Дискусионна тема. Говорилник. Частно vs държавно образование.

• 43 313
  • 855
  •   1
Отговори
# 675
Хахаха, Ежко продължавам да си разливам днес и кафето от смях.
Русалка, права си. Но и Ежко е прав. Абсурд е всичко това. За сметка на децата ни.

# 676
Предлагам забавление в друг вариант. С колонките, които Ежко все пренебрегва - брой явили се. Примерно - намирате какъв е бил план-приемът за дадено училище за съответния набор и сравнявате числото с броя на явилите се от същия набор на НВО в седми клас или ДЗИ.

# 677
Хахаха, Ежко продължавам да си разливам днес и кафето от смях.
Ще рече, че писанията ми не бива да се приемат и за десерт ...
Wink

# 678
Много е смешно това за матурите и го лайкнах, обаче съвсем друго е НВО7, тъй като там се явяват всички, и то по еднакви предмети.
Наистина много се смях, че най-висок резултат по немски има ФЕГ, но това може да е едно или две деца, които са учили сериозно немски и са изкарали 6, не е представително за училището.
Само БЕЛ е представително, защото се явяват всички и там АК вече не е първи, а неизменно беше допреди две-три години Grinning

# 679
  • в страната на чудесата
Казах ви още снощи да гледаме само БЕЛ!!!
Ето например стана ясно - ако искаш математика, мястото ти е в музикалното. Прогресиите са музика!
Ежко, това беше много яко!

# 680
То не се смейте, защото в теорията на музиката поне 70 процента е математика. Учил съм я. Но наистина е много яко ако искаш да научиш немски, да избереш френската, а ако обичаш история - техникума по облекло ли беше.
Пустите му матури обаче ги искат всички западни университети и оценката на тях има решаващо значение за приема. Как са толкова заблудени тези западняци, не знам.

# 681
  • София
Защо да са заблудени, Мецане? Сама по себе си идеята да гледаш матурата като показател за овладяното в среден курс и съответно да й отдаваш значителна тежест в дипломата, не е лоша. Кофти е изпълнението й тук, както винаги, но това даже е в полза на нашите деца, не в техен ущърб, поне за знаещите и учещите. Матурите са лесни, скалата  за оценяване е много щадяща, шансовете за покачване на успеха чрез ДЗИ са големи.Заблудени са горките чужденци  в частта с приравняването на наша матура на техните.Един германец беше питал девойката ми колко има на матурите, на нея й било неудобно да каже два пъти 1.0 по тяхната система, понеже й е ясно колко несравними са нещата...

# 682
Защо да са заблудени, Мецане? Сама по себе си идеята да гледаш матурата като показател за овладяното в среден курс и съответно да й отдаваш значителна тежест в дипломата, не е лоша. Кофти е изпълнението й тук, както винаги, но това даже е в полза на нашите деца, не в техен ущърб, поне за знаещите и учещите. Матурите са лесни, скалата  за оценяване е много щадяща, шансовете за покачване на успеха чрез ДЗИ са големи.

Казах го иронично, по повод коментирания пост на Ежко.

# 683
Е, за Англия не са толкова несравними... защото тяхното А е от-до. Но не искат матури 5.50-6.00, а точно 6.00. Матурите по език са лесни за завършилите ЕГ, но дори за ПМГ математиката понякога е с -5т, т.е. 5.98 и опс... изненада, не се покрива офертата!
Та, лесни са, стига да не искат да имаш 96 до 100 от 100т.

