Майчинството счетоводно-79

• 54 999
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • В полите на Пирин планина

Само това, което е на ТД ще бъде база за изчисление на обезщетение от НОИ. За другите суми няма вноска за фонд ОЗМ. Сама да вдигаш осиг. доход е нецелесъобразно, защото ще внесеш повече пари, отколкото в последствие би получила.

Много благодаря за отговора! А има ли някакъв законов начин, по който бих могла да ги накарам да ми увеличат сумата за осигуряване? И до 2 години назад ли се гледаше дохода?

Ами реално сама си подписала този договор и си приела този начин на осигуряване. Освен да се предоговаряте.

# 541
Здравейте мами Simple Smile Знам,че в очите на някой от вас ще излезна като доста безотговорна личност (направо като циганка),но дължа към 1000 лв за здравни осигуровки,а ми предстои раждане края на април,началото на май...Та въпроса ми е,ще трябва ли да ги платя (макар че нямам от къде) или ще мога и без тях да си родя детето и да си платя само раждането...Знам,че е желателно да са ми платени,всички лекции по морал са ми четени,но само приятелят ми работи,оправяме се двамата и живеем на квартира (просто няма как да заделим 1000 лв точно сега) Как да постъпя?? Хубав ден желая,благодаря на всеки които се отзове! Simple Smile))))))

# 542
  • София
май  е по-скъпо да платиш раждането, отколкото осигуровките  Rolling Eyes

# 543
Оле,дали? 🤐

# 544
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте мами Simple Smile Знам,че в очите на някой от вас ще излезна като доста безотговорна личност (направо като циганка),но дължа към 1000 лв за здравни осигуровки,а ми предстои раждане края на април,началото на май...Та въпроса ми е,ще трябва ли да ги платя (макар че нямам от къде) или ще мога и без тях да си родя детето и да си платя само раждането...Знам,че е желателно да са ми платени,всички лекции по морал са ми четени,но само приятелят ми работи,оправяме се двамата и живеем на квартира (просто няма как да заделим 1000 лв точно сега) Как да постъпя?? Хубав ден желая,благодаря на всеки които се отзове! Simple Smile))))))

Всяка болница има ценоразпис за частни пациенти (такива, които не са здравноосигурени).Провери каква е сумата в болницата, в която смяташ да раждаш.Цените обикновено са много солени, така че си прецени.Освен здравните се плащат и лихви.

# 545
То пък като сме с платени осигуровки, също почти навсякъде си плащаме,така че няма кой знае колко смисъл от тях Rolling Eyes

# 546
Доста объркано ми е...наистина незная как да постъпя,до сега през цялата бременност всичко си плащах,АГто не работи с ЗК,феталните морфологий също си плащах ..

# 547

Отиди в някоя от държавните болници. Тук виждам, че даже и неосигурените бременни имат право на 1 безплатен АГ преглед при специалист: https://www.bg-mamma.com/?topic=804876

Имаш още малко време, възползвай се от прегледа, да ти кажат как си, да ти пуснат някое и друго изследване преди раждането, да те посъветват как ще е най-добре.

Самото раждане би трябвало да ти е безплатно също. За бебето също мисля, че имаш право на личен лекар/педиатър и безплатна здравна помощ, независимо дали си осигурена.

ФМ си се плащат от всички, не само от неосигурените. Напиши в интернет: програма "Майчино здравеопазване", информационна брошура за бъдещите майки, и ще видиш горе-долу какви изследвания се поемат от ЗК, ти правила ли си ги и т.н.

# 548
Доста объркано ми е...наистина незная как да постъпя,до сега през цялата бременност всичко си плащах,АГто не работи с ЗК,феталните морфологий също си плащах ..
Така или иначе феталните,БХС и тонове не се поемат от ЗК и се плащат.

# 549
  • София
Един съвет, ако все пак решиш да платиш. Плащаш само главницата, без лихвите. Така ще възстановиш правата си, ако обаче платиш и една минимална сума от лихвата, то сумата автоматично отива към стари твои задължения. Така хем ще платиш, хем ще имаш още задължения да плащаш и пак ще си здравно неосигурена. Трябва да попълниш и една декларация, с която да определиш периода за когото плащаш. Пусто не се сещам кой номер е, но не е номер 7. Когато отидеш в клон на НАП те ще ти я дадат от там. На място го попълваш, плащаш пак повтарям само главницата.

# 550
Раждане за здравно неосигурени в частната болница, в която аз ще раждам е около 2500 секцио и 2200 естествено. Няма ли вариант някой близък да помогне финансово и да се платят?
Всъщност и за здравно неосигурените раждането е безплатно, просто самото раждане се поема от касата, тоест касата плаща на болницата.
А от къде плаща касата? От парите на всички нас, които съвестно се осигуряваме години наред.
И да, ромите точно така правят.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 17:21 от monamour

# 551
Благодаря ви много майчета,ще трябва по-сериозно да се позаинтересувам от нещата и кое би било удачно да направя.Попринцип има кой да помогне,но сме решили уж сами да се оправяме,малко е срамно на 25 да чакам на мама и тати,обаче ако е неизбежно няма да имам избор изглежда...Въпроса е раждането да мине нормално и да е окей бебето,аз така или иначе и дори здравно осигурена,бих предпочела да отида на частно за какъвто и да е преглед,понеже доста претупват в държавните болници за жалост,пък ще видим сега с тия натрупани неплатени осигуровки как да го направя...Яд ме е на мене си,че не съм давала по 30 лв на месец,а сега трябва да дам 1000лв,ако не намеря друга алтернатива..

# 552
  • София
Здравейте!
На 28.02 ми изтича болничния до 135 дни. Следва да попълня декларация за дните до 410. Свалих си приложение номер 2. Ще го кача тук, ако може да кажете дали е това.
И още един въпрос освен основните данни - Имена и ЕГН та на бебе, мама и татко, банковата сметка, трябва ли да заградя първо римско или всички точки под  него от 1до 11?
Предварително благодаря 😇

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 21:20 от AnMary

# 553
Аз също в началото на бременността бях с неплатени осигуровки, платих над 800 лв като 200 бяха само лихви. Честно казано ме е яд,че ги дадох. Уж казват,че бременни ни плащат такса при личният-на мен ми искат,уж и някакви пломби се полагали на година ,аз за една пломба платих над 100 лв. Отделно 160 лв за БХС ,още 100 за изследвания на някакви витамини и така до безкрай.
 Ми наистина не виждам,за какво ми бяха тези осигуровки,като така или иначе навсякъде си плащам.

# 554
  • Сливен
Когато бях бременна не съм плащала потребителска такса,нито при ЛЛ,нито при АГ-то.

Общи условия

Активация на акаунт