Отговори
# 510
Някоя добра душа ако може да се включи:

Годишната печалба на фирма е 318 500лв., което е с 220 650 лв. по-малко от средствата за модернизиране на производството и с 260 800 лв. повече от средствата за реклама и дарения. Колко лева общо са изразходваните пари и печалбата на фирмата?

Моля за някакво по-елементарно обяснение ако може. Задача за 4 клас.

# 511
  • Варна
Може ли помощ за една геометрична задача от 7 клас?
"В триъгълника ABC симетралата на страната АС и ъглополовящата на ъгъл ACB се пресичат в точка О от страната AB и СО=СВ. Симетралата на АС пресича правата СВ в точка М. Ако АС=18см, намерете дължината на ВМ в сантиметри. "

Привет, Пепа! Обожавам ги тези задачи и на драго сърце бих помогнала, но да няма нещо объркано в условието? При така обозначените точки хич не ми се визуализира такъв триъгълник. Ще се помъча още малко, но ако може проследи дали за една и съща симетрала говорят, а именно симетралата на АС или е печатна грешка и са имали предвид симетралата на някоя от другите две страни, която пресича там нещо си в точка М и кое точно пресича.

# 512
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Годишната печалба на фирма е 318 500лв., което е с 220 650 лв. по-малко от средствата за модернизиране на производството и с 260 800 лв. повече от средствата за реклама и дарения. Колко лева общо са изразходваните пари и печалбата на фирмата?

печалбата се знае - П.
за модернизации М= П+220 650
за реклама - Р = П-260 800

общо - П+М+Р

# 513
Може ли помощ за една геометрична задача от 7 клас?
"В триъгълника ABC симетралата на страната АС и ъглополовящата на ъгъл ACB се пресичат в точка О от страната AB и СО=СВ. Симетралата на АС пресича правата СВ в точка М. Ако АС=18см, намерете дължината на ВМ в сантиметри. "

Триъгълник АВС ъгъл ВАС=АСО=ОСВ=х. Следователно ъгъл АВС=180-3х
Триъгълник ОСВ равнобедрен СО=СВ. Ъгъл ОСВ=х и ъглите ВОС=ОВС=90-х/2
Така ъгъл х=36 и триъгълник АВС равнобедрен АВ=АС
Триъгълник АМС ъгъл М=36
Ъглите А и С 72
Триъгълник АВМ - ъгъл ВАМ=ВМА=36. Следователно АВ=ВМ=АС=18

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 12:52 от Dincho

# 514
  • София
Започнете построяването на триъгълника с АВ и т.О, през която да построите отсечка. След като построите произволна отсечка през О, от т.А постройте права, която да е перпрндикулярна на отсечката и която да се разполовява от нея.
Общо взето, започнете построяването на чертежа "отзад-напред". Така ще получите т.М, която е външна за триъгълника, симетралата пресича ВС, в нейното продължение.(предполагам, че това ви е объркало)

# 515

печалбата се знае - П.
за модернизации М= П+220 650
за реклама - Р = П-260 800

общо - П+М+Р

Явно трябва да се науча да свеждам обясненията и за себе си включително до три прости абревиатури, а също така не мога да обясня на четвъртокласника защо пише по-малко, а всъщност се събира. На мен ми е трудно да обясня, на него по принцип са му трудни задачите и не може, а и не иска да разбира. Наистина няма никакво желание и мотивация. Ще му покажа така написаното и пак ще пробвам. Само се чудя защо и кому са нужни такива термини да се употребяват в и без това увъртяните задачи.....

Благодаря, st. Dobri!

# 516
Може ли помощ за задача 13.23 и 3.39

# 517
не са объркани задачите. детето, а като гледам и майка му, Simple Smile трябва да съобрази, кое от кое да вади. Simple Smile или събира.

А>В с някакво число (например 10) какво значи това?
от по-голямото се вади по-малкото и разликата е 10.
или към по-малкото се добавя 10 и се получава по-голямото.

Ако А>B с 10 как ще се изрази с изваждане?
А-10? или В-10?
Simple Smile при В-10, резултатът е още по-малко число, а А е по-голямо по условие.

а със събиране?
А+10 или В+10?
Wink сигурна съм, че вече се сещате Simple Smile

и си направете проверка, като опитате първо с простички числа
А>В с 10, а В = 30. колко е А?

# 518
Сейнт Добри, ако детето на Полин-а е с някаква степен на дислексия или дискалкулия този тип задачи са объркващи за него.
Полин_а, опитай така: Не знаем колко са парите за модернизация, затова записваме Х. Печалбата е с 220 000 по-малко и е 3...... Значи - Х - 220 000= 3.....
Х= 3.... + 220 000= ..........

# 519
Mama Ru, притесненията ми са, че е по-скоро мързелив, отколкото нещо друго, но знам ли. Водила съм го на психолог, според който няма някакъв проблем. Но да не задълбаваме, че все пак темата е друга. Ще се опитам да обясня пак простичко. Късам си нервите, признавам си.

# 520
Полин_а, консултация сэс специалист по-дислексия ще свърши по-добра работа.
Не твърдя, че непременно му има нещо, но в никакъв случай не е мързел и се надявам, че не си му го казвала. Ако нещо му е трудно и не го разбира, нормално да няма и желание. Много е обезкуражава що, особено ако само той не го схваща/ може. Това го кара да се чувства глупав.

# 521
от поста на полин_а останах с впечатление, че тя не разбира задачите, а при това положение е трудно да ги обясни на детето.

не съм специалист по темата за дислексията, може би не е лошо да се консултират, не знам.
аз бих заложила на уроци с учител или човек който разбира математиката Simple Smile
не е сложно, но на детето трябва да се обясни така, че да го разбере, а това не е лесно.
и двамата с бащата сме инженери, всеки взел изпити по 5 математики. какво да кажа...
бащата във втори клас се опита да му обясни как да реши задача със система с три неизвестни.
миналата година пак имаше нещо с матрици и само дето не тръгна да интегрира и диференцира.
за търпението му да обясни няма да пиша.
работата с деца не е за всеки. дори да познава материата.

# 522
  • sofia

10 задача, ако може някой да ме светне за знаменалите. Сигурна съм, че е някоя формула, която просто не мога да "видя". Ако не е, е безумно за решаване. Не ми е спешна.
9 клас, учебника на Архимед.

Прикачам и отговорът.

# 523
Веси1, формула за съкратено умножение
а2 - в2 = (а-в)(а+в)

# 524
  • Варна
Освен това (х2-4)*(1-х2)= -(х4-5х2+4)

Общи условия

Активация на акаунт