Отговори
# 465
Аз знам, че с естествените числа броим Simple Smile
едно, две, три.
"Няма естествено число, чийто наследник е 0."

# 466
Аз май съм учила, че 0 не е естествено число... Сега погледнах снимки от лекции на сина ми 1ви курс студент... и там естествените числа са от 1, аксиомите са точно същите...
Скрит текст:
Копирам от български сайт с урок за 12ти клас, термините и аксиомите съвпадат с изучаваните в UK...

Всичко започва от множеството на естествените числа

Това са числата 1, 2, 3, 4, 5, ......и се означава с N

Това множество се въвежда аксиоматически чрез три основни числа и пет аксиоми. Тези аксиоми се наричат аритметични аксиоми на Пеано на името на италианския математик Джузепе Пеано (1858 - 1932).

Основните (първичните) понятия на Пеано са:

“едно”, “наследник”, “естествено число”.

Петте аксиоми на Пеано гласят:

Аксиома първа. 1 е естествено число.
Аксиома втора. За всяко естествено число съществува единствен наследник.
Аксиома трета. Едно не е наследник на никое естествено число.
Аксиома четвърта. От , където  и  са наследници на естествените числа х и у , следва
Аксиома пета. Нека N е някое множество от естествени числа със следните свойства:

1ЄN ;
Aко естествено число хЄN , то и наследникът му , тогава N е множеството на всички естествени числа.

Петата аксиома на Пеано се нарича “принцип на пълната математическа индукция” (индукция – заключение от частното към общото). Приложението на този принцип не само в аритметиката, но в математиката изобщо, се нарича “метод на пълната математическа индукция”.

И после следват свойства, които се извеждат и доказват на базата на тези аксиоми...
След което се дефинира Множеството на целите числа

Множеството на целите числа е

…,– 5 ,– 4 ,– 3 ,– 2 ,– 1 , 0 , 1, 2, 3, 4, 5, … и означаваме със Z .

В това множество не само сборът и произведението, но и разликата на две цели числа е също цяло число, т.е. операцията изваждане е винаги изпълнима.

Дефиницията на целите числа в аритметиката използва познатите вече естествени числа. Една част от новото множество на целите числа се отъждествява с естествените числа. Числата от тази част се наричат положителни цели числа. Числата от друга част се наричат отрицателни цели числа. Освен положителните и отрицателните цели числа има още едно цяло число, числото 0 (нула)."

и т.н. свойства...

# 467
И аз съм с убеждение, че 0 не е естествено число, така съм казала и на детето и сега в учебника по Математика за 4 клас (изд. Булвест), що да видя - нулата станала естествено число:
Скрит текст:

Чудя се някакво по-съвременно разбиране ли е това?

# 468
  • Варна
Не мога да получа отговора на 17б от Питагор2018 година. Моля за помощ!

Относно 16 задача, същата година, разбрах, че има грешка в условието. Как трябва да е и как се решава?
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 06:38 от Faith

# 469
Условието на задача 16 е обсъждано тук.

# 470
  • София
Аз май съм учила, че 0 не е естествено число... Сега погледнах снимки от лекции на сина ми 1ви курс студент... и там естествените числа са от 1, аксиомите са точно същите...
Скрит текст:
Копирам от български сайт с урок за 12ти клас, термините и аксиомите съвпадат с изучаваните в UK...

Всичко започва от множеството на естествените числа

Това са числата 1, 2, 3, 4, 5, ......и се означава с N

Това множество се въвежда аксиоматически чрез три основни числа и пет аксиоми. Тези аксиоми се наричат аритметични аксиоми на Пеано на името на италианския математик Джузепе Пеано (1858 - 1932).

Основните (първичните) понятия на Пеано са:

“едно”, “наследник”, “естествено число”.

Петте аксиоми на Пеано гласят:

Аксиома първа. 1 е естествено число.
Аксиома втора. За всяко естествено число съществува единствен наследник.
Аксиома трета. Едно не е наследник на никое естествено число.
Аксиома четвърта. От , където  и  са наследници на естествените числа х и у , следва
Аксиома пета. Нека N е някое множество от естествени числа със следните свойства:

1ЄN ;
Aко естествено число хЄN , то и наследникът му , тогава N е множеството на всички естествени числа.

Петата аксиома на Пеано се нарича “принцип на пълната математическа индукция” (индукция – заключение от частното към общото). Приложението на този принцип не само в аритметиката, но в математиката изобщо, се нарича “метод на пълната математическа индукция”.

