Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сключване на граждански брак

 • 11 900
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 531
Здравейте,какво е нужно за сключване на граждански брак,не съм изобщо на ясно,няма да правим сватба,само подписване. Какви изследвания и т.н.

# 1
 • Мнения: 5 692
Необходими документи за записване за граждански брак:

Личните карти на младоженците
Свидетелства за предишни разводи, ако има такива
Една седмица преди насрочената дата за сключване на граждански брак, двамата желаещи трябва да се явят в Ритуалната зала и да представят:

Документите си за самоличност;
Медицински свидетелства, които да установяватм че не страдат от болестите, които са пречка за брак (медицинските свидетелства са с валидност 30 дни от датата на издаването им);
Квитанция за платени такси;
Попълнен формуляр с имената и данните на младоженците и кумовете;
Допълнителни документи, ако са необходими и има такива (например свидетелства за предишни разводи и др.)
Младоженци с чуждо гражданство трябва да представят:
Документ за семейно положение с апостил.
Законодателна справка,че държавата признава брак,сключен в чужбина. Пак с апостил. (Тези 2 документа се издават в съответната държава и се превеждат в България, в някоя от оторизираните за това фирми.)
Паспорт
В деня на подписването за Ритуалната зала е необходимо да носите:

Документите за самоличност на младоженците и кумовете
Квитанция за платени такси (както за ритуала, така и за допълнителни услуги, които ще се ползват в Ритуалната зала – видео и фото заснемане, музикален съпровод и др.)
Две брачни халки
Две ритуални чаши за шампанско, завързани с бяла панделка
Бутилка шампанско, кошнички, сладки и бонбони за почерпка
Период, след който се разрешава сключване на граждански брак

Според нормативната уредба, граждански брак може да сключите 1 месец след записването си за граждански брак.
Бракът се сключва публично и тържествено в Общинския съвет. Длъжностното лице по гражданското състояние сключва бракове всеки ден. По изключение може да бъде сключен и на друго място, ако са налице уважителни причини, като бременност, болест, немощ, изтърпяване на наказание "лишаване от свобода'' и др.

Ако няма пречки за сключване на брака, длъжностното лице запитва страните дали са съгласни да встъпят в брак един с друг и след утвърдителен отговор съставя акт за скючване на брак, който се подписва от страните, от двама свидетели (кумовете) и от длъжностното лице. При съставяне на акта всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или взема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. Като фамилно име може да се вземе или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото.

# 2
 • Мнения: 5 692
Да се провери какви документи са необходими отнема не повече от минута и не изисква пускане на тема във форум.

  # 3
  • Мнения: 531
  Много благодаря,да попитам психо тест прави ли се? Преди 12 години една приятелка е сключвала брак и каза,че се правело,но за сега не знае

  # 4
  • Мнения: 2 483
  Незнам дали навсякъде искат най добре се обади да питаш Simple Smile

  # 5
  • Мнения: 583
  Изискванията за документите и какво трябва да носите, варират в различните общини. Когато си записвате часа за подписа, ще ви кажат какво да носите, така или иначе не може просто да отидете и да се ожените в същия ден, трябва да се запише час и те ще ви дадат бележка с необходимите неща. Във Варна дори тактично насочват в коя клиника да си извадите медицинските.

  # 6
  • Мнения: 519
  За такива неща се пита в ритуалната зала, а не във форум. Изискванията във всяка община са различни.

  # 7
  • Мнения: 531
  Добре! Извинявам се за това,че съм попитала! Мисля,че форума е за това,да питаме,да споделя,обменяме опит,а не да се нападаме. Благодаря на тази които са ми отговорили. Лека вечер Simple Smile

  # 8
  • Мнения: 2
  Здравейте! Не знам дали тук трябва да пиша, но все пак ще задам въпроса, който ме мъчи. Мъжа с който живеем на семейни начала, смятаме скоро да сключим граждански брак, но мъжа ми на скоро се разведе с бившата, но все още имат църковен. Задължително ли трябва да разтрогне и църковния, освен гражданския, за да сключим ние граждански? Дано да сте ме разбрали!

  # 9
  • Мнения: 4
  Здравейте искам да попитам колко ще струва сключване на брак във Перник говоря само за потписване и със двама свидетели не искам голяма церемония Благодаря предварително

  # 10
  • Мнения: 15
  Канят ме за кума на сключване на граждански брак само. С мъжа ми сме били кумове, но на сватба по пълната програма. За 1ви път см само на подписване, има ли нещо, което по-специално се прави?

  # 11
  • Мнения: 832
  Канят ме за кума на сключване на граждански брак само. С мъжа ми сме били кумове, но на сватба по пълната програма. За 1ви път см само на подписване, има ли нещо, което по-специално се прави?

  Не, напротив - даже е по-лесно. Само се подписвате след младоженците пред служителката.
  И личните карти преди церемонията да представите за сверяване, но това е ясно.

  # 12
  • Мнения: 8
  Използвам темата за въпрос ,с моя мъж неофициален все още, сме заедно от 12 години решихме да се подпишем само с кумове ,НО и двамата не харесваме идеята за пръстени ,чаши ,шампанско и тн.ритуали ,възможно ли е да се подпишем без да ги има тези "екстри" .Препоръчайте ми подарък за кумоове ?Благодаря Heart

  # 13
  • София
  • Мнения: 245
  Използвам темата за въпрос ,с моя мъж неофициален все още, сме заедно от 12 години решихме да се подпишем само с кумове ,НО и двамата не харесваме идеята за пръстени ,чаши ,шампанско и тн.ритуали ,възможно ли е да се подпишем без да ги има тези "екстри" .Препоръчайте ми подарък за кумоове ?Благодаря Heart

  Единственото задължително е да имате лични карти. Grinning
  Подписахме без пръстени, чаши, шампанско, без ритуал. Просто отидохме с кумовете, за 5 минути изчетоха официалната част и се разписахме.

  Общи условия

  Активация на акаунт