Всякакви въпроси относно пералнята - тема 4

• 55 571
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
@viki_1974 Правилно са ви казали, че най-добрите немски са Miele, след тях е Bosch. Има и една шведска марка Asko те правят равностойни, тa дори и по-добри перални от Miele в някой отношения. Попитайте и за тях, може да имат налични, ако не най-добре взимайте Miele. Miele и ASKO са значително по-масивно изработени и ремонтопрегодни, в сравнение със съвременните AEG и Bosch.

# 571
  • Русе
BM21, в Русе перални Мийле не съм виждала. Просто няма кой да ги купи на тези цени. Втора употреба са по 900 лв., какво остава за новите.

В магазина, в който се продават уредите внос от Германия, пералните бяха само с марка Бош, АЕГ, Баухнехт и Самсунг.

# 572
в Русе перални Мийле не съм виждала.
В "Техномаркет" има Miele.
https://www.technomarket.bg/peralni/miele-wdd035-wcs-series-120-09172295

# 573
Интересно ми е за сметка на какво това АЕГ, струващо над 2000 лв, има консумация на енергия само 0.3кВт при пране на памук на 60 градуса?
https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … machine/l9fec49s/

# 574
има консумация на енергия само 0.3кВтч при пране на памук на 60 градуса?
Цитат
2) Резултатите от прането и ниската консумация на електроенергия са гарантирани от употребата
на омекотена вода. За да поддържате тези резултати с времето, е от ключова важност да зададе‐
те правилното ниво на твърдост на водата, като следвате инструкциите в ръководството за потре‐
бители и редовно да използвате сол за регенериране на смолите
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 00:01 от Анонимен

# 575
има консумация на енергия само 0.3кВтч при пране на памук на 60 градуса?
Времетраенето на програмата е 261min/60=4,35h
4,35h X 0,3kWh=1,305 kW
ПП Може би това 0,3KWh e средна стойност

Не, не може. kWh не може да има средна стойност за цикъла на прането, защото това е общото количество енергия, получено при интегриране на мощността по времето. Или по просто:

kW x h = kWh

Мощността може да има някаква средна стойност за цикъла, но не енергията.

И това горе не става, защото 4,35h X 0,3kWh ще даде 1,305 kWhh

П.П.

Потърсих в нета и намерих, че за да се загреят 100 литра вода от 20 до 50 градуса (30 градуса повишение на температурата) трябва в продължение на един час да се загрява с мощност 3,5 kW.  Или с други думи 100 литра се загряват до 30 градуса над началната температура с енергия от 3,5 kWh.  Да де, ама пералнята затопля май само водата за прането, а не за предпрането и плакненето, а тя колко да е? 5 литра, 7 литра?

Ако приемем, че е 7 литра, то ще трябват грубо 14 пъти по-малко енергия или 0,25 kWh. E, тук завишението е не 30, а 40 градуса, ама и водата може да е по-малко и какво ли още, ама горе долу цифрата от 0,3 kWh май излиза реалистична.

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 00:04 от Черна станция

# 576
Не гледам промоции в Германия. Учудва ме това, че там разликата между двете перални е 20€, а тук 330 лв. И въпросът ми беше - ако Бош е по-добра, защо АЕГ е с 330 лв. по-скъпа.

Цената не е обвързана с качеството, а е въпрос на маркетингова стратегия. Като цяло за немските брандове (Особено AEG и Bosch) се плаща много над производствената им стойност, причината е, че това са утвърдени производители и могат да си го позволят. Конструктивно Bosch и AEG са почти същите, като по-бюджетни марки. Бюджетни сравнително леки бетонени тежести, полимерни казани споени и неремонгопригодни, в AEG слагат и евтини полски лагери. При Bosch поне лагерите са скъпи японски и едни от най-качествените на фирма NSK. Иначе корпусите също са им изработени добре, в сравнение с LG примерно, корпусите им са от по-дебела ламарина и по-рядко гният. Обаче заминат ли лагерите при съвременните AEG или Bosch за тях не се предвижда ремонт, а смяна на казана заедно с барабана, а само казана е над 400лв, без да се включва труда. Просто си плащате за марката както в самото начало, като купувате уредът, така и ако се наложи покупка на части. Аз за това за себе си избрах gorenje, пак поставят скъпи лагери на шведската компания SKF, но надценката на този бранд и частите за него са значително по-евтини, за сметка на това не отстъпват по качество на немските.

