подкастрят някое цвете, ама основно мъжете вършат тежката работа, вкл. и се занимават с инвестициите в подобрения, вкл. и плащат за тях.

Затова като поставям на кантар Вашето мнение (и сходните) и каквото съм видял със собствените си очи и съм чул от близки хора, които не защитават някаква теза, ами просто си говорим и споделяме на N на брой бири - съм склонен да се доверя на личния опит (пряк и косвен). Плюс след като всички сме съгласни с мнението на Блек сапфир, очевидно нямаме драматични разлики във възприемането на ситуацията. Просто на някоя не ѝ тежи партньорът ѝ да цепи дърва, докато на мен би ми тежало - предпочитам да си играя с детето, да прочета книга или нещо друго Simple Smile Аналогично на много мъже не им тежи домакинската работа, когато не участват в нея, че даже казват, че половинките им обичали, ама съвсем не всички жени ще се съгласят автоматично с подобно нещо.

Поддръжката на къща във вида, в който я искам, изисква доста повече от това, което правя аз в момента. Но бих го правил това доста повече, ако не бяха другите негативи, които на този етап не могат да бъдат преодоляни.

С предимствата 100 пъти казах, че съм съгласен, просто имайте малко уважение към вътрешния баланс позитиви/негативи на другите  + проявете малко скромност, защото съвсем не всички хора на село живеят добре и изобщо имат реален избор къде да живеят. Същото естествено важи и за много хора в града.

# 356
Като живяла и в къща, и в апартамент, да кажа само, че поддръжката на къщата за мен е в пъти по-лесна. Не зависи от съседите от десет, двадесет и повече апартаменти, а само от собствениците. Не ти дими в банята или мирише на манджа в спалнята, щото някой решил да дупче където му харесва за аспиратор или да те наводнява и да зависиш от кефа му - ще ли се съгласи да пусне майстор или не. Сто човека да имат ключ от входната врата - кой влязъл, кой излязъл, кой кого пуснал.... Кой си съхранявал боклуците в коридора, до вратата ти... Да минаваш, в повечето случаи през мърляви и неподдържани стълбища и коридори, преди да отвориш вратата на домашния рай...
Не знаеш къде и кой си премествал стени. Носещи ли са, не са ли... Въобще зависиш от хорската глупост и мърлявщина.

Някой назад беше се оплакал от болести по доматите. Да ги сади в парник. Те оцеляват.   Grinning
Темата ми харесва. Поне се нахортувахме.  Joy

Живяла във фамилна, вероятно и не много голяма къща, а не като нашата 2 жилищни етажа, гаражи, мазета и таван?
За да не ти мирише на манджи в тоалетната, не ти се пресичат отдушниците на мокрите помещения с тези на кухнята. А като ти задими, защото сестрата е запалила парното, или то не се брои?
Работа по каквото и да е жилище зависи от това колко и какви хора живеят в него. Аз съм в една боксониера под наем. Майка ми чисти 120 квадрата етаж.
Отделно помня как се топлеше този етаж преди под нас да почнат да се топлят и след това.
Между другото, братовчедка ми от Лом редовно идва с 3годишното си дете и мъжа си да обикаля софийските молове.
Доста от нещата, които се изписаха, са хипербола, а доста от хората явно не я разбират.
Относно сингълите, моля някоя съфорумка от градец около 5хил.жители, която е минала 30, омъжила се е тепърва за градски и е останала да живее в градеца, да сподели живота си. Образование, работа, деца, дом, как си прекарват вечерите, и за двамата детайли.
Пак между другото, дворът на къщата ни е само половин декар. Не е разкрач и половина цветна лехичка като на много други къщи тук.

# 357
Бгтатко, за тежък селски труд ли говориш? Че не разбирам въобще какво й е различното на поддръжката на една къща на село, на поляната и в града? Имам реален поглед и върху трите вида. Или за теб живеенето в къща е свързано с тежък физически труд и цепене на дърва? За какво неуважение ми говориш, ако пред очите ти са само еднотипни примери и нищо друго не възприемаш дори като текст?

# 358
Сирено, не се питай! Къщи в градовете има. Има и парцели, в които може да се строи. Апартамент и къща с долу горе еднаква локация сравнявай, -  пък нека тогава апартаментът е по-скъп!   Joy
Живот на село е едно, а въпросът къща или апартамент съвсем друго.

Всъщност за мен къщата има ценност, само ако е с голям двор, сред хубава местност. Градската къща спрямо апартамент има само негативи - няма двор, ниска етажност, в сянка, много външни стени. Не е задължително и да е особено голяма.

# 359
- дворът изисква постоянна грижа. могат да се сложат плочки наистина, но това премахва част от чара и усещането за природа. пръстта трябва да се облагороди, да се тори, трябва да се купи хубав райграс, който при силни валежи се коси всяка седмица, при суша има нужда от добра иригационна система или тегаво поливане на ръка и пак може да стане жертва на непредвиди атмосферни условия.
- всичките катерушки и подобрения на двора също струват пари и изискват време за разлика от платените от общината + омръзват
- нанася се пръст и мръсотия навсякъде, има и доста повече насекоми в къщата, трудно е да се задържат навън.
- казах вече, че има ежегодна дребна поддръжка на покрива, разбиване на висулки, за да не ударят някого, махане на преспи
- чистене на сняг през зимата, понякога доста сняг.

Кое от тези неща правихте като живеехте в апартамент? Също както и къщите има апартаменти в крайно мизерни блокове и апартаменти в приятни и поддържани блокове, комплекси и т.н.

Мен също в къщата най-много ме привлича независимостта от съседи, но реално не е пълна подобна независимост, защото и къщата има съседи и ако са идиоти, може да стане много много по-зле отколкото в блок (от типа да ти отровят кучето примерно).

Както и да е, ако защитавате позицията, че поддръжка на къща е по-лесна от поддръжка на апартамент - няма смисъл да спорим. Не съм живял в къща, не мога да кажа, но не познавам мъж, който да е казвал подобно нещо. Казвали са, че екстра усилията си струват.

Общи условия

Активация на акаунт