СИД - Сензорно интегративна дисфункция. Сензорна интеграция.

• 98 123
  • 198
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря ти TanyaMG, за изчерпателната и полезна информация  Simple Smile 
Вашите деца на обикновени ДГ-ни ли ходят. Моя син ходи за сега -когато не е болен- на районната ДЯ. Но се чудя дали да не го запиша на логопедия ДГ. Така ме посъветва и педиатъра. Имате ли някакви наблюдения от такива специализирани ДГ-ни?

# 106
  • София
Според мен, ако детето се чувства добре в районната ДГ най-добре е там. Това, което знам за логопедичните детски градини е, че са за здрави деца с нужда от логопедична помощ. И ако се спазва това правило, районата ДГ с допълнителни занимания с логопед трябва да е същото. Аз имам по-скоро резервирано отношение към логопедичните ДГ, но има и доволни майки. Притеснителното е, че ще се видят резултатите, когато детето стане на 7 години и трябва да тръгне на училище, а времето не може да се върне.

# 107
  • София
Исках да пусна линк към тези нови занимания "Развиващи игри". Водих Дара на първото занимание и ми хареса, полезно е и ще я водя пак, ето подробности - http://priateli.info/. Мисля, че е най-подходящо за деца 2-5 години и за това пускам линка тук.

# 108
  • варна
 Здравейте, майка съм на едно специално момченце на 10 мес. ,и имам съмнения, че нещо не е съвсем наред. Много мрази да му обличам ръкавите, колкото и да се старая внимателно да го правя, с храненето е кошмар- с лъжица може да яде ,но не иска, яде от шише, предимно заспал, иначе близва и отказва. Много обича вятър по лицето и ръцете си, но не дава да се хващат .Обича платове и хартии да пипа и гризе, и отскоро бисквити - единствената храна, която си иска сам.
 Моля да ме насочите за компетентен човек във Варна, който може да разбере дали има проблем.

# 109
  • густо майна Филибето
Не мога за посоча специалист, но ми се струва, че детето е твърде малко още, и нещата, които описваш изглеждат почти нормални за дете на тази възраст(малко съм позабравила BlushRolling Eyes Един не добре запознат лекар няма да види нищо особено, а всъщност е много важно Sad Обича ли да го гушкаш? Как е сънят му? Мислиш ли , че плаче повече от другите деца? Издава ли звуци и те отговарят ли на възрастта му? Търси ли ви с поглед? Познава ли името си? Може да ти се сторят странни някой въпроси, но нещата са навързани.

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 08:51 от ljuboznatelna

# 110
  • София
Спомням си, че около 4-5 месечна възраст в клиниката по ДЦП правят първи консултации с логопед и психолог. И заключенията им обикновено бяха верни, въпреки че тогава ми се струваха, че е прекалено да оценяват психо развитието на бебето. А на възраст 10 месеца според мен има много показатели и може да се каже доста точно. Само че не знам във Варна къде има.

# 111
  • варна
 Обича да се гушка и да го лигавим. Заспива посред нощ -към 0-1-2ч, после спи добре.
 Ситуацията на хранене мисля, че изобщо не е нормална. Вземам го в себе си, само като види биберона се обръща на другата страна, и не се обръща като го викам. Ако е много гладен, започва да яде, изяжда 20 г и се отказва. След това заспива и тогава му давам да си дояде.
 С лъжица няколко пъти е ял количество 40мл. иначе, лапва 1-2л. и затваря устата. Не го насилвам изобщо да яде. Спре ли, прибирам.
 Мисля, че има проблем с храненето, защото първия мес. е хранен със сонда и беше разделен от мен, не си усеща потребността от храна сякаш.
 Казва ма-ма-ма, ба-ба, па-па и комбинации като мамба, помпа, ема и др.под., имитира 2-3 животни- ръмжи като мечка, съска като змия.Логопедът каза че е добре за възрастта, Не плаче много, даже преди 2-3 мес. почти не плачеше и спеше много.
 В огледалото не иска да се погледне, гледа навсякъде, само не и лицето си. Иначе го блъска да дрънчи, както и много други неща, обича всякакви звуци. Доста пляска с лявата лъка и си върти левия глезен, струва ми се че не може да спре да прави тези движения, а неврологът не открива в левите крайници проблем, а в десните. Например като пие вода ,пляска непрекъснато шишето с лява ръка, а с дясна си го държи както трябва.
 Мисля, че не си отговаря на името, иначе знае кой е тати и го търси. Знае кой е Мечо, змията -играчка ,водата, знае кое му е ръка, глава. С различните хора подхваща разговор със звуците на които те са го учили.
 Ще бъда много щастлива, ако си внушавам, но имам по-голям син и мисля, че мога да забележа някои неща.Искам да разбера на какво се дължат ,за да ги поправим навреме.

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 10:02 от orhid

# 112
  • густо майна Филибето
Става ясно, че вече сте посетили невролог и логопед. Това с яденето наистина звучи сериозно. Щом имаш тревоги все още, задължително трябва да потърсиш и още мнения Confused На моето дете диагнозата е поставена от Нина Йорданова - жената с втория постинг в темата.

