1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение)

• 38 895
  • 599
  •   1
Отговори
# 510
Да, отворено. Сега ще се разровя, да видя какво поемаше точно здравната каса до момента, а който е по-запознат, да каже кои пътеки отрязват, за да съчиним писмото.
Мисля, обаче, да не викаме журналисти на връчването на писмото - ще ги отегчим, а да го заведем в деловодството още понеделник - да си го четат и да мислят върху него от началото на седмицата, може би е добре да помолим учтиво да ни дадат отговор и становище в някакъв по-кратък срок (да не е един месец) и да настояваме за среща (която да е открита за журналисти). Медиите ще си получат отвореното писмо по мейла, както и евентуално покана за присъствие на срещата, ако се състои.

Мишленце, стискам ти палци за утре!!! Ще се справиш, ти си нашата гордост!

Ето и още една публикация тук: http://www.marti-online.com/?p=news&id=330

Последна редакция: нд, 02 юли 2006, 13:11 от premaman

# 511
В късните новини на Канал 1 имаше добър репортаж за Плевен.

Моля те разкажи ми какво даваха, имаше ли наши изказвания, много ме е яд, защото имах усещане, че ще дадат нещо и заради мача не ми се чакаше и легнах #Cussing out  Иначе наистина най-добре бяха Европа...

За новините за здравната каса и пътеките вчера - сигурни ли сте, че намаляването на парите за болниците ще се отрази на качеството на услугата? Аз мисля, че касата иска така да намали злоупотребите от този тип, който Jedna разказа, защото явно болниците на моменти  им куца отчетността ли, не знам...А здравноосигурените така или иначе ммогат да си ползват тази услуга..Вижте, консултирайте се все пак със специалисти преди да почнем да раздухваме и за това. Аз не разбирам много, но така ми се струва просто. Просто самата каса плаща по-малко на болниците, но те са длъжни така или иначе да ни осигуряват тези неща, ако имаме направление..Вижте някой компетентен...

Веднага ще ти кажа какво означава според мен - докато си бременна колко ехографии ти се полагат - 3! Колко фетални морфологии по касата - нито една!, Колко изследвания - най-необходимите - кръв и урина 3 пъти за цялата бременност. Знаеш ли защо има толкова деца с увреждания - защото не се правят необходимите изследвания по време на бременността и не се поемат от здравната каса и има жени, които не могат да дадат 50-70 лв за фетална морфология и до края на бременността не знаят, че носят увредено дете. Знаеш ли колко струва да отглеждаш вкъщи дете с увреждания - много, ето затова домовете са пълни с изоставени деца с увреждания, които нямат шанс да бъдат осиновени. Да не говорим след излизането от такъв дом психиката на тези хора каква е и какви стават, за да могат да оцеляват.

А сега и тези пътеки ги спират, е какво тогава да правим? Да спираме да раждаме въобще? Да не би да искат да си компенсират решението всяко раждане да е безплатно, което е прието преди дни само? Едното за сметка на другото,а? Гадове мръсни!

Извинявай, не исках да прозвучи лично въобще, а май така се получи, просто иках да обясня Embarassed  bouquet

А пък за децата да намалят пътеките, за БОЛНИТЕ деца, е тва вече не знам как да го нарека освен престъпление!!! #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Напълно разбирам защо си бясна и не омаловажавам нещата, нито съм го приела лично! Въпроса е наистина да си посъветваме с компетентен човек по тия въпроси..Аз имам приятел лекар, но не съм убедена лекарите доколко са наясно, той работи в болница и ще го помаля да разучи точно как са нещата....

# 512
Питах лекаря, той между другото работи  с онкогинеколози, но ми каза, че е най-добре да се питат акушерките в болниците и кабинетите, не е запознат с промяната, но каза, че постоянно се орязват клинични пътеки.. Според него със сигурност ще се отрази на качеството на услугите в болниците и ще се правят по малко изследвания и терапевтични процедури! Каза за подробности да питаме гинеколозите и акушерките, коите са ни израждали Joy    В плевенския форум имаме майка акушерка..И нея ще питам!

