Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 55

• 44 248
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
Веси, благодаря и на теб за заделеното време за тълкуването на резултатите Hug

Изобщо, искам да благодаря на всички ви, че ви има. Не знам дали осъзнавате какво значи всеки един коментар за човек, който тепърва се сблъсква с нещо ново. Още повече, когато изследванията са самоназначени и няма много фрапиращи отклонения от референтните стойности. Когато всичко е извън норми - там е ясно, че най-вероятно повечето специалисти ще са единодушни за диагнозата.

Имам приятелка, която от година и половина прави опити за зачеване. Съветвам я да си направи регистрация във форума, но не мога да я убедя. Решила е да не чете нищо, защото по форумите имало много разнопосочни мнения и се обърквала така. А смятам, че обмяната на опит с хора в подобно състояние е нещо безценно. Аз поне предпочитам да съм прочела различни мнения, да се информирам, консултирам, да си претегля нещата и така да взема решение. Иначе ми е неспокойно и съмнението дали съм взела правилното решение ме съсипва Smiley

Другата седмица ще се опитам да се свържа с Начев. В Майчин дом или в частния му кабинет се чака по-малко за час? Да видим какво ще покаже и ехографът.

# 196
  • София
При Начев винаги ми е било по-комфотрно в частния му кабинет. Но отдавна не съм ходила и нямам актуални впечатления. Успех! Hug

# 197
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

За спането след хранене, освен инсулина, "обвиняват" анемия, хранителни непоносимости и целиакия. Някои споменават стомашни проблеми като ниска киселинност в стомаха, така или иначе явно проблема е в стомаха- непоносимост към храна, кандида, неусвояване на витамини и т.н. като кое е първопричина, май както винаги не се знае. Може би е добре да посетиш гастроенстеролог.

глутен не ям, супер строга диета, дори и от минимални замърсявания съм 24ч. труп.
имах липса на желязо (без анемия), взимам в момента лекарства, би трябвало да нямам липси, във вторник ще си видя резултатите.
бях една седмица на АИП - основно плодове и зеленчуци, малко риба. да спях по-малко, но се случваше. вчера заспах след една изядена мандарина за закуска. днез закусих хляб с кашкавал и не заспах... не мога да хвана от коя храна спя и от коя не. newsm78

на гастро не вярвам да ме пратят, защото нямам оплаквания... Rolling Eyes трябва ми направление.
заспиването може да е от много неща: синдромът, който ЛЛ спомена, покрай него открих и други причини и една от тях е хипофункция... Whistling
въобще не вярвам някой да се задълбочи и да търси причината, уви... Whistling

О, никой не го иска, дори напротив - за лекарите е най-добре да им се довериш изцяло, това е ясно.

как да им се доверя, като нон стоп ме отсвирват?
ама в крайна сметка те за учили да намират причините и да ги отстраняват, но в момента пациентите са принудени (не всички, само по-упоритите) да се самообразоват. на мен това ми отнема много време, което бих искала да вложа в други занимания... Whistling

# 198
Интересно е това с филията. А някои посочват фрутозатс като проблем. Но като си на плодове и зеленчуци пък си по добре. Странно е, наистина. А с вагусния нерв как си. А при вас няма ли холистични лекари? Пробвай там

# 199
Ооо много се дразнят лекарите ако се окаже пациент информиран.  В Бг посетих гинеколог, като почнах да задавам въпроси и се усети че съм се информирала до някаква степен и ми намекна, че много четем. Ами добре, ама беше готова да ме претупа. И в бързината пак не сме направили едно изследване. Тук ендото и то ми намекна че ме предпочита по-незнаеща. Не мога да си обесня какво ги дразни толкова.  Голямо нещо да обелиш две думи на човека и да му разясниш и обърниш внимание.

# 200
Е как да ги обелят думите, като не са ги прочели и обмислили. Една ендокриноложка, която ни е и някаква далечна роднина, а и именно заради това, в прав текст ми каза, че няма как да ми отговори на въпросите, защото аз съм по-подготвена от нея за нещата, които я питам. Тя е доцент, да отбележа. Нямаше ирония, беше напълно искрена. Холистичният подход й е чужд. Не очаквам от един лекар да знае всичко, очаквам да иска да работим заедно по случая. Но това предполага да има някакъв диалог, а не да ме лъже, та да изглежда компетентен. И това ми се е случвало с друг лекар.  

Аsyalein, доста от крайностите в състоянието ти, за които пишеш, са ми до болка познати. Ще ти кажа кое е последното, което помогна при мен, макар че няма да ти хареса, предвид начина ти на хранене. Минах за месец на диета основно (да не кажа само) от белтъчини. Малко въглехидрати от сурови зеленчуци. Диетологът ми го предложи и беше удар в десятката. Сега търсим как да бъде балансирано това, че няма как да е добра идея за цял живот. Но вместо забавяне в храносмилането, имаше съществено подобрение, направо се изумих. Аз също реагирам зле на плодове (да заспиш след мандарина или ябълка не ми звучи като понасяне), противно на очакванията на диетолога. По-скоро глутен в умерени количества ми понася, отколкото 2-3 плода на ден. По-скоро пробвам с по 1 и то не всеки ден. Големи експерименти са. Относно гаденето от някаква храна - често пъти ни се гади на мисленето, а не на организма. На мен ми трябваше изумително много време да приема суровия жълтък, а организмът ми беше във възторг от това въведение.