Реално изработени по надежден начин са, Miele и ASKO, при тях казанът е от инокс. Иноксът не е порест, не е оребрен и не задържа толкова мръсотия лоши миризми, като полимера. Лагерите се сменят лесно, те са запресовани в масивно чугунено лагерно тяло, и ако заминат ремонта е лесен, консумативите са 2 лагера, 1 семеринг и смазка, иначе казано към 30лв. Корпусите при ASKO и Miele са изработени от дебела ламарина, обработени са качествено и са добре защитени от корозия. При някои модели ASKO отсъства полимер по люка и по контролния панел, те са изработени от алуминий, което е плюс, защото полимерните панели, ако пералнята е изложена на слънце пожълтяват (това е минус при Miele). Друг минус при Miele е, че машините за битово ползване са им с маншон, а той е слабо звено, понякога се къса, задържа мръсотия и лоша миризма в гънките си, ако пералнята не се почиства добре. При ASKO е безманшонна концепция, като при индустриалните машини. Друг общ плюс на ASKO и Miele е, че тежестите не са бетонови, а са от чугун, което прави машините им много тежки и буквално като вкопани по време на центрофуга, дори вибрации отсъстват. Отсъства риска тежестта да се натроши, което се случва при машините с бетонови тежести.

https://www.youtube.com/watch?v=S0gyNSWZ0Hk

# 577
И miele се мести при центрофуга.Stuck Out Tongue Winking Eye
От личен опит. Може да е причината, че прах спален чувал.

# 578
И miele се мести при центрофуга.Stuck Out Tongue Winking Eye
От личен опит. Може да е причината, че прах спален чувал.

Eee разбира се, при убити амортисьори, лоша нивелация или поддаващ под, всяка ще се мести. Когато машината е изправна и монтирана правилно, много по трудно е центробежните сили да изместят ~100 килограмово Miele. Масивните тежести са си голям плюс, от гледна точка на стабилността на пералнята при центрофуга. Единствения минус при тежката пералня е за тоя, който ще я пренася и монтира. Хаха

# 579
Единствения минус при тежката пералня е за тоя, който ще я пренася и монтира. Хаха
За приплъзване лисвам на пода разредено веро с вода и пералнята лесно се
премества, обаче за вдигане на висок етаж без асансьор,
даже и с демонтирана горна тежест не съм открила хитринка.

# 580
Редовно чета това за казаните и лагерите - тези и тези фирми слагат китайски лагери и лоши барабани и казани, а онези и онези качествени лагери, иноксови барабани, ремонтопригодни казани... Едните били леки, а другите тежки...

Това добре, но може ли да се обобщава по марка, а не по клас на уреда? Все пак АЕГ (вземам тях, защото имам такава) има класове 6000, 7000, 8000, 9000... И разликите в цените са двойни, че и отгоре. Е при това положение може ли серия 9000 да е с евтини лагери (да спестят 30 или 50 евро?) или с галванизиран барабан?
Да не говорим пък за комбито от серия 9000 на АЕГ, което няма аналог на пазара ( и Миле не предлага аналог) и го продават за колкото си искат, няма логика да го правят и евтино, защото ако хората се оплакват ще си отрежат пазара. То аз съм го купила именно защото няма аналог, не заради лагерите и барабана, но все пак ми е любопитно какви са при серия 9000 на АЕГ. Иначе по отношение на теглото - тежи над 100 кила и досега не е мръднала независимо какво центрофугирам. Оплаквания нямам никакви - ако не я препълвам не мачка (някои дрехи де, немачкаща ризи пералня/сушилня не вярвам да има), не е шумна, стабилна е... Само дето ВМ 21 непрекъснато ме плаши как ще и заминат лагерите  Joy

# 581
Да не говорим пък за комбито от серия 9000 на АЕГ,
Иначе по отношение на теглото - тежи над 100 кила и досега не е мръднала независимо какво центрофугирам.
В тези 100кг са и кг на ротационния компресор(около 20кг),
които нямат касателство за стабилността, която обсъждаме при пералните.

