Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 12

 • 48 447
 • 740
 •   1
Отговори
 • Мнения: 24 935
Старите теми:
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11

Задължителен клип за гледане:
Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Много добро резюме от svetty1980 относно книгата " The Obesity Code"
http://bg-mam.ma/p/918068/33040772

Защо трябва да ядем качествена и естествена  храна.
https://www.youtube.com/watch?v=yMmrw6inWYk

Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове
Важна информация за инсулина
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма
Инсулинова резистентност
Двете страни на инсулина. Инсулинова чувствителност.
Хиляди страдат от преддиабет дори без да знаят
Гликемичен индекс и гликемичен товар:
Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?


Полезни  книги за четене:
Дейвид Лудуиг "Никога повече гладни" – Търсете я в Спиралата
“Зоната“ от д-р Бари Сиърс
“Ензимния фактор“ от д-р Хироми Шиния
“Яж мазнини и отслабвай“ от д-р Марк Хаймън
“Голямата измама с холестерола“ от д-р Малкълм КендрикКопирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняването с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР.
Обременяването се извършзва с глюкоза. Купува се от аптека.
Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие.
Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.


Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ.
Може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също би установило как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст:
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.
Да допълня за тази закуска. Ядките са нещо хубаво, но не бива да се взимат всекидневно. За момента лично аз ще я спра за 2 седмици, а после ще я правя, но само 2 пъти в седмицата евентуално.
И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден. Освен първите 3 дни по време на цикъл.
Лично аз съм вкарала Алтернативно дишане след първото упражнение.


Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

8. Добавки за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_sourc … tlink#msg37306203

Освен изброените другите са:
К 1 -  важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. Започнах да го взимам от 2 месеца. Цикъла вече не ми е толкова болезнен.
Магнезия е най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо.
Хром - Хромът е много добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1
Берберин – Хранителна добавка от растителен произход
Магналабс Диапрес – Хранителна добавка от растителен произход
Ресвератрол - Хранителна добавка от растителен произход
За повече информация търсете в Гугъл.

9. Лептинова резистентност

Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
http://lubomirivanov.com/3201/
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616
Графика на зависимости между ниво на КЗ и ниво на кетони


metabolic health levelHbA1c  (%)average blood glucose  (mmol/L) or (mg/dL) ketones  (mmol/L)GKI
low normal4.13.9(mmol/L)  or  70(mg/dL)2.11.9
optimal4.54.6(mmol/L)  or  83(mg/dL)1.33.5
excellent< 5.0< 5.4(mmol/L)  or  < 97(mg/dL)> 0.511
good< 5.4< 6(mmol/L)  or  < 108(mg/dL)< 0.330
danger zone> 6.57.8(mmol/L) or  >  140(mg/dL)< 0.339
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37574849#msg37574849
10. Индексът НОМА
HOMA, или хомеостатичен модел за оценка на инсулиновата чувствителност, е прост индекс за определяне чувствителността на тялото към инсулин, базиран на стойностите на кръвна захар и на инсулин на гладно. Индексът се изчислява по следната формула: HOMA = (Глюкоза х Инсулин)/22.5, където "Глюкоза" е нивото на кръвна захар на гладно, "Инсулин" – нивото на инсулин в кръвната плазма на гладно, а 22.5 – постоянна величина. HOMA варира от 2 до 15, като по-ниските стойности показват по-добра инсулинова чувствителност. Така например стойности на индекса около 2-2.5 демонстрират висока инсулинова чувствителност и добър гликемичен контрол. Стойности около и над 4 са признак за понижена чувствителност на тъканите към инсулин или инсулинова резистентност. Индекс над 8 обикновено се асоциира с наличието на захарен диабет тип 2.
Източник - https://www.bb-team.org/articles/3554_kak-da-opredelim-insulinov … i-chuvstvitelnost
Защо този тест не винаги е надежден за определяне на ИР.
Ето резултатите от обременяване на трима човека.
http://old.bg-mamma.com/?topic=1076165.msg38042410#msg38042410
И при тримата от извършеното обременяване е видно, че имат ИР. Ако се вземат стойностите само на гладно и се сметнат по НОМА индекса излиза, че ИР има само лице У.
Затова е нужно обременяване с глюкоза за да се установи със сигурност има или не ИР. След установяване на ИР, вече може да се изследва периодично кз и инсулин на гладно и всеки да си смята с този индекс и да следи има или не подобрение.
Ако никога не сте правили ОГТТ и разчитате на НОМА индекса, има огромна вероятност да си живеете години в заблуждение, че нямате проблем. При някой хора на гладно си личи, че имат ИР, но при други това си проличава чак след обременяване.
Обременяване с глюкоза е хубаво да се прави рядко, защото натоварва. Но си остава единствения метод, който може да ви даде ясна представа как върви лечението.

Казвайте, ако нещо друго искате да се добави.