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 16:25 от soul81

# 201
Познавам една мацка с Хашимото, която има непоносимост към фруктоза, мисля, че също е споменавала, че плодовете я успиват, освен че коремът й се подува.

# 202
  • ВАРНА
Здравейте момичета,
С хашимото съм от 11 години, пия еутирокс от 100мг. Със смесени симптоми сякаш съм последно време(хипо и хипер) - умора, суха кожа, трудно заспиване и будене нощно време, изпотяване по време на сън, сърцебиене, болки в ставите, непрекъснато ми е студено и много лоша памет.Това са изследванията ми от днес. B12, D2, желязо и фиритин в норма. Някакви съвети?

Скрит текст:

# 203
Касиопея, симптоми на хиперфункция може да има при хипо, защото се повишават нивата на норадреналина. Ти очевидно приемаш прекалено висока доза тироксин, но в същото време имаш проблем с конверсията, който води до нисък Т3 - това е и обяснението за хипофункцията. Може би високата доза понижава и конверсията, но чак пък толкова... Не ми се вярва. Трябва да намалиш тироксина и да мислиш как да оправиш конверсията. А ако не успееш (а хич не е лесно), ще ти трябва Т3.

# 204
  • ВАРНА
Касиопея, симптоми на хиперфункция може да има при хипо, защото се повишават нивата на норадреналина. Ти очевидно приемаш прекалено висока доза тироксин, но в същото време имаш проблем с конверсията, който води до нисък Т3 - това е и обяснението за хипофункцията. Може би високата доза понижава и конверсията, но чак пък толкова... Не ми се вярва. Трябва да намалиш тироксина и да мислиш как да оправиш конверсията. А ако не успееш (а хич не е лесно), ще ти трябва Т3.

Благодаря Cioccolata, Ако намаля еутирокса на 75мг , по колко мг Т3 да почна и от кой можеше да се поръчва от БГ .

# 205
Познавам една мацка с Хашимото, която има непоносимост към фруктоза, мисля, че също е споменавала, че плодовете я успиват, освен че коремът й се подува.
Аз също мисля, че имам някаква непоносимост към тях, а с глутена нямам проблем. Ето, последния месец вечеря основно само мандарини, понеже от тях нямам киселини и с идеята да не качвам кой знае колко в 7 месец. Но резултата е +6 кг, без промяна на нищо друго, ужасно подут корем, усещах се като балон.

# 206
Касиопея, опитай най-напред да повлияеш върху конверсията. Може би Весето е права, че високият ФТ4 потиска конверсията, макар че аз не съм попадала на такава информация, така че на първо място намали тироксина, но според мен не чак с 25 мкг/ден, а примерно с 12,5. Ако на следващите изследвания ФТ3 все още е нисък, помисли дали имаш някакви проблеми с черния дроб, бъбреците, червата, защото конверсията се извършва до голяма степен там. За черния дроб, например, може да се пие бял трън. Също може да пробваш с хранителни добавки - тези, за които се знае, че могат да подобрят конверсията, са селен, цинк, магнезий, витамин А, витамин Б6, витамин Б12. Също така може да изследваш кортизол, натрий и калий, защото и кортизолът влияе върху конверсията. Ако пиеш бетаблокери или антидепресанти, те също влошават конверсията. И въобще, нещата са доста сложни, но все пак си струва да пробваш най-напред този начин и ако не успееш така, чак тогава да помислиш за Т3.

# 207
Момичета, помагайте. От 2 месеца слабея безпричинно и вече ме е страх. Досега не можех и грам да сваля с какви ли не диети. Разбира се, първото, което ми идва е левкимия с моята хипохондрия. Изследвания не съм правила. Дайте идея какво да пусна. Разликата отпреди е, че почти не се сещам за сладко, а много го обичах. Сутрин като стана ми е замаяно и после оправям. Отвреме навреме имам сърцебиене, но не мога в момента да разгранича дали е от притеснение, или симптом.

# 208
Бонго, на първо време си изследвай кръвната захар и кортизола (+ натрий и калий към кортизола, за всеки случай). Пусни и щитовидни хормони. И недей да си мислиш такива неща. Simple Smile

# 209
  • ВАРНА
Благодаря ти Cioccolata,  антидепресанти и бетаблокери не пия, нямам излишни кг., селен пия периодично. На 100 мг. съм от около 2 години и преди 6 месеца изследванията изглеждаха добре. След 11 години на еутирокс явно нещо се е променило и ще трябва да взема някакви мерки.

Общи условия

Активация на акаунт