Всякакви въпроси относно пералнята - тема 4

• 56 387
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте.Отново имам затруднение с пералнята.Искам да пусна якето си,но на никоя програма не съответстват кг които е позволено.Единствено на Cottons i Cottons Eco е максимума 7кг.Другите са до 4,а якето ми тежи повече явно.Притеснявам се да го пусна на памук,защото то не е памучно.Може ли да ми дадете някакъв съвет?

Последна редакция: сб, 23 фев 2019, 16:35 от fenkka__

# 316
Ми пусни си го на памук и му намали градусите и оборотите на центрофугата. Какво толкова. Натисни ,ако има копче против намачкване, и толкова. Каква толкова разлика мислиш, че има между различните програми?

# 317
Сложих го и пак не става.Намалих центрофугата първо на 800 после на 1000 оборота и не тръгва.Дали не е защото го слагам на 30 градуса?

# 318
  • София
Здравейте.Отново имам затруднение с пералнята.Искам да пусна якето си,но на никоя програма не съответстват кг които е позволено.Единствено на Cottons i Cottons Eco е максимума 7кг.Другите са до 4,а якето ми тежи повече явно.Притеснявам се да го пусна на памук,защото то не е памучно.Може ли да ми дадете някакъв съвет?
Ти тегли ли го? Какво е това яке дето тежи над 4кг.?Ако наистина е над 4кг. го пусни на памук и смали на 30 или 40гр. /според етикета/ и намали центрофугата на 800 оборота.

# 319
Ако е чак толкова огромно това яке дай го на химическо, ама не си представям толкова тежко яке, това не е палто. Опитай да изключиш изцяло пералнята и после почни отначало.

# 320
Ако е чак толкова огромно това яке дай го на химическо, ама не си представям толкова тежко яке, това не е палто. Опитай да изключиш изцяло пералнята и после почни отначало.

Така и направих.След рестарта,го пуснах и сега пере.Учудих се защото съм го прала и в други перални и никога не е имало проблем.Благодаря Ви!

# 321
  • оттам, откъдето започва България
Едно електронно кантарче ще ти реши проблема с мисленето кое колко тежи и коя програма да ползваш.
Редовно си тегля прането преди да го сложа в пералнята. Не е толкова трудоемка дейност - въпрос на навик.
Моето е подобно на това:

# 322
Имам следния въпрос -  от какво в реланята зависи доброто изпиране. Изключвам праховете, подбора на правилна програма според тъканите, разделяне на дрехите по вид и правилното им количесво. Интересно ми е от какво в самата пералня. Щото ми се струва, че това което правят пералните е едно и също - въртят барабана и прането се таралянка вътре определено време. Та ми е е интересно какво точно е по-различно при "добре избиращите" и "не добре изпиращите". Изключвам също дефекти по барабана които могат да закачат дрехите.

# 323
Има някои, предимно нисък клас, които "перат" със съвсем малко количество вода и резултатът е плачевен.

# 324
  • София
Имам следния въпрос -  от какво в реланята зависи доброто изпиране. Изключвам праховете, подбора на правилна програма според тъканите, разделяне на дрехите по вид и правилното им количесво. Интересно ми е от какво в самата пералня. Щото ми се струва, че това което правят пералните е едно и също - въртят барабана и прането се таралянка вътре определено време. Та ми е е интересно какво точно е по-различно при "добре избиращите" и "не добре изпиращите". Изключвам също дефекти по барабана които могат да закачат дрехите.
От нещо основно, което различава качеството на изпиране при различните перални и което струва основна сума в самата машина - технологията на изпиране или иначе казано кога, с колко вода, как и на къде точно да върти дрехите, в съчетание с подходящи стени по барабана. Говоря за основното пране, като изключвам специализирани програми от сортна на еко бабъл и разни други за петна - те са си отделно. Дори да ти се струва, че всички просто пълнят вода, въртят и центрофугират - крайния резултат може да е различен. Зависи и от материята на дрехите, препарата за пране и правилната програма, но ако при равни други условия сложиш еднакво замърсено пране, различните марки ще ти дадат различен резултат, като най-крайните разлики ще са - едите дрехи без петна, другите със. Понякога даже изцетрофугирани на примерно 1000 оборота в една перална са по-мокри отколкото на същите в друга пералня.

# 325

Едно и също е в общи линии при съвременните перални. При най-старите с механичен програматор, просто всеки път наливаха едно и също максимално количество вода, освен ако не е натиснат бутон 1/2. Дори при старите присъства предпране, а след това си започва същинското изпиране. Въртене на барабана при сравнително ниски обороти ту в едната, ту в другата страна. При новите са добавени след източване на водата и кратка центрофуга, а преди нея балансиране на прането в барабана. При повечето стари директно се пълнеше с вода за плакнете, без да има изцеждане чрез кратка центрофуга. Най-често при старите центрофугата бе само една в края на плакненията и цикъла за омекотител. При тях нямаше големите възможности за настройка на програмата, както е при съвременните. При едни от най-разпространените, като ТАМАТ 500 и Перла 04 ,даже отсъства терморегулатор. Регулатор за центрофугата също отсъства, но при 400 оборота не е и особено нужен. Просто имаше бутон, с който да се изключи центрофугата при нужда. Въпреки всичко това си изпираха нормално, и дори днес много хора си ги ползват, защото са много здрави уреди.
Това че бюджетните перат с малко вода не е вярно, всички перат с малко вода в сравнение със старите за да отговарят на разни еко номри, но примерно при gorenje има бутон "допълнителна вода", с който се активира опция машината да пълни повече от обичайното, това го има, дори при най-евтините им модели. При някои Bosch също има подобна опция.
Най-важно е, как Вие ще си съставите програмата от към интензивност и разбира се дали машината дава възможност за това. 

