Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 16

• 98 387
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря!Идеята е от "лека портокалова торта" на Таня Донева https://tanya-www.blogspot.com/2019/01/blog-post_3.html?fbclid=I … gnTBgVAnYgKioo3Xo
При мен имаше промени:1.основата е от сместа за сладък салам
2.в сместа със сметаните сложих само един желатин,а не два и прибавих около 300 гр.извара,затова е толкова креместа,а не стегнато желирана.3.при мен няма портокаловата желирана платка,а сложих парченца портокал и малко рендосан шоколад.
Оригинала със сигурно е перфектен,но аз не съм спец в кухнята и импровизирах.

# 91
  • DE
От мен сарми, манджа със свинско, пържена риба
Спорна нова седмица за вас!

# 92
  • от точка К до точка С и обратно
tzveteto89, разменям бюрек за мръвчица Simple Smile- ще се възползвам от рецептата ти за свинско по гръцки velvet, благодаря, пана котите са ми слабост. Ваня77, мидко, matze, чудесни предложения.Hands Thumbsup
Марчева, ти какво се тюхкаш, дай да видим какви си ги сътворила днес Simple Smile
Скрит текст:
Относно чашите - аз ползвам чаена чаша с вместимост 250мл.(пълна до горе) ,1 ч.ч. като тази побира около 160г. брашно и 250г. захар. Дано съм била полезна
Днес при нас
паламуд с кореноплодни
и

мраморен шоколадово-тиквен браунис, накичен от щерката с последната пръчка бенгалски огън за разкош

# 93

Пандишпанова торта

Шекер паре

Турско портокалово реване
Тиква на фурна

# 94
# 95
Може ли рецепта за шекер паре? Моите бяха станали много твърди.

# 96
  • София
От тази вечер, вечеря за 6 човека  Mr. Green
Салати
Баварска картофена салата

Солени авокадо трюфели -

Салата  Тоскана от рукола, черна маруля, бял боб , сушени домати

Моята лековита пилешка супа от 20 съставки - https://uhaena.blogspot.com/2018/03/20.html

За тези които не обичат агнешко , както аз, предложих Свински медальони на тиган с манатарки и вино Марсала

Гарнитура предложих Картофи Фондан - Pommes Ffndantes

Агнешкото бутче - снимка няма. Нямах възможност да снимам, хората вече бяха определено гладни.

Гръцка баклава с крем пастичери

За смяна на вкусовите рецептори едни Кандирани портокалови корички с шоколад

и последно Фъдж Черно и бяло, поднесох го с кафето

Това е от мен.
.

# 97
  Шекер паре. 125 грама масло или маргарин на стайна температура,  половин водна чаша пудра захар, 2,5 супени лъжици грис, 2 яйца като единият жълтък се оставя за намазване, 1 турска ванилия ( 5 грама) , 1 турски бакпулвер ( 5 грама) , 2,5 или 3 водни чаши брашно. За сиропа:
3 водни чаши вода
3 водни чаши захар
1 резенче лимон и сок
Горещото шекер паре се залива с студеният сироп. Това е рецептата която съм научил в турция, но само че аз за мен си го правя с царевичен грис, защото с него ми е по вкусно.

# 98
Марчева, кога ще ме поканиш на гости, ама и с преспиване? Да заблажя и закуска. Завидях им на гостите ти, ама не благородно. Yum

# 99
  • там където има винаги вятър
Къде след снимките на Марчева  Embarassed
гуакамоле

кифли

поне веднъж в седмицата трябва да се изпълни желанието на  4470

а това  newsm78 видях го в pinterest

така изглежда от вътре...според това което гледах трябваше да е по-течно

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 09:21 от mama iasi

# 100
 Шекер паре. 125 грама масло или маргарин на стайна температура,  половин водна чаша пудра захар, 2,5 супени лъжици грис, 2 яйца като единият жълтък се оставя за намазване, 1 турска ванилия ( 5 грама) , 1 турски бакпулвер ( 5 грама) , 2,5 или 3 водни чаши брашно. За сиропа:
3 водни чаши вода
3 водни чаши захар
1 резенче лимон и сок
Горещото шекер паре се залива с студеният сироп. Това е рецептата която съм научил в турция, но само че аз за мен си го правя с царевичен грис, защото с него ми е по вкусно.
Бях гледала едно клипче на подобни сиропирани сладки, които много приличат на това шекерпаре, или както се пише там. Обаче на турски са с друго име.
И всички рецепти, които видях, помня че бяха с царевичен грис (поне по цвят на такова прилича, а и казват само грис, не уточняват какъв).
Ето как съм ги записала:
Скрит текст:
HİRA TATLISI/ İRMİKLİ HİRA TATLISI
За сиропа:
2 чаши захар
2 чаши вода
Слага се сместа на котлона да заври, докато се разтопи захарта.

