Отговори
# 570
  • София
Езикова школа обучава общо 69 деца от 1 -ви до 4 - ти клас. Ако броят на децата, които едновременно учат немски и английски е 4 пъти по - малък от броя на децата, които учат английски и с 25 по - малко от броя на децата, учещи немски, намерете: колко ученика посещават само един езиков курс?

# 571
  • Варна
немски и английски - х
английски - 4х
немски х+25
сбора на трите - 69
Нещо ми е двусмислено условието, но на първо четене това реших.

Тинити,
и аз не схванах логика тук Shocked Чакам по-умните глави да кажат, че ми стана интересно.

# 572
  • София
Нормално си е условието. Децата,  учещи А, са общо  4х, от тях х са тези с Н и А едновременно,  значи само с А са 4х-х =3х. Същото е и с немския,  всички с немски общо  са х + 25, а тези само с немски са х+25-х, тоест 25.
3х+х+25=69
х=11
Само с А са 33, а само с Н са 25.
Общо 58 учат само един език.

# 573
  • Варна
Еми аз в първия момент се зачудих тези с двата езика влизат ли в бройката на учещите английски или не. Явно влизат, но първата ми мисъл беше, че не влизат... Нещо не мога да осмисля решението ти, явно спя още.

# 574
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Може ли помощ, че не виждам как точно трябва да се попълнят...
Скрит текст:

може би

извинявам се за "красивото" писане, но май ми е трудно с мишката Simple Smile

# 575
  • София
Мисля, че всяка от табличките е отрязък от таблица 10х10, с числата по стотици. Ако се проследят числата, се вижда, че в колоната над 446, по реда на 418, идеално се вписва 416. И така е за др таблици. Примерно, под 338, на реда с 355, тр да се впише 358.... нещо такова.
ПП: St. Dobri, мислим еднакво Grinning

# 576
Моля за помощ за една задача за трети клас, която решавахме снощи с детето, но не мога да си намеря грешката  Sad
Задача 16. Записах 6 числа едно до друго. Произведението на всеки три съседни е 12.
Колко са възможните сборове на тези 6 числа?

Ние решихме така
4 3 1 4 3 1   
2 2 3 2 2 3
6 2 1 6 2 1
12 1 1 12 1 1

# 577
  • Варна
А защо смяташ, че имаш грешка?

# 578
Защото като отговор е дадено 3 сбора, ние написахме 4, винаги при разминаване в отговора търся моята грешка, понякога нещо очевидно не виждам, докато не ми го посочат, затова питам, аз ли не я виждам  Embarassed

# 579
И миналата година са търсили същата грешка. Simple Smile
Цък.
И тук.

# 580
Благодаря ти, аз все неразбрала, трябва да следя по-сериозно темите  Grinning Ама пък да вземат да си го оправят на сайта...

# 581
Скрит текст:

може би

Май само така се вързва, иначе не виждам логика. Ако има други предложения, кажете ги.

# 582
  • Варна
Скрит текст:

може би

Май само така се вързва, иначе не виждам логика. Ако има други предложения, кажете ги.

Олеле... за кой клас е тази задача!?!? За съжаление нямам решение, но много ми прилича това на тетрис. За четворката (числата от 400 нагоре де, да сме по-точни), това което е разписано ми изглежда ОК, понеже там две числа са дадени и закономерност някаква е зададена, по същата закономерност би трябвало да се разпишат и останалите сектори, нищо че там само едно число е дадено... ама ако правилно сме си разгадали "закона" не ни трябва и второ помощно число...

Поправка: Имам предложение и то е в тази посока да се мисли, в която посока st. Dobri и Слънчевата мислят. Баш си е нещо кратно на 10, но има отместване. И на мен точно така ми изглеждат нещата и се заиграх да онагледя до колкото е възможно. Хващам само първия елемент, но то и при останалите трябва да е същото.

Видно е, че всичко е през 10 при 4-стотинте, просто има отместване - т.е. не тръгва от 400 реда, а от 406. Нека свикват келешите и с тия неща и да им се провокират мозъчетата. И понеже знам, че на назубрени теореми не винаги може да се разчита, затова си позволих ей така прилежно и нагледно да разпиша цялата "мистерия", то не че голяма мистерия, но поне някой може и да захапе идеята каква е и да не се чуди и кошмари да сънува около задачи по математика, а направо да се влюби в тази наука...

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 11:30 от Spirit Crusher

# 583
Благодаря! По този начин ги направих всичките.

# 584
Здравейте, моля за помощ  за Втори модул, 1 зад. в) на задачата от ОМТ 2018. Благодаря! 
Иван и Александър са приятели. Те имат уговорка от 01.10.2018 г. да започнат да решават зад., като всеки ден всеки от тях решава с n задачи повече, отколкото приятелят му предишния ден.
...
в) Ако n=1 и на 01.10 Иван реши 1 зад., а Александър реши 2 зад., то на коя дата решените от двамата до този момент задачи ще са общо 1443?

Общи условия

Активация на акаунт