Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 55

• 44 264
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Познавам една мацка с Хашимото, която има непоносимост към фруктоза, мисля, че също е споменавала, че плодовете я успиват, освен че коремът й се подува.

това с мандарината беше пример, не заспивам винаги след плодове. Peace
една седмица си ядях плодове и зеленчуци, доста плодове и се чувствах ок.
просто съм бременна и не мога да карам само на плодове и зеленчуци, ядат ми се и други неща, а и ми се струва малко безотоговорно. просто тествах една седмица, щото и спането не го намирам за ок.
от бобови ми става по-зле, отколкото от плодове и те ли имат фруктоза? newsm78

аз никога не съм яла много плодове, но сега ми се ядат!!!
портокали и грейпрфрут не бях яла от поне 7-8г. сега ми се ядат неистово  Crazy

кръвна захар ми пусна и ЛЛ, според него щом настъпва веднага след хранене, значи може да е свързано с кръвната захар.

ужасно подут корем, усещах се като балон.

аз вечер съм подута, не мога да се наведа, но не зависи от това какво съм яла.
подозирам, че беше от ниската доза хормон, защото сега ми вдигнаха дозата и подуването вечер намаля. Peace

А с вагусния нерв как си. А при вас няма ли холистични лекари? Пробвай там

незнам как съм. беше ми непознат този нерв, сега го потърсих в нета да видя къде се намира.
правили са ми преди 2г. МРТ и не са ми казвали да има проблем... newsm78

холистични лекари наоколо няма (все пак в града е седалището на голяма фарма фирма  Whistling). има един антропософ, но не мога да се свържа с него.
ЛЛ прилага хомеопатия и акупуктура и е с по-широк хоризонт, но това беше...

# 211
asyalein дозата ми е добре, понамалих вечерните плодове и гледам да се храня с алкални храни основно. Така и подуване то намаля. Иначе и аз като теб - никога не съм обичала цитруси, а сега съм като вманиачена.

# 212
Касиопея, нормално е, след като започнеш прием на тироксин и особено с увеличаване на дозата, рано или късно да се стигне до нисък Т3, това си е заложено като "нормално" и в официалните насоки за практиката на ендокринолозите. Разбира се, този начин на мислене е неправилен. При теб как е бил Т3 преди това? Т4 разбирам, че е бил добре.

Ася, щом си бременна, това обяснява всичко. На много жени им се спи много, когато са бременни, но мисля, че причината е хипофункция, просто не при всички се открива. Непременно трябва да следиш по-начесто Т4, не само ТСХ. Нормално било дозата на хормона да се увеличи с 50% през бременността, защото нуждата се повишава с толкова. Ако имаш достатъчно високи нива на Т4, няма да ти се спи, а ще имаш нормално енергия за работа и т.н. Освен това през бременността нуждата от желязо се повишава, така че може и това да допринася.

# 213
на 4 седмици ме следят, TSH, FT3, FT4, дозата я коригират след всяко излседване при нужда.
желязото го следят на по-рядко, защото пускат все хемоглобин, а моят е висок и се налага да настоявам за феритин.

# 214
  • София - Варна
Ася, сънлива си заради високия прогестерон от бременността. Simple Smile

# 215
Ася, сънлива си заради високия прогестерон от бременността. Simple Smile

преди бременността не беше по-различно!!! Sick
просто не ми пукаше толкова.