И после следват свойства, които се извеждат и доказват на базата на тези аксиоми...
След което се дефинира Множеството на целите числа

Множеството на целите числа е

…,– 5 ,– 4 ,– 3 ,– 2 ,– 1 , 0 , 1, 2, 3, 4, 5, … и означаваме със Z .

В това множество не само сборът и произведението, но и разликата на две цели числа е също цяло число, т.е. операцията изваждане е винаги изпълнима.

Дефиницията на целите числа в аритметиката използва познатите вече естествени числа. Една част от новото множество на целите числа се отъждествява с естествените числа. Числата от тази част се наричат положителни цели числа. Числата от друга част се наричат отрицателни цели числа. Освен положителните и отрицателните цели числа има още едно цяло число, числото 0 (нула)."

и т.н. свойства...

Ако съдържанието на Акс. 1 се смени с "0 е естествено число" и нищо нататък не се измени, няма да се изгуби нито общност, нито последователност. Подозирам (но не съм го чела, мисля, или поне не помня, така че не претендирам за достоверност), че именно това е било причината в някакъв момент [част] от общостта да е причислила 0 към естествените - особено с развитието и разрастването на теория на множествата - за да може леко и безпроблемно да се преминава от "малките" към "по-големите" множества. Т.е. използвайки {0, 1, 2...} за дефиниция за естествени числа лесно можем да преминем към цели числа, като просто за всяко n добавим в множеството неговото "обратно, т.е. nm = - n.  

И аз съм с убеждение, че 0 не е естествено число, така съм казала и на детето и сега в учебника по Математика за 4 клас (изд. Булвест), що да видя - нулата станала естествено число:
Скрит текст:

Чудя се някакво по-съвременно разбиране ли е това?

Ако отвориш друг учебник вероятно ще видиш каквото очакваш.
И най-лошото е, че всъщност никой не греши - ако всяко следващо твърдение се съобразява с начина на въвеждане на това първично множество, няма особено значение коя дефиниция е била заложена в началото.
Обаче когато въпросните дефиниции се задават на децата като Истини, спуснати от Бога, но пък няма никакъв синхрон и съобразяване с предишните Божествени Истини... се получават проблеми. Т.е. никъде не пишат, че, примерно, един от начините да се дефинира... или - внимание, има и друга възможна дефиниция за... но в следващ клас се сблъскват с учебник, сборник или изобщо задачи, които предполагат другата дефиниция - също така зададена като последно и окончателно откровение.

# 471
  • Варна
Просто изключително афектирано беше изказването, затова и коментирах... И в това си изказване, пак си доста крайна. Чак пък да се чувства некадърно от една задача (трудност А), а да е талантливо... децата на тая възраст си вярват и не е редно да се чувстват некадърни заради една задача, на която не намират решението между предложените Simple Smile Талантите биха я решили по два начина и да тупнат с крак - ето, аз съм прав, а не да се сдухат (грубо казано). Работете с детето върху психика, да не изпада в паника, а не толкова по задачите щом умее и му идва отвътре Hands V
И не, не е редно да има грешки в сборниците за да се учат да си доказват в правотата, (в математиката решението или е правилно или не е), но просто се случват грешки Hands V
+ 1
Eто, че стигнахме до единомислие, пък било то и с малко повечко обяснения. Ако беше просто задача с краен отговор на края на учебника сбъркан нямаше толкова да се паля. Защото подобни задачи се оценяват не само по даден верен отговор, а се проследява цялостното решение и дори една тъпа грешка да си допуснал - примерно забравил си да разделиш на две нещо там или знаци си оплескал при разкриване на скоби, то се вземат само минимални точици за техническа или аритметинча грешка. Това тук обаче е въпрос от тест. Такива тестове съм решавала безброй и сама съм се научила като се закучи някъде работата да подминавам и да не забивам на едно място. Госпожицата ще се научи и тя като се провали ей така на няколко теста заради един объркан въпрос само, няма къде да ходи. Струва ми се редно като ще я въвеждат тази тестова форма на изпитване поне два пъти да си проверят решенията. Елементарни като цяло са въпросите, не говорим за решения от около 2-3 страници, някои наум се решават дори. Не е толкова сложно ми се струва да хвърлят още един поглед преди да публикуват учебника или сборника. При тестовете се търси точния отговор все пак, не се проверява цялостното решение. От друга страна пък хубаво е и такива оплескани отговори да има, децата наистина си вярват една идея повече на тази възраст, както ти казваш и, което има смелост и убеденост ще тропне с крак, че не е сгрешило. Grinning Ама нито всички деца са такива, нито всички тестове са маловажни или подлежи оценката им на корекция. А дори и да подлежи си е една допълнителна разправия. Ако ще е за някоя балообразуваща оценка нали се сещате, че ще трябва да напроверят всички тестове наново комисия или какви там се водят. От тази гледна точка изхождам. Не съм чак толкова гневна булка, каквато в началото прозвучах, при мен просто си е малко и професионално изкривяване. Надали ви интуресува (защо пък да не ви интересува, всеки който математиката го влече си е потенциален софтуерен специалист), но ще споделя - вадя си хляба с писането на софтуер и знам много добре каква е цената на един бъг, който остане неоткрит нито от програмиста, нито от тестери, нито от автоматизирани тестове и стигне чак до клиента,  т.е. като пуснеш версия на продукта с грешка вътре. Цената за поправянето и не в пъти, а в десетки пъти направо нараства.