# 513
в. Сега: НЗОК оряза парите по 57 пътеки

Автор(и): в. Сега
01.07.2006

От днес цените на 57 клинични пътеки падат с между 7 и 10%, съобщи Дечо Дечев от управителния съвет на здравната каса. Общо НЗОК плаща за 299 пътеки, падат цените на тези, които са с най-голям преразход.

С най-много - 10%, пада заплащането по пътеки, при които преразходът е над 1 млн. лв., обясни Дечев. Най-много свръхотчети има при пътеката за грижи за бременност с реализиран риск. Там за 5 месеца касата е предвидила да плати за 1906 случая, а са отчетени 15 178.

Сериозни преразходи има и по пътеките за лечение на пневмония, диабетна полиневропатия, анемии, стенокардия, пиелонефрит, декомпенсиран диабет.

Здравната каса ще кърпи бюджета си с пари за недоносени бебета

Автор(и): zdrave.net, Елица Тодорова
01.07.2006

Твърде много недоносени бебета се раждат в България, е отчел анонимен експерт на здравната каса и решил да включи част от клиничните пътеки за рискови новородени в списъка с „най-голямо превишение на договорирания обем дейност и значителен преразход на планираните средства”.

Така пътеките за диагностика и лечение на новородени с тегло от 1500 до 2499 грама, и за бебета с тегло над 2500 грама, попаднаха в листата за орязване на цените със 7 до 10%. Досега НЗОК плащаше 750 лева за новородени между 1,5 и 2,5 кг, и по 660 лв. за недоносени с тегло над 2,5 кг.

„Това ще бъде катастрофално”, коментира през Zdrave.net доц. Емилия Христова, шеф на Клиниката по неонатология в София и национален консултант по неонатология. По думите й, тези пътеки и досега не са били адекватно остойностени, а намалените цени, които влизат в сила от 1 юли, ще рефлектират изключително неблагоприятно върху грижите за новородените. В Европа за недоносено бебе дават средно 1000 евро на ден. У нас преразход на средства действително има, но причината е в прогресивно увеличаващият се процент на недоносени и рискови новородени, твърди доц. Христова. От средно 64 000 живородени деца годишно, около 10% са недоносените или рискови бебета, които се нуждаят от специални грижи.

През 1989 г. преждевременно родените бебета в България бяха 6-7%, сега са от порядъка на 11-12% от всички живородени, обясни председателят на Българската педиатрична асоциация доц. Евгени Генев. Според него една от основните причини за това е увеличената раждаемост в нисковъзрастови групи. Ромките например все по-често раждат на 12-13-годишна възраст, когато физиологията им не позволява да доизносят плода.

Доц. Генев все пак допуска, че е възможно в някои лечебни заведения да злоупотребяват с клиничните пътеки за недоносени. „Ако детето се роди 2570 грама например, може да го запишат 2490, за да получи болницата повече пари”, обясни той. В какъв размер обаче са измамите, никой не може да отговори. „Действително на различните нива винаги ще има опити за измами, защото битката за оцеляване на структури е жестока”, коментира доц. Емилия Христова. От Българската асоциация по неонатология обаче са направили предложение до здравната каса и министерството, ако искат да намерят форма за рестрикция, да изготвят маркировки за тежест на състоянието, за да не лишават болни деца от лечение.

В писмо до здравния министър проф. Гайдарски доц. Христова написала, че ниската стойност на „бебешките” пътеки показвала, че за България майчиното и детското здравеопазване не са приоритет. За здраво новородено клинична пътека няма, отбелязва тя, то е включено към клинична пътека „Раждане” за 40 лева. Грижите за здраво новородено бебе обаче, с включени имунизации и първична реанимация, възлиза на 180 – 200 лева, дори 250 при определен риск, твърди националният консултант по неонатология.

