Недостатъчно кърма

• 2 465
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте! Преди 12 дни родих секцио. 7 дни лежах в болницата където ни даваха бебето през 3 часа да ги храниме. Но първите 2/3 дни не можех да ставам и успях да му дам гърда най-много 2/3 пъти.  След това много пъти ми го караха заспало и наядено и пак не сучеше. През останалото време те го хранеха с Ам.
Кърмата също ми дойде късно - на 5тия ден. Когато ми дойде ,на следващия ден ми се бяха запушили каналите и една акушерка ми помогна да ме изцеди на ръка, беше много болезнено. Тя ме посъветва да ги доизцеждам през 3часа за да се нормализира положението. Напрежението в гърдите ми се пооправи и но аз все още кърмех много нередовно заради режима в болницата. Преди 5 дни ни изписаха и ми казаха да го кърмя на поискване като ,ако интервала на кърменията стане по малък от 2 часа ,значи кърмата не е достатъчна. Първият ден от изписването го хранех на около 2 часа и до вечерта положението не беше толкова зле , плачеше но не прекалено много .. ноо вечерта орева всичко. Будехме се много на често със силен плач , след което до обяд пак плачеше много и се усъмних ,че е гладен просто. Дадох му АМ около 60мл и се успокои. След това започнах да се изцеждам за да видя количеството и започнах да виждам ,че изцеждам малко. Изцеждам много бавно на тънки струи и ми отнема по 30/40 мин и накрая в най-добрия случай за 40 мл от двете гърди. И то не при всяко изцеждане количеството беше такова , понякога си беше 20мл. Няколко пъти му дадох между храненията с Ам от моята изцедена кърма по 40мл. Но препоръчителния прием на храна му се увеличава и 40 мл са прекалено малко. Спрях да се изцеждам на всеки 3 часа ,защото излизаше малко кърма -към 20мл и започнах да се изцеждам на по-дълъг интервал от време за да събера малко повече мляко. Забелязала съм ,че рано сутрин (тъй като цяла вечер не съм се изцеждала) събирам повече и вечер пак - като се насъберат повече часове и като ми се повтвърдят гърдите. Преди 2 дни рано сутринта успях да изцедя 60мл от двете гърди, вчера сутринта успях 70мл. Днес сутринта пак - 60мл.
Забелязвам и нещо друго - за трети път го изпробвам. Първият път като го направих първо се изцедих - 20мл от двете гърди , след което сложих бебето на лявата гърда да сучи и продължих да изцеждам дясната гърда - и изцедих само от нея 40 мл.
Вторият път вчера първо се изцедих и изкарах 40 мл , сложих бебето да думе на лявата и продължих да озцеждам дясната като от нея с по- силна струя от мормалната излезна 20 мл. Смених гърдите и от лявата излезна още 10мл ... общо станаха 70мл.
Тази сутрин първо изцедих от двете гърди по малко от 30мл , след това сложих пак бебето на лявата гърда и изцедих от дясната още 30мл.
Мисълта ми е , че забелязвам , че като се изцеждам сама събирам много по- малко кърма и за мноого повече време (30-40мин) , отколкото когсто бебето суче от едната гърда и през това време изцеждам другата. По - бързо става и с повече количество ... и струята е по- силна.
А относно това колко реално суче бебето ксто го сложа на гърда не знам... първият ден от изписването мислех ,че не може да зссмуква фостстъчно силно, но сега мислв , че вече самото мляко слиза по- лесно докато той суче, но може би количеството е малко.
Сегс като суче го виждам , че преглъща ... като посучи повече време се оригва на гърдата- не знам дали това не означава че поглъща повече въздъх отколкото кърма.
Не знам как да процедирам, даваме му сега от сухото мляко към 70 мл. Понякога първо му давам да посуче и след това сухото мляко и си го изпива всичкото , тоест или не е сукало ефективно или е доста лаком и не се усеща кога да спре от шишето.
Страх ни е да го пробваме пак само на гърда, понеже виждаме че май млякото не е достатъчно.
Много ми стана болна темата, много ми е мъчно че не мога да кърмя и се чувстам безсилна и вече безокуражена. Прекалено много се притеснявам и го мисля , а може би така още толкова си преча.