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 09:21 от Spirit Crusher

# 472
...Струва ми се редно като ще я въвеждат тази тестова форма на изпитване поне два пъти да си проверят решенията...
Smiling Imp те не се научиха на НВО и ДЗИ да си проверяват, та в сборника JoyJoyJoy
Скрит текст:
Три деца имам, с леката надеждичка съм, че поне за третото няма да има грешки ни на НВО ни на ДЗИ (дотук имам два сблъсъка с НВО и един с ДЗИ, всяка среща е с грешка (неточност в изказа Smiling Imp) я по БЕЛ, я по математика), а да видим с останалите три срещи как ще е Sweat Smile

# 473
Здравейте, моля за помощ на задача от Питагор 2017 за 4ти клас.

В ребуса еднаквите букви съответстват на еднакви цифри. Намерете сбора на A+B+C+D, ако:
     ABE
  + ACE
     ADE
   2017

Благодарим предварително. (Отговор - 25)

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 14:40 от etaniel

# 474
Още една от Питагор 2017:

Ева не внимавала, когато събирала няколко естествени числа и в едно от числата разчела 7 вместо 1 на мястото на единиците, а в друго от числата - 0 вместо 9 на мястото на десетиците. Получила 2991. Кой е верният сбор? (Отговор 3075). Благодаря

# 475
  • София

В ребуса еднаквите букви съответстват на еднакви цифри. Намерете сбора на A+B+C+D, ако:
     ABE
  + ACE
     ADE
   2017

Очевидно е, че Е=9, защото 3*Е=_7, тоест 27.
В+С+Д +2  е равно на двуцифрено число _1, тоест В+С+Д =19 или 9. От 3*А става ясно, че имаме сбор с пренасяне на ум.
Ако сборът на б,с,д е 9, то трябва да пренесем 1 на наум, тоест 3*А+1=20,  няма такова произведение,
 тоест  3*А +2=20, А=6
А+В+С+Д= 6+19=25

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 15:04 от Слънчевата

# 476

ABE
  + ACE
     ADE
   2017

Събираме трите Е, трябва да получим двуцифрено число с единици 7 (едноцифрено не става, 7 не се дели на 3). Варианта е само 3*9=27, Е=9
B+C+D+2=11 или B+C+D+2=21 (повече не може да е защото всяко от числата в сумата е <9, двойката е от "на ум")
B+C+D=9        или B+C+D=19

3*А+1=20      или 3*А+2=20
3*А=19            или 3*А=18 (А=6)
=> B+C+D=19 и А=6
А+B+C+D=6+19=25

# 477
  • София

Ева не внимавала, когато събирала няколко естествени числа и в едно от числата разчела 7 вместо 1 на мястото на единиците, а в друго от числата - 0 вместо 9 на мястото на десетиците. Получила 2991. Кой е верният сбор? (Отговор 3075). Благодаря
2991 -(7-1)= 2991-6=2985
2985+(0+9)*10=2985+90=3075

# 478
  • Варна
На първата получих 25 и аз.
Последната цифра на трите числа е еднаква. Произведението 3*Х завършва на 7 само ако Х е 9. От там Е=9
Първата цифра може да бъде само 6, защото 600*3 = 1800 (т.е. не може да бъде по-малко от 6, сборът няма да бъде 2017), а 700*3=2100 (т.е. повече от 6 също няма как да бъде). От там - ако приемем, че B=C=D=0 то 609+609+609=1827. Разликата с действителния сбор е
2017-1827=190
от там (B+C+D)*10 = 190, B+C+D=19. За А вече открихме, че е = 6, следователно A+B+C+D=25.
Не знам колко разбираемо е за 4-токласник.

# 479

2991 -(7-1)= 2991-6=2985
2985+(0+9)*10=2985+90=3075

Благодаря много, а това кой метод трябва да е? Или са калкулации с естествени числа?

Общи условия

Активация на акаунт