# 216
  • София
Ася, честито! Kissing Heart
На каква доза си последно?

Касиопея, опитай най-напред да повлияеш върху конверсията. Може би Весето е права, че високият ФТ4 потиска конверсията, макар че аз не съм попадала на такава информация, така че на първо място намали тироксина, но според мен не чак с 25 мкг/ден, а примерно с 12,5. Ако на следващите изследвания ФТ3 все още е нисък, помисли дали имаш някакви проблеми с черния дроб, бъбреците, червата, защото конверсията се извършва до голяма степен там. За черния дроб, например, може да се пие бял трън. Също може да пробваш с хранителни добавки - тези, за които се знае, че могат да подобрят конверсията, са селен, цинк, магнезий, витамин А, витамин Б6, витамин Б12. Също така може да изследваш кортизол, натрий и калий, защото и кортизолът влияе върху конверсията. Ако пиеш бетаблокери или антидепресанти, те също влошават конверсията. И въобще, нещата са доста сложни, но все пак си струва да пробваш най-напред този начин и ако не успееш така, чак тогава да помислиш за Т3.
Прекалено високата доза хормон потиска конверсията, това е факт. Обикновено фт4 се качва много на висока доза Т4. А прекалено високите нива на фт4 потискат Дейодиназа 2, която отговаря за локалното конвертиране на фт4 във фт3 вътре в клетките. Точно това обяснява и Барбара Лоухийд:

http://www.tiredthyroid.com/blog/2016/03/06/synergy-between-thyroid-hormones/

D2, another deiodinase enzyme, converts T4 to T3 within the cell. The level of available T4 affects the conversion rate. When T4 levels are high, there is less T4 to T3 conversion at the cellular level. This is why continuing to raise the  T4 dose doesn’t seem to be effective after a while, and why adding some T3 instead may be more beneficial...
/"Т3" и "Т4" се използват за означение както на синтетичните хормони Т3 и Т4, така и за FT3 и FT4./

Т.е. срещала си го, Шоки, но може би не си обърнала внимание. И да, Т3 може да е нужен в допълнение на Т4 определено.

Но ключов момент тук е Т4 да е в оптимална доза преди добавянето на Т3. Защото, ако дозата на Т4 е много ниска (или пък е висока, но се намали прекалено) и в същото време се добави Т3, той може да смъкне нивата на фт4 прекалено много и няма да има добър баланс. Т3 стимулира действието на Дейодиназа 1, т.е. системното конвертиране на фт4 във фт3, което се извършва в цялото тяло (главно в черен дроб, бъбреци, ЩЖ). Така засилвайки конвертирането чрез стимулиране на Д1, Т3 увеличава серумните нива на фт3.

Т3 стимулира преобразуването чрез Дейодиназа 1, обаче в същото време потиска Дейодиназа 2 и локалното конвертиране на ниво клетка, което осигурява локално произведен фт3 с много по-мощен ефект от серумния фт3 дошъл от конвертирането чрез Д1 или чрез външен прием на синтетичен Т3. Така Т3 би могъл да навреди, ако е в по-висока доза и/или ако дозата на Т4 е недостатъчна. Ето:

T3 decreases D2 gene transcription, while it increases D1 transcription. However, T3 from D2 has two to three times the effect on gene transcription than T3 from D1. This means T3 converted from T4 at the cellular level has more impact than circulating T3. Someone taking only T3 only adds to circulating T3. There would be little T3 from cellular conversion, because there is negligible T4 for the D2 enzyme to convert.

Затова е важно фт4 да не е нисък и дозата на Т4 да е близо до оптимална, когато добавяме и Т3. Това се има предвид, когато се казва, че Т4 и Т3 работят заедно, в синергя.

Специално за случая на Касиопея, не мисля, че е предозирана. Точно обратното - тсх й е 4.08! Това, плюс симптомите й и ниското фт3, показват хипофункция и ниска доза. Фт4 е висок защото е "фалшиво завишен", Африканчо така го наричаше. Дозата недостига и жлезата се опитва да работи и произвежда повече хормон. Конвертирането си работи. Проблемът е, че жлезата не работи оптимално (което е ясно). Била съм в абсолютно същата ситуация, със същите симптоми и подобни стойности. Увеличих малко дозата и тсх се смъкна, а с него се смъкна и фт4. И друг път съм го споделяла, в някоя от предните теми.

Високите нива на фт4 могат да се интерпретират по различен начин в зависимост от това в каква конфигурация са с другите хормони - тсх и фт3 (уточнявам, че става дума за нивата на фона на хормонална терапия):
*Когато тсх е висок, а фт3 нисък и фт4 висок, вероятно дозата е ниска (както е при Касиопея, според мен, заради фалшиво завишените стойности на фт4 може да се направи грешка и да се помисли, че дозата е висока).
* Когато тсх е нисък, а фт3 отново е нисък и фт4 отново също е висок, тогава просто дозата е висока и всички показатели го потвърждават (както е при Julliana, например).

