Апокалипсис сега над Лос Анджелис (тема за най-големия пожар в историята на Ел Ей)

• 21 992
  • 420
  •   1
Отговори
# 15
  • Разпиляна във въображението
Следя и аз в Х публикуването на информация. Цял квартал изравнен със земята, че и повече. Има предупреждения хората да изключват газовите инстаналии, защото от руините се виждат как крановете горят. И подхранват пожарите. Само не разбирам защо централно не спрат подаването.

# 16
  • Между гори и планини
Записвам се да следя темата, че родата на мъжа ми е там...
Не знам защо не гасят с морска вода. Когато живяхме в Ямайка, по това време винаги имаше пожари и по цял ден хеликоптери носеха балони с морска вода.
Мъжът ми каза, че от неговите детски години се е говорило за станции които да преработват морската вода, за битови нужди и сте пожари. Един от най богатите райони в САЩ - и нищо. От десетилетия там има проблеми с водата, сушата и пожарите.
Там където живее брат му е ужасна пустиня - само сухи треви и храсти.
Според мъжът ми сега застраховките отново ще скочат и въобще Калифорния е ненужно и изкуствено скъп щат.
П.п редактирам - не могат да спрат централно газта, защото тя не централна. Всяка къща си има самостоятелна инсталация и обикновено газово бутилки са големи, до къщата и захранват за топлата вода и готвене.

# 17
  • София
Извадили са 450 пожарникаря от затворите, че да гасят и те.
Не знам, но наистина с този ресурс и големина на държавата защо не впрегнат всичко налично и от съседни щати.

# 18
На тая пустиня и да сипят морска вода какво ще засоли. По-добре да сипват, но явно няма никаква готовност. Изумена съм и аз, картонени имения, никаква организация за бедствия, никакви пожарникари, никаква мисъл. Че и проблеми със застраховките. Много странно. Изключително странна ситуация. Страната на големите възможности, квартала на богатите, и накрая нищо. Sad
Покрай пожарите в Европа, земетресението в Турция и други места се говореше за липса на качество, за липса на кадри, но сякаш не го очаквах от точно този район. Sad

# 19
И все пак,да гори цял квартал или град е невъзможно,ако между къщите и сградите има достатъчно голямо разстояние...

В сериала "Младият Шелдън" къщата на баба му беше унищожена от торнадо. Застрахователите отказаха да и изплатят обезщетение,понеже тя беше се застраховала срещу...ураган! Yum Та и в Калифорния може застрахователите да са вмъкнали някаква уловка в договорите за пожар...

# 20
  • Между гори и планини
На въпроса - защо строят такива къщи с леки конструкции, а не тухли, бетон и арматура - Калифорния е щат с много земетресения, затова.
По същата причина пък в южните щати заради торнадо и урагани които имат почти всяка година.

# 21
  • Пловдив
На въпроса - защо строят такива къщи с леки конструкции, а не тухли, бетон и арматура - Калифорния е щат с много земетресения, затова.
По същата причина пък в южните щати заради торнадо и урагани които имат почти всяка година.
И най-вече защото е по-евтино. Бетон и желязо са скъпи удоволствия не само в Калифорния, но и в целите щати и Канада.
Една къща с дървена (картонена) конструкция е по-податлива на всякакви бедствия, отколкото къща от камък, бетон, желязо, тухли.

# 22
Използват и океанска вода, за да гасят пожарите:
https://www.instagram.com/reel/DEk__A0o3cR/?igsh=MTJmaXhmeWJ4dHI1YQ==
Вчера по новините (май вечерните на БНТ) чух обвинение от Тръмп, че губернаторът не разрешавал да се ползва вода от океана "заради някакви рибки, които уж живеели там, а всъщност не са там". Никъде не срещнах такава информация за рибите, а се разрових в американските медии. Много грозно от негова страна да използва трагедията и да разпространява лъжи за свой дивидент.

# 23
Това пак е някаква клевета по адрес на Тръмп... Ей,не се спряха...

# 24
  • Между гори и планини
А байДанчо за когато гласува Калифорния и Камала къде са? Защото Тръмп още не е встъпил официално в длъжност.

# 25
Дъщерята на Джоан Ривърс е успяла да спаси наградата Emmy на Джоан, преди домът ѝ да бъде изпепелен.

Манди Мур писа, че тяхната къща е частично пощадена (в Алтадина е), но роднините на мъжа ѝ и техни приятели са загубили всичко.

# 26
Ау каква смелост, какво геройство.
За една награда.
Поклон Trollface

# 27
Е, защо да е смелост. Тя не е влизала в огъня. Казват им да се евакуират - евакуират се. Вземат каквото преценят, в случая - статуетка. Аз не бих се подигравала на избора на хората какво да вземат със себе си в такъв момент. Много от хората си взеха снимките, например. Техните къщи, техния избор. Да не съм на тяхно място!

# 28
  • София
За съжаление жертвите вече са 10.
Над 28 000 акра са изпепелени?! Цели квартали просто вече не съществуват... Близо 210 000 евакуирани.
Над 400 000 са без електричество!

„Кметът на Лос Андежлис е съкратила бюджета на пожарната със 17 млн. долара от преди няколко месеца и ги беше предназначила за програми против расизъм и гей правата”, обясни Антон Касабов, актьор, живеещ в Лос Анджелис.

Спрени са редица филми и сериали.
Много знаменитости от шоубизнеса останаха без изпепелените си имоти:
Мел Гинсън, Антъни Хопкинс, Джеф Бриджис, Джейми Лий Къртис, Ед Харис, Джон Гудман, Юджийн Леви, Адам Броуди, Ана Фарис, Парис Хилтън, Марк Хамил, Били Кристъл, Джеймс Уудс, Даян Уорън, Манди Мур, Камерън Матисън и Майлс Телър.

Губернатора освен да си направи публично сепуко друго не му остава след такава катастрофа. Тотална излагация на всички нива.

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 00:38 от Diavolo

# 29
  • Между гори и планини
Сега говорих с мъжа ми. Според него губернаторът е за затвор и шефката на пожарната, някаква с нестандартна ориентация, която започнала да наема себеподобни. Без значение дали са за тази работа.
Освен това сега бил стандартният сезон на ветровете от Мексико. И всичко било много съмнително, защото изведнъж застрахователните компании започнали да отказват застраховки за пожар.
Мъжът ми преди беше споменал слуха, че някой стратегически се опитва да унищожи Калифорния, за да я изкупи на безценица и после да продава на печалба. Ако пожарът е умишлен, е много добре изчислено кога точно, заради сушата и ветровете. То ще се разбере някога.

Общи условия

Активация на акаунт