# 1
 • Мнения: 24 935
Изследванията ми след тест със глюкоза са

Глюкоза   0 min   -  5,4   mmol/l           Insulin   0 min    - 6.44 mIU/ml
                           60 min    - 7.6   mmol/l                                     60 min -    71.94 mIU/ml
                           120 min  -  5.03 mmol/l                                   120 min-    22.13  mIU/ml

Имам проблем със теглото по принцип,бавно свалям килограми и т.н.Мислех си че имам ИР,почти бях сигурна даже. Ходила съм при двама ендокринолози - и във БГ и в чужбина.И според двамата нямам ИР или преддиабет.(което ме радва,разбира се).
 Инсулина на 60-та минута е доста висок,а на 120 все още не е паднал до първоначалните стойности.Но ми казаха,че това е  напълно нормално .По-скоро се гледа дали инсулина успява да свали захарта на 120-та минута.

Доколкото съм запозната, при нормална инсулинова чувствителност инсулина на 120 минута трябва да е около началната стойност, на 0 минута.Или поне близо до нея.
За мен, си имаш ИР.
Ако инсулина не успява да свали КЗ на 120 минута, си е директно диабет.


Абсолютно сигурна ли си в това твърдение?
Защото 2013 при първото ми обременяване я сваля, но не под нормата.
глюкоза -
5,24
8,91
6,02
инсулин
37,3-0 мин
489-60 мин
361-120 мин

Тоест диабет ли съм имала или съм била на крачка от него?

Иначе и според мен Kaisia  си има ИР, но пък на третото боцкане успешно сваля и инсулин и кз.
Може просто да се каже, че при нея ИР не е толкова силно изразена както при мен.
Но това, че има килца си говори, че има проблем. И бързо мисля, че ще успее да свали с режима ако иска.

# 2
 • Мнения: 5 459
Благодаря за новата тема.

# 3
 • тук и там
 • Мнения: 8 471
Благодаря за новата тема! bouquet

Да се запиша и аз.Майка ми е със диабет тип 2.И баба ù също е била. Аз съм пълна,да..но и сиситемно прекалявах със сладкото.В интерес на истината,ендокринолозите при които ходих,дори диета или да сваля тегло не ми препоръчаха.Мисля си че не съм със диагноза ИР,точно защото и глюкозата и инсулина успяват да влязат във норма на 120-та минута.Ама след някоя и друга година,така или иначе ако продължа със сладкото ще бъда.

# 4
 • София
 • Мнения: 14 959
Диабет се познава по стария изпитан начин- когато захарта на гладно се вдигне много нагоре.

Не знам кой е на крачка от диабет. Има различни криви на двата показатрля и комбинации. Примерно, моят инсулин на 60-та и 120-та мин. е по- нисък отколкото горното изследване на Елора. Но пък захарта ми беше по- висока и на трите взимания на кръв. Всеки организъм е различен и има една повратна точка, след която захарта не може да бъде удържана. И за всекиго е свързана с различни нива на инсулин Simple Smile

# 5
 • София
 • Мнения: 14 833
Всички с ИР сме на крачка от диабет, и от нас самите зависи тази крачка никога да не бъде направена. А дали крачките са една или две...все е  опасно близо.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 553
Записвам се в темата.
Между другото с моята висока захар на 120 мин лекарката каза "На крачка от диабета".

Баща ми пък се е самодиагностицирал с диабет. Купил си е апаратче, боцка се днес и нощес по 8542пъти. Истината е че държи висока захар, над 10, със свръхнадномерно тегло е. Самоизписал си е Метфогама, която жули с всякакъв вид алкохол и не спира да меси питки и да се тъпче с хляб, като междувременно чете всякакви народни рецепти за борба с диабета. Направо съм му бясна Imp

# 7
 • Мнения: 24 935
Позната история Елена.
Майка ми е почти същата. Не че пие алкохол и се тъпче, ама си хапва.
Има ИР има и хипофункция.
За щж не си пие хапчетата. Не искала синтетики. Ама пафка цигари. Чела в гугъл, че ако си сложи лук на врата, щж се лекувала.
Чете и статии за ИР и диабет. И то предимно малоумни с вредни съвети.
Чете и статии за разни народни рецепти за смъкване на кз.
И ми ги праща.
Изтърпях я известно време. Години и обяснявам сто пъти какво е диабет, какво е ИР.
Накрая и се сопнах да спре да ми праща глупости и да си оправи яденето. И да не ми се прави на много знаеща, защото аз съм свалила кз и инсулина, аз съм отслабналата. И че не може да плюска нон стоп сладко, шоколади, хляб, картофи и да си мисли, че  като пие някакво чайче магически ще се оправи.
Вчера пак ме пита дали тинктура от чесън свалял холестерола. Пак я скастрих, че ако не си оправи яденето, нищо няма да направи като пие разни добавки.
Ако аз и кажа нещо не ме отразява, виж ако и го каже чужд човек, веднага се съгласява.

# 8
 • София
 • Мнения: 14 959
Записвам се в темата.
Между другото с моята висока захар на 120 мин лекарката каза "На крачка от диабета".

Колко беше?
Моята на 60та мин скачаче малко над 10, което е... малка крачка.

# 9
 • Мнения: X
Скрит текст:
Изследванията ми след тест със глюкоза са

Глюкоза   0 min   -  5,4   mmol/l           Insulin   0 min    - 6.44 mIU/ml
                           60 min    - 7.6   mmol/l                                     60 min -    71.94 mIU/ml
                           120 min  -  5.03 mmol/l                                   120 min-    22.13  mIU/ml

Имам проблем със теглото по принцип,бавно свалям килограми и т.н.Мислех си че имам ИР,почти бях сигурна даже. Ходила съм при двама ендокринолози - и във БГ и в чужбина.И според двамата нямам ИР или преддиабет.(което ме радва,разбира се).
 Инсулина на 60-та минута е доста висок,а на 120 все още не е паднал до първоначалните стойности.Но ми казаха,че това е  напълно нормално .По-скоро се гледа дали инсулина успява да свали захарта на 120-та минута.

Доколкото съм запозната, при нормална инсулинова чувствителност инсулина на 120 минута трябва да е около началната стойност, на 0 минута.Или поне близо до нея.
За мен, си имаш ИР.
Ако инсулина не успява да свали КЗ на 120 минута, си е директно диабет.

Абсолютно сигурна ли си в това твърдение?
Защото 2013 при първото ми обременяване я сваля, но не под нормата.
глюкоза -
5,24
8,91
6,02
инсулин
37,3-0 мин
489-60 мин
361-120 мин

Тоест диабет ли съм имала или съм била на крачка от него?

Скрит текст:
Иначе и според мен Kaisia  си има ИР, но пък на третото боцкане успешно сваля и инсулин и кз.
Може просто да се каже, че при нея ИР не е толкова силно изразена както при мен.
Но това, че има килца си говори, че има проблем. И бързо мисля, че ще успее да свали с режима ако иска.

Няма как да съм 100% сигурна, не съм лекар, не че и лекарите са сигурни на 100% за каквото и да било...
Но от всичко прочетено, това е "пътя на диабета".Щом висок инсулин на 120 минута не успява да свали КЗ до нормални нива, това си е диабет.Дори мисля, че в такъв случай на пациента директно ще му изпишат инсулин, защото тялото му вече не успява да произведе достатъчно количество, което да се справи с високата КЗ.
Диабет се познава по стария изпитан начин- когато захарта на гладно се вдигне много нагоре.

Скрит текст:
Не знам кой е на крачка от диабет. Има различни криви на двата показатрля и комбинации. Примерно, моят инсулин на 60-та и 120-та мин. е по- нисък отколкото горното изследване на Елора. Но пък захарта ми беше по- висока и на трите взимания на кръв. Всеки организъм е различен и има една повратна точка, след която захарта не може да бъде удържана. И за всекиго е свързана с различни нива на инсулин Simple Smile
Когато КЗ на гладно е висока и остава такава, това вече е доста напреднал проблем.Означава, че инсулина е много висок, а не успява да сваля КЗ.
То и затова , когато лекарят постави диагноза диабет, вече е доста късно за реакции, и крачката до външен инсулин е много малка, защото не правят стандартни изследвания и на инсулина.А пациента си е поддържал КЗ с години за сметка на постоянно висок инсулин.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 553
Записвам се в темата.
Между другото с моята висока захар на 120 мин лекарката каза "На крачка от диабета".

Колко беше?
Моята на 60та мин скачаче малко над 10, което е... малка крачка.

13, но лекарката каза, че я притеснява тази на 120' защото до тогава инсулина трябва да я е върнал вече в нормални граници, а моята е 10.

# 11
 • Мнения: 660
Бихте ли дали мнение за Берберин?

# 12
 • Варна
 • Мнения: 3 171
Пак да се запиша, последния месец бях извън спазване на какъвто и да е режим, но поне успях да запазя  сваленото през предходните 3 месеца. Обаче сантиметрите в талията пак тръгнаха нагоре , та пак ще се мъча да влизам в "релси" . Та, пак съм с вас.


Елора, благодаря за новата тема Flowers Hibiscus

# 13
 • София
 • Мнения: 2 356
следя ви, качих много кг и преди 2 години си правих профил - казаха ми ИР, факт е, че не се контролирам в яденето, почвах и спирах и почвах лекарствата
искам да променя нещата

# 14
 • постоянно
 • Мнения: 7 123
следя ви, качих много кг и преди 2 години си правих профил - казаха ми ИР, факт е, че не се контролирам в яденето, почвах и спирах и почвах лекарствата
искам да променя нещата

Намали  въглехидратите  в храната си. 

Общи условия

Активация на акаунт