Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 33

• 47 289
  • 764
  •   1
Отговори
# 210
На мен за тези такси ми е интересно как се регламентира промяната им. Едва ли може да е 100 лв за 30 години, увеличават се разходите за поддръжка - нормално. Но пък и не може след 3 години да ти я направят 400 лв. например. Може ли някой да обясни как се договаря това?

# 211
На мен за тези такси ми е интересно как се регламентира промяната им. Едва ли може да е 100 лв за 30 години, увеличават се разходите за поддръжка - нормално. Но пък и не може след 3 години да ти я направят 400 лв. например. Може ли някой да обясни как се договаря това?
Живущите си наемат фирма. Плащат за услугите. Ако искат 1332 градинаря , 5225 хора охрана, чистене по 4243 пъти на седмица и т.н. плащат 8 лева на месец за целия комплекс и разпределят според площта. Ако искат 1 градинар, 1 портиер и метене веднъж седмично, ще им струва 2 лева на месец. Възможно е и строителя да не даде възможност на живущите на избор. (Чифрите са примерни).

# 212
  • София
Ами имаше случаи, когато са вписани в нотариалния акт, че се задължаваш за еди колко си години да плащаш еди колко си на еди коя си фирма. Не знам правно колко е издържано, ама се правеше масово. Много, които нямаха такава клауза, година две след влизането във владение, се направиха на хитри да се организират сами и си берат плодовете. Например в Банско има няколко комплекса, със сауни,басейни, фитнеси, парни бани в наличност, а нямат пари дори тока да си платят. Дотам стига хитростта. По мое скромно мнение 100 лева е смешна цена за тристаен на месечна база, ако има площадки, басейни и т.н.

# 213
Различно са уредени тези неща, затова трябва да се чете.
Момичето, което е в Горна баня, беше писало тук, че тяхната такса е намаляла почти двойно след като са сменили фирмата - явно не са били вързани по договор.
И на мен 100 лв на месец не ми се виждат много, ако наистина освен рецепция и охрана има и басейн, площадки, корт.

# 214
Ами от това, което чета - че още преди да е почнал строежа се знае таксата, си мисля, че не е фирма и услуги, които живущите си избират. А ако се пише таксата в нотариалния акт за колко години е обикновено и какво става след това?

# 215
  • София
По морето съм виждала че "за срок от 10 години купувачът се задължава да заплаша на .................... сумата от ..... годишно такса за поддръжка на ......... включваща..........." Как е в София, нямам никакъв опит

# 216
А като одъртея, щеискам да плащам за корт и басейн по 100 лв от пенсията си, която в примерно, 300 лв.
Не ща да плащам цял живот наем, рекет, каквото

# 217
Така е, само затворени комплекси правят. Ама нямат нищо общо с тая дума. Направят един блок от 6 входа. Турят една порта за блока. И на нея двама пенсионери пазачи. И готово - една порта с двама пенсионера = затворен комплекс! Колко ли пазят, сещате се.

А тия 14  блока!!! Са си 14 селца. Не бих искала да живея там.
Целта не е пенсионерите да арестуват крадци, а когато видят такива да прескачат оградата, да натиснат паник бутона и момчетата от охранителната фирма да дойдат за 2-3 минути.

# 218
А като одъртея, щеискам да плащам за корт и басейн по 100 лв от пенсията си, която в примерно, 300 лв.
Не ща да плащам цял живот наем, рекет, каквото
Въобще не става дума за рекет, а да се поддържат градините и общите части. По-горе вече споменаха какво се случва, когато част от съседите престанат да плащат. Всичко става в бурени и мръсотия, а това сваля цената на имота. Да не говорим, че имайки пари за относително скъп имот вероятно няма да разчиташ на пенсията на старини. А и да разчиташ само на нея. Винаги можеш да продадеш хубавия имот в затворения комплекс и да си купиш нещо по-малко и евтино в кооперация без такси.

# 219
Басейни и кортове няма - ценна площ е това, ей, да не мислите, че Васко Черепа ще се мине да сложи тенис-корт като може на негово място да има още един блок?
Две детски площадки щяло да има, и това е.
Все пак, охрана, озеленяване, почистване... това също струва пари. По принцип си е по договор, във всеки договор по закон има срок и начин за прекратяването му. Ако живущите не са доволни, могат да си изберат друга фирма за поддръжка.

# 220
А, 14 блока чакай да се разберат за нещо във времето

# 221
Вие нещо съвсем се размечтахте - басейни, кортове.. Това е загуба на чиста печалба, да не са луди.

# 222
За Нове - За апартамента, който аз харесах ми оферираха 1200Е с ДДС по схема 15+35+30+20. Аз на по-рискова схема от тази не бих се хванал и за това не съм питал за тях. Терасата се брои на 75%.
Харесват ви тук във форума разпределенията, но аз търся четиристаен и техните са ми прекалено големи и не по джоба, а и смятането на тераса е солено, а аз се кефя на големи тераси.
За такса поддръжка не открих, само по спомен, да не подведа някого, мисле беше 1.20лв на квадрат на месец.
Добре изглежда проекта, даже доста, но предпочетох друг вариант в Лагера.

# 223
Ваклин примерно задължава първите две години да плащаме такса пддръжки на тях, 60 лв. за тристайни / 50 лв за двустайни на месец. След това, както се разберем и според избраните и договорени суми от живущите.

# 224
А какво включва поддръжката при Ваклин?

Общи условия

Активация на акаунт