# 113
Здравей ,orhid . Виждам,че имаш и по- голямо дете ,така че нещата които ти правят впечатление като проблемни най-вероятно са такива. Моя съвет е ако не намериш подходящи специалисти във  Варна да си запишеш час при такива в София. Както са казали и другите мами такива специалисти са невролог , логопед и психолог. Те имат въпросници по които могат да преценят дали детето се развива добре за възрастта си. Носи си на прегледите всички документи. Същите специалисти могат да ти дадат насоки за какво да наблюдаваш и как да помагаш на детето. До колкото разбирам дечко говори, но обръщали се с мама и баба към съответния човек? Облизва ли се. Прави ли контакт с очи- гледа ли ви като му говорите и тн. лекарите ще то кажат най -добре.

# 114
  • варна
 Благодаря за съветите.
  Някои неща се установи на какво се дължат- движенията с крачето д-р Чавдаров смята, че са рефлекс на Бабински, можело и равновесна реакция да са.
 В огледалото почна да се целува ,след като се правих малко на маймуна.
 Иначе ние и логопед, и психолог, и невролог сме посетили ,но кой знае какви съвети не съм получила.
  Логопедът каза, че е добре засега, но трябва да яде твърда храна, да му я слагам отсрани на венеца ,за да дъвче. Много хубав съвет за дете ,което си отваря устата. Имам надежди, че на зъбите се дължи все по-голямото злоядство, но ще видим като избият дали ще се промени нещо.
 А при следващата рехабилитация ще посетим и хранителен терапевт, д-р Чавдаров каза, че са обучили специалист в дома във Виница.

# 115
  • София, в офиса
Здравей, ако искаш консултация с логопед или нарушенията за хранене във Варна - отиди при Галина Добролеска - Виница ДМСГД. Детето ти не е малко за консултация, колкото по-рано, толкова по-добре

bouquet

# 116
  • София, в офиса
Здравейте мами,

качих това и в темата за нарушение на храненето, защото не знам дали всики четат и двете теми, но ми се струва, че е добре да знаете:

искам да ви разкажа за т.нар. неофобия - отказ от определени храни. С този проблем от почти 10 г. се занимават педиатри, логопеди и ерготерапвти в САЩ в опит да докажат заще се получава и маркер на кое диагностично състояние е. В последните две години според Американската педиатрична Асоциация, неофобията е състояние, не заболяване, което се проявява при деца със сензорно интегративна дисфункция. Започва между 12 и 18 мес с отказ от полутвърди храни и отказ да се дъвче, преминава към 24 м в отказ от определени групи храни - не се ядат само плодове, или само зеленчуци, или се ядат само готвени яденета със сос - т. е има проява на стериотипно поведение и отношение към храната и храненето. Последвано е отказ от самостоичтелно хранене при запазени възможности за това - децата могат да се хранят сами, но предпочитат да го прави друг и за да накарат мама да ги храни, отказват да приемат храна, освен ако мама или друг не я дава в точно определен вид. Последвано е и с отказ да се опитват нови храни. Наблюденията на Америакнската педиатрична асоциация са, че около 5 година, това състояние отминава в две форми - остава привидно злоядо дете, поради естеството на сензорно интегративната дисфункция, при прилагане на правилни терапевтични стратегии възстановяват интертеса към храната и храненето в голяма степен.

Разказвам ви това, не за да си самопоставите диагноза или да се притесните, а за да обурнете внимание на едно такова поведение и да се консултирате със специалист - психолог или логопед, без значение възрастта на детето. В последната една година, за съжаление =от всички деца, които минаха през нас около 60 % имаха този проблем - в по-лека или в по-тежка форма
  bouquet

# 117
  • густо майна Филибето
nnnnina ,благодаря за информацията  bouquet А счита ли се за неофобия това, че детето примерно една година отказва да яде определена храна, но после я прояжда, като отказва друга? Или има такива переодични предпочитания към формата под която се поднася - например отказва вода в чаша, но пие от бутилка?

# 118
  • София, в офиса
А счита ли се за неофобия това, че детето примерно една година отказва да яде определена храна, но после я прояжда, като отказва друга? Или има такива переодични предпочитания към формата под която се поднася - например отказва вода в чаша, но пие от бутилка?

А счита ли се за неофобия това, че детето примерно една година отказва да яде определена храна, но после я прояжда, като отказва друга? - това е един от признаците, в по-късна възраст, когато вече децата появяват интерес към други храни, но само към една и по тази причина започват да отказват предишната.

Или има такива переодични предпочитания към формата под която се поднася - например отказва вода в чаша, но пие от бутилка?
- има и такива предпочитания, те се срещат по-редко и не при всички деца. Обикновено тези признаци започват още от самото начало на отказа на храна и начина по които им се дава или средството с което им се дава
  bouquet  Hug

# 119
nnnnina, доста прилича на нашия случай - много малко храни яде, яде само детска кухня, не иска дори да опита нашата храна, а е на 3 години и 2 месеца почти. Отказва и да се храни сам, а може, случвало се на няколко пъти.

Може ли да кажеш къде има такива специалисти запознати точно с този проблем? Мисля, че логопед не ни е нужен, защото говори перфектно от много малък. Предполагам трябва да се обърнем към психолог, запознат с това състояние неофобия. Къде в София има такива?

Общи условия

Активация на акаунт