# 1
Остави цеденето, остави АМ и слагаш бебето да суче на гърда, на всяко мрън. Дъщеря ми ядеше през час и половина и седеше на гърда по 1 час. В продължение на месеци.
Съветите в родилното са грешни и безумни. Кърмата се обработва за час и половина - 2, нормално е да писне бебето и само след час. Тома не значи, че нямаш кърма! Нито изцеденото кжличество е мерило за количеството кърма. Просто го кърми. Водиш се по бебето и храниш, когато иска. Така тялото ти ще произвежда колкото кърма, бебето иска. Прочети блога на Хедра, има и много друга полезна информация в първия пост на кърмаческата тема.

# 2
Приемай бирена мая , помага.

# 3
Има един единствен сигурен начин за увеличаване на кърмата и това е кърмене на поискване. Пречиш си обаче с даване на АМ. Спри го, уверявям те, с кърмене се регулира кърмата. И на мен ми слезе на 5ия ден кърмата, но моето дете не искаше и да засуче от гърдите ми, трудно се преборих, но още кърмя вече 9 месеца. Давайки му шише обаче го учиш на лесно (шишето пуска лесно, а сукането е усилие), при все, че бебено суче, оставяш шишето и цеденето и просто кърмиш. В даден момент ще се регулира кърмата. При още въпроси може да пишеш тук http://m.bg-mamma.com/?topic=1089745

# 4
  • над кукувичето гнездо
Здравейте, честито бебче!
Ще се цитирам от една друга тема. Въпросът е принципен

Скрит текст:
Кърмата не е адаптирано мляко и се усвоява по-бързо от заветните три часа. Бебето е твърде малко, за да прави нощни паузи повече от четири часа. Изпразването на гърдите нощем е най-ползотворно за поддържане на лактацията ... Колкото повече цедите, толкова повече кърма ще се произвежда. Млекопроизводството се базира на принципа "търсенето определя предлагането". Ако хартисва кърма и гърдите остават леко пълни (и не ги цедите), това ще е сигнал за тялото да намали производството на кърма до толкова, колкото ще е достатъчно на бебето, но не повече. Бебето ще расте и в един момент то ще стигне до т.нар. скок в растежа, когато ще изглежда постоянно гладно и ще иска да е постоянно на гърда. Това е естественият механизъм за увеличаване на курмата, за да удовлетяорява ниждите на растящото бебе. Така, за около седмица усилено търсене, тялото ви ще разбере, че млякото, което произвежда е недостатъчно и ще реагира с увеличаване на производството. Ако не спрете да цедите, ще продължавате да произвеждате повече от необходимото и може да си докарате хиперлактация, запушвания и т.н.

Преди да започне да плаче от глад, бебето дава по-ранни сигнали, че иска да се храни - въртене на глава и търсене на гърда, правене на мицки с уста, хапане на юмручета. Ако видите някое от това, може да предложите на бебето гърда. Ако се успива, не бива да го "държите" гладно повече от три часа денем и 4 часа нощем. За това дали се храни достатъчно свидетелстват пълните пелени - поне 7-8 напишкани (колкото 3-4с.л. течност) и 3-4 наакани за денонощие. Още, наддаването на кг и/или см и кротко и щастливо бебе с добър тургур и цвят на кожата. Не е желателно да му предлагате вода, когато е жадно и когато е гладно, то си търси кърма.

Що се отнася до помпата - строго индивидуално е и зависи от големината, формата и текстурата на бюста, както и от физиологичната реакция на организма, т.е. дали ще се задейства рефлекса на потичане. Всяко начало на кърмене е болезнено млко или много, докато гърдите свикнат, но за две-три седмици трябва д отмине и ако има дискомфорт, той да е само в първите минути на кърменето. Останалото означава неправилна захапка и необходимост от корекция н засукването.
Прочетете линковете по-горе, разгледайте целия блог на хедра, ще ви е от полза, защото, според мен, някой е оставил във вас много погрешни представи и информация за кърменето.
...
Успех!