Аз пълна пералня замърсено работно, памучно облекло пера на програма памук 60 гардуса + повишено ниво на водата. Допълнителни изплаквания и предпарне не ползвам, циклите на изплакване са си по подразбиране, ако не се лъжа 3 + 1 за омекотител. Между всяко плакнене има "изстискване" чрез кратка центрофуга. Времетраенето на програмата е ~ 02:40-02:50ч. доволно интензивна и продължителна плюс качествен перилен препарат Ариел или Персил.
Програмата Синтетика/микс редактирам с повишено ниво на водата и на 60 градуса, ако прането е силно замърсено. Продължителността ѝ е приблизително 02:05ч. Ако е слабо замърсена синтетика и не голямо количество ползвам програмата по подразбиране, тя е 40 градуса без допълнителна вода. Кратки програми почти не ползвам. Ако имам чисти, но застояли дрехи с не особено приятен аромат в гардероба, ги пускам на бърза програма 17 мин. колкото да ги освежи. Вълнените също ги пера на програмата с програмата за вълна. Колкото до натоварването, в апартамента имам слимка gorenje W6503/S уж за 6кг. в нея съм пускал родопско одеяло персон и половина, опасявах се че ѝ е много, защото те, като се напоят с вода натежават силно, колебаех се без центрофуга, но в крайна сметка пуснах 800 оборота, машинката бе, като вкопана, даже не вибрира, но дълго се мъчи да го балансира, защото няма много пространство в тесния слим барабан. И аз се чудих, дали да не го карам в къщата, там пералнята е пълноразмерна на 9кг. gorenje W98F65I/I ,но не се наложи. Изобщо не се занимавам с мерене на дрехи, защото каквото съм успял да набутам в барабана, дори и на слим машинаката, изпрала го е от раз, без никакви затруднения.

# 326
Според мен тегленето на сухото пране не е свързано с това дали определени кг пералнята ще успее ги извърти, или не.
Смисълът е да не се претоварва пералнята и правилно да се дозира количеството препарат /течен или прах/, за да може да е качествено изпрано прането.
Примерно - за вълнено пране ми е зададено да е 2 кг сухо пране. Няма смисъл да слагам повече, тъй като нито ще се изпере както трябва, нито е добре за пералнята.
А нали трябва и да си пазим машините, за да ги ползваме по-дълго?

# 327
Според мен тегленето на сухото пране не е свързано с това дали определени кг пералнята ще успее ги извърти, или не.
Смисълът е да не се претоварва пералнята и правилно да се дозира количеството препарат /течен или прах/, за да може да е качествено изпрано прането.
Примерно - за вълнено пране ми е зададено да е 2 кг сухо пране. Няма смисъл да слагам повече, тъй като нито ще се изпере както трябва, нито е добре за пералнята.
А нали трябва и да си пазим машините, за да ги ползваме по-дълго?

Аа имаше преди време слим серия на Samsung, дето редовно късаха ремък при претоварване. Ремъкът на практика е механически предпазител. Много по-изгодно е да се скъса ремък и да се замени за 10-20 лв. вместо да изгори мотора, който е между 100 и 200лв. напълно възможно е при претоварване да възникне проблем по машината.
Иначе съм съгласен, трябва да се зарежда толкова парне, колкото е написано за дадената програма. Аз лично зареждам на око, не е прецизно, но не е и проблем.
Разбира се, че по-щадящата употреба е предпоставка за по-дълго ползване на дадения уред. Обаче по-често дисбаланса, а не претоварването играят по-голяма роля. Тежкия предмет, ако е добре балансиран в барабана, товари предимно ремък-електромотор. А ако се зарежда половин барабан от тежък плат ,другата половина от лек, възниква дисбаланс и вибрации, те товарят предимно корпуса, амортисьорите, пружините.

# 328
В тази връзка, доколко е добре или зле за пералнята, ако се налага по време на центрофуга да се натиска бутон "Пауза", за да се намести прането.
Лично на мен ми се е случвало част от прането да се напъха в спален плик и от това да се получи дисбаланс при центрофугирането.

# 329
В тази връзка, доколко е добре или зле за пералнята, ако се налага по време на центрофуга да се натиска бутон "Пауза", за да се намести прането.
Лично на мен ми се е случвало част от прането да се напъха в спален плик и от това да се получи дисбаланс при центрофугирането.

Не ѝ пречи, тя и без това, ако не успее да балансира до определено време, би трябвало да откаже центрофуга. По-логично е в случай, че я откаже, да се отвори и разпредели прането равномерно по барабана ръчно и пак да се пусне центрофуга.

Общи условия

Активация на акаунт