Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 12

• 58 700
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
При прясно изцедените сокове липсват ценните фибри, които забавят темпа на усвояване на плодовата захар. Много по-препоръчително е да се изяде самия плод, вместо да се пие фреш ( а и по-засищащо).
Отделно, не знам какви количества фреш от портокал изобщо са съместими с избраното от теб нввмх.
Скрит текст:
Аз тази сутрин съм изпила 130 мл сок от грейфрут (разреден с вода, отделно съм изяла и пулпата, но измервам и сока отделно, за да съм наясно с точното количество), което се равнява на половин средно голям грейфрут. Тази доза съдържа над 9 гр въглехидрати. В зависимост какво ограничение на вх целиш, един средно голям фреш може да развали сметките.  

# 166
Бих избягвала фрешовете, захарна бомба са.

Здравейте,
искам и аз да попитам нещо....правих изследвания на хормоните на щитовидна жлеза и на кръвна захар в една лаборатория и двете бяха на горна граница. Повторих в различна лаборатория и там в норма...какво бихте ме посъветвали?

Тези показатели не са статични. В различните дни ще е различно. Ако вторият резултат е в норма, но във високия край, бих приела, че имам проблем. Имаше и някакъв показател, който показва как се е движила КЗ за по-дълъг период, май НОМА индекс беше... Може него да погледнеш. Надявам се да не те заблуждавам.

# 167
Един бърз въпрос - при ИР противопоказно ли е да пия фреш от портокал ? Сега съм почнала отново да спазвам ниско-въглехидратна високо-мазнинна диета.

Не само от портокал, ами от всякакъв фреш.
И като цяло се налага намаляне и на консумацията на плодове.
Ако ще се яде, по-добре цял плод.
Обич Синеока е обяснила.

# 168
Панкреаса трябва да фунционира правилно , защото само той " пуска " инсулин. Ако панкреаса е повреден - няма или има много инсулин.
За да пазим панкреаса , трябва да намалим приема на В , защото той се " включва " вски път , в който погълнем В.

Значи закусваме филийки  в 8 - панкреаса се включва
Ядем ябълка в 9- панкреаса се включва
Ядем вафла в 10- панкреаса се включва
Обядваме в 12-13 - панкреаса се включва
Следобед хапнем нещо  -панкреаса се включва
преди вечеря изпием един сок - панкреаса се включва
вечеряме - панкреаса се включва
след вечеря изядем един плод  -панкреаса се включва

като преброим сме приемали В 8 пъти за един ден .
Ако си представим ,че това е кола , ако я стартираме 8 пъти и повече всеки ден , батерията след време ще откаже или моторчето .
Тогава идва и ИР.

Ако обаче , приемем същото количество храна като горе, но си изядем ябълката и вафлата след обяда и изпием сока  и изядем плода с вечерята , намаляме " стартиранията " на панкреаса повече с половина пъти.

Ето това е ключа за бараката - по-малко В и по-малко ( на брой ) приеми на В през деня.

Дано не досадих с дългия пост.

Тоест това означава ли, че ябълката и сока няма да са такъв проблем, ако са част от самото основно хранене? Да отпаднат междинните хранения ли имате предвид ?

# 169
Примера на  хер 76 е много точен. Но на въпроса ти отговора е  не. Ако си с ИР не можеш да ядеш ябълка и сок. Обяснено е малко въглехидрати и малко хранения.  Но ако си позволиш ябълка и сок  веднъж месечно, по-добре е да е с основното хранене

# 170
Възрастния човек няма нужда от междинни хранения. Дори бебетата не ядат през 2 часа...

# 171
Да ви питам, намалих въглехидратите до 20- 25 гр на ден. Взех да пия много вода , но въпреки това през ноща се будя почти на всеки час от жажда. Дайте съвет , какво да правя?

# 172
  • постоянно
Да ви питам, намалих въглехидратите до 20- 25 гр на ден. Взех да пия много вода , но въпреки това през ноща се будя почти на всеки час от жажда. Дайте съвет , какво да правя?

Не знам как да те посъветвам освен да ти кажа да пиеш вода , когато си жадна. Hug Аз така правя.
Това , което бих посъветвала е водата да е стайна температура, а не студена .

# 173
Имаше и някакъв показател, който показва как се е движила КЗ за по-дълъг период, май НОМА индекс беше... Може него да погледнеш. Надявам се да не те заблуждавам.
НОМА индексът е друго - показва евентуално инсулинова резистентност, но само ако инсулинът на гладно е висок. В много случаи на гладно инсулинът е добре, но след обременяване отлита в небесата.
Изследванего, което показва усреднена кръвна захар за два-три месеца назад, е гликирания хемоглобин. Но резултатът е достоверен само ако хемоглобинът е в норма.

# 174
  • тук и там
Aз бях така.Казаха ми че вероятно съм била в кетоза.На мен ми помага лимон.Слагам в устата и смуча.Със няколко парчета лимон се оправям почти.Когато бях в болницата, 24 часа след операция не трябваше да пием и ядем нищо.А  умирах от жажда.Сестрите ми носеха едни близалки-нещо като клечки за уши,обаче тампончето със вода и лимон.Те бяха фабрични някакви, за дехидратация в устната кухина.Въпреки че съдържаха няколко капки течност,ме облекчаваха.Скоро започнах и аз НВ диета,и имах дни в които бях супер жадна.Пробвах пак със лимон-при мен действа.Но пий и много вода де.
Ако си на АУ режима,там лимона е забранен...Не знам..Може да пробваш малко  лимонова киселина и вода,топиш една клечка за уши-да се напои памука,и после смучеш бавно,като държиш в устата..

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 19:21 от Kaisia

# 175
Възможно ли е жаждата да е заради загуба на електролити? Аз не пия много вода, но откакто съм на супер ниски въглехидрати, водата ми трябва да е с елетролити, защото иначе получавам сърцебиене. Аз нямам ИР обаче.

# 176
НОМА индексът е друго - показва евентуално инсулинова резистентност, но само ако инсулинът на гладно е висок. В много случаи на гладно инсулинът е добре, но след обременяване отлита в небесата.
Изследванего, което показва усреднена кръвна захар за два-три месеца назад, е гликирания хемоглобин. Но резултатът е достоверен само ако хемоглобинът е в норма.

Благодаря ти, Недоволна.

# 177
Да, при нисък хемоглобин,  гликираният е нереално висок.

А това за водата, което споделяте, и при мен е абсолютно така. Постоянно пия, постоянно отделям, а сутрин съм със сърцебиене. Пробвах вода със сол, не се промени нищо. От утре ще се заредя с вода Борджоми и Перие  (ако има в нашия град през зимата) и ще видя дали ще помогне. Мисля, че над 2.2 л пия, 52 кг съм и се съмнявам да съм в кетоза. Вода с лимон не ми помогна също.

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 19:44 от Фръц!

# 178
  • София
Да, при ниски въглехидрати има силна жажда. Аз, дето през живота си не пиех вода повече от половинка (голяма грешка, знам), като резнах въглехидратите, изпивах по над 1.5л много лесно. Ако се потрудя, можех да стигам до 2.5.

# 179
Да, при нисък хемоглобин,  гликираният е нереално висок.

А това за водата, което споделяте, и при мен е абсолютно така. Постоянно пия, постоянно отделям, а сутрин съм със сърцебиене. Пробвах вода със сол, не се промени нищо. От утре ще се заредя с вода Борджоми и Перие  (ако има в нашия град през зимата) и ще видя дали ще помогне. Мисля, че над 2.2 л пия, 52 кг съм и се съмнявам да съм в кетоза. Вода с лимон не ми помогна също.
На чен само сол не ми помага. Трябва да има калий в електролитите.

Общи условия

Активация на акаунт