Честито бебе! Цеди се в два случая - когато кътмата не е досттъчна н бебето и когато бебето се е нахранило добре и още усещате напрежение и болка в гърдите. Във втория случай се изцеждат по 20-30 мл, колкото да се облекчи състоянието. После кърмата се орегулира и се оставя на поискване на бебето. Когато то започне да има нужда от повече кърма, ще започне да търси по-често и да виси на гърда целодненво за около седмоца, докато тялото ви откликне н потребностите му с производството на повече мляко.

https://www.namama.bg/article/triabva-li-da-se-izcejdam-vseki-pat-sled-karmene/

https://www.namama.bg/article/koga-e-neobhodimo-da-se-izcejdam/

https://xedra.wordpress.com/2009/09/22/sorenipples/ - разгледайте и остналите публикации в блога, за да разберете по-добре процеса на кърмене и да не ви подвеждат повече закостенелите приказки на някои педиатри!

...

При вас кърмата намалява, защото гърдите не се изпразват редовно. Увеличаването на интервала на изцеждане, за да се събере мляко, е най-сигурният начин да си спрете кърмата. Събирането на мляко и неизпразването на гърдите е сигнал за тялото ви, че бебето огладнява рядко, или го няма и млякото е излишно.
Една седмица на усилена стимулация на гърдите е необходима, за да реагира тялото ви и да произведе повече кърма.
Използването на помпа не задейства рефлекса ви на потичане и за това изцеждате повече, докато кърмите, защото бебето задейства рефлекса.
Когато бебето поиска, давайте гърда, после другата. Продължавайте да цедите по време или след кърмене, за допълнителна стимулация. Махнете шишето и давайте само гърда. Бебето ще си го иска, защото е по-лесно за него, но трябва да изтърпите седмица, ако искате да си кърмите успешно. Може да загрявате леко фунията на помпата, да слагате топъл компрес на гърдите, да разлюлявата бюста леко наведена надолу, да правите лек масаж с цели длани, за да стимулирате рефлекса на потичане. Не мислете за цеденето, а за други приятни неща, представяйте си бебчето, подушвайте негови носени дрешки, представяйте си течащо мляко и т.н. Пийте течности и почивайте, стресът пречи на кърменето, щастието помага. Прочетете блога на хедра, намерете си "Книга за кърменето" на Хана Лотроп, помагат.

Последна редакция: нд, 27 яну 2019, 21:43 от isa_pisa

# 5
Скрит текст:
Здравейте, честито бебче!
Ще се цитирам от една друга тема. Въпросът е принципен

Скрит текст:
Кърмата не е адаптирано мляко и се усвоява по-бързо от заветните три часа. Бебето е твърде малко, за да прави нощни паузи повече от четири часа. Изпразването на гърдите нощем е най-ползотворно за поддържане на лактацията ... Колкото повече цедите, толкова повече кърма ще се произвежда. Млекопроизводството се базира на принципа "търсенето определя предлагането". Ако хартисва кърма и гърдите остават леко пълни (и не ги цедите), това ще е сигнал за тялото да намали производството на кърма до толкова, колкото ще е достатъчно на бебето, но не повече. Бебето ще расте и в един момент то ще стигне до т.нар. скок в растежа, когато ще изглежда постоянно гладно и ще иска да е постоянно на гърда. Това е естественият механизъм за увеличаване на курмата, за да удовлетяорява ниждите на растящото бебе. Така, за около седмица усилено търсене, тялото ви ще разбере, че млякото, което произвежда е недостатъчно и ще реагира с увеличаване на производството. Ако не спрете да цедите, ще продължавате да произвеждате повече от необходимото и може да си докарате хиперлактация, запушвания и т.н.

Преди да започне да плаче от глад, бебето дава по-ранни сигнали, че иска да се храни - въртене на глава и търсене на гърда, правене на мицки с уста, хапане на юмручета. Ако видите някое от това, може да предложите на бебето гърда. Ако се успива, не бива да го "държите" гладно повече от три часа денем и 4 часа нощем. За това дали се храни достатъчно свидетелстват пълните пелени - поне 7-8 напишкани (колкото 3-4с.л. течност) и 3-4 наакани за денонощие. Още, наддаването на кг и/или см и кротко и щастливо бебе с добър тургур и цвят на кожата. Не е желателно да му предлагате вода, когато е жадно и когато е гладно, то си търси кърма.