# 684
  • София
Несравними са като ниво..
Тук можеш да видиш баварски матури по мат.
https://www.abiturloesung.de/

# 685
Бях справедливо критикуван, че:
- пренебрегвам броя на явилите се
- пренебрегвам НВО от 7-ми клас
- пренебрегвам другите населени места

Бързам да се поправя и да отбележа, че истината е в близки и далечни математически гимназии (една от които за нещастие частна). В краен случай Монтесори (ако ви приемат на единственото място), Шилер... Или може би Света София и (боже опази) Климент Охридски. Но вместо да се плащат такива грозни пари, по-добре човек да си вземе жилище до морето. Хем ще избие част от разходите през летния сезон...
Without a further ado - look and behold, класация на училищата по сбора точки от НВО 7-ми клас, за 2018:

# 686
Несравними са като ниво..
Тук можеш да видиш баварски матури по мат.
https://www.abiturloesung.de/

Ми то кой освен теб може да им разбере езика, аз случайно цъкнах на една, естествено дума не разбирам, но като гледам чертежите, не ми се струва да са по-трудни от това, което се учи в нашите гимназии. Но естествено, без да разбира човек какво се иска, няма как да каже никакво мнение.
Според мен да ги разбереш тези неща на немски е милиони пъти по-трудно, отколкото да решиш задачите.

# 687
  • София
И без грам немски да разбира човек, вижда, че задачите са от диференциално и интегрално смятане, задълбаване в теория на вероятностите и от аналитична геометрия.В кое наше училище се учи това, вероятно в някои МГ и в профили с мат в ЕГ, но само при добро желание  отстрана на учителя.Нашата матура е само на ниво ЗП и не включва  неща като ирационални и тригонометрични неравенствa дори, безкрайни редици, граници, производни, триизмерни тела със сечения..Стандартно въртене на уравнения, квадратни, биквадратни и дробни, неравенства, прогресии, квадратна функция, планиметрия, базова статистика, сведена до познаеане на медиана, мода и средно аритметично и слабо застъпени вероятности.Немските унита масово на прага на 1курс правят опреснителен курс по мат за инженерните специалности. Опреснителен е обаче за германците..Ако си прав в твърдението си, че нивото е подобно, защо ли нашите гледат като уплашени зайци и стартират с интензивното наваксване..

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 15:23 от пенсионирана русалка

# 688
  • София
И без грам немски да разбира човек, вижда, че задачите са от диференциално и интегрално смятане, задълбаване в теория на вероятностите и от аналитична геометрия.В кое наше училище се учи това, вероятно в някои МГ и в профили с мат в ЕГ, но само при добро желание  отстрана на учителя.Нашата матура е само на ниво ЗП и не включва  неща като ирационални и тригонометрични неравенствa дори, безкрайни редици, граници, производни, триизмерни тела със сечения..Стандартно въртене на уравнения, квадратни, биквадратни и дробни, неравенства, прогресии, квадратна функция, планиметрия, базова статистика, сведена до познаеане на медиана, мода и средно аритметично и слабо застъпени вероятности.Немските унита масово на прага на 1курс правят опреснителен курс по мат за инженерните специалности. Опреснителен е обаче за германците..Ако си прав в твърдението си, че нивото е подобно, защо ли нашите гледат като уплашени зайци и стартират с интензивното наваксване..

Русалке, според теб новият учебен план за профилираното изучаване на математика доколко ще сближи нашата и немската програма? Останах с впечатление, че интеграли и диференциали отново отсъстват, въпреки че имаше предложение в тази посока.

# 689
  • София
Честно казано, не съм гледала, но се съмнявам, че ще бъдат включени. За мен лично, никого не обвързвам с мнението си, проблемът е доста по- рано.ОК, профилира се някой с мат за 11и 12 клас.Ама в 8,9 и 10 клас е учил по ЗП.Нещата не следват естествения си ход, понеже вече става време за профил, а на ученика му липсва база от предните години. Докато тези липси се покрият и се вземе материала, който профилите и сега си учат, не виждам  откъде ще намерят време и за добавки като интеграли и диференциали.
Мецане, друго може да не следя, ама знам какво правят девойките ми по мат.През всички гимназиални години са имали 6 по предмета, никога не са се ограничавали само до учебник, работено е и със сборници.И условията на немски ще разберат, но дотук..Голяма част от задачите в немската матура ще са им мъгла.Та толкова за сравнимостта..

Общи условия

Активация на акаунт