Сватба, булките на 2019 тема 3

• 52 856
  • 751
  •   1
Отговори
# 450
Последни дреболии останаха, но чак много не са.
Вече нямаме търпение, много ще е хубаво Simple Smile Дано само времето да е с нас Heart

# 451
Всичко ще е страхотно!Желая ти най-щастливия ден,незабравими емоции и много усмивки!И после да разказваш.

# 452
Пращам малко слънце и топлина към България (при нас в Германия тези дни е страхотно, слънчево и 12 градуса, кой би помислил през февруари..). Сигурна съм, че всичко ще е страхотно и ще си изкарате супер Simple Smile чакаме снимки Wink

# 453
Здравейтеее! Рапунцел и от мен - пожелания за незабравим сватбен ден, същия като в мечтите ти Simple Smile А относно договори с ресторанта, ние нямаме такъв но дадохме капаро 3000лв. и имаме фактура за сумата, а останалата част ще платим след тържеството. С фотограф, Дж и водеща също нямаме договор, а отново дадено само капаро без разписки, но мисля че ще бъдат коректни, за остатъка не сме обсъдили кога ще се дава, сега се замислих че трябва. Аз съм на тема покани, и още съм много нерешителна каква точно да е, колкото повече гледам, толкова повече се обърквам.

# 454
При всички фотографи с които говорих, ми казаха че ще си получим снимките и видеото чак след 2 месеца след сватбата, а при някои дори след 3-ри месеца Sad , чак толкова ли се чака, при вас как сте се разбрали?

# 455
Чака се, няма как, особено ако сватбата е в по-натоварен сезон. Най-малко да се прегледат всички кадри, да се направи базова обаботка, а ако трябва и нещо по-сериозно, си отнема време (така мисля, не се занимавам с фотография). Simple Smile Два-три месеца си е съвсем нормално според мен.

# 456
И аз с такова впечатление останах във фейсбук. Но пък са красиви.

Момичета, понеже кумата не е кръстена имам въпрос: има ли забранени дни за кръщене както е за венчавка освен Задушница, например по време на пости? Понеже и тя не живее в България и като смятахме кога ще се прибираме, все се пада по време на пости. И някоя от вас дали знае, аз мога ли да съм й кръстница, а тя по-късно на мен кума? Ако имате каквато и да е информация какво се изисква, как протича кръщенето на възрастен човек и колко горе-долу струва в София ще се радвам да споделите.

Привет момичета, моята сватба беше 2017, но хвърлям по едно око на вашите теми, че сватбите са ми слабост.
Пожелавам ви прекрасни моменти, сватбата е едно от най-хубавите преживявания в живота за мен. Simple Smile

Относно кумуването. Доколкото знам, за кръщаването няма забрана. Нашата кума също не беше кръстена и го направи малко преди сватбата ни.  Няма проблем относно гражданския брак да си кумувате взаимно. Ние така направихме. Обаче ако искате и църковен брак, не е възможно да си бъдете кумове взаимно. Ние имахме църковен брак, а те не. Т.е. ако вие сега кумувате и те правят църковен брак, после на вашата сватба, те могат да ви бъдат само свидетели при подписването, но в църквата за граждански брак - не. Т.е. едната от двете двойки не трябва да има църковен брак.

Днес получих първата си оферта от едно място и бих я определила като доста солена. За 50 човека сватба изискват задължително 2 нощувки на всички гости при тях, после менюто ( зависи колко степенно, но най-евтиното беше 56лв). welcome drink-a отделно и за деца меню отделно. И стъпва на към 8000 лв без украса, без торта, без DJ.. Моля дамите с опит да споделят, това нормална цена ли е? Как вървят при вас куверите и има ли такива изисквания?
Иска ми се нещо красиво. В планината, на открито, или някое шато, с хубава украса. Но нямам идея от цени, затова ще съм благодарна на някакъв ориентир
Захир, изисквания всякакви се срещат. Това със задължаването и то пък за две нощувки е малко изнудване. Ако е една, ок, ама две. А и гостите не можеш да ги задължиш да спят две вечери там. Иначе чисто като цена, ако мястото е хубаво и храната също, е ок за куверт с две нощувки. Нашата сватба беше градинска във Вила Екатерина. Беше уникално. Много съм доволна от всичко там. Определено беше всичко на ниво. Да ти кажа, колкото по-малко гости имаш, толкова повече се оскъпява сватбата от гледна точка на общите разходи. Защото музика, обща украса, фотограф, видеограф и други  си ги плащаш така или иначе, независимо от броя на гостите.
Относно цените на кувертите, те варират в големи диапазони. Много зависи от менюто и качеството на храната.
Избор, обаче за градинска сватба, т.е. на открито, няма много голям. А и те съветвам да побързаш, ако датата ти е в пиков период, защото повечето хубави места са заети вече. Ние нашия ресторант  го капарирахме октомври предишната година, а сватбата ни беше юни. А част от датите им бяха вече заети.

# 457
Минах през различни варианти: в Гърция, около София, извън София.. Сега съм се спряла на един хотел в Родопите, в Гела, и ще обсъдим довечера, но това, което искам да ви питам е: когато организирате сватба извън населеното място, трябва ли младоженците да поемат нощувката/те на гостите? И как по-точно става? Да предлагаме ли ние да го организираме или казваме, сватбата е тук, заповядайте и всеки се оправя?

Наясно съм, че сватба за 50 или 100 човека ще се доближи ценово, но просто не понасям много хора, ще се побъркам. Вила Екатерина не ми харесва, ходила съм много по ресторанти, гостите ни също, няма да ги впечатля с нещо такова, затова ми се иска нещо по-интересно и близо до природата.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 09:56 от Захир

# 458
Ние правим сватба  в града, но имаме гости от др. места и покриваме техните нощувки, за нас така е правилно. НО, всеки преценява, важното е да информирате гостите предварително.
Преди две-три години бяхме канени на сватба в другия край на БГ, близки роднини, в поканата пишеше къде ще бъдем настанени. При пристигането обаче се оказа, че нямаме резервация, няма и свободни стаи, че описаният хотел е само за инфомация, ако решим да си запазим стая сами(в поканата пише "ще бъдете настанени в хотел.."). Наложи се да пътуваме 30км до най-близкия град, за да има къде да нощуваме, защото в курортното селце, в което бяха решили да е сватбата.. няма места.
Та, каквото и да решите, уверете се, че гостите са наясно, ако трябва да покриват нощувка или сами да правят резервация.
Аз още имам горчив спомен от този ден..

# 459
Захир,бих ти предложила да погледнеш това-https://www.google.com/url?q=https://bgholiday.com/hotels/bh-lyu … 5Yz19jq_8dgx6W1tG. Цените са умерени, а природата е уникална . В града има агенции ,ако имаш нужда от помощ за украса или друго. Тази зима правиха основен ремонт. Не му правя реклама,просто ми харесва много .

# 460
Благодаря за отговорите. При всички случаи ще се погрижим за нощувките, въпросът ми беше дали, канейки гостите, да им кажем, че ги поемаме изцяло ние? Аз ще намеря къщи за гости и хотели наоколо и за всеки от гостите специално ще проверя има ли запазена нощувка, но се чудя наш ангажимент ли е заплащането.
Искахме изнесен ритуал, нещо в градината, но тъй като се очертава сватбата да е в началото на октомври, става малко рисковано. Затова ми е много важна обстановката на ресторанта. Аз съм ужасно изискваща в това отношение, не понасям посредствени ресторанти, лошо меню,  искам да е красиво и изпипано.
Хареса ми обстановката в този:

Не искам да е традиционния ресторант с лъскави покривчкици, облечените столчета с панделки, просто не е моето нещо, както и на бъдещия ми съпруг.

_Рапунцел_ пожелавам ти сватбата на мечтите!! Да мине всичко прекрасно и ще чакаме да разкажеш!!!

# 461
Захир, ако не планирате сватба с много гости проверете хотел Балканци в Узана. Ние искахме нашата сватба да е там, но нямаше как да се съберем 60 човека, а и ресторантът е с чупки. Мястото обаче, природата, гледката, терасата - препоръчвам с 5 ръце!

В крайна сметка ние се спряхме на комплекс Бръшлян в Трявна - и определено сме изключително доволни от храната и обслужването, управителката е невероятен човек и ни помогна и с полезни съвети. Гледката към града е прекрасна, а и за нас беше бонус, че някога комплексът е бил хижа - сватбата ни беше планинарска. Цените са съвсем ОК, както за куверти, така и за нощувки. Ако обаче искате лукс откъм визия - това не е е Вашето място, но при такова желание може да видите и Калина Палас - съседният хотел, но там не съм влизала и не знам как е.

Относно нощувките - всеки сам преценява дали може да си позволи да отдели перо в бюджета си за тях. Ние не ги плащахме, но бях организирала всичко - гостите трябваше само да си кажат името и да им връчат ключ от стаята.

# 462
Нашата сватба ще е на поляната на Вила Юстина (ако времето позволи). Мисля,че със сигурност няма да е традиционната сватбена обстановка, но ако времето е лошо, ще ни излезе през носа, защото ще трябва да наемаме шатра. Мястото е страхотно, но изисква външна организация на 100%, тъй като те не предлагат хубави маси, столовете,а само пластмасови.

# 463
По мое мнение нищо не трябва...мненията са красноречиви. Ние няма да поемаме. Който иска да дойде Simple Smile повечето ни гости са от чужбина и никой не е очаквал от нас да плащаме нещо. Единствено ще организираме и платим трансферите от летищата. Но българите сякаш очакват да им платиш ,за да те уважат с присъствието си...парадокс
Минах през различни варианти: в Гърция, около София, извън София.. Сега съм се спряла на един хотел в Родопите, в Гела, и ще обсъдим довечера, но това, което искам да ви питам е: когато организирате сватба извън населеното място, трябва ли младоженците да поемат нощувката/те на гостите? И как по-точно става? Да предлагаме ли ние да го организираме или казваме, сватбата е тук, заповядайте и всеки се оправя?

Наясно съм, че сватба за 50 или 100 човека ще се доближи ценово, но просто не понасям много хора, ще се побъркам. Вила Екатерина не ми харесва, ходила съм много по ресторанти, гостите ни също, няма да ги впечатля с нещо такова, затова ми се иска нещо по-интересно и близо до природата.

# 464
  • Sofia
Ние директно си казахме на всички гости, че покриваме нощувката в деня на сватбата. Оказа се, че повечето от половината ни гости ще дойдат с една нощувка преди това, но те ще си я платят. Всичко се знае и е обяснено. Запазили сме стаи за предните дни, така че  гостите да са спокойни.

Общи условия

Активация на акаунт