Касиопея, опитай да увеличиш съвсем малко дозата. Според мен с времето се е оказала ниска. Добави например 1/4 от 25 мгр. (т.е. 6.25 мгр) към сегашната доза от 100 мгр. Когато нормализираш нивата на фт4 и тсх, нивото на фт3 също ще се подобри. Оптимизирай първо Т4 преди да добавяш Т3. Препоръчвам ти да прочетеш за метода на др. Бланчард за физиологичните дози - 2% T3 + 98% T4. Ако решиш да добавиш физиологична доза Т3, примерно около 1-2 мгр, ще трябва да делиш таблетката. Турският Тиромел е с 25 мгр Т3 таблетки и се дели по-трудно на много части. По-удобен вариант е Битирон - комбинира 12.5 мгр Т3 и 50 мгр Т4 в таблетка и деленето на таблетката е по-малко. Успех! Simple Smile

Последна редакция: нд, 20 яну 2019, 19:01 от veseto5775

# 217
Абе, наистина високите нива на ФТ4 водят до висок реверсивен Т3, а това понижава ФТ3. Обаче да се понижи толкова много, че да върви към долната граница - надали. Това искам да кажа. Просто разликата е драстична в случая, така че явно има проблем. Весе, ти и на мен ми каза същото на базата на твоя личен опит (но помня, че при теб ФТ4 не е бил над норма, а бил малко под долната граница, ти така каза тогава), аз повиших, но ФТ3 продължи да седи под нормата. А после, въпреки повишената доза, ФТ4 също се срина при мен, като дойде есента. Така че не знам дали личният опит на един човек е толкова показателен.

Последна редакция: нд, 20 яну 2019, 12:57 от Cioccolata

# 218
  • София
Е, със сигурност да подпомогне черен дроб и да държи витамините и минералите на добро ниво ще й е само от полза. Simple Smile

Есента може да си имала нужда от по-голямо увеличение. Щом фт4 е спадал.. Но при теб фт3 си е системно нисък, така че Т3 е най-логичната стъпка. Моят фт3 също е почти на долна граница, когато съм на неадекватно ниска доза. А фт4 ми е варирал, бил е и нисък, и висок (към горна граница, а и над нея малко се е случвало да се качва). Причината е различна при различните комбинации на нивата, затова се гледат и трите показателя.

Последна редакция: нд, 20 яну 2019, 14:35 от veseto5775

# 219
Ася, честито! Kissing Heart
На каква доза си последно?

37,5

вторник ще имам пак резултати, защото ЛЛ реши и той да види какво става, иначе края на месеца ще имам час при нуклеар пак за контрола и 10 дена след това пак ще имам резултати....
на всеки 4 седмици ме следят нуклеар и гиньо, защото се водя рискова група. при ЛЛ ходя, ако не ми харесва какво правят другите двама  Mr. Green, той пуска повече неща.

включих пак кафе и съм малко по-жива  Whistling
иначе заспивам даже и след чай мате.... ooooh!

# 220
Шоки, на мен не ми я увеличиха с 50%. Бях на 50 преди да забременея. После покрай мисед и тсх 2.5 увеличих самосиндикално на 75. След 1 месец пак забременях и док ми назначи 50/75 редуване. Сега варира между 1.3 и 1.9.
От всичко прочетено до сега малко се разочаровах от моята ендокриноложка. Нито вит Д, нито селен ми "разрешава" да пия, питала съм 100 пъти. 
Сега си погледнах изследванията, когато ми поставиха диагнозата.
Тсх 15
fT4 2 /0.8-2/
MAT 37.5 /0-20/
Това са от 2015 г. И оттогава само тсх, понякога и fT4. Нищо друго не ми пускат...

