СЕДМОКЛАСНИК многочлен разлага, мама на Евгени се обляга

• 52 595
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, може ли да помоля за паролата на пощата.Благодаря!

Седмокласна поща

В седмокласната поща се събират полезни материали по всички предмети. Предава от набор на набор. Право да дават паролата за нея имат определени потребители, а да я получат - потребители, които са писали редовно поне две последователни теми.

# 541
Това, че някой не пише редовно не го определя, като Трол(някой го беше определил).. Безотговорни хора много, но пак ще повторя-- все пак да си помага и избутаме 7 клас колкото се може по безболезнено.
        Моля, за последния пробен, качен на пощата.

# 542
  • София
Аз използвах думата "трол", но не съм давала такова определение, не съм поставяла знак за равенство между "рядко пишещ в темата" и "трол". Опитах се да обясня, защо е възприето от години като правило, достъп до пощата да се дава на по-редовно пишещите. Предполага се, без да е на 100% сигурно, че по-редовно пишещите са наистина интересуващи се от конкретната тема, изгражда се някакво доверие и т.н. Никого конкретно не съм определяла като трол.

ПП. В интерес на истината, аз никога не съм имала достъп до пощата. Вероятно, защото никога не съм искала такъв. Laughing

# 543
  • гр.Варна
Големият ми син е набор 2003 г. с избрани 4 профила от преди да влезе в гимназията. Поне засега не са измислили възможност да бъдат променяни. Попитах директорката на гимназията и ми отговори ,че би могло само ,ако има друго дете с което да се разменят.  Но и все още не се знае университети, как ще си променят условията за прием за този набор.
За набор 2004 г. нямаше профили, освен задължителните 2. Предполагам ,че и сега няма да има.
Един върпос към Дидева Wink  Могат ли профилите в 11 и 12 клас да бъдат повече от 4 ?

# 544
Профилиращите предмети? По новата програма - не. И не могат да се сменят във втори гимназиален етап. До десети клас можеш да се местиш в паралелка с друг профил. Почнеш ли 11. клас - свърши. Можеш да се местиш, но не можеш да сменяш профил и професия.

# 545
Вече съвсем се обърках. Добре! Какво се случва с децата в художествените гимназии, ако след 12кл. решат да учат фармация? ( висше) Ще имат ли тази възможност?
Дидева благодаря за разясненията, но някъде те прочетох, че профилираните гимназии няма да могат или не съм разбрала?

# 546
Ето това се опитваме да изясним вече втора година с част от деветкласните и осмокласните майки. В дипломата за средно образование ще присъстват оценките само от втори гимназиален етап, съответно и окончателните оценки ще са изчислени на тази база. Там ще са вписани и резултатите от ДЗИ, но:
Чл. 31. Общият успех в дипломата за средно образование се формира като средноаритметична оценка с точност до 0,01 от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по учебните предмети, изучавани в задължителните часове, и от средноаритметичните оценки, вписани като окончателни оценки по учебните предмети, изучавани в избираемите часове.

Изниква въпросът какво правим, ако ученикът иска да кандидатства специалност, за която в балообразуването участва оценка по биология от дипломата за средно образование, но той няма такава оценка в дипломата, защото биологията не му е била профилиращ предмет.
Вариант едно - университетите ще признават оценка от ДЗИ по предмет, от който нямаш оценка от ООП или ИУЧ във втори гимназиален етап. Събираш сили и се явяваш на ДЗИ по желание ( може да го направиш по два предмета). Да, но ДЗИ по биология ще бъдат два вида - ако предметът ти е бил профилиращ, явяваш се на материала от профилираната подготовка, ако не е бил профилиращ - явяваш се върху ООП. Ето ти нова разлика....А учениците от професионалните гимназии въобще нямат профилиращи предмети.
Вариант две - признават се оценките от първи гимназиален етап по такива предмети. Прословутото удостоверение за първи гимназиален етап ще съдържа - серия и номер; снимка; форма на обучение; резултати от обучението; съответно ниво от НКР и от ЕКР; резултати от НВО, вкл. ниво от ОЕЕР и ниво от Европейската референтна рамка за дигиталните компетентности (ЕРРДК). Резултати от обучението са: оценки по учебните предмети, изучавани по училищния учебен план/индивидуална учебна програма, хорариум учебни часове и общ успех (ако е приложимо). Предвидена е фабрична номерация и хартия с воден знак.
На мен ми се вижда достатъчно представителен документ, въпросът е какво мислят университетите по този въпрос.
Мисля, че нашите висши училища ще намерят решение на въпроса в полза на кандидатстващите. Въпросът е какво се случва с чуждестранните университети.