Всяко преждевременно родено бебе има нужда от специализирани грижи, обясни доц. Емилия Христова. Тези деца попадат в две категории – в едната децата се нуждаят от специални грижи, в другата - от интензивно лечение. Те изискват постоянно мониториране на жизнените показатели, хранене със сонди и понякога кислородотерапия със специална апаратура. За най-тежките случаи, при които има нужда от сърфактант терапия, касата в момента плаща 3500 лева, а реалната стойност на лечението е 10 000, твърди доц. Христова. За първото тримесечие на годината 200 новородени са имали нужда от такова лечение.

В Клиниката по неонатология в столицата съществува напрежение сред персонала заради ниското заплащане на труда, твърди доц. Христова. Там в момента една медицинска сестра в интензивно отделение получава 250 лева, а лекар със специалност по педиатрия и неонатология - 280 лева. Тези суми не включват изравняването на тримесечие, което обаче е символично, твърди доц. Христова. Затова през последните месеци медсестри и лекари масово напускали работа.

На фона на всичко това, новите по-ниски цени на клиничните пътеки за недоносени със сигурност няма да допринесат за по-висока мотивация на персонала и по-добри грижи за новородените. Или пък за подобряване на демографското състояние в обезлюдяваща България.

НЗОК спира млеката за деца с алергии!

В сила от 1.07.2006г. има договорен нов Списък с медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели на НЗОК, който е публикуван на интернет страницата на НЗОК в линк “Лекарствена политика”. Лечебните млека Фризопеп, Алфаре и Пепти джуниър не са включени в договорения списък. НЗОК заплаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната за заболявания, определени в Наредба №38, утвърдена от министъра на здравеопазването. В тази наредба няма заболяване, за което лечебните млека Фризопеп, Алфаре и Пепти джуниър да бъдат договорени. От казаното по-горе следва, че няма правно основание НЗОК да договаря цитираните по горе лечебни млека.

Извинявам се за дългия постинг  Embarassed

Последна редакция: нд, 02 юли 2006, 14:14 от premaman

# 514
За последния пост
НАПРАВО НЯМАМ ДУМИ

Уцелила съм джакпота с малкия ......
Че го родих 5 дни преди термин недоносен,заради некадърност на лекарите, които са ми следили бремеността и на скапаната им техника.Че ми казаха да чакам бебе 4 кила а се роди 2...А оттук нататък......................още по-зле........хора.....ами близнаците......та те се раждат в 90% от случаите....недоносени.......Че малко здравни внасяме.....че си плащаме навсякъде като луди за да ни обърне някой внимание......за изследвания също....
Всеки лекар те изнудва по един или друг начин ....всеки пари иска....а насреща......въздух под налягане

А РАЖДАЙТЕ .....на това му се вика насърчаване
Сори....това си беше лично......ама поне ми олекна малко
Направо съм бясна

Направо да ги подхващаме и тия от касата
Да ги тормозим до дупка

# 515
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Ако истинският аргумент на НЗОК е да се намалят злоупотребите, то те тотално са сбъркали адресата на рестрикциите си- сега адресата са болните,  а те нямат вина за злоупотребите- поне в масовия случай. Нека санкциите са насочени към лекарите и мярката да е в резултат на по-строг контрол, а не на махленски извинения, блях Sick
Доводите на касата може да задоволят любопитството на някоя неграмотна леля от Долно уино, но ние сме все пак интелигентни хора, нали!?
Май трябва всяка седмица да правим протести!!! 2007 наближава....

# 516
  извинявам се че давам мнение без да се включа този път в организацията, но това с орязването да го правят точно когато протестираме е жива подигравка.Което ме кара да си мисля че е време за нещо по-сериозно от мирен протест!Митинг със скандиране,ако трябва и за оставката на някой и друг МИНИСТЪР!Ще се присъединят освен родителите и засегнатите болни!До колкото разбрах намаляват и парите за хемодиализа и мн.други вече масови заболявяния!Да ги заплашим с писмо до Миглена Кунева и отговорниците по присъединяването ни към ЕС.Не знам още какво но нещо по-сериозно от разходка да направим #Cussing out

# 517
За разведряване на обстановката
Ето 3 колички с едномесечни бебета и лудите им майки Simple Smile ......аааааа
и една кака Simple Smile

http://snimka.bg/album.php?album_id=33274&photo=25

Синьото оспамва форумите ........ Simple Smile
Приятно ми е да се запознаем Simple Smile

Да решим кога ще е следващия протест
За да си сменя надписчетата отсега

# 518
  • София
BgViki,летях над челните редици. Даже са ме гледали снощи по новините. Embarassed,и на повечето снимки присъствам.

