Смеят се, гукат и плачат - НОЕМВРИЙЧЕТАТА сладки с мама се закачат!

• 58 494
  • 414
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, нашият Алекс вече е на 4++ месеца. Отива към 8 кг и е около 65-6см (това е по моя преценка, че го мериха последно края на януари). Изцяло на кърма е, вече се обръща от гръб по корем и е многи любопитен, постоянно иска да гледа и изучава света. Мисля да го захраня след 6 месец, тук като цяло препоръчват захранване след 6 месец Остана ни един последен прием на пневмококовата и шествалентната ваксина, която ще слагаме чак май. След последния прием на ротавирусната ваксина пак се завърнаха коликите. Те като цяло не са спирали много много, но след ваксината започна да спи много неспокойно, буди се често, пръцка, което е доста изморително. Освен това заспива само на ръце или в количката. Това доста ме изморява и се чудя как да го науча да заспива сам или поне да не го друсам. Чудя се дали не е късно вече, вие как приспивате вашите бебоци? Има ли някоя мама която е научила бебчето си от на ръце да заспива в легълцето си? С кърмене заспива, но трябва да го уригна (заради коликите) и после пак трябва да го люшкам. Ще се радвам да споделите вашия опит:-)

# 226
  • Bарна, морето, сините вълни
Моника заспива, докато я кърмя на леглото, на изгасена лампа.После я пренасям в кошарата. Но аз не я оригвам.

# 227
Kiki, по колко на ден пиеш и всеки ден ли пиеш?
Всеки ден пия поне по 2, но аз много обичам да пия чай и затова и не пропускам 🙂

# 228
Ние ще запопчнем със захранването след навършени 5 месеца, тъй като на последния преглед в началото на този месец беше качила само 400гр, но тя от раждането е все на долната граница на килограми. Иначе не е хилава, има бузки, пръстенчета на ръцете и краката,но...не качва много. Това не ме е притеснявало, но все пак е време вече да вкараме и твърда храна.
Още от самото начало не съм я приспивала на ръце. През периода на колики я носихме вечер, но то беше по-скоро за успокояване,а не за приспиване. Вечер след смяната на памперса лягат с баща ѝ на спалнята и се целуват и гушкат със залъгалката в устата. Това става всяка вечер по едно и също време -между 20:30-21ч. Тя заспива веднага и я кърмя докато спи. След това я пренасям в нейното легло.

# 229
Мария, ако трябва да съм честна ми се струва супер рано, особено за картоф. Но това е мое мнение!

# 230
  • София
Мария и на мен така ми се струва. Ти не кърмиш ли вече, защо пюре с ам, а не с кърма? Също за маслото знам, че трябва да е гхи заради белтъка.

# 231
  • Стара Загора
От месец сме на АМ, затова захранването било по- рано. Мисля да изчакам още 10 дни, не прояви изобщо интерес към пюрето.

# 232
  • София
Аааа да, щом е на АМ значи трябва да се захрани по-рано. Но защо точно с картоф да се започне - нямам идея. Аз бих попрочела за маслото поне, много ми се струва две нови храни наведнъж.

# 233
На нас педиатърката ни каза да започнем с оризова каша.

# 234
Мария, пробвай с друг зеленчук - морков, тиквичка, тиква (ако има още), картофите са много тежки. Масло се дава по-нататък, добави малко АМ за вкус (направено АМ, не само прах). Каката захраних на 5 месеца точно, тя също беше на АМ и според мен сбърках - беше отвтатена от храната, не отваряше уста изобщо, в чудо се видях.

# 235
  • Стара Загора
Мария, пробвай с друг зеленчук - морков, тиквичка, тиква (ако има още), картофите са много тежки. Масло се дава по-нататък, добави малко АМ за вкус (направено АМ, не само прах). Каката захраних на 5 месеца точно, тя също беше на АМ и според мен сбърках - беше отвтатена от храната, не отваряше уста изобщо, в чудо се видях.
Фоси, защо смяташ, че си сбъркала?

# 236
Определено й беше рано, тя нямаше още рефлекс да гълта, тъпчеше бузите и после плюеше Sad мисля, че можех още да изчакам. Плюс това позата не беше удобна, на 5 мес. още не сядат и в това почти легнало положение само омазвах нещата още повече. Не знам дали има общо, но сега е мега злояда. Отвращава се като види храна Sad беше изцяло на АМ и много бързах да захраня. Сега педи ме уверява да почна и Вики на 5 мес да я захранвам, защото качвала малко килограми (на кърма е изцяло), ама ще има много здраве от мен. Моля само да не приемаш написаното за критика към теб и педиатърката ти, просто споделям изживяно и лично мнение Simple Smile

# 237
  • Стара Загора
Не се притеснявай,Фоси, благодаря за споделеното. Днес и аз попаднах в същата картинка, която описа. Майка ми ме посъветва да давам мляко с картоф, а не картоф с мляко. След 10 дни навършва 5 месеца и ще я карам бавно, бавно. Аз лично не искам да избързвам, и без това се роди месец по- рано и никой не се съобразява с това. Само ме притеснява като чета, че не получават достатъчно хран. вещества с АМ и затова се препоръчва ранно захранване. Да не би да я лиша пък от нещо важно ?!

# 238
  • София
Мария, наистина щом е на АМ ще има нужда и от други макро и микроелементи от храната, но наистина точно картофът не е за първа храна. Всичките ми приятелки казват, че той не се харесва от децата защото е хем безвкусен хем с кофти консистенция. Обикновено се започва с марков/тиква защото са по-сладички и лесно се преглъщат. А и са богати на витамини, пък картофите имат повече минерали.

# 239
  • София
Аз също ще напрявя опит за захранвяне в събота. Никой не ме кара, така съм си решила (става на 5 месеца). Ще видим какво ще стане. И аз бах решила картоф, ама сега ме замисляте. Аз търсих, търсих и никъде не намерих готово пюре картоф та ще сваря един и ще го объркам с малко кърма - така каза личната, без никакви други щуротии. Иначе имам и готово пюре ранни моркови, пащърнак и тиква и ако не се хареса картофа може някое от тях на другия ден да предложа.
Лаленце за това гхи имай едно на ум. Аз лично Пашова грам не я уважавам и няма да давам гхи, ще търся друг вариант. Предпочитам и зехтин пред това “чудо”.

По повод това, че е на АМ, СЗО съветват дори бебетата на АМ да бъдат захранени след 6ти месец. В днешно време формулите са достатъчно богати на витамини и разни други важни неща.

Общи условия

Активация на акаунт