# 221
  • София
Ася, реално си увеличила точно с 50% от дозата преди бременността. Нали пиеше 25 мгр преди... после постепенно стигна до 37.5 мгр. Дано всичко е наред на следващите резултати! Hug

Тези 50% може би са плаващи при всеки. Едва ли винаги ще са точно толкова. При някои може да трябва повече увеличение, при други по-малко. Затова са по-честите контроли при бременност, за да се преценява. А в последния триместър 50% със сигурност са ненужни..

Монс, и ти си била с "фалшиво завишен" фт4 в началото на тсх 15. Wink

Последна редакция: нд, 20 яну 2019, 13:26 от veseto5775

# 222
  • ВАРНА
Преди два месеца си пуснах само TSH и беше 4,2 (0,27-4,2) и аз също реших, че трябва да увелича дозата. Но много трудно ми е било винаги като увеличавам - сърцебиене,стягане на сърцето,бучене в ушите. Пробвах 25мг вечер -през вечер,за да не е на веднъж. Но сега след тези изследвания и аз не знам кое е най-добре. При положение,че сутрин без да съм пила хапчето Т4 е извън норма,после сигурно се вдига още,а на мен винаги към 11-12 часа ми е най-зле. Може би ако включа Т3 ще се чувствам по добре. Но във Варна няма лекар, който би ми дозирал лекарствата ,дори и сама да си ги намеря и малко ме е страх от експерименти. Иначе Т4 винаги и бил към горна граница, а Т3 в средата към 4,5 - 5 (при реф. 2,25-6).
 veseto5775  ако взема Битирон еутирокса трябва ли да го спра?

# 223
Ася, реално си увеличила точно с 50% от дозата преди бременността. Нали пиеше 25 мгр преди... после постепенно стигна до 37.5 мгр. Дано всичко е наред на следващите резултати! Hug

в началните седмици, разбирай до 4м. вкл., си бях на 25мгр. Peace
после изведнъж започна да се повишава ТСХ, а ФТ3 и ФТ4 са ниски... Whistling

# 224
  • София
Касиопея, таблетката Битирон ще трябва да се раздели на поне 4 части, дори 8 ще е по-добре за начало. Така ще получиш физиологична доза Т3 от около 1.5 мгр. С която ще вървят само 6.25 мгр. Т4 (по 1/8 от 50 мгр Т4 и от 12.5 мгр Т3). Ако си на 100 мгр Еутирокс (Т4), не трябва да го спираш. Сегашният медикамент трябва да се комбинира с новия, т.е. да се взимат паралелно. Но преди да пристъпиш към експерименти с Т3 ти препоръчвам да се подготвиш. Информирай се добре, защото ще се наложи да разчиташ на собствената си преценка за корекции в дозите. Засега е по-разумно просто малко да вдигнеш дозата на Т4. Но не с 25 мгр. Затова ти предложих да увеличиш съвсем малко, с 6.25 мгр (като добавиш 1/4 от 25 мгр Еутирокс към тази, която взимаш сега, т.е. 100+6.25). Може да ти звучи странно и необичайно, но дори и такова "малко" увеличение си има потенциал. Колкото повече се доближаваш до точната за тялото си доза, толкова по-малки корекции са нужни. Възможно е дори 6.25 да са ти много. Моите последни корекции в дозите са с по 3.125 мгр и по-малки дори, а ефектът от тях е значителен. Стремя се към доза и нива, при които ще се чувствам най-добре (и мисля, че успявям да се доближа максимално до така нар. Sweet spot, в скоро време като имам резултати ще споделя). С големи корекции просто прескачаш оптималните си нива и се предозираш, сдобивайки се със сърцебиене.. Фт4 сега е "фалшиво завишен" и те подвежда. Помисли си. Съзнавам, че ако за първи път четеш мой коментар, вероятно ти се струва налудничаво това, което казвам. Smile

Ася, нали като видя, че нивата на фт4 спадат, започна да вдигаш дозата все пак (още когато тсх беше "нормален"). Пожелавам ти благополучни резултати! Hug

Общи условия

Активация на акаунт