Що се отнася до помпата - строго индивидуално е и зависи от големината, формата и текстурата на бюста, както и от физиологичната реакция на организма, т.е. дали ще се задейства рефлекса на потичане. Всяко начало на кърмене е болезнено млко или много, докато гърдите свикнат, но за две-три седмици трябва д отмине и ако има дискомфорт, той да е само в първите минути на кърменето. Останалото означава неправилна захапка и необходимост от корекция н засукването.
Прочетете линковете по-горе, разгледайте целия блог на хедра, ще ви е от полза, защото, според мен, някой е оставил във вас много погрешни представи и информация за кърменето.
...
Успех!

Честито бебе! Цеди се в два случая - когато кътмата не е досттъчна н бебето и когато бебето се е нахранило добре и още усещате напрежение и болка в гърдите. Във втория случай се изцеждат по 20-30 мл, колкото да се облекчи състоянието. После кърмата се орегулира и се оставя на поискване на бебето. Когато то започне да има нужда от повече кърма, ще започне да търси по-често и да виси на гърда целодненво за около седмоца, докато тялото ви откликне н потребностите му с производството на повече мляко.

https://www.namama.bg/article/triabva-li-da-se-izcejdam-vseki-pat-sled-karmene/

https://www.namama.bg/article/koga-e-neobhodimo-da-se-izcejdam/

https://xedra.wordpress.com/2009/09/22/sorenipples/ - разгледайте и остналите публикации в блога, за да разберете по-добре процеса на кърмене и да не ви подвеждат повече закостенелите приказки на някои педиатри!

...

При вас кърмата намалява, защото гърдите не се изпразват редовно. Увеличаването на интервала на изцеждане, за да се събере мляко, е най-сигурният начин да си спрете кърмата. Събирането на мляко и неизпразването на гърдите е сигнал за тялото ви, че бебето огладнява рядко, или го няма и млякото е излишно.
Една седмица на усилена стимулация на гърдите е необходима, за да реагира тялото ви и да произведе повече кърма.
Използването на помпа не задейства рефлекса ви на потичане и за това изцеждате повече, докато кърмите, защото бебето задейства рефлекса.
Когато бебето поиска, давайте гърда, после другата. Продължавайте да цедите по време или след кърмене, за допълнителна стимулация. Махнете шишето и давайте само гърда. Бебето ще си го иска, защото е по-лесно за него, но трябва да изтърпите седмица, ако искате да си кърмите успешно. Може да загрявате леко фунията на помпата, да слагате топъл компрес на гърдите, да разлюлявата бюста леко наведена надолу, да правите лек масаж с цели длани, за да стимулирате рефлекса на потичане. Не мислете за цеденето, а за други приятни неща, представяйте си бебчето, подушвайте негови носени дрешки, представяйте си течащо мляко и т.н. Пийте течности и почивайте, стресът пречи на кърменето, щастието помага. Прочетете блога на хедра, намерете си "Книга за кърменето" на Хана Лотроп, помагат.

Казвате ,че трябва да продължа да изцеждам докато му давам да суче за допълнителна стимулация. Да му дам ли след това изцеденото количество кърма със шише ?

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 07:02 от AnMary

# 6
  • над кукувичето гнездо
Ако е мноооооого гладно, дайте кърмата, но със сонда, прикрепена към гърдата, не с шише. Това в краен слуай. Пробвайте първо на бебето д предлагате само гърда, като сменяте двете гърди по няколко пъти, ако ще и да стои час закачено. Изцеденото съхранете в хладилник, после фризер и давайте само в краен случай. За около седмица редовна стимулация с кърмене и помпане на често, включително и нощем, кърмата би трябвало да се увеличи. Потърсете помощ за домакинстването, а вие се отдайте на кърмене и почивка. Не давайте вода на бебето, то се хидратира от кърмата.

