Кърмата също ми дойде късно - на 5тия ден. Когато ми дойде ,на следващия ден ми се бяха запушили каналите и една акушерка ми помогна да ме изцеди на ръка, беше много болезнено. Тя ме посъветва да ги доизцеждам през 3часа за да се нормализира положението. Напрежението в гърдите ми се пооправи и но аз все още кърмех много нередовно заради режима в болницата. Преди 5 дни ни изписаха и ми казаха да го кърмя на поискване като ,ако интервала на кърменията стане по малък от 2 часа ,значи кърмата не е достатъчна. Първият ден от изписването го хранех на около 2 часа и до вечерта положението не беше толкова зле , плачеше но не прекалено много .. ноо вечерта орева всичко. Будехме се много на често със силен плач , след което до обяд пак плачеше много и се усъмних ,че е гладен просто. Дадох му АМ около 60мл и се успокои. След това започнах да се изцеждам за да видя количеството и започнах да виждам ,че изцеждам малко. Изцеждам много бавно на тънки струи и ми отнема по 30/40 мин и накрая в най-добрия случай за 40 мл от двете гърди. И то не при всяко изцеждане количеството беше такова , понякога си беше 20мл. Няколко пъти му дадох между храненията с Ам от моята изцедена кърма по 40мл. Но препоръчителния прием на храна му се увеличава и 40 мл са прекалено малко. Спрях да се изцеждам на всеки 3 часа ,защото излизаше малко кърма -към 20мл и започнах да се изцеждам на по-дълъг интервал от време за да събера малко повече мляко. Забелязала съм ,че рано сутрин (тъй като цяла вечер не съм се изцеждала) събирам повече и вечер пак - като се насъберат повече часове и като ми се повтвърдят гърдите. Преди 2 дни рано сутринта успях да изцедя 60мл от двете гърди, вчера сутринта успях 70мл. Днес сутринта пак - 60мл.
Забелязвам и нещо друго - за трети път го изпробвам. Първият път като го направих първо се изцедих - 20мл от двете гърди , след което сложих бебето на лявата гърда да сучи и продължих да изцеждам дясната гърда - и изцедих само от нея 40 мл.
Вторият път вчера първо се изцедих и изкарах 40 мл , сложих бебето да думе на лявата и продължих да озцеждам дясната като от нея с по- силна струя от мормалната излезна 20 мл. Смених гърдите и от лявата излезна още 10мл ... общо станаха 70мл.
Тази сутрин първо изцедих от двете гърди по малко от 30мл , след това сложих пак бебето на лявата гърда и изцедих от дясната още 30мл.
Мисълта ми е , че забелязвам , че като се изцеждам сама събирам много по- малко кърма и за мноого повече време (30-40мин) , отколкото когсто бебето суче от едната гърда и през това време изцеждам другата. По - бързо става и с повече количество ... и струята е по- силна.
А относно това колко реално суче бебето ксто го сложа на гърда не знам... първият ден от изписването мислех ,че не може да зссмуква фостстъчно силно, но сега мислв , че вече самото мляко слиза по- лесно докато той суче, но може би количеството е малко.
Сегс като суче го виждам , че преглъща ... като посучи повече време се оригва на гърдата- не знам дали това не означава че поглъща повече въздъх отколкото кърма.
Не знам как да процедирам, даваме му сега от сухото мляко към 70 мл. Понякога първо му давам да посуче и след това сухото мляко и си го изпива всичкото , тоест или не е сукало ефективно или е доста лаком и не се усеща кога да спре от шишето.
Страх ни е да го пробваме пак само на гърда, понеже виждаме че май млякото не е достатъчно.
Много ми стана болна темата, много ми е мъчно че не мога да кърмя и се чувстам безсилна и вече безокуражена. Прекалено много се притеснявам и го мисля , а може би така още толкова си преча.