В купа се смесват:
½ чаша олио или краве масло
½ чаша кисело мляко
1 яйце
1 чаша царевичен грис
1 чаша бяло пшенично брашно
1 ванилия
1 ч.л. с връх бакпулвер
Замесва се тесто. Оформят се топчета и се подреждат в намаслена тава. Пекат се до златисто. Изваждат се и горещите сладки се заливат в тавата със сиропа. Забожда се цял бадем на върха на всяка сладка, или се поръсват със смлени бадеми, или шам фъстък.

В някои рецепти в сиропа слагат лимонов сок, а в тестото портокалова кора.
И пак в някои рецепти преди печене, оформят топчетата и овалват в грис. В други ги подреждат в намаслена тава без да ги овалват.
С това име на рецептата може да се видят много клипчета в интернет.

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 09:22 от Merelenda

# 101
 Шекер паре. 125 грама масло или маргарин на стайна температура,  половин водна чаша пудра захар, 2,5 супени лъжици грис, 2 яйца като единият жълтък се оставя за намазване, 1 турска ванилия ( 5 грама) , 1 турски бакпулвер ( 5 грама) , 2,5 или 3 водни чаши брашно. За сиропа:
3 водни чаши вода
3 водни чаши захар
1 резенче лимон и сок
Бях гледала едно клипче на подобни сиропирани сладки, които много приличат на това шекерпаре, или както се пише там. Обаче на турски са с друго име.
И всички рецепти, които видях, помня че бяха с царевичен грис (поне по цвят на такова прилича, а и казват само грис, не уточняват какъв).
Ето как съм ги записала:
Скрит текст:
HİRA TATLISI/ İRMİKLİ HİRA TATLISI
За сиропа:
2 чаши захар
2 чаши вода
Слага се сместа на котлона да заври, докато се разтопи захарта.

В купа се смесват:
½ чаша олио или краве масло
½ чаша кисело мляко
1 яйце
1 чаша царевичен грис
1 чаша бяло пшенично брашно
1 ванилия
1 ч.л. с връх бакпулвер
Замесва се тесто. Оформят се топчета и се подреждат в намаслена тава. Пекат се до златисто. Изваждат се и горещите сладки се заливат в тавата със сиропа. Забожда се цял бадем на върха на всяка сладка, или се поръсват със смлени бадеми, или шам фъстък.

В някои рецепти в сиропа слагат лимонов сок, а в тестото портокалова кора.
И пак в някои рецепти преди печене, оформят топчетата и овалват в грис. В други ги подреждат в намаслена тава без да ги овалват.
С това име на рецептата може да се видят много клипчета в интернет.

Да. Това си е хира не е шекер паре. В повечето рецепти се използва обикновен пшеничен грис. Просто аз си използвам царевичен в шекер паре, защото на мен така ми е по вкусно. Но вие може да си го правите по вашите вкусови предпочитания, пробвайте и двата варианта, и с който грис повече ви харесва него използвайте.

# 102
Оспамихме темата, но мисълта ми е, че между шекерпаре и хира няма за мен разлика в съставките. Просто различни имена. Поне по посоченото тук. Но може би има малка разлика в това, че на повечето места И в тестото слагат пудра захар, освен че правят сироп, а в хирата май нямаше захар в тестото, ако не съм пропуснала.

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 10:26 от Merelenda

# 103
Оспамихме темата, но мисълта ми е, че между шекерпаре и хира няма за мен разлика в съставките. Просто различни имена. Поне по посоченото тук. Но може би има малка разлика в това, че на повечето места И в тестото слагат пудра захар, освен че правят сироп, а в хирата май нямаше захар в тестото, ако не съм пропуснала.
да. Но в шекер паре няма кисело мляко, докато в хира има. Друго че в шекер паре има по малко грис. Хира наподобява повече калбурабастъ, само че то е пълнено с орехи вътре.

# 104
здравейте, разбира се че може. Пандишпанови блатове
Захарен сироп
Сладко от смокини
 Сметана Хопла
Сладкарски гел бой wilton.
Накрайници венчелистче, листо, звезда. Тук обаче аз избързах да я снимам, иначе отгоре поръсих и филиран бял шоколад и кокос. Пандишпана не споменах рецептата, защото всеки знае как се прави пандишпан

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 16:10 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт