Всякакви въпроси относно пералнята - тема 4

• 56 317
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
  • София
беба28, а бутоните за допълнителните опции сензорни ли са? Да не би да не сработват добре?
Обаче, като ѝ прочетох упътването, то тази почистваща програма си е на практика, програма за памук на 90 градуса и барабан, който се върти на 600 оборота. Така, че ако не му хванеш цаката, спокойно можеш да си я пускаш празна на " памук на 90 градуса с намалени обороти".
Нищо общо нямат двете програми. На самопочистващата върти доста интензивно и често сменя посоките, абе би би агресивно, ако има дрехи. Тя и затова е за по1истване, ане за пране.
---------------------
Благодаря за мненията. Това за евтините ремонти добре при Самсунга, но пък ако ще ми се чупи всяка година по 1-2 пъти, май Бош-а ще е по-добър вариант. А знаете ли WHIRLPOOL как са?
Няма да ти се чупи. Едната ми е на над 13г. и още работи и се ползва, другата ми е на 2г. и нищо й няма /да чукна на дърво/. Около мен има идруги с тази марка - много са доволни и те.
От няколко дни забелязвам,когато изпомпва вода при центрофугите,канала в банята(на земята решетката) тръгва да прелива(извира малко вода).Чистих канала с метална спирала,сипах малко тубофло с топла вода,но пак се пълни.На същото място(мръсната вода) е свързана и миялната(пералнята и миялната са в кухнята и тя е на една стена с банята), но когато тя работи- го няма този проблем.Някой да има идея?Благодаря!

И аз имам същия проблем. И аз чистих канала, но продължава да прелива по малко.
Питайте в темата за кухните, там има хора, които разбират. Или е от затлачен канал или от неправилно свързване на пералня и миялна в основния мръсен канал /има иисквания за маркучите и нивото им/, но в другата тема биха могли да ви го обяснят по "читаво".

# 376
Благодаря много!Беше ми полезно инфо!
И пак да попитам-има ли вариант за съкръщаване на времетраенето,примерно сегашната ни Аристон,като я пусна на памучна 2:00 часа,има бутон,който като го натисна и я съкръщава на 1:30 ч.
И защо ще я съкращаваш тази памучна програма? 2 часа не са много, аз бяло памучно пране като пера ми дава 3 часа и 40 мин. примерно в началото /защото включвам програма алергия за допълнително изплакване/, а после намалява на 3 часа или по-малко. В зависимост от кг сухо пране, което сме сложили, програмата става по-кратка. Е, ако бързаш - съкращавай. Специално за бялото пране не правя компромиси.
Цветното пране може и час и нещо да го върти пералнята, но поне да е на 40 градуса.
Всичко е до усещане - как ти усещаш прането си изпрано. Всеки има различно усещане.

Нека да пробва как ще е качеството на пране и да прецени, зависи от марката и начина на пране, как е структурирана самата програма, някои се справят за доста по-малко време, аз съм с Miele Twindos за 1:45- 2 часа - бялото на 60 градуса е идеално, цветното за 1:20. Ползвал съм доста марки, някои и за 3 часа не се справят толкова добре. Трябва да се пробва. Simple Smile

# 377
  • оттам, откъдето започва България
В никакъв случай не искам да я спирам да експериментира с пералнята си и да я разучи. Знам, че и възприемането на хубаво изпрано пране също е субективно. Всеки сам си преценява.
По-скоро го написах от гледна точка на това, че много често съм чела, че редовно се пере на кратки програми.

# 378
  • София
Здравейте, понеже няма как да изчета толкова много мнения, искам да попитам, ако някой знае: На  тази пералня  как се програмира време за пране и температура? Защото засега виждам ,че за всеки вид пране си има зададени температура и време и никак не мога да разбера как аз, сама да си нагласям времето за пране и температурата.Иначе програмите са много дълги или температурите много ниски. Ако вече някой някъде е писал, моля за линк към това мнение.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 03 мар 2019, 14:35 от Тайна

# 379
  • София
Здравейте, понеже няма как да изчета толкова много мнения, искам да попитам, ако някой знае: На  тази пералня  как се програмира време за пране и температура? Защото засега виждам ,че за всеки вид пране си има зададени температура и време и никак не мога да разбера как аз, сама да си нагласям времето за пране и температурата.Иначе програмите са много дълги или температурите много ниски. Ако вече някой някъде е писал, моля за линк към това мнение.

