Бременност и раждане след 40 г

• 2 493
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте, дами,

Имам нужда от дискусия с други жени.
Търсих теми подобни, но бяха стари и заключени.
Родих първото си дете на 35 г, таткото беше на 38г тогава, искаме второ дете. Сега годините ни са вече 40/43. Ще го родя, ще го отгледаме. Но може ли да се включат дами които сега вече са с големи деца, родили ли на тази възраст, или те самите са деца на родители, родили ги около 40г възраст.
Страхувам се донякъде, не от сегашното отглеждане, а занапред когато аз съм на 65, а дете на 25. Как ще ме възприема детето, ще има ли моменти на срамуване в ученическа възраст?
Не чакам от вас отговори дали да имам или не второ дете, а дискусия да видя пирамидата от друг ъгъл, истории от първо лице.
Странно ми, моите родители бяха вече баба и дядо, а аз на техните години ще имам ученик, ще имам ли пълноценна връзка с детето си особено след като го грабне пубертета, а аз ще съм на 55 тогава, примерно.
Побъркват ме тези мисли.

# 1
Здравейте,

И аз на 40 исках, но не успях. Родих на 43. Според мен проблем е забременяването изобщо на тази възраст. Защо се притеснявате от последващи проблеми, а не от напълно реалните - трудното забременяване? Като че ли мислите, че вече детето ви е пред вас. А то трябва тепърва да бременеете. Моята бременност и раждане бяха трудни. После се нарежда. Всичко ще е наред и при вас.

Аз сега съм на 51 г. с второкласниче и още никъде не са ме взимали за баба й. Но и да се случи, голяма работа Simple Smile

# 2
  • Телиш/Плевен
Мога да отговоря като дете на такива родители - не съм се срамувала никога. Относно пълноценната връзка - възможно е да има проблеми, но тези проблеми не зависят само от възрастта. Аз и сестра ми бяхме много близки с баща ни, Бог да го прости, а с майка ни така и не се получи. И не само заради възрастта, тя просто си е много тежък характер.
Вероятно и на мен ми предстои късно майчинство, ако е рекъл Господ. Родих дъщеря си на 25, но с баща ѝ се разделихме, а в момента съм на 36 и съм с друг мъж, с който искаме да имаме дете...

# 3
  • Sofia
Разгледай тази тема : https://m.bg-mamma.com/?topic=1176346
Не е заключена.

Аз родих на 42г, втората жена на баща ми на 41г и 44г (децата им изобщо не са се срамували от родителите си). Не е чудо невиждано.
Зависи 1-во - дали ще можеш да забременееш на тази възраст. И 2-ро - ти как се възприемаш тепърва да раждаш и отглеждаш дете на тази възраст. Ако ти самата си ок с това, значи няма проблем.

# 4
Времената се менят. Моите родители са били над 35г и двамата при моето раждане някъде през 80-те. За мен беше много неприятно, всички лели и в дг, и в начално училище коментираха че "дядо ми" идвал да ме вземе. С годините не стана по-добре, нямахме близка връзка и сходни разбирания - твърде различни поколения сме, и това си личи наистина в отношенията ни. За мен като дете беше до такава степен неприятно, че не исках да си помислям да съм майка на тези години.
Но, времената се менят. Вече много хора правят такава стъпка и децата им не са коментираното от всички изключение. А за близостта и отношенията... гаранция никаква.

# 5
  • Sofia
Да, изобщо не са същите времена.
В края на 80-те братовчедка ми беше на 23г и вече й натякваха, че закъснява с децата.

# 6
Не мисля, че има повод за притеснение, все пак времената са такива, че вече масово хората решават да имат дете на по-късна възраст, родилите на над 35-40 г. май вече стават по-многобройни от по-младите.
Нещо, което преди години въобще не се е наблюдавало, ето например мен като малка ми беше некомфортно от факта, че родителите ми са по-възрастни от родителите на повечето ми съученици… а са били на по 27 и 28 когато съм се родила 😀 но тогава масово са раждали на по 18-20.

# 7
  • София
Едната ми баба е родила на около 40+ всичките си 4 деца и всички те се гордееха с нея. Живя до 98, даже правнуци дочака.
Аз съм на 51. Четвъртото ми дете е третокласник. Петото е на 2,5 г. Има,вме 3 големи дъщери, а вече и внуче. Баща им е с 2 години по-възрастни от мен. Абсолютно нормално приемат всичките ни деца ситуацията, а още никой не ме е взел за баба на малките ми деца, а даже и за майка на внучката са ме мислили. Имаме прекрасна връзка с всички наши деца на този етап и не смятам, че отношенията зависят от възрастта.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 14:41 от Fever Ray

# 8
Авторке, само ти можеш да отговориш на колебанията си и ти да вземеш решението. Имам много приятелки, които родиха на 40+. В момента са вече на 45+, някои - на 50 години, щастливи са, гледат си децата. Не е въпросът какво ще мислят другите, да мислят каквото си искат. Въпросът е ти как чувстваш нещата.

Аз съм на 45 години, синът ми е на 12. Честно си казвам, че нямам никакво желание да се занимавам с малки деца. Спомням си как със сина ми играехме на ролеви игри по цял ден у дома - нямам сили за подобно нещо. Но това, което най-много ме притеснява, е да имам финансово зависим от мен човек едва ли не до пенсия. Естествено никой не знае как ще се развият нещата, но в общи линии, ако всичко е наред, дай боже, се надявам, че след максимум още 12 години синът ми ще бъде самостоятелен във финансово отношение и аз на почти 60 години ще имам възможност да се занимавам основно със себе си.

# 9
  • Бургас
Имам доста познати, родили на около 40г, гледат си децата и са си много добре, никой не ги мисли за баби, нито децата нещо са се срамували, позната роди на около 40, а таткото беше на 6о,  той наистина изглежда като дядо ама хич не му пука

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 21:58 от bur02

# 10
Аз не бих имала нерви за малко дете изобщо. То в пубертета, аз в менопауза - идилия.

# 11
Не съм чела всички коментари, ама и първото не си го родила като млада девойка, 5-6 години по-стара на децата все ще им се струваш стара. Ако имаш късмет да забременееш бързо, де.

Проблемите са то основно  първо, че при много жени фертилитетът стремглаво спада с възрастта. Аз забременях на 36 от първи месец опити, но на 40 вече имах проблеми, водещи до трудно забременяване, и второ - след 36 вече се води рискова бременност, поне тук в България, и е необходим повишен набор от пренатална изследвания.

# 12
Всичко е в главата, авторке!
Родих второто дете над 40, вземам го от училище, а другите майки са като девойки пред мене. И какво от това? Детенцето е най-голямото щастие в живота ми. Не ми пука.

# 13
Тази тема се върти доста често, така че няма да си изключение с малко дете на тази възраст.
Аз съм на 43, синът ми е студент. Нямам нерви за бебета, освен за чужди да им се порадвам за кратко 😊
Имам две колежки наборки, едната сега се върна от майчинство, втората ще ражда другата седмица...

# 14
За най-маловажното мислите. На 40г. основното притеснение е, че бременността и раждането се водят много по-рискови и много неща могат да се объркат, най-вече с бебето. Не че младите родилки са застраховани. И в млада възраст всичко може да се обърка, разбира се, няма гаранция, но все пак в по-зряла рисковете от непоправимото, са по-значителни.От това трябва да се притеснявате, от нищо друго.

Общи условия

Активация на акаунт