Не разбрах въпроса за профилираните гимназии? Какво няма да могат?

# 547
Благодаря за разяснението. Въпроса ми беше, ако учиш фотография- във фотографското
( примерно) и решиш да следваш после фармация. Биология и химия се учат до 10кл. - би трябвало да се вземат като бал оценките от 8,9 и 10 кл.  Аз мисля , че не се учат в 11 и 12 кл. в някои училища биология и химия и в тези случаи или се явяваш на ДЗИ по тези предмети или се признава бала от (8,9,10кл.)
Ако правилно съм те разбрала. Притеснява ме факта какво ще измислят следващите 5 год. и дали няма да ни изненадат неприятно.

# 548
Във всички училища се приключва с повечето предмети от ООП в първи гимназиален етап ( освен ако не става дума за профилиращ предмет в профилирана паралелка), не само в тези към Министерство на културата. Описаните варианти са просто мои предположения, родени в дискусия с други заинтересовани от въпроса. Какво и как ще стане на практика, зависи от висшите училища.

# 549
ПИ по МАТ от днес:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 550
Мерси много за ПИ!

# 551
  • На топло в неговото сърце.
Благодаря ти БЕКИ8!

# 552
  • София
Неудобно ми е да питам, сигурно сте си го изяснили вече, но аз уж чета, ама съм тъпичка. Та в професионалните гимназии, като няма да има профилиращи предмети, колко предмета ще учат в 11 и 12 клас и пак ли май месец се разбира кои са те или са определени предварително (още с обособяването на гимназията като професионална или паралелката като такава)? Това важи ли и за професионалните паралелки? Иначе се предполага, че ООП ще ги приключат и те до 10 клас (както всички останали).

# 553
При професионалните паралелки ( няма значение дали ще са в СУ, профилирана или професионална гимназия, видът на паралелката не е пряко свързан с наименованието на училището) нещата са малко по-сложни. За всяка професия или специалност от професия има типов учебен план, т. е. там различията са по-големи между отделните паралелки. Във втори гимназиален етап в ИУЧ при тях се осъществява т. нар. отраслова и специфична професионална подготовка( с други думи - предмети по специалността), както и учебна и производствена практика. Още от десети клас имат две допълнителни учебни седмици именно за производствената практика - т. е. ако профилираните учат 36 седмици, за производствените са 36+2).
Освен това, за разлика от учениците, завършващи профилирани паралелки, тези от професионалните не полагат два задължителни ДЗИ, а само един, но пък имат задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията.
Или с две думи, ако се интересувате от определена професионална паралелка, трябва да разгледате типовия учебен план за нея.
Ето един произволно избран училищен план (разработен на базата на типов такъв), просто да видите как изглежда.

# 554
  • София

На мен ми се вижда достатъчно представителен документ, въпросът е какво мислят университетите по този въпрос.

Проблемът е, че още нищо не мислят. Joy Поне тези техни представители, с които аз съм разговаряла.

А за чуждестранните, опасявам се, че ще разберем със сигурност чак след кандидатстването на набор 2003. Unamused Дано да греша.

Общи условия

Активация на акаунт