# 519
Момичета, мисля че е наложително да сме готови за светкавичен нов протест ако приемат законопроекта на Адемов и Мръцков. Лошото е, че с тази посещаемост нищо няма да постигнем. И сега още повече ме е яд на майките дето имат време всеки ден за кафе и не пропускат клюка, но да дойдат на протест нямат ни време ни желаие. Щото тях не ги засягало видите ли.
Ох, дайте да мислим дали има начин да впрегнем повече хора в протестите. Примерно да потърсим подкрепата на синдикатите, на ГЕРБ и на разни други такива/сега не ми идват наум/, за да може следващият път да сме много и да направим митинг, а не просто мирни шествия. Явно е нужно да предприемем крути мерки, за да ни чуят. Няма ли начин да поканим на директен дебат в някое предаване Масларова, здравния министър и шева на НЗОК? Да ги разкатаем в ефир дет се вика. Извинете ме за гневния пост, но смятам, че това правителство вече просто се подиграва с хората.

# 520
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
Момичета не се впрягайте на това дали протестите са масови и посетени- на всички е ясно че това, което се иска са принципни неща и ние не ги искаме за група от насалението - от всичките ни искания са засегнати голяма част от населението- затова и независимо от това колко хора са присъствали на протеста все пак ни обръщат доста внимание- защото знаят, че сме прави!

# 521
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Следващия път (който сигурно ще е скоро) всички с гърнетата пред парламента да им серат децата на политиката, и мръсните памперси на децата да сложим на входа да усетят как им ухаят простотиите!

# 522
  • София
Следващия път (който сигурно ще е скоро) всички с гърнетата пред парламента ...

Laughing Laughing Laughing
моята ще я пуснем да търчи по голо дупе, че хич не се задържа на гърне, но си ги прави и ръси "нещицата" търчейки ...

# 523
  • На края на вселената!
Аз чак сега се добрах до компютъра да си похваля детето - към края на протеста моята щерка се насука зад ъгъла на парламента и веднага каза пишшшш. Разбира се го припикахме хубаво и дори потече надолу. Много съм горда с нея. Изрази си мнението по-добре от мен Laughing
Аз предлагам да има ответна реакция скоро за решението на НЗОК и за законопроекта (ако приемат този на Мръцков), а нов протест на 16 септември - все пак ще открием и ние новата учебна година. Тогава много деца ще са отпаднали от ясли и градини. Да им ги оставим децата в парламента да ги погледат те. Като няма градини и ясли на улицата ли да ги оставим Close

# 524
  • sofia
Аз чак сега се добрах до компютъра да си похваля детето - към края на протеста моята щерка се насука зад ъгъла на парламента и веднага каза пишшшш. Разбира се го припикахме хубаво и дори потече надолу. Много съм горда с нея. Изрази си мнението по-добре от мен Laughing
Аз предлагам да има ответна реакция скоро за решението на НЗОК и за законопроекта (ако приемат този на Мръцков), а нов протест на 16 септември - все пак ще открием и ние новата учебна година. Тогава много деца ще са отпаднали от ясли и градини. Да им ги оставим децата в парламента да ги погледат те. Като няма градини и ясли на улицата ли да ги оставим Close

при така продължаващата неадекватна политика на правителството във връзка с всичко свързано с майките и децата аз имам следните идеи Wink
Но преди това сме длъжни да пробаме всички институции с разговори и писма.Ако има мълчание правим така...... Simple Smile

1.Бърз НЕмирен протест с нечия подкрепа,но не и партийна.
2.пресконференция в БТА ,но без да се кани никой,само НИЕ за всички медии........
3.Поредният протест ,за който говорите през септември,само дето е много далече

управниците са за публично линчуване

Общи условия

Активация на акаунт