# 582
@Черна станция Просто това е най-скъпия ремонт, при положение че машината е със споен казан. Аз не съм виждал и запомнил всеки един модел на AEG, ако ви интересува конкретно във вашата какви лагери стоят, по-добре им пишете. Най-често в скъпите модели на AEG предния (големия) лагер е SKF, а задния PPL. При по евтините модели, както и при Electrolux лагерите са предимно и двата PPL. Примерно Indesit/Ariston и в скъпите и в бюджетните си слагаха PPL, но ми прави впечатление, че в последното поколение Indesit Innex слагат китайски лагери. Явно са решили да смъкнат цената на уредите си още и се икономисва от всичко възможно. При gorenje , Bosch, Miele, Asko, към момента слагат качествени SKF и NSK. При тях такива комбинации, като при AEG не съм срещал. Иначе и при турските Vestel, познати още като crown, neo, ayco, diplomat, също съм срещал лагери от различни производители, големия турски, а малкия китайски. 

И аз не Ви плаша, просто е по-добре да се избере машината с вложени по-качествени компоненти, защото при съвременните перални, мнозинството са със споени казани и ако заминат лагерите ремонта е много скъп.

И аз иначе се учудвам, че на скъпи AEG-та за по над 1000лв им слагат полимерни споени казани, би било логично поне скъпите модели да ги правеха ремонтопригодни. Масово производителите минаха на въпросните споени казани и това е голям минус за потребителите. За производителя е супер, защото ако машината се счупи, той още веднъж ще съдере пари от вас за скъпите казани. Иначе, като е направи ремонтопригодна, производителя на практика не печели нищо. Също така, производителя пести от 1 работно място и от болтове и уплътнения. В момента казана го споява машина, и не са необходими болтове и уплътнения. При разглобяемите казани е нужен човек, който да постави уплътнение между двете половини на казана и да завие множество винтове за да го сглоби, което доста оскъпява и забавя производствения процес. Да речем, че производителя на пералня спестява по 5 долара, като произведе примерно 100 000 перални, крайната спестена сума за него е 500 000 долара спестени. А производител като AEG на година вероятно произвежда милиони перални машини. От лагерите същата работа, защото един PPL няма и половината от стойността на аналогичен SKF или NSK. На практика само 1 дребен компонент в масовото производство може да спести милиони $ на производителя в буквалния смисъл.

Indesit примерно преди години правеше страхотни перални, в момента качеството им е възможно най-ниско, но те пак са сред най-продаваните, та може и по-продавани да са, защото цената им стана по-атрактивна, а производствените разходи съкратени в пъти.

# 583
Да де, ама както казах - комбинирана пералня със сушилня с термопомпа на пазара има една. Лагери не лагери, това е - ако искаш. Досега пералня не сме поправяли, а сме ползвали по над десет години (едно Канди и един Самсунг, който още работи при свеки). Надявам се и сега да има късмет.

Мога, но не искам да споря доколко общата маса има някакво влияние върху стабилността, задоволява ме да гледам на пералнята като на "черна кутия" и да ме интерсува само ефектът - нито мърда, нито вибрира.

# 584
Лагери не лагери, това е - ако искаш. Досега пералня не сме поправяли, а сме ползвали по над десет години (едно Канди и един Самсунг, който още работи при свеки). Надявам се и сега да има късмет.

Това, колко ще издържи дадена машина може само да се гадае. И при най-скъпите се случва да се счупят. Замисълът на темата е да се помага на хората при избор на даден уред, да изберат качествен и същевременно функционален и покриваш потребностите им уред. Или иначе казано, какъв е смисълът да вземете примерно Ariston за същите пари, за които може да вземете Bosch, но с заложени по-качествени компоненти? В крайна сметка всеки сам си избира и ползва уреда. Това дали ще направи избор въз основа на по-подробна информация, или ще се хвърли просто на по-якия дизайн си е негов избор и право.

Имам познати професионалисти, които пък препоръчват да се взимат най-евтините перални, защото първо ремонтът им е многократно по-евтин, второ че и да се счупят тотално, хвърляте ги и взимате нова за парите, които би ви бил само казана без труда на скъпа немска пералня, като AEG или Bosch. Други пък смятат за най-удачно да се вземе втора употреба, но премиум клас машина ASKO или Miele. Та мнения и разбирания по този въпрос много и различни, както и финансовите възможности у потребителите са различни. "За всеки влак си има пътници".

Общи условия

Активация на акаунт