Отговори
# 420

Аз си мисля, че е  20 - 4 = 16 км. Но не съм сигурна Sad
Защо да е 20-4? Единият е срещу течението на 20км от пристанището, а другият е на 4 км от пристанището, но по течението. Затова е 20+4=24 км

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 08:12 от maria77bg

# 421
Аз си мисля, че е  20 - 4 = 16 км. Но не съм сигурна Sad
салът може да се движи само по течението, защото няма собствена скорост
това означава че двете превозни средстав се движат в различна посока, откъдето им събираме изминатите разстояния

# 422
  • Варна
Е как 16... Лодката плува срещу течението, а салът - по течението. Значи лодката е изминала 20 км в едната посока, а салът - 4 в другата, т.е. разстоянието между тях е 24 км.

# 423
  • Пловдив
Благодаря на всички за подробните обяснения. Въобще не бях съобразила тези неща.

# 424
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз се съмнявам, че дете в 4 клас ще ги съобрази.
то и няма как, ако никога не е виждало сал. Simple Smile

# 425
  • Варна
Да, има нещо такова...

# 426
Може ли помощ и за този тип задачи, когато не започват заедно
Благодаря
Един работник може да свърши определена работа за 9 часа , а друг - за 6 часа . Първият работник започнал работа в 7 часа сутринта , а вторият - 1 час след него . Намерете в колко часа двамата работници са свършили цялата работа .

# 427
Благодаря
Един работник може да свърши определена работа за 9 часа , а друг - за 6 часа . Първият работник започнал работа в 7 часа сутринта , а вторият - 1 час след него . Намерете в колко часа двамата работници са свършили цялата работа .
Първия работи х часа, втория х-1 часа
х*1/9+(х-1)*1/6=1
2х+3х-3=18
5х=22
х=4ч24мин
т.е. към 7ч сутринта добавяме 4часа 24 мин, свършили са работата в 11ч24мин

# 428
  • Варна
Аз явно допускам грешка в сметките, но не мога да разбера къде. Смятам така:
първият работник за един час извършва 1/9 от работата, т.е. 2/18. Вторият - 1/6, т.е. 3/18.
За 1 час е извършена 1/9, т.е. 2/18 от работата, остават 16/18. За един час двамата вършат 1/9 + 1/6, т.е. 5/18 от работата. След още 3 часа ще са свършени 15/18 от работата, остава 1/18. За 1 час - 5/18, следователно 1/18 ще се извърши за 5 пъти по-малко време, т.е. 12 минути. Общо 4 часа и 12 минути след 7 ч. ще бъде свършена работата. Къде бъркам?
п.п. Peneva,
при теб е грешката Embarassed
2х+3х-3=18
5х=22 Не е равно на 22, а на 21
От там - х = 4 ч. 12 мин.

# 429
Е, че аз съм цар на техническите грешки Smiling Imp ясно е (видно е), че при мен е проблема... Laughing Извинете!

Но твоите сметки са толкова объркващи, че направо не виждам как ще се обяснят на дете в 4ти-5ти клас (нали там бяха задачите за работа?). Аз поне се върнах два пъти да чета, че губех нишката с 18тите Flushed

Последна редакция: пн, 08 апр 2019, 13:55 от peneva_a

# 430
  • Варна
Амииии аз си го разбирам Embarassed В интерес на истината ми беше трудно да разбера пък твоята логика, но признавам, аз ученик нямам и си разсъждавам по мои пътеки. Не казвам, че решението ми е коректно, тръгнах да го пиша, защото получих различен отговор и не можех да разбера защо.

# 431
Благодаря
И аз получавам  4 часа и  12 мин, но отговора е  - работата приключва в 13 часа и 12 мин. Трябва да е печатна грешка

# 432
# 433
Благодаря
Вижте много внимателно в учебника. Съжалявам, че така го пиша, този тип задачи го има решен там. Можете да пробвате и различни учебници. Този материал мисля, че е за 6-ти клас, в 7-ми стават по-сложни.

# 434
  • София
Е, че аз съм цар на техническите грешки Smiling Imp ясно е (видно е), че при мен е проблема... Laughing Извинете!

Но твоите сметки са толкова объркващи, че направо не виждам как ще се обяснят на дете в 4ти-5ти клас (нали там бяха задачите за работа?). Аз поне се върнах два пъти да чета, че губех нишката с 18тите Flushed

И на мен този начин (на Месечинката - и то в конкретния случай само), с частите от цялото, ми иде хаотичен и неинтуитивен, но именно по този начин предлагат решенията разните сборници и др. подобни за 5ти клас.
Аз ги решавам като теб (и, съответно, само така мога да ги обяснявам...  Embarassed горкото ми дете).

Общи условия

Активация на акаунт