https://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-S … 283KW-LE/p/681601
Времето за пране си избира пералнята в зависимост от кг. След претегляне си ги променя,  ако не е натоварена на макс., понякога и след началото на пране - втори път. Моята е подобен модел /по-нов/. Като завъртя на някоя програма и ми пише примерно 40гр., с натискане на бутона за темп. тя се увеличава до определна стойност, съобразно програмата. Демек няма как вълна или деликатно да ги сложиш на 60 или 90гр. Ако подмина желаните градуси продължавам да увеличавам и тя като стигне максималните, връща от най-ниските и тогава спирам на желаната темп. Оборотите са по същия начин - може да ги променяш.

# 380
Здравейте, понеже няма как да изчета толкова много мнения, искам да попитам, ако някой знае: На  тази пералня  как се програмира време за пране и температура? Защото засега виждам ,че за всеки вид пране си има зададени температура и време и никак не мога да разбера как аз, сама да си нагласям времето за пране и температурата.Иначе програмите са много дълги или температурите много ниски. Ако вече някой някъде е писал, моля за линк към това мнение.

Скрит текст:

Най-лесното и важното преди употреба на подобен уред е, да си прочетете инструкциите. 15 минути отнема, пък и ще научите и други полезни неща. За да променяте градусите под скалата, където са разграфени имате бутон, при натискането му изменяте градусите в определен от програмата диапазон. Може и да има бутон активиращ функция "пестене на време", вижте си в инструкциите за употреба. Също така държа да вметна, че въпросната функция за пестене на време е съвместима само с някои програми, като "памук" примерно, но с кратката 15 минути ли там, колкото се води обичайно, няма на къде повече да се орязва времето за изпиране.

# 381
  • София
Много благодаря! Ние всичко изчетохме, но щом питам, явно не сме разбрали нещо. Хубав ден Ви пожелавам!

# 382

Скрит текст:

Ако е точно този модел от снимката, имате само една кратка програма за 15 мин.(която не върши никаква работа) и липсва Daily wash - 1 час на 40 или 60 градуса, както е при повечето модели на самсунг, копче с опция за съкращаване на времето също липсва, общо взето ще трябва да си перете по-дълго. Все пак прочетете инструкциите може да греша. Когато купувате пералня е хубаво да се запознаете с програмите и функциите, които предлага още в магазина или да пишете предварително тук, иначе се случват изненади. За някои хора не е проблем и да си перат по 2-3 часа, но всичко е субективно. Simple Smile

# 383
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:

Ако е точно този модел от снимката, имате само една кратка програма за 15 мин.(която не върши никаква работа) и липсва Daily wash - 1 час на 40 или 60 градуса, както е при повечето модели на самсунг, копче с опция за съкращаване на времето също липсва, общо взето ще трябва да си перете по-дълго. Все пак прочетете инструкциите може да греша. Когато купувате пералня е хубаво да се запознаете с програмите и функциите, които предлага още в магазина или да пишете предварително тук, иначе се случват изненади. За някои хора не е проблем и да си перат по 2-3 часа, но всичко е субективно. Simple Smile
Здравей, точно този модел е, взех я щото пишеше точно,че има кратки програми. Ама да ми пере по 2-3 часа е ужас, аз съм свикнала да пере по час и по 5 перални извъртам за ден.Пуснах чаршафи и одеало на 95 градуса, тя завъртя, вкара прахта за предпране и пране, завъртя няколко пъти и започна да центрофугира.Налива, центрофугира, налива, центрофугира, но няма пране.

# 384

Здравей, точно този модел е, взех я щото пишеше точно,че има кратки програми. Ама да ми пере по 2-3 часа е ужас, аз съм свикнала да пере по час и по 5 перални извъртам за ден.Пуснах чаршафи и одеало на 95 градуса, тя завъртя, вкара прахта за предпране и пране, завъртя няколко пъти и започна да центрофугира.Налива, центрофугира, налива, центрофугира, но няма пране.

Почти всяка съвременна пералня има кратки програми с продължителност 15-20 минути, но те са за освежаване на застояли чисти дрехи, а не за пране на замърсени.

