Моля , някой да ми помогне с мнения , объркан съм

• 21 256
  • 450
  •   1
Отговори
# 360
Има нещо вярно - ако къщата е достатъчно голяма, ще има зони, в които не се ходи толкова и не се разтурват. Примерно стаи за игра, офис, отделна кухня - може да цари хаос, но да не се разнася до спалните и хола. По-малкото жилище се цапа повече, изхабява се повече. Понеже ползваш едни и същи зони за няколко вида дейности.

Моравата - ако не си маниак, просто косиш. Затваряш си очите за детелина, парички, глухарчета и други плевели, както и за гъби и мравки.

С къща с достатъчно складово пространство мога да намаля сериозно пазаруванията, дори до само 1 път месечно. С малко апартаментченце...явно идеята е всеки ден да мъкнеш малки торбички с храната за деня и не много повече. Дори едно седмично пазаруване се чудиш къде да го натъпчеш.

В комплекса плащаме стотина лева на месец за подръжка и паркомясто. С къща мога да ги давам тия пари за градинар.

# 361
Бг татко, прав си. То си ежедневен Армагедон. Не е хич хубаво. Много е тежко. Непосилно дори. Не е за слаби сърца. Даже на един, два часа трябва да се прави.Joy
Райграс пък да косиш си е направо ужас.
Всеки ден се облагородява пръстта. Всеки ден се тори.
Всичко останало, изброено от теб е точно толкова страшно и неприятно.  Не мога да цитирам от телефона.
Гърч.  Пък да имаш оформени пътеки/плочник/ е направо грозота, унищожаваща чара на природата дворна.

# 362
luna, тази атрофирала защитна реакция и измисляне не неща, които изобщо не съм казал
Скрит текст:
(примерно плочките - визирах по-нагоре написаното от някого, че поставили плочки на двора и оставили една леха с цветя, изобщо не съм говорил за "оформени пътеки" - лесни са за оборване подобни вменени несъществуващи приказки, нарича се "сламен човек" този похват в споренето, понеже опонентът си изгражда един сламен човек и после гордо го разбива с аргументи, ирония или каквото там - нещо, което по обясними причини не може да направи със събеседника си, защото аргументите липсват),
повече от всичко друго ме убеждава, че съм прав Wink

Ще чакам Сирената да купят къща и да кажат дали са намерили градинар за 100 лв., защото ако в нещо нямам абсолютно никакви съмнения, то е, че IT-то няма да седне да се занимава с дворове, покриви или прехвърляне на 3-4 тона въглища.

Не знам какъв е бил този апартамент дето миришел на манджи от съседите - сигурно някоя панелка в Обеля, но и при апартаментите, както при къщите, могат да се изолират подобни влияния + има големи вариации в съседите. Вариации простиращи се от циганската махала до палатите с дуварите в Драгалевци и Бояна. При нашата вила пък мирише нон стоп на разни барбекюта и подобни простотии от съседите, че и пушек идва. Така че сравняваме малко яйца с круши по отношение на кое е по-синьо.

Аз съм абсолютно готов да се преместя да живея в къща и някой ден вероятно ще го направя. Така че с тези фантасмагории не оборвате мен (който няма нужда от оборване), навивате себе си. Бих поддържал и облагородявал и семейната вила, ако ползите от това компенсираха дори малка част от зора и средствите, необходими за това облагородяване и поддръжка. Но не го компенсират и както времево, така и финансово ни е безкрайно по-изгодно да прескочим до Гърция или пък дори на планински туризъм в България, където някой ще ги е свършил тези дейности по поддръжката.

# 363
БгТатко
Това с покрива е несериозно. Очевидно твоят приятел не прави сериозен ремонт, а просто кърпи тук и там, поради което и се занимава всяка година. Един читав покрив не се ремонтира по-често от веднъж на 10 години, освен ако не падне някой метеорит върху него. Покривите на блоковете и кооперациите също се ремонтират горе-долу със същата честота.
Дворът може да ти гълта цялото налично време и усилия, но ако си по-скромен в начинанията си (трева и 4-5 дървета), почти не те ангажира, най-малко пък с някакъв каторжен труд. И е съвсем безопасно място с много предимства. Коси се 2-3 пъти месечно само напролет. И не виждам какво толкова може да те натовари половин час косене на равна площ. Има първоначална инвестиция, така е - пръст, валиране, засяване. Но е еднократно. След това само при нужда (а тя далеч не е всяка година) се дозасява по някое оголяло петно - отнема няколко минути веднъж в сезона. Има много добри селекции на райграс, които понасят тъпчене. Да, трябва да се полива, но и за това има леснотия при известна еднократна инвестиция. На катерушките и аз не съм фен, но батут и басейн не омръзват никога, изпробвано.
В града също се рине сняг. Насекомите се държат навън по обичайния начин - с комарници и евентуално специални лампи или други репеленти. Не е нито скъпо, нито ангажиращо. За сметка на това си отваряш спокойно прозорците, без да ти нахлува грохот и прахоляк от улицата.

Двегодишно дете така или иначе не може да бъде оставено без надзор, включително в собствения апартамент.
Не искам да се хваля, но аз не съм от жените, които само си пилят маникюра, нямат си понятие от техническата страна на живота и разбират най-много от десена на пердетата. Лично съм участвала (и с труд) при ВиК, ел., плочки, шпакловки, бои, включително планирането на разположението, включително избора на детайли като вида на покрива, изолацията, настилките и разпределението на двора, плюс двата соларни панела и инсталацията на местното парно. Имам чудесна представа от цените, материалите и навиците на майсторите, и как винаги трябва да разбираш повече от тях, за да не си оставят ръцете. Така че в моя случай мъжкото превъзходство не върви Simple Smile
За отоплението - при една добра изолация, отоплението на къща не е по-различно от това на всеки апартамент в града без централно парно. Ние на времето си направихме местно парно, защото е най-икономичният вариант и на ММ не му пречеше хамалогията (и на теория котелът винаги може да се смени с друг източник на ток или газ). Но принципно нищо не пречи да се сложат климатици или конвектори, както във всеки апартамент без парно.
Е, има някои специфични особености при живота в къща - изолирането и зазимяването на външните водни инсталации например. Но това се прави веднъж годишно за половин час, не е болка за умиране.
Като цяло не виждам с какво толкова поддръжката на една къща изисква повече от тази в апартамент, като изключим постоянното бърсане с парцала.
И себестойността на строителството не е по-висока от цената на жилище в приличен квартал в София примерно, като предимството да си организираш пространството по собствен вкус е несравнимо, а и можеш да вложиш съвременни материали, които много да ти олекотят бюджета в бъдеще.

Но и най-прекрасната къща, ако е на кофти място, не компенсира недостатъците на мястото - най-вече в социален аспект. Това е и причината доста хора да избират живот в реално по-лоши жилищни условия (примерно на по-тясно пространство) и често в по-лоша криминогенна среда в големите градове. Може би вариант са някакви групови общности - примерно десетина млади семейства от сходен социален кръг, които да си купят имоти наблизо и да оформят някаква среда, независимо от местната.

# 364
Е, дойдохме си на думата. Бг-татко хиляда човека му казаха едно, той пак си обобщи това, което иска да види – тежък физически труд, хамалогия, мизерия и някакви милиони подхвърля за поддръжка. Какви дърва, ние сме с къща на два етажа и се топлим с конвектори навсякъде. Има и запустели места в България, това го знаем всички, живеем в България. Но планирай в следващата екселска таблица за 2019 една хубава обиколка на България и се запознай с наистина цивилизованите градове, градчета и села. Ще ти е от полза, житейският ти опит е умиляващо беден и с това си обяснявам и този настоятелно истеричен тон (незнайно защо набеден за хумор от твоя страна) да го докараш до твоето.

И, не, Бг-татко, ти пак нищо не разбра, повечето потребители и в тази, и в темата ти за имотите написаха, че са сменяли различни места за живеене и пак са намерили начин да се чувстват добре, защото са ГО ИСКАЛИ  и са ЗАЕДНО С ПОЛОВИНКИТЕ СИ. А не защото едното или другото задължително е по-добро. Голям зор да докара нещата до черно-бели. А това, че те мързи да косиш и не знам какво си представяш, че прави толкова един мъж с къща, направо е комично и това вече можеш да наречеш хумор.

Сирен, за вас еднофамилна къща с толкова деца ще е перфектен вариант. За мен за семейства с повече деца къща е идеалния вариант.

# 365
Бг татко, думата ти на едно място не сече. Сам пишеш небивалици и после аз ти виновна.
Направо ще те запомня с тоя бисер на сравненията между къща и апартамент..., че собствениците на къщи чистели ледените висулки от къщата... и ринели снега пред къщата, в апартамента не било така.
Ето точно тоя манталитет визирах един, два постинга назад като един от големите недостатъци на живеенето в апартамент.  Да зависиш от мързела и вярата на обитателя на няколко квадрата в блока, че домът му виси във въздуха и сградата не е негова грижа и ангажимент, какво остава за тротоара...
 Благодаря за примера.
Убедена съм, че не всички мислят и действат като теб, но не сте малко все пак.
Черен сапфир, напълно съгласна съм с постинга ти.

# 366
  • MI
Какво сравняваме? Къща в Бояна с панелка ли?! На кооперацията не се ли оправят покрива, фасадата, общите части? Ами ако има и двор, което не е рядко? Всичко иска средства, иначе деградира и настава война между съседите. Хубава кооперация също иска градинар, домоуправител, извънредни разходи на практика всяка година. Може да не се окаже поддръжката чак толкова по-евтина от на къща с малък двор. А за цепенето на дървета, има пелети. Градината може да не е зеленчукова и да няма прекалено много цветя и т.н.

# 367
А може и хората просто да не поддържат толкова къщата, също и да нямат двор като двор, затова да мислят, че то ей тъй става с щракване на пръсти.
Всъщност по двора ни наистина няма убиващо много работа, повечето е вътре в къщата и най-вече носенето за парното. Родителите ми имат големи колебания за газта - който тук се топли на газ, добра дума не е казал -  сметката е стотици, а му е студено.
А най-убиващото, което май много не споменавате е, че за тази работа по къщата има малко време, защото човек все пак бачка някъде на заплата, като в Сусурлево, за който не помни, се работи 6 дни седмично и то не сумарно и на смени.

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 16:14 от Анонимен

# 368
Че кой казва, че живеещите в къща работим изобщо. Simple Smile Само харчим.
Лигавя се. За хора със свободни професии къщата е добър и спокоен вариант. То че има хора тип "за лудо работи, за лудо не стой" си е техен проблем.

# 369
Че кой казва, че живеещите в къща работим изобщо. Simple Smile
Ахаааа, ама уточнявайте, де 😁

# 370
Black_Sapphire, както казах с Вашето мнение съм съгласен Simple Smile

Но Вие очевидно изхождате от Вашата къща, моите наблюдения са най-вече от вилата - не може да се валира, защото е на склон, дворът е голям и на различни нива, не знам как се нарича подобна терасовидна организация, почвата е лоша и камениста и изисква ужасно много работа или инвестиция да се облагороди. И както казах - през лятото дядото отказа да си поиграе за 1/2 час с внучето, защото трябвало всяка седмица да се коси. И не беше 1/2 час, ами беше поне 4 часа бръмчане, вкл. между 2 и 4 въпреки моите забележки и в един момент откровени критики. То ако е 100 квадрата лесен за подръжка "двор" какъв е смисълът от всички аргументи как децата нон стоп ще си играят там? Под "двор" аз разбирам минимум 500кв. м., за предпочитане над 1000. На вилата мисля че е над декар, трябва да питам. Тук пак опираме до парцел, качество на земята, доколко е равно, климат, съседи и т.н. и т.н. Което ни връща към цената и твърдението ми, че за да ми е толкова лесно и удобно както в апартамент, цената е двойна или тройна. Може да е по-евтино, но ще е по-неудобно. Може да е удобно, но ще е по-скъпо. Че може да е хем по-евтино, хем по-удобно, хем по-голямо, хем по-хубаво, хем всичко по-по-по---- ето в това не мога да повярвам, но Вие не го и твърдите, някои други натам бият.

Може дядото да е взел скапана косачка, да има по-добри, с които за 1/2 час да се окоси. Може моят познат да има скапан покрив, случано да се е налагал ремонт по комина, който беше счупен от вятъра или не знам и аз от какво, така да се е случило, че да се избили улуците от тежкия сняг и т.н. и т.н.  Това за мен е все "покрив" - една година са улуци, втора са комини, трета са керемиди, четвърта пак улуци. Карате ме да навлизам в детайли, които не съм запомнил, защото не ме интересуват, но знам че след зима винаги им идват майстори да правят нещо по покрива. Може да е зле направена къщата, макар че като ги познавам - силно се съмнявам. Абсолютно всичко е възможно. Точно защото не съм специалист по строителни дейности, а нямам доверен човек, който да гледа в ръцете на майсторите и да следи какви тухли ще сложат, как ще ги редят и т.н., не бих се хванал с най-евтин вариант на строеж, а знам, че и при скъпи варианти ги има същите проблеми. Строителните фирми правят пари, максимизират печалби, при многофамилно жилище има множество хора, които гледат в ръцете, плюс някакви макар и базови държавни контроли. Плюс може да се вземе на акт 14, на акт 16, да дойде специалист ПГС да огледа и ако прецени, че не е качествено да предупреди и човек да не купи. При къща - човек сам се оправя, а аз от това не разбирам. Хубава, готова, модерна къща почва от 1/2 милион около София, това са цените, които аз знам, ако някой иска да ме обори - да покаже директно обявата със снимки от имот.бг и да обсъждаме. Но не е тук мястото за това мисля и наистина много прекалихме с офтопика. Макар че наистина ми е безкрайно по-интересен от самата тема. 

basila,
Скрит текст:
по-досадна сте от зарязано гадже, което търчи по човек във фейсбук да му коментира постовете. Пропускайте ме щом Ви дразня, не ме апострофирайте през 2 мнения, не ми е интересно. Аз да съм тръгнал след Вас на всяко мнение да подскачам basila, basila, basila, basila, basila? Стига ми едно малко тука, което само ме дърпа "тати тати тати тати, пей, пей, не не така, сега не пей, сега пей, сега не пей, не не е това песента за зеленчуците". Wink Не го разбирам този мазохизъм от Ваша страна и то когато вече съвсем целенасочено Ви отговарям сигурно на 1 от 20 поста адресирани към мен.

luna, портиерът чисти снега, част от задълженията му е това. и е доста по-малко, защото блоковете и кооперациите са организирани малко по-вертикално от къщите и нямат "двор" Simple Smile В затворените комплески е различно. Тротоари, спирки, улици и детски площадки - общината има ангажимент да ги чисти, а ние плащаме данъци за това. Ледени висулки досега не сме имали, нямам идея защо така - дали е някаква технология при изграждането или от типа фасада или изложението зависи, или нещо друго, не разбирам, но наистина не е имало, иначе щях да ги чистя естествено заедно с другите Simple Smile Сняг съм ринал преди време много и кола съм чистил от снега като не е паркирана в покрито помещение (гараж/подземен паркинг), но примерно съм чистил 2-3 квадрата и то заедно с други работливи съседи Simple Smile В двора толкова ли е? За висулките отново цитирам добрия си приятел с лошия покрив, който снима едни чудовища по метър и се фука с тях (май заради тях се беше наложило да му ремонтират улуците).

Ако имате други въпроси за живота в града - питайте Simple Smile За момента разбрах, че миришели на манджа от съседите апартаментите и никой не рине снега по тротоара около блока, който е отоговност на обитателите му. Затвърждава ми хипотезата, че говорим за панелка в Обеля, Надежда, Дружба или някъде там. Сега остава да кажете дали къщата е в Бояна и ще разберем дали сравняваме кон с кокошка на спринт 100м. Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 дек 2018, 16:27 от Анонимен

# 371
Въх, просълзих се.
Ще си пиша, където и след когото искам, особено, когато някой се прави на това, което не е, че и на другите се опитва да дава тон. Много обичам да се драча. Проблем?

Преди четете ме, пиша дълго, така ми харесва. Сега пък защо ме четете. По-зле и от жена в менопауза.

Горното ти мнение е откровена логорея, Бг-татко. Ще заключат темата-седянка сега.

# 372
 Бгтатко, бетер жена в цикъл си.  Joy
Има на кого да прилича явно дребното, дето те дърпало за крачола и ти дуднело, докато ти се напъваш да пишеш тука.
Поне да ти се разбира каква точно теза защитаваш, а то все едно на конкурс за красота си се явил и гледаш стръвно срещу всички.
Ааа да, тезата ти е - вие може и да живеете в къщи, ама аз повече от вас знам, щото един приятел на приятеля ми чул, че ми разказа ... Joy

# 373
Аз все още имам романтичната представа, че една нова, добре конструирана къща по новите правила за живеене може да е много добър избор, само че за мен лично с малки деца - предпочитам удобство на този етап, затова и предпочетохме известно време в апартамент, защото да изгледаш малки деца не е тривиална задача, а да се опитваш да строиш/реновираш точно в тоя момент може да е голяма катастрофа и източник на стрес. Но в друг период от живота - защо не.

# 374
luna, каква е тази мизогиния от Вас - жена в цикъл ли трябва да ме засрами, нищо лошо не виждам в жената в цикъл Wink

тезата, която защитавам, е много проста - че в апартамент отношението удобство/цена е по-добро отколкото в къща при равни други условия, вкл. неща като гледка. Поне това, което за мен значи "удобство", обясних много подробно какво какво е то.

За хора, обичащи да цепят дърва в свободното си време - задължително къща, в апартамент не знам къде ще се отдават на това си хоби Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт