Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 24 май 2020, 20:42 ч.
 • Последно мнение: 15 юни 2020, 22:01 ч.

Въпроси относно изцеждане

 • 556
 • 7
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 835
Здравейте, прегледах всички подобни теми и бих си задала въпросите там, но темите са много стари. Накратко:
Синът ми е на 9 месеца и се храни още от раждането изключително с изцедена кърма. Планирах да приключа с кърмата май месец. Но дори след захранването продължих да си се цедя както бях свикнала и до днес той си е на кърма(като изключим пюретата). В началото се цедях по 6 пъти дневно(нощем не съм се цедила). Започнах да намалявам на 5, после на 4 и от този месец се цедя 3 пъти. Планирам да махна дневното цедене и да останат само сутрешното и вечерното. Притеснява ме дали няма да е голям интерервалът от 12 часа и да не стане запушване или де да знам. Досега не съм имала и ме е страх да не направя беля. Има ли други майки, които хранят бебетата си с изцедена кърма?
Дали само сутрин и вечер ще е малко? Как да спра кърмата когато реша? Може ли да стане запушване ако не се цедя 12 часа?
Въпросите ми изникват, защото независимо дали се цедя 4-5 пъти или 3 пъти дневно, то кърмата си е около 800мл. Объркана съм и имам нужда от малко мнения и подкрепа на мами минали през същото.
Благодаря и съжалявам ако въпросите ми не са за нова тема, наистина потърсих къде да ги задам..

# 1
 • Мнения: 7 487
Първо поздрави за упоритостта да храниш с изцедена кърма толкова дълго! Това е значително по-трудоемко от кърменето.

Сега на въпроса. Колкото по-дълъг е адаптационният период при премахването на всяко едно хранене с кърма, толкова по-малък стрес за организма ти. Здравословният минимум, който дават, е 1 седмица, ти махаш едно цедене на месец - още по-добре. Можеш да опиташ и на 15-20 дни, ако бързаш (няма причина за това).

Запушване може да стане на всеки етап от кърменето, дори и ако имаш новородено, което суче на 2-3 часа - причините за това са много и различни. Просто си следи гърдите, има си мерки за предприемане при първи признаци, при проблем можеш да се обадиш на консултант. Все пак за да намалиш рисковете, добре е в този период да не носиш стегнати сутиени (никакви банели) и да не притискаш гърдите, да пиеш достатъчно вода и да не приемаш храни с хидрогенирани мазнини.

При плавно намаляване и спиране на кърменията не би трябвало да имаш проблеми. Важно е да се отбележи, че досега ти си цедила само докрай, защото млякото ти е било нужно за бебето в максимални количества. Вече може да ти се наложи да въведеш "изцеждане за облекчение" - само малко, двайсетина мл например, колкото да поомекнат гърдите, ако са напрегнати в периодите без изцеждане.
Успех и пиши, ако имаш някакви въпроси.

# 2
 • София
 • Мнения: 835
Много ти благодаря, Параход! Толкова е успокояващо да погледна отстрани каквото си написала ❤

# 3
 • София
 • Мнения: 12 301
Аз постепенно разреждах изцежданията като накрая спрях тотално.Не съм имала запушване.
И с двете деца се изцеждах.

# 4
 • Мнения: 2 747
в тия епидемии, си остави кърмата, щом детенцето си я търси...

Кърмата е на принципа на търсенето и предлагането - възможно е с по-малко ценене/на ден да докарвате  пак 800 г, вероятно повече изцеждате на всяко от  тези цедения  и организмът ви се приспособява към новия режим.

# 5
 • София
 • Мнения: 835
midnightStar, и аз така планирам да направя, исках май месец постепенно да спра, но май не бях готова и не успях психически да приема факта. Не, че децата на АМ са по-различни, просто имам кърма и ми се струваше глупаво да искам да я спра, макар причините ми за това решение да са резонни и обосновани.

Pepina_n3, да ще преценявам в движение как ще продължа. Засега тази седмица ще остана на 2 цеденета за деня и ще видим какво ще последва.

Благодаря ви, момичета! ❤

# 6
 • Мнения: 2
Мами помагайте! Дайте ми съвет.От една седмица се изцеждам гърдите ,защото бебето ми е в козиьоз,но от няколко дни зърната са ми ужасно раздразнени и протрити,сутринта даже имаше кръв в кърмата,мажа си ги с Крем Лансинох,но зс момента няма ефект.С електричекска помпа на Авент съм.

# 7
 • Мнения: 2 884
Не съм сигурна дали Авент разполагат с различни по размер фунии за помпите. Ако да проверете дали не ви трябва по-голяма. Друго, което ми хрумва е да правите бани с тетра (след това трябва да отмивате, обаче). Оставяйте и гърдите голи и размазвайте капки кърма по тях.

Пожелавам Ви скорошно изписване на бебето. В кърмаческата тема има материал за кърмене на недоносеносено дете. Може да Ви бъде полезен

Общи условия

Активация на акаунт