Любители на котки - Тема 128

• 39 928
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • Велико Търново
Spring princess, страхотни са котковците 😊😍 Като каза как са били оставени братчета и ме върна и мен как намерихме Сусамчето и Сиси. Някой ги беше закарал извън града и оставил да умрат😞 Едното премина до колата- карали сме с над 100км, беше късмет, че го видяхме, че не се шмугна под колата- те си бяха още бебета. Чудя се какъв човек трябва да си... Там на това място ако не ги сгази никой щяха да си умрат от глад и жажда. Имаха и братче Гошко, но то почина след около месец 😕
Стана ми кофти😐😕 Замислих се, че в началото на юли на същия път сигурно ще има други бебета

# 76
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
Поздрави от Топчо Heart

# 77
За ваксините - не правете експерименти, като не ваксинирате мъркащите мустакати чаровници.
Пиша това от горчив собствен опит.
Първата котка се появи в къщи по жан виденово време.
Тогавашният ми вет - много добър и безумно влюбен в животните, отдавна пенсионер, искаше да я ваксинирам. Но... ваксината беше колкото месечната ми заплата. Мисия невъзможна.
Минаха малко повече от две години и започна кошмара.
Тогава ветът сменяше кабинет и не работеше.
Започна с еднократно невинно повръщане една сутрин. След два дни се повтори и хукнах по доктори. Първият въпрос - ваксинирана ли е. И до там.
След няколко дни нещата се влошиха драстично. Намерих в нета клиника, увих я в одеало, запалих колата и на лекар. Те изпаднаха в ужас - беше с температура под 36, почти безжизнена. Биха куп инжекции, включително физиологичен разтвор за оводняване.
Диагнозата - смъртоносна (котешка чума).
Тази нощ не мигнах - голяма бутилка кола, две кутии цигари, горкото увито в електрическа възглавница и в момента, в който се отнесе, започвах да я тръскам, за да оживее. Изкара нощта. Всеки ден след работа в клиниката за инжекции. След седмица се възстанови и лекарите решиха, че са сбъркали диагнозата.
Но за съжаление не бяха.
След седмица - две ремисия гадният вирус засегна нервната система. При всяко докосване пищеше от болка. Постепенно се засегна и центъра за равновесие и горката залиташе и се въртеше в кръг. След няколко дни изпадна в кома и отиде в котешкия рай, докато я карах да я евтанизират...
Тя се мъчи повече от месец заради невероятно силен организъм. Но никога повече няма да си позволя да не ваксинирам котка (сега гледам трета, надлежно ваксинирана).
Не бих могла отново да преживея кошмара. Не си спомням в кой точно момент тя беше откачила от жажда Н не можеше да излочи и капка вода и за малко да се удави в тоалетната, докато се опитваше да глътне малко вода.
Животинката си отиде само на три години заради моята небрежност.
От тогава минаха 20 години, но и сега се разплаках, докато пиша какво се случи.

# 78
Абсолютно си права и нека този тъжен разказ да напомня, че трябва да ваксинираме котенцата си.

# 79
  • София
Всеки си преценява риска и ползите.
Моите са в риск, заради кучето и досега ми с бездомни котки, затова са набодени.

Пенсионера нямаше нито една ваксина и не беше кастриран. Живя 19 и кусур години на уискас. Чак последните години прояде паучове и читави гранули. Срам.

# 80
Нашата писана за 4месеца -2 пъти я обезпаразитихме , първия път и вътрешно и външно, втория само външно. Има и 2ваксини вече.
Имаме малко дете и смятам за нужно да слагаме ваксини.

# 81
Нашата писана за 4месеца -2 пъти я обезпаразитихме , първия път и вътрешно и външно, втория само външно. Има и 2ваксини вече.
Имаме малко дете и смятам за нужно да слагаме ваксини.
Малко уточнения - обезпаразитяването е грижа както за котките, така и за хората около тях - и хората могат да прихванат паразити от котките.
При вирусните заболявания, срещу които са ваксините, нещата са различни - вирусите по котките не засягат хората (освен емоционално, когато любимата ни котка се разболее фатално).

# 82
  • София
Ох, ваксините са ми грижа. Блеко е на година и 7-8 месеца. Всеки път като питам ветовете за ваксина и някак си предъвкват, не са категорични, че на неговата възраст има смисъл. Оставам с впечатление, че от ваксина имат нужда само малките котенца (не твърдя, че съм права..., а след поста на Недоволна вече ме втриса от притеснение). Самата аз никога не съм ваксинирана като дете (следователно и като голяма нямам реваксинации) по здравословни причини, а дори и рака преборих преди 18 години...
Май всичко е въпрос на имунна система...
Не знам какво да правя... Блекс е в риск, контактува с други котки. В три различни клиники съм питала и все гледат надолу... не ме гледат в очите... "ми тооо, да, добре би било, нооо... ми, да, добре, доведете го..." Ей така ми говорят и таман се навия и се разколебавам...

# 83
Кои са тези странни клиники? Котките се ваксинират периодично, но след 4 месечна възраст. Не съм вет, но не мога са проумея защо не може да се ваксинира възрастна котка. Най-добре потърсете онлайн консултация с някоя наистина добра клиника. Или поне телефонен разговор. Поискайте смислено обяснение зящо не може да се ваксинира пораснала котка.

# 84
  • София
Ами не му пречи ваксината.
На шефа котката се зарази с парвовирус на 11 години след операция за пиометра. Едва я спасиха.
Вече втора година я ваксинират.

# 85
Благодаря за хубавата нова тема.
Снимката на Епона е като професионална.
С удоволствия гледам сладките муцунки на котетата, които показвате, много са хубави,

За ваксините нямам категорично мнение що се отнася до коте нямащо досег до други животни, отглеждано само в апартамент.
Ще следя дискусията, и аз се чудя по въпроса. 

# 86
Когато се разболя котката, всички ветове обясняваха, че котката може да не излиза, но хората излизат и могат да донесат вируса в къщи. Няма как постоянно да се дезинфекцират обувките и антрето, а всяка уважаваща себе си котка ще обходи навсякъде, а после старателно ще оближе лапичките си. Не агитирам никого, просто споделих какво преживях.

# 87
  • София
Аз съм за ваксините, точно заради всичко, което пренасяме с обувките. Отделно при мен периодично има приемни котки. Моята има всички ваксини, вече е на две години и половина.Мисля тази година да пропусна годишната. Или поне да я изместя за към края на годината, защото четох, че тоя тип ваксини дават имунитет три години - нещо, което нашите ветове не са ми казвали.

# 88
  • София
На картона на Барни пише реваксинация всяка година. Мисля да го спазваме.

# 89
За ваксините все още не съм взела категорично решение и аз, но по-скоро клоня към правенето им. И в двете клиники, в които съм го водила ветовете препоръчаха да се правят, във втората дори силно клоняха към това.
Ще проуча и ще взема решение в крайна сметка. Искам да му осигуря колкото се може по-добър и спокоен живот.

Общи условия

Активация на акаунт