Сватба, булките на 2019 тема 3

• 52 847
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Разгледах всички споменати места, благодаря много!!!
Вила Юстина ми хареса, и Балканци, но сякаш това в Гела повече ми е на сърце. Голяма част от нашите гости също ще са от чужбина. Ще видим тогава как ще стане с нощувките, интересно ми беше вие как процедирате. И варианта за нощувка в деня на сватбата, покрита от нас също е ок. Тъй като Октомври е малко рисковано с изнесените тържества, вътрешното оформление на ресторанта ми е от особено значение, както и че ми се иска да успеем да покажем на чужденците малко от красотата на нашия фолклор, природа и храна.
А чували ли сте, че не било хубаво да се правят сватби в събота? Петък или неделя, според християнските обичаи.. Аз го чувам за пръв път.

# 466
Да, аз също знам ,че събота е ден на мъртвите и по принцип църквата не би трябвало да прави бракосъчетания. Имайки предвид обаче,че повечето хора избират точно този ден ,защото се почива и на следващия май 90% избират сватбата да е точно в събота. Моята е в Неделя - ден на слънцето, а за петък съм чувала че е ден на любовта.
А след като също имате много чужденци, мислили ли сте за подаръчетата? Какво сте избрали ,ако ще имате такива?
Вила Юстина ми хареса, и Балканци, но сякаш това в Гела повече ми е на сърце. Голяма част от нашите гости също ще са от чужбина. Ще видим тогава как ще стане с нощувките, интересно ми беше вие как процедирате. И варианта за нощувка в деня на сватбата, покрита от нас също е ок. Тъй като Октомври е малко рисковано с изнесените тържества, вътрешното оформление на ресторанта ми е от особено значение, както и че ми се иска да успеем да покажем на чужденците малко от красотата на нашия фолклор, природа и храна.
А чували ли сте, че не било хубаво да се правят сватби в събота? Петък или неделя, според християнските обичаи.. Аз го чувам за пръв път.

# 467
Аз пък знам, че според християнските виждания петък е денят, в който е разпнат Христос и също не е хубаво...
В крайна сметка, изберете си ден, който на вас ви допада, особено човек ако не е суеверен или вярващ, няма какво да попречи за една светска сватба Simple Smile

# 468
     Е,хубава работа!Млади хора,интелигентни,пък суеверни.Какво значи,че не било хубаво да се прави сватба в събота?!Това е сватба,не е света литургия.Когато искаш,както усещаш ,така си я правиш.Много  двойки сключват брак през седмицата.Много двойки нямат църковен брак.Това си е вашият ден и ще си го направите така,както вие искате и си го представяте.
   При нас няма да има църковен брак.По въпроса с нощувките-ресторантът,който децата избраха има хотелска част,запазили са всички стаи.И смятат да ги платят,което според мен не е нужно,но те така си решават.Ще имат гости от други градове,от чужбина,за тях самите са запазили апартамент.

# 469
Ами наистина църковен брак в събота на много места се отказва да се извършва. Пък и Ванга е казала :" Не се  женете в събота ,събота е ден на мъртвите."
Та ние ще се съобразим с това щото ще има църковен брак.
А иначе ,да, всеки както ги чувства нещата така да ги прави.

# 470
  • София
марулета, точно интелигентния човек прави разлика между суеверие и религия... No Mouth Религиозните хора се съобразяват с нещата, които са позволени/забранени от вярата им и няма нищо лошо, нито пък това е свързано с нивото им на интелигентност.

# 471
Минах през различни варианти: в Гърция, около София, извън София.. Сега съм се спряла на един хотел в Родопите, в Гела, и ще обсъдим довечера, но това, което искам да ви питам е: когато организирате сватба извън населеното място, трябва ли младоженците да поемат нощувката/те на гостите? И как по-точно става? Да предлагаме ли ние да го организираме или казваме, сватбата е тук, заповядайте и всеки се оправя?

Наясно съм, че сватба за 50 или 100 човека ще се доближи ценово, но просто не понасям много хора, ще се побъркам. Вила Екатерина не ми харесва, ходила съм много по ресторанти, гостите ни също, няма да ги впечатля с нещо такова, затова ми се иска нещо по-интересно и близо до природата.

Мястото си е точно сред природата, аз затова го избрах. А и сватбата не беше в самия ресторант, а в шатрата, която беше украсена както аз исках. Аз също съм изключително взискателна за всеки детайл, но смея да твърдя, че се получи страхотна  сватба. Аз също нямах панделки и облечени столове. Simple Smile
А това да идеш на ресторант и да правиш сватба са много различни неща. При сватбата се съобразяваш с хиляда неща.
Разбира се всичко зависи от вкуса и изискванията на хората.
Относно нощувките, задължително им кажи, защото при мен имаше хора, които си бяха решили, че няма да спят и не ми бяа казали и за цели семейства се случи така, че платих нощувки, а те не спаха там. Това ми беше голяма грижа, защото е извън София и нямаше достатъчно места за спане и за тези, които си бяха от София, наех шофьори с коли. И пак имаше хора, които се организираха сами с транспорта.
За протокола, ние поехме абсолютно всички разходи на гостите за всичко. Не са плащали нито нощувки, нито допълнително който каквото си е поръчвал. Това пак е въпрос на възможности и желание.
За изнесения ритуал можеш да си направиш два варианта при лошо и при по-топло време, ако го позволява мястото. Може пък времето да е топло и хубаво.
За правенето на сватби в събота, е вярно. В предишните постове момичетата са написали защо. Аз категорично исках да е в неделя. Но всеки решава за себе си и кой в каквото вярва.

# 472
И аз исках да е в неделя, а и за мен е странно хората, които правят църковен брак да са невярващи. Реално така си губи смисъла.

# 473

И аз бях чувала, че не е хубаво да се прави църковен брак в събота. И тъй като на много места чух различни доводи и обяснения за това, решихме да се допитаме до свещеник по този въпрос. Той ни каза, че ако е в събота, то да бъде след 17.00 ч. А реално ако са забранени църковните бракове в събота, то защо ги извършват? Много неяснота по този въпрос.

# 474
И аз исках да е в неделя, а и за мен е странно хората, които правят църковен брак да са невярващи. Реално така си губи смисъла.

Абсолютно подкрепям с две ръце!
Ние например не сме вярващи, сватбата ни е в събота, че и някаква Задушница май се пада на всичко отгоре, но така или иначе никога не сме имали идея за църковен брак. Да не си вярващ и да правиш църковен брак по една или друга причина, си е просто...странно. А за случаи, където се моли свещеник да прави църковен брак на забранен ден (че той се и съгласява), просто... - не знам каква е идеята в такъв случай, за снимките ли е, за кое е, но е меко казано странно...
Аз като един невярващ (макар и кръстен християнин), ще се чувствам все едно се подигравам на религиозните хора, ако реша да правя църковен брак само заради идеята да имам....

# 475
Аз да се включа по темата за църковния брак и се надявам да не ме разберете погрешно - ние ще имаме и то точно в събота по ред причини. В манастира дори не са ни казали, че не се препоръчва или че е забранено. За себе си мога да кажа, че съм вярваща и за мен вярата е нещо, което трябва да се изразява в дела, а не в сляпо спазване на правила. Познавам не малко хора, които спазват въпросните правила много стриктно (пости, седмично ходене на църква и т.н.), но не са добри хора, особено във взаимоотношенията си с най-близките. Не казвам да не се уважават никакви църковни правила, просто не нисля, че е редно по такива неща да се съди кой е вярващ и кой не. Всеки отговаря за себе си и прави каквото му е по силите.

# 476
За църковния брак съм на 100% ЗА, ние също не сме много религиозни и ходим на църква само по празници или като отиваме на почивка посещаваме някоя църква. Атмосферата в църквите и самия ритуал са съвсем различни и аз много държа да го има.

# 477
Здравейте, моята сватба ще е на 30.03 и с огромно разочарование при позвъняване за запазване на пробен час за грим, бях уведомена, че гримьорката, която бях запазила още октомври месец, не е в България и няма да се върне до 15.04. Моля за предложения за гримьори, от които сте доволни, тъй като нямам много време за проучване и запазване, а и не знам дали ще са свободно. Става въпрос за София. Благодаря ви предварително Simple Smile

# 478
  • София
Боряна Стефанова, страхотен професионалист е.

# 479
Боряна Стефанова, страхотен професионалист е.
Мис Бони, Кирил Гуцов, Andreeff Make Up,  Никола Иванов, DL Makeup & Lashes, Надя Сивкова

Общи условия

Активация на акаунт