Поиграйте си със селектора на програми, изберете програма, която ви устройва, като продължителност. Не активирайте предпране, не активирайте интензивно пране (то е за силно замърсени дрехи и увеличава времето), не активирайте допълнителни изплаквания.
Контролните панели на Самсунг най-често са просто устроени, едни не могат да им се нарадват заради лесната употреба, други като вас изобщо не са доволни от проектирането им.
Примерно при gorenje дори най-евтините екземпляри имат богати панели с допълнителни функции. Имат бутон "Тайм Кеър", при натискането му програма, като памук 60 или микс синтетика 40 се съкращават с цял час. Това се осъществява чрез обиране на цикли на плакнене, както и обиране на циклите за балансиране и центрофуга преди всяко плакнене, центрофугата е само една в края на прането, също така е орязано и част от времето за същинско пране. Аз лично тази функция не я ползвам, харесвам дълги програми и високи темепартури, защото всяко орязване е за сметка на качеството на изпиране, без значение от марката на пералнята. Пък като се мине в малко по-високия ценови клас на gorenje, даже показват, колко процента е остатъчната влажност на дрехите след центофуга, колко милилитра перилен препарат да налеете и подобни детайли, но това далеч не са някакви обезателни екстри, без които не може да се живее.

До колкото си спомням при този Самсунг програмата "Denim" e с продължителност около час. Пробвайте с нея да перете, ако Ви устройват резултатите, ползвайте си нея вместо интензивната и продължителна памучна програма. Експериментирайте и се спрете на това, което Ви устройва, в съотношение качество на изпиране/продължителност на програма.

# 385
Съгласна съм с ВМ21 за дългите програми. Аз също си ги ползвам, че даже ги удължавам с бутон Алергия. Въобще не ми пречи - щом са зададени така, значи толкова време е необходимо за качествено изпиране. Ако искам по-къса програма - си избирам нея, но вземам предвид какво пране ще пера.

# 386
  • София
Програмите си зависят и от натоварването. На моя самсунг,  като го пусна на памук 60гр. /без предпранета, задържане, екобабъл и т.н./. от 2часа и нещо почти 3 - изписани първоначално - пере час и половина, но е наполовина празна, като я напълня качествено си ги пере тези близо 3ч. Програмата ми за ежедневно пране /демек дреха обличана веднъж и не изцапана с петна/ е 1ч. по дифолт, но е до макс 40гр. и май беще до 4кг. За памука, където трябва да вдигне 60гр. /на 95гр. за мен си е изваряване и съсипване на тъканта/, та за да ги направи тия 60гр. и да изпере добре всичките 7кг. й трябва време. Съответно, колкото под максималните й килограми се слагат, толкова й се съкращава времето. Качественото изпиране изисква време. По същата причина програмите за 15 или 30 мин не са за пране, а за освежаване или за нещо обличано час-два.

# 387
Права е Афродита.

# 388
  • София
Благодаря много за всички отговори! Успяхме да извъртим няколко перални на спорт.Чудите се за високите температури.На предишната перях на 70-80 чаршафи и одеяла защото поне малко,но високата температура дезинфекцира, а имаме кучета у нас.Тази дори няма такива градуси от 60 и скача на 95. А за краткото време също е защото пера много и по няколко пъти на ден и като переше час или час и половина с центрофуга, можех да изпирам повече пране.. То ясно,че сама съм си виновна и ще си нося последствията, но с програмиране си мислех,че аз ще програмирам нея, а не ,че тя си има програми, които аз не мога да променя.Силтала ми переше добре, Миелето центрофугираше добре, за тази гледам бая мокри излизат, като изсъхне прането ще видя колко е изпрала.

Хубав ден на всички пожелавам!

# 389
  • София
От медицинска гледна точка, 60гр. убиват дори гъбички /това лекар ми го е казвал/. Кучетата ти едва ли са болни или бактериясали, че да имат нужда чаршафите от изваряване. Реално погледнато, ако седнеш в абтобуса се обзавеждаш с една камара бактерии и гнусотии, барар с прахоляка и мръсотията, едно куче няма толкова много и толкова разнообразни бактерии, колкото седалката в авт. Ако има болен човек/животно у вас - може да пробваш с дезинфектант за пране, той действа и при ръчно пране, т.е. температурата не му е фактор, и без това пералнята си го взима на полседното плакнене, демек със студена вода. Не е за постоянна употреба обаче. Според мен със 60 гр. може да си поддържаш отлична хигиена на бельото, за одеалата и 40 ми е ок.

Общи условия

Активация на акаунт