Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 21 288
  • 420
  •   1
Отговори
  • София
Аз съм в шок като гледам как една от най-могъщите държави в света ако не и най-могъщата е буквално безпомощна пред природната стихия, която се вихри в емблематичния за Америка, град на ангелите.

Всичко започна на 7 януари и към днешна дата дори не сме достигнали пикът на огнената стихия.
Жертвите вече са 5, а близо 200 000 човека бяха евакуирани. Десетки хиляди останаха без домовете си.

Последния голям пожар беше в Малибу през 2019 г. И като цяло тези пожари в точно този годишен период със силни ветрове и сух климат са доста чести през последните години в Щатите и въпреки това, пожарната, гражданска защита и като цяло властта нямат адекватно противодействие.

Много исторически забележителности са пред сериозна заплаха, включително и легендарния стадион, Роуз Боул в Пасадена. Вече и Холивуд е пряко застрашен с всичките си студия, а оскарите предвидени за 03.03 ще бъдат отложени.

Кметът на Ел Ей, Карен Бас вини съдбата и ураганните ветрове гарнирани със сухия климат.
Аз пък се чудя защо например не е предвидено да се използва морската вода за гасене. Да речем да има в близост хиляди тонове вода като резервоари именно за подобни бедствия.

Картина 'На живо'

Последни новини:
https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2025/01/09/los-angeles … ates/77560180007/
-
https://www.dailymail.co.uk/news/article-14266097/

Застрашено ли е Панагюрското съкровище?
https://bntnews.bg/news/zaradi-pozhara-v-los-anjelis-zastrasheno … -1321411news.html

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 19:12 от Diavolo

# 1
Мен ме притеснява най-вече съкровището. Надявам се да го върнат благополучно.
А иначе - те имат достатъчно ресурси - ще се оправят.

# 2
За морската вода не съм сигурен, но предполагам, защото това би засолило почвата и после би се отразило на растителността в бъдеще.

# 3
Градът на ангелите.
Така му викат.
Е, някой реши, че е време да се започне всичко отначало, защото отдавна там няма ангели. Всеки знае в днешно време на какво е олицетворение ЛА.

# 4
И на мен ми прилича на режисирано зануляване. Да му мислят застрахователните компании....

# 5

На мен ми е любопитно кое точно съкровище е там – оригиналът или копието.
Да оставим настрани съмненията доколко оригиналът е оригинален (знаете подозренията за подмяната му), просто ми е чудно защо го разнасят по света, вместо да направят хубава реклама и да привлекат туристите да идват тук, за да го видят на място.

# 6
Ужасно е. Загубите ще бъдат неизчислими. Колко хора остават без дом, колко без работа.

Дано няма повече жертви поне! Засега четох за 7.

Много тъпо ми звучи като каже някой - те имат пари, да се оправят. Ами тези пари дали ги имат всички засегнати? То не е само да си вдигнеш пак къщата! Ами инфраструктурата, училищата, магазините, площадките.

Аз да съм, не съм сигурна, че след такова изживяване бих искала пак там да живея.

# 7
За какво съкровище говорите?

# 8
"Огромен пожар в Лос Анджелис бушува в близост до музея, в който е изложено безценното Панагюрско съкровище. Министърът на културата Найден Тодоров е изпратил писмо до ръководителя на музея „Пол Гети” с искане експонатите да бъдат прибрани на по-сигурно място, съобщи БНТ."

# 9
А какво прави там нашето съкровище?

# 10
Част е от Изложба, посветена на Древна Тракия и е трябвало да остане там до Март 2025 г.

# 11
За 10 жертви говорят вече.

Съкровището - копие или оригинал - засега е на сигурно място, ако вярваме на уредника на музея.

# 12
  • Пловдив

Да оставим настрани съмненията доколко оригиналът е оригинален (знаете подозренията за подмяната му), просто ми е чудно защо го разнасят по света, вместо да направят хубава реклама и да привлекат туристите да идват тук, за да го видят на място.
Не е само едно съкровището, а над 1700 предмета от България. Освен Панагюрското златно съкровище там са и Вълчитрънското, Рогозенското, всичко от могилата Голяма косматка и още много други. Дано ме се окаже цялата работа обира на хилядолетието.

# 13
  • софия

Всъщност съкровищата са 2 - Панагюрското и Вълчитрънското, и са там от м. октомври 2024 г. Участват в изложба "Древна Тракия и античният свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция".
Вчера директорът на музея е уверил, вкл. снимки, че са на сигурно място и няма опасност.

# 14
Застрахователните компании отдавна са го измислили като са прекратили застраховките срещи пожари там.

Гледаме климатичните промени, които не се интересуват дали вярваме или не в тях, съчетани с капитализъм, в който едно семейство милардери притежават правата над водата в Калифорния.

А, да, и да не забравяме намалените пари за пожарната, щото нали точно в тоя район няма нужда от пожарна. Ама пък ето ти ниша - частна пожарна.

П.П. The_Third вече е казал/а, но морската вода унищожава почвата.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 10:07 от Ули

Общи условия

Активация на акаунт