# 7
1.Кърмата е на принципа "Търсене-предлагане", непревилно е да мислите, че като чакате много часове да се събере ще имате повече, напротив, по-малко.
2.Бебето може да изтегли повече от помпа. Има майки, които изцеждат много малко, по-малко от вас, и въпреки това кърмят успешно и дълго време.
3. Можете да си сменяте гърдите по време на едно кърмене.
4. Не е нужно да се изцеждате въобще, за да кърмите. Помпа трябва да имате за някои по-специални случаи- бебето прави стачка, пътувате далеч от бебето за няколко дни и т н.
5. Някои бебета се отбиват при ползване на шише, защото от шише е по-лесно. Ако ще дохранвате, по-добре със сонда, както са ви писали горе
6. Понеже ви усещам уплашена и хаотична, най-добре викнете консултант по кърмене (в Гугъл има телефони, безплатно) или някоя ваша приятелка, която е кърмила да ви консултира. В болницата не знаят, личният лекар и той дава съвети, но не е кърмил сигурно. Simple Smile

# 8
При мен беше същото помпата ми помогна много да отпуша каналите. Също така приемаи много течности и яж супи

# 9
Здравейте, моето бебче е на 5 дни, суче от гърдите, но откарва на тях с часове и пак е гладна..и започва да се дере, накрая и даваме ам.. (още сме в болницата), а явно не й стига или излиза по малко. Иначе последния път изцедих 40 мл от двете гърди. Та въпросът ми е по колко време трябва да седи на гърда ( ориентировъчно), тук казват около 15 Мин? Благодаря предварително Simple Smile

# 10
  • над кукувичето гнездо
Честито бебче! Часовникът и кантара не са добри приятели на кърмещата майка. Слага се на гърда винаги, когато промрънка. Държи се докато заспи непробудно, или самО пусне гърдата. Ако пусне, оригвате и предлагате другата. Ако се събуди - също. Може по няколко пъти да смените гърдите така. Цеденето не е показател колко кърма има. Бебето може повече от помпата, но в началото стомахчетат им са мънички, възможностите им са мънички и бързо се изморяват, хапват малко и искат почивка, после пак и може да чувствате, че е по цял ден на гърда. Първите месец-два е най-трудно от тази гледна точка, още повече, че това е начинът бебето да се чувства на топло и сигурно място и да усеща това, което е усещало в утробата. Прочетете за четвъртия триместър на бебетата и ще добиете по-добра представа. https://xedra.wordpress.com/articles/livingwithbaby/5stepsforcolic/
Гушкайте бебчето и му давайте гърда, ако това го успокоява. Simple Smile

# 11
  • София
Момичета, не слушайте такива 15 мин и колко трябва да стои бебето. Бебето ще стои, колкото иска и колкото му трябва. От 8 месеца не съм спирала да кърмя, на поискване. Няма бебе, което да пие твърде много мляко. Дори и да им дойде в повече, те връщат по малко и това е. Не съм гледала часовници, минути, това само стресира. Новородените могат да сучат и по повече от 10 пъти на денонощие. Има бебета, които се насукват за 10 минути, има и такива, на които им трябва по час. Наблюдавайте го дали не заспива и ако се унася, лекичко го побутвате да продължи със сукането. Всички кърмещи ще ви кажем едно и също - следвайте сигналите на бебето и това е напълно достатъчно.

# 12
  • над кукувичето гнездо
Тук поне са дали 15 минути, обикновено са 10 Rolling Eyes Laughing

# 13
Благодаря на всички за отговорите Simple Smile

# 14
Скрит текст:
1.Кърмата е на принципа "Търсене-предлагане", непревилно е да мислите, че като чакате много часове да се събере ще имате повече, напротив, по-малко.
2.Бебето може да изтегли повече от помпа. Има майки, които изцеждат много малко, по-малко от вас, и въпреки това кърмят успешно и дълго време.
3. Можете да си сменяте гърдите по време на едно кърмене.
4. Не е нужно да се изцеждате въобще, за да кърмите. Помпа трябва да имате за някои по-специални случаи- бебето прави стачка, пътувате далеч от бебето за няколко дни и т н.
5. Някои бебета се отбиват при ползване на шише, защото от шише е по-лесно. Ако ще дохранвате, по-добре със сонда, както са ви писали горе
6. Понеже ви усещам уплашена и хаотична, най-добре викнете консултант по кърмене (в Гугъл има телефони, безплатно) или някоя ваша приятелка, която е кърмила да ви консултира. В болницата не знаят, личният лекар и той дава съвети, но не е кърмил сигурно. Simple Smile

За жалост съм от малък град ,в който няма консултанти по кърмене.

Последна редакция: ср, 